31.08.22, 21:00
To żeński odpowiednik imienia Arminiusz. Co o nim sądzicie?
Mi się podoba, ale trochę przeszkadza mi skojarzenie z nazwą kraju - Armenii.
Obserwuj wątek
    • burakota Re: Arminia 31.08.22, 21:37
      Podoba mi się. BTW Armenia też byłaby ładnym imieniem wink
    • dalenia Re: Arminia 01.09.22, 09:45
      Ładnie brzmi, to prawda. Podobnie do Armenii, szczególnie tak wypowiadanej z angielska, ale chyba by mi to nie przeszkadzało. Armenia faktycznie, też byłaby bardzo ładnym imieniem smile
    • emnilda.wolna Re: Arminia 01.09.22, 23:53
      Armenia byłaby ładniejszym. wink Arminia kojarzy mi się z Irminą, szminką, armią... No nie wiem, coś mi nie gra.
    • dymfna Re: Arminia 05.09.22, 14:38
      Brzmi jak Armenia po angielsku i nie jestem w stanie oddzielić od nazwy kraju. Podobnie by było zresztą z samą Armenią.
    • gaudencja Re: Arminia 06.10.22, 22:52
      Brzmi ładnie, ale raczej ma znikome szanse na popularyzację - chyba że zdarzy się cud.
    • n.ataleczk.aa Re: Arminia 07.10.22, 07:04
      Niestety kojarzy mi się z armią, choć muszę przyznać, że brzmi całkiem ładnie.
    • sulimira Re: Arminia 07.10.22, 17:14
      Ladne brzmienie, ale zbyt silne skojarzenie z krajem.
    • misslucky133 Re: Arminia 08.10.22, 12:13
      Arminia kojarzy misie z wyrazem ''armia'', ogolnie nieprzyjemnie. Przywodzi tez na mysl imie Irmina, ktore juz totalnie mi sie nie podoba. Ogolnie jestem na nie. Meski odpowiednik jeszcze mniej do mnie przemawia.
    • decadent46 Re: Arminia 22.01.24, 18:44
      Bardzo ładne imię, ale od razu nasuwa mi się skojarzenie z Armenią wypowiadaną z angielska. I choć Armenia jest mi bardzo bliska, to jednak bym się nie zdecydowała na to imię wink
    • niii Re: Arminia 22.01.24, 19:17
      Podoba mi się, ma jednocześnie zdecydowane i słodkie brzmienie smile
      Minusy: Armenia, armia, skojarzenia po angielsku ( wspomniana army oraz arm), skojarzenia po niemiecku ( jeszcze gorsze), Armageddon oraz poboczne (armata, armatura), jak i podobieństwa dźwiękowe: szminka, Irmina, etc
      Arminia brzmi delikatniej, niż zbliżona głoskowo Armanda, przypomina nieco Artemię.

Inne podobne, subtelne również - Armelina.

• aequoreavictoria Re: Arminia 22.01.24, 19:55
      Kojarzy mi się oprócz Armenii z wodzem germańskim Arminiuszem lub z reformatorem religijnym Jakobusem Arminiusem i stworzoną przez niego doktryną arminianizmu. Jak ktoś lubi germańskich wojowników lub uważa, że każdy odpowiada za własne zbawienie, to imię będzie jak znalazł.
    • remigia1 Re: Arminia 22.01.24, 22:32
      Na pewno nie przypuszczam, że Arminia stanie się popularna. Może jedynie zostać polubiana przez kilka osób i ew. nadana parokrotnie. Podobnie jak w przypadku Artemiusza - ktoś kilka lat temu napisał o tym imieniu na naszym forum i teraz kilka użytkowniczek ma je w spisie swoich ulubionych.
      • niii Re: Arminia 23.01.24, 00:32
        Artemiusz brzmi miękko i miło, a jednocześnie ciekawie. Może być skracany jako Art, Artem, Temi, etc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.