23.09.04, 19:38
A co powiecie na to imie?! Tak miala na imie kolezanka mojej Mamy. Dodam, ze
bylo to zyczenie tatusia, by coreczka zostala mala Olszynka.

Jesli nie mamy skojarzen z szynka to i tak nie ujdzie w tłoku.
smile
Obserwuj wątek
    • loonia Re: Olszyna 23.09.04, 19:56
      Zdecydownie nie tongue_out Dla mnie kompleteni nie brzmi jak imie tongue_out
      Poza tym zdrobnienia...i tka ogólnie...Nie, no kompletnie sobie nie wyobrazam
      tego imienia tongue_outhehehehe tongue_out
      pzodrawiam smile
    • forencja Re: Olszyna 23.09.04, 20:10
      Dla mnie również jest fatalne...
    • gaudencja Re: Olszyna 23.09.04, 20:18
      szczekuszka napisała:

> Jesli nie mamy skojarzen z szynka to i tak nie ujdzie w tłoku.

Nie nie, z olchą oczywiście, ale imię twarde. Z dwojga złego wolałabym
      Nasturcję smile
    • aniadm Re: Olszyna 23.09.04, 20:44
      A mnie przede wszystkim z Olszynką Grochowską. mam ponura wizję rodzeństwa
      ponazywanego na cześć co wazniejszych bitew...
      • cysia.b Re: Olszyna 24.09.04, 10:41
        aniadm napisała:

> A mnie przede wszystkim z Olszynką Grochowską. mam ponura wizję rodzeństwa
        > ponazywanego na cześć co wazniejszych bitew...

Mnie też kojarzy się z Olszynką Grochowską
        "Wiadoma swiatu ta sławna Olszyna
        Gdzie nieprzyjaciel twardym murem stał"

A syna pewnie nazwał Stoczeksmile
        • abiela Re: Doron 24.09.04, 11:01
          To zydowskie imie, synek mojego znajomego Zyda ma tak na imie, zdrobniale
          Donny. Ale nie mieszkaja w Polsce.
          A.
        • adziunia Re: Olszyna 22.02.05, 17:06
          Wlasnie przed chwila w necie znalazlam pewna nauczycielke o imieniu Olszyna.
          Rzeczywiscie kojarzy mi sie z Olsztynem i olchą, nie podoba mi sie
    • madziarek_edziecko Re: Olszyna 23.09.04, 21:49
      Olszyna - kojarzy mi sie z olchą, nazwiskiem oraz z Olszynką - dzielnicą
      Gdańska.
      Jako imię zupełnie jak dla mnie odpada.
      Pa
      Madzia
    • kubuspuchatek18 Re: Olszyna 23.09.04, 21:56
      koajrzy mi się z moim nazwiskeim, które, nomen omen, być może nawet pochodzi od
      tego imineiasmile

Julasmile
    • anilia Re: Olszyna 23.09.04, 21:58
      Zupełnie nie brzmi jak imię, oprócz wymienionych kojarzy się jeszcze z miastem
      Olsztynem. Jakiejś znajomej nauczycielka ma tak na imię. Mam to nawet zapisane
      na kartce na biurku wśród dziwnych imion nie wymienionych jeszcze na forum
      (czas skreślić smile. Zostali mi jeszcze Doron i Amal (tak, tak w Polsce niestety).
    • fionna Re: Olszyna 23.09.04, 22:18
      niestety kojarzy mi się wyłącznie z przejściem granicznym
    • basia027 Re: Olszyna 22.02.05, 23:42
      nie podoba mi się to imię!!
    • sparkling Re: Olszyna 23.02.05, 11:15
      A ja muszę sie wyłamać i przyznaję, że imię nie wydaje mi się brzydkie. Może
      szczególnie piękne też nie, ale w każdym razie nie razi mnie. Nie uważam, żeby
      była gorsza od Kaliny, tylko po prostu jesteśmy z nią mniej osłuchani.
      • idaaa Re: Olszyna 25.02.05, 11:37
        sparkling napisała:

> A ja muszę sie wyłamać i przyznaję, że imię nie wydaje mi się brzydkie. Może
        > szczególnie piękne też nie, ale w każdym razie nie razi mnie. Nie uważam,
        żeby
        > była gorsza od Kaliny, tylko po prostu jesteśmy z nią mniej osłuchani.

Pomimo nasuwających mi się skojarzeń z Olsztynem myślę podobnie smile
      • a_weasley Ale imienia Olszyna nie ma, a Kalina jest 25.02.05, 14:12
        Bardzo niewiele jest imion sztucznych, które nic nie znaczą (np. Grażyna
        została, OIW, wymyślona przez Mickiewicza). Większość imion skądś się wzieła,
        są to nazwy pospolite (Róża, Barbara, Urszula), ich kombinacje (Filip, Edward),
        przymiotniki (Ernest), różne słowa-walizki (Stanisław, Michał) itp. Po prostu
        jedne stały się imionami, a innymi nie, i próżno dociekać, że to
        niesprawiedliwe, jest imię Klemens (pokorny), a nie ma imienia np. Sapiens. No
        nie ma. Tak też z Olszyną i Kaliną.
        Sparkling napisała:

> A ja muszę sie wyłamać i przyznaję, że imię nie wydaje mi się brzydkie. Może
        > szczególnie piękne też nie, ale w każdym razie nie razi mnie. Nie uważam,
        żeby
        > była gorsza od Kaliny,

To nie chodzi o lepszość czy gorszość, po prostu akurat rzeczownik pospolity
        kalina stał się imieniem - podobnie jak parę innych nazw roślin (np. Róża),
        zwierząt (Agnes, Bjoern, Leo), elementów przyrody nieożywionej (Petrus) i cnót
        (Wiera, Nadieżda, Liubow). Natomiast olszynie się to nie przytrafiło.
        Na marginesie - nie słyszałem o imieniu nazwanym od rodzaju lasu albo drewna,
        np. Brzezina (choć spotykane jako nazwisko), Dąbrowa, Sośnina czy Tarcica.
        • sparkling Re: Może Olszyna ma jednak jakąś przyszłość? 25.02.05, 14:39
          Pomimo, że nie jestem szczególną entuzjastką imienia "Olszyna", poczułam sie
          wywołana do tablicy.

a_weasley napisał:
          > To nie chodzi o lepszość czy gorszość, po prostu akurat rzeczownik pospolity
          > kalina stał się imieniem - podobnie jak parę innych nazw roślin (np. Róża),
          > zwierząt (Agnes, Bjoern, Leo), elementów przyrody nieożywionej (Petrus) i
          cnót
          > (Wiera, Nadieżda, Liubow). Natomiast olszynie się to nie przytrafiło.

Skoro "rzeczownik pospolity kalina stał się imieniem", to z jakiego powodu
          rzeczownik pospolity olszyna również nie mógłby się nim stać? Czy istnieje
          jakaś arbitralnie wyznaczona granica czasu, która determinuje to, że np.
          rzeczowniki uznane za imiona przez 1853 (data przypadkowa) są pełnoprawnymi
          imionami, a te później już nie? Nadal nie rozumiem, jaka jest różnica między
          Kaliną a Olszyną, oprócz tego, że pierwsze imię zostało po raz pierwszy nadane
          np. 200 lat temu, a drugie powiedzmy 5 lat temu. Przecież musiała istnieć ta
          pierwsza Kalina (200, 300 czy obojętnie ile lat temu), której imię było dla jej
          współczesnych "tylko" rzeczownikiem pospolitym.

PS. Nie znam historii imienia Kalina, więc z góry przepraszam za chronologiczne
          nieścisłości
          • gunka2 Re: Może Olszyna ma jednak jakąś przyszłość? 06.03.05, 14:18
            Jesli Malina to przeksztalcenie Magdaleny, a Jagoda Jadwigi to Olszyna moglaby
            pochodzic w ten sam sposob od Olgi. "Zet z kropka" juz w Halszce jest zmienione
            dla latwosci wymowy na "sz". Czyli "Olga - Olzyna (zet z kropka) - Olszyna".
            Mnie sie Olszyna podoba. A poza tym uwazam, ze wymyslanie nowych imion nie jest
            przywilejem nalezacym sie wylacznie przeszlym pokoleniom. Tacy znowu
            najmadrzejsi to oni (nasi przodkowie) tez nie byli, zeby uznac ich gust za
            jedyna niezmienna wytyczna na wieki.
        • gaudencja Kalina i Dąbrówka 25.02.05, 15:03
          a_weasley napisał:

i próżno dociekać, że to
          > niesprawiedliwe, jest imię Klemens (pokorny), a nie ma imienia np. Sapiens.
          No
          > nie ma. Tak też z Olszyną i Kaliną.

Kalina jest najprawdopodobniej zdrobnieniem/przekształceniem imienia Akwilina -
          jedno i drugie popularne było na terenach mniej więcej białoruskich.

nie słyszałem o imieniu nazwanym od rodzaju lasu albo drewna,
          > np. Brzezina (choć spotykane jako nazwisko), Dąbrowa, Sośnina czy Tarcica.

A Dubrawa/Dąbrówka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.