ron_nie 30.10.16, 20:52 Witam serdecznie! Może emamy pomogą nam w wybraniu imienia dla córki albo chociaż nakierują na odpowiednie tory bo do porodu pozostały 3 tygodnie a my nadal się dwoimy i troimy a wybrać nie możemy. Z racji tego, że jesteśmy parą polsko-niemiecką mieszkającą w Kanadzie bardzo nam zależy aby imię było międzynarodowe, pisane i wymawiane mniej więcej tak samo w każdym z trzech języków. Mamy już dwuletniego synka Fabiana. Na początku ciąży byłam zakochana w imieniu Amelia i byłam pewna, że tak właśnie nazwiemy dziecko jeśli okaże się dziewczynką. Teraz nie jestem już taka pewna, choć imię wciąż nam się podoba. Z innych pomysłów to: Hanna, Alicja, Liliana, Nina, Anna. Jak narazie w rankingu rodzinnym na prowadzenie wysuwa się Alicja choć druga połowa nie jest przekonana do takiej właśnie pisowni (z kolei dla mnie Alicia nie "wygląda" już tak fajnie). Jesteśmy również otwarci na nowe propozycje Z góry dziękuję za odpowiedzi! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilia.1 Re: imię dla córki 30.10.16, 21:10 Popieram Amelię, Alicję, Lilianę, Ninę, Annę. To imiona międzynarodowe, są rozpoznawalne na całym świecie. Inne propozycje: Adela, Aurelia, Bianka/Blanka, Emilia, Helena, Ida(lia), Klara, Kornelia, Laura, Leonia, Lilia, Lidia, Liwia, Matylda, Melania, Natalia, Olimpia, Regina, Rozalia, Stefania, Weronika. Odpowiedz Link Zgłoś
karola1705 Re: imię dla córki 30.10.16, 21:18 Jako pierwsze przyszły mi do głowy imiona obecnie bardzo popularne w Polsce - Julia, Oliwia, Wiktoria,Lena, może Emilia. Ale wydaje mi się że mogą się sprawdzić w waszej sytuacji. Zresztą rozważane przez was Anna, Alicja, Hanna, Liliana też są wysoko w rankingach. Nie wiem czy imiona, które zaproponuję będą pasowały zarówno do angielskiego, polskiego i niemieckiego,ale spróbuję. Oprócz już wspomnianych dodaję: Angelika, Anastazja,Diana, Ewa/Eva, Inga, Izabella, Klaudia, Monika, Maria, Nikola, Nina (rozważana też przez was), Pola, Sonia. Nie wiem czy na pewno wszystkie są trafione, ale może chociaż kilka was zaciekawi i będzie pasowało do waszej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: imię dla córki 30.10.16, 23:33 Alicja bardzo mi sie podoba i kto wie czy nie dalabym na imie potencjalnej corce, bo miedzynarodowe ale i piekne takie kobiece i delikatne. Moj glos na Alicje. Pozostale oczywiscie tez bardzo trafione Liliana, Nina i Hanna sa uniwersalne i podobaja mi sie wszystkie z przewaga Alicji, ale gdybyscie zdecydowali sie na jedno z z tej trojki to i tak poparlabym wybor. Amelia jest rowniez sliczne moze ja osobiscie znam juz zbyt wiele mniejszych czy wiekszych Amelek, ale samo w sobie ma wiele uroku. Moje propozycje imion uniwersalnych przynajmniej w pisowni, bo wymowa w Stanach pewnie w pewnych przypadkach moze sie roznic: Laura, Diana, Izabela, Aurelia, Alina, Eliza, Maria, Adela, Saskia, Anastazja, Alodia, Flora, Sybilla, Daniela, Aldona, Zenaida, Salomea, Dalia, Ida, Helena. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: imię dla córki 31.10.16, 08:48 Zgaduję, które będą odpowiednio uniwersalne i międzynarodowe: Aurelia, Celina, Adela, Alina, Berenika, Blanka, Laura, Ewa (Eva), Melania, Matylda, Klara, Flaw (v)ia, Felicja (zdecydowanie wolę od Alicji!), Emma, Stella, Eleonora , Antonia, Ida, Inga. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: imię dla córki 31.10.16, 12:11 Amelia to piękne imię, w Polsce obecnie b. popularne, Anna, Hanna, Nina i Liliana również ładne Może Lea, Sara?! Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: imię dla córki 31.10.16, 15:45 Na zagraniczny grunt wolałabym Amelię od Alicji - jest jednak bardziej uniwersalna, bo Alicia faktycznie nie wygląda zbyt ładnie. Nina też fajna, podobnie Liliana. Anna i Hanna są dla mnie tak popularne, że nie dostrzegam ich uroku, niestety. Może jeszcze: Aurelia, Adela, Alina, Diana, Daria, Dalia, Emma, Estera, Eliza, Flora, Helena, Ida, Idalia, Julianna, Kornelia, Lidia, Lilia, Melania, Maria, Marta, Noemi, Olga, Rozalia, Stella, Sara? Odpowiedz Link Zgłoś
bo_gna Re: imię dla córki 31.10.16, 19:01 A może Milena albo Laura? Milena jest dobrze odbierana międzynarodowo www.behindthename.com/name/milena/comments i byłoby to nawiązanie do słowiańskich korzeni Odpowiedz Link Zgłoś
andracyt Re: imię dla córki 02.11.16, 19:35 Najbardziej z Waszych propozycji podoba mi się Nina. Konkretne, śliczne i dziewczęce imię. Alicja to naprawdę piękne imię, ale pisownia Alicia faktycznie odejmuje mu uroku, natomiast Alice to już zupełnie inne bajka (chociaż też mi się podoba). Hanna brzmi uroczo i podoba mi się od Anny, która mimo, że też jest ładnym imieniem to jest jednak trochę nudna. Lilianna kiedyś bardzo mi się podobała, teraz jednak jest dla mnie trochę zbyt ... jakby to ująć "disneyowskie", chociaż zdrobnienie Lili nadal mi się bardzo podoba. Jeżeli chodzi o Wasz pierwotny typ - Amelię to również uważam, że jest to ładne imię, aczkolwiek nigdy mnie jakoś nie zachwycało (chociaż z uwagi na film podoba mi się wersja Amelie ). Inne propozycje: Aurelia, Antonia, Eleonora, Eliza, Flora, Helena, Ida, Julianna, Klara/Clara, Leonia, Lidia, Lara, Laura, Marianna, Melania. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: imię dla córki 02.11.16, 21:17 Mi tez Alicja podoba sie najbardziej w polskiej pisowni. Przekonasz meza, a w Kanadzie taka pisownia na pewno sie spodoba. Nie wydaje mi sie trudna w porownaniu np z Malgorzata czy Katarzyna to pestka. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ron_nie Re: imię dla córki 02.11.16, 21:29 Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi! Jesteśmy z mężem już na 99% pewni, że nazwiemy córkę Alicja Anna. Jeszcze czasem gdzieś przemyka myśl "a może Nina?", ale raczej pozostaniemy przy Alicji. Bardzo nam się spodobała wymieniona przez was Helena... kto wie, może w przyszłości Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: imię dla córki 02.11.16, 22:27 Czyli jednak Alicja, nie Alicia? Fajnie, że podjęliście decyzję. Pochwal się, gdy córka zjawi się na świecie Dużo zdrówka dla Was! Odpowiedz Link Zgłoś
ron_nie Re: imię dla córki 02.11.16, 22:45 Tak, mąż się przekonał do takiej pisowni. A dla kanadyjczyków nie będzie to raczej problem - tyle tu różnych narodowości i imion z każdego niemal zakątka świata że ogarną Dziękujemy, teraz w spokoju możemy oczekiwać dnia narodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: imię dla córki 02.11.16, 22:57 Fajnie Alicja slicznie, trzymam kciuki ! Pochwal sie jak juz mala sie urodzi. Helena i Nina faktycznie bardzo ladne, Helenke tez rozwazalam. Odpowiedz Link Zgłoś