decadent46 Re: Zabawa - tak/nie? 06.02.22, 22:32 Lubię, ale wolę inne formy Dobrusi 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zabawa - tak/nie? 07.02.22, 07:09 dierde napisał(a): > Dobrosława? Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Zabawa - tak/nie? 17.02.22, 14:58 Nie bardzo, nie przepadam za -sławami. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Zabawa - tak/nie? 06.02.22, 22:32 Tak, bardzo ładne i dostojne imię ❤️ Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zabawa - tak/nie? 07.02.22, 07:10 dierde napisał(a): > Dobrawa? Niby OK, ale zbyt dostojne. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna_konstancja_wraca Re: Zabawa - tak/nie? 17.02.22, 19:10 ale pewnie jeszcze bardziej Dobromireczkę, co ? Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Zabawa - tak/nie? 17.02.22, 22:02 Akurat nie. Przy -dobrej to i -mila i -mira sa dla mnie jakby przeslodzone Jezeli to ma sens? Odpowiedz Link Zgłoś
hanna_konstancja_wraca Re: Zabawa - tak/nie? 19.02.22, 15:42 Ma bardzo, bo ja tych obu imion nie lubię, tymczasem Dobrawa wydaje mi się bardzo piękna Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Zabawa - tak/nie? 06.02.22, 22:32 Nie jest złe, ale mam lekko mieszane uczucia Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zabawa - tak/nie? 07.02.22, 07:11 dierde napisał(a): > Samuela? Nie wiem. Powiedziałabym nie, bo nie lubię takich odmęskich, ale to brzmi całkiem ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna_konstancja_wraca Re: Zabawa - tak/nie? 17.02.22, 19:11 Nie,ale już Hieronim chyba bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zabawa - tak/nie? 18.02.22, 04:41 sulimira napisała: > Hipolit? Bardzo lubię, ale bym nie nadała. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Zabawa - tak/nie? 18.02.22, 05:40 Ja rowniez bardzo lubie, ale fajnego zdrobnienia mi brak wiec tez bym nie nadala Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Zabawa - tak/nie? 19.02.22, 18:27 No, trudno z tymi zdrobnieniami od Hipolita. Hipek w porządku, ale to nie wszystko. Hipcio?... Ładny, ale... czegoś tu nie czuję. Niby jest jeszcze Hipuś, ale mam skojarzenia, których chyba nigdy się nie wyzbędę... Z żeńskim odpowiednikiem mam większy problem Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Zabawa - tak/nie? 03.03.22, 20:11 Fakt, Hipka? Hipcia? Nie wyobrazam sobie Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Zabawa - tak/nie? 17.02.22, 18:03 Kiedyś lubiłam, teraz niefajnie mi się kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
hanna_konstancja_wraca Re: Zabawa - tak/nie? 17.02.22, 18:30 O moja ukochana niebanalna Sulmircia <3 Tak jak lubię Ciebie i Twoje imię, tak Kalikst jest zbyt szalony na moj plebejski gust NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Zabawa - tak/nie? 17.02.22, 22:06 Kalikst w teori powinien mi sie bardzo podobac. Ma te takie wyraziste, ostre literki tylko jakby za duzo tego w tym imieniu. Podoba mi sie, ale mam wrazenie, ze jest troche przesadzone nawet jak na mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zabawa - tak/nie? 18.02.22, 04:43 sulimira napisała: > Kalikst Tak, ale bym nie nadała, bo język się plącze i jednak zbyt łagodne znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna_konstancja_wraca Re: Zabawa - tak/nie? 17.02.22, 19:27 Bardzo rzadko, nigdy wręcz nie podzielano mojej słabości do tego imienia. Z niewiadomych względów popularne są tylko Lilki, które w pelnej formie brzmią dla mnie najgorzej -Liliana i Lilianna. A Lilla i Lilia wzbudzają zaklopotanie. Moja Mama na taką propozycję imienia dl przyszlej Córeczki skomentowala: Pieknie -córki Róża i Lilia a syna jak nazwiecie? Kalafior? Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zabawa - tak/nie? 18.02.22, 04:45 > Pieknie -córki Róża i Lilia a syna jak nazwiecie? Kalafior? Narcyz. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna_konstancja_wraca Re: Zabawa - tak/nie? 19.02.22, 15:39 Mama nie ma szacunku dla kwiatow i kwiatowych imion. Zawsze sugeruje mi Buraka albo ziemniaka na kolejne dziecko. Odkąd powiedzialam Jej, że pierwotnie Prymityw był imieniem i to chyba świętego (a nie to Fakund byl swietym) to próbuje mnie nakłonić do tego wyboru. Ale jaki moja Mamam może mieć gust skoro mialam być Tomaszem albo Anną xD Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Zabawa - tak/nie? 17.02.22, 20:22 Tak, bardzo ładne imię Chociaż od jakiegoś czasu z „lilkowych” imion najbardziej podoba mi się Lilla. Na 2 miejscu Liliana, na 3 Lilia Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zabawa - tak/nie? 18.02.22, 04:46 hanna_konstancja_wraca napisała: > Lilia? Nie mogę przywyknąć do Lilii jako imienia. Tylko Lilla. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna_konstancja_wraca Re: Zabawa - tak/nie? 19.02.22, 15:45 A mii się bardzo podoba Lilla (na drugim miejscu z lilkowatych) , ale nie plącze Ci się troszkę język? xD A może to ja powinnam iść do logopedy i popracowac nad dykcją Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zabawa - tak/nie? 19.02.22, 16:35 > nie plącze Ci się troszkę język? Teraz jak się zastanowiłam, to może troszeczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Zabawa - tak/nie? 19.02.22, 15:45 Niestety, w ogóle jej nie czuję. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna_konstancja_wraca Re: Zabawa - tak/nie? 19.02.22, 15:53 Rozumiem, mi się bardzo podoba, dużo bardziej od Maury. Ale to jedno z tych imion, które ja już od dawna mam osluchane, a na forum raczej nie bylo o niej za dużo. Nowe brzmienie np u mnie zawsze wywoluje konsternację. Tak było z Laurencją, kiedy zrozumialam, że Laura już nie wchodzi w gre. Uważam imię za piękne,ale też jej jakoś "nie czuję", dla mnie brzmi trochę kombinatorsko, oficjalnie i wydaje się takie jakie uperfumowane czyms duszącym. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Zabawa - tak/nie? 19.02.22, 18:17 Pierwsze słyszę o takim imieniu, jednak dla mnie jest całkiem całkiem Myślę, że musiałabym się osłuchać, ale ładne generalnie Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Zabawa - tak/nie? 04.03.22, 20:15 Podoba mi sie bardziej od Maury. Znaczenie jednak sprawia, ze odpada jako mozliwy wybor. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zabawa - tak/nie? 04.03.22, 20:24 Maurycja - nie wiem. Trochę na tak, trochę na nie. Maurycego lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zabawa - tak/nie? 04.03.22, 00:07 Aniceta - niekoniecznie, skrzyżowanie Anety z acetonem. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Zabawa - tak/nie? 04.03.22, 08:16 Neutralne. Bez większych emocji Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Zabawa - tak/nie? 04.03.22, 20:17 Mnie cos pociaga, ale tez cos nie pasuje moze ocet lub aceton. Przy tym imienia jestem rozdarta. Neutralnie wiec. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zabawa - tak/nie? 04.03.22, 00:06 Prakseda - tak, ale bym nie nazwała. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Zabawa - tak/nie? 04.03.22, 08:16 Niby w porządku, ale jednak coś mi w0 nim nie gra Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Zabawa - tak/nie? 26.08.22, 16:28 Nie, brzmi jak jakiś naukowy termin Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Zabawa - tak/nie? 04.03.22, 08:15 Nie. Dla mnie brzmi jak "kret" wypowiedziany przez osobę z wadą wymowy. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Zabawa - tak/nie? 04.03.22, 18:16 Nie, z powodu mawianych wczesniej powodow Odpowiedz Link Zgłoś
hanna_konstancja_wraca Re: Zabawa - tak/nie? 07.03.22, 10:08 Brzmi jak skrzyżowanie slow kret i flet. xD Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Zabawa - tak/nie? 26.08.22, 18:40 Tak, ale nie nazwałbym tak dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Zabawa - tak/nie? 04.03.22, 23:10 Ja bardzo to imie lubie. Znaczenie troche jednak prtensjonalne, ale kto to bedzie wiedzial Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zabawa - tak/nie? 04.03.22, 23:31 sulimira napisała: > Ja bardzo to imie lubie. Znaczenie troche jednak prtensjonalne, ale kto to bed > zie wiedzial Dlaczego pretensjonalne? Nazywać się Zofia, to dopiero bezczelność! Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zabawa - tak/nie? 04.03.22, 20:23 Kataleja - na pierwszy rzut ucha nie, katalepsja i mameja. Poza tym powściągliwie odnoszę się do nazw kwiatów w roli imion (poza Różą). Ale gdyby się osłuchać, mogłoby być niezłe. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Zabawa - tak/nie? 26.08.22, 05:29 Jako ciekawe imie na tak. Brzmieniowo neutralnie Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Zabawa - tak/nie? 17.07.23, 11:08 Agatonika na nie, choć lubię imiona z końcówką - nika. A jak sama Tonika, to tak. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Zabawa - tak/nie? 21.07.23, 10:28 Wiem, bo z muzyką mam do czynienia od dziecka. To nie wyklucza nadania, kiedy zechcą tak rodzice. W Anglii i różnych krajach Europy, nadaje się m.in. lirę, harfę - Lyra, Harper. A u nas kiedyś Symforiannę, obecnie Melodię oraz Nutę, niekiedy Violinę. To po prostu kwestia upodobań. Zapis jest uniwersalny, a w moim odczuciu milszy niż Agatonika. Tonika, Tonica występuje w Stanach jako odrębne imię, utworzone na bazie imienia Tonia, Antonia oraz Monica i jest spotykana głównie pośród Aafroamerykanów nadających fantazyjne imiona. Dzięki za Twój link, bo mogą zdarzyć się osoby nie znające tego znaczenia. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Zabawa - tak/nie? 21.07.23, 11:47 "Nuta" jako imię nie jest obecnie nadawana, ani nigdy nie była. W rejestrze PESEL nie wyszukuje mi żadnej, więc ewentualnie jest jedna. Melodii jest 14, Violin jest 12. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zabawa - tak/nie? 21.07.23, 15:37 Poza tym Harper to harfista/harfistka, a nie harfa, i jest to nazwisko w krajach anglojęzycznych, ale nie ma ono nic wspólnego z innymi językami Europy. W krajach anglojęzycznych bywa, że nazwisko zostanie nadane na imię, a u nas nie ma takiej tradycji. Mogłabyś w końcu przestać pleść androny, niii. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Zabawa - tak/nie? 26.08.22, 19:16 Tak, kiedyś kochałam to imię. Ciągle mam do niego ogromny sentyment, chyba nie nadałabym corce, bo balabym się skojarzenia z „Damą kameliową”. Może za kilka lat zmienię zdanie i się odważę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zabawa - tak/nie? 17.09.22, 23:36 Nie. Kojarzy się z "Damą kameliową". Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Zabawa - tak/nie? 18.09.22, 03:23 Brzmieniowo niezle, ale te skojarzenie niestety odrzucaja Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Zabawa - tak/nie? 17.07.23, 11:09 Kamelia - tak, to piękne i bajkowe imię Odpowiedz Link Zgłoś