mama_kewina_marcuni 10.11.04, 19:40 Dzien dobry, Moja kolezanka z pracy, matka dwojki nastoletnich dzieci ( Basia 16 lat i Patrycja 13 lat) oczekuje trzeciej pociechy na Boze Narodzenie. Dla chlopca wybrali juz imie Norbert. natomiast dma dziewczynki wahaja sie miedzy: Pola, Janina, Hanna i Roma. Wlasnie to ostatnie mnie bardzo intryguje. Czy jest w Polsce imie Roma czy Romana? Czy takie imie zarejestruja? tak sie chyba nazywala jedna z bohaterek u Musierowicz, nie? No wlasnie, jak to jest? pozdrawiam Aga z Miechowa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Roma?????? 10.11.04, 20:22 Znam 2 Romy, jedna starsza pania i jedna dziewietnastoletnia. No i moj pies ma tak na imie Niemniej, imie to baaardzo mi sie podoba. Romana niestety wogole. Z pozostalych imion najbardziej podoba mi sie Hanna, potem Janina i w koncu Pola. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Roma?????? 10.11.04, 21:32 Oczywiscie że Romę zarejestrują. Roma i Hanna najbardziej mi sie podobaja. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Roma?????? 14.11.04, 09:54 Starsze dzieci maja takie zwyczajne imiona, skad te Romę wytrzasneli? ;P I tak bede na nia mowili Romka. Moim zdaniem tak sobie... O wiele ladniejsze imie to Janina. Jana, Janka, Jasia. A na Romę moga wolac roznie i nieszczegolnie. Duzo skojarzen ma to imie... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Roma?????? 14.11.04, 11:54 szczekuszka napisała: > Starsze dzieci maja takie zwyczajne imiona, skad te Romę wytrzasneli? ;P > I tak bede na nia mowili Romka. Moim zdaniem tak sobie... Oj mozna jeszcze mowic Romcia, Romula, Romeczka i wiele innych....... Odpowiedz Link Zgłoś
gag10 Re: Roma?????? 15.11.04, 08:54 Chrześnica mojego męża to właśnie ROMA, ma już 12 lat i bardzo swoje imię lubi. Mnie też się podoba a można zdrabniać na wiele sposobów Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: Roma?????? 15.11.04, 13:00 Znam tylko jedną Romę - mamę mojego kolegi A tak poza tym z wymienionych imion najbardziej podoba mi się Hanna choć Roma nie jest brzydkie Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Roma?????? 17.11.04, 21:19 Roma to bardzo ładne imię - może dlatego, że znam jedną Romę, córkę przyjaciół naszej rodziny. Nie podoba mi się natomiast Romana - prawdopodobnie dlatego, że jedyna Romana jaką znałam była przewstrętną wiedźmą (i moją wychowawczynią w I klasie podstawówki). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Roma?????? 17.11.04, 21:20 Wybrałabym Hannę albo Janinę. A w przypadku chłopca - wiem, ze sie już koleżanka nastawiła - zrezygnowałabym z Norberta!! Odpowiedz Link Zgłoś
martyna1985 Re: Roma?????? 17.11.04, 21:23 Oczywiscie, ze jest imie Roma. Mialam kolezanke w klasie o tym pieknym imieniu! Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Roma?????? 24.08.18, 12:35 Kurczę... Intryguje mnie ta Roma coraz bardziej. "Kłamczucha" M. Musierowicz przekonała mnie do tego imienia . Jak oceniacie? Podoba Wam się? Mogłybyście nadać? Ja tak - nazywałabym córkę po prostu Romą lub Romcią. Jednak Romka już do mnie w ogóle nie przemawia. Tylko nie polecam nadawać na II imienia na literę "N" ani nadawać Romy do nazwiska na "N" (Roma odpada przy moim panieńskim). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Roma?????? 24.08.18, 14:35 Dla mnie to zdecydowanie forma zdrobniała i wpisuje się w trend nadawania zdrobnień. Absolutnie nie nadałabym jako pełnego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Roma?????? 24.08.18, 19:17 Dla mnie brzmi zdrobnieniowo= nie do nadania. Jako skrót- ok. Choć nie zachwyca jakoś szczególnie. Takie "lenowate" wydaje mi się. A kiedyś mogłoby mi się podobać, bo twarde, brzmienie z charakterem, tak jak lubię. Tylko od jakiego imienia mogłoby to być skrócenie, poza Romaną? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Roma?????? 24.08.18, 19:44 Jeszcze od Romualdy, Romuli (jest takie imię, nawet "święte"). Skoro jest imię Romaryk, to może także i być żeńska Romaryka. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Roma?????? 24.08.18, 23:21 Właśnie Romana, Romualda i Romaryka widzą mi się średnio . A Romula brzmi według mnie jeszcze bardziej zdrobnieniowo niż Roma (jak "matula" od słowa "matka"), nawet jeśli Romula jest wersją oficjalną. Z tych wszystkich wariantów i tak wybrałabym Romę, mimo że jest odczuwana jako skrót. Jeśli nie brzmi infantylnie, to dlaczego nie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Roma?????? 25.08.18, 00:23 W moim odczuciu brzmi jak kawałek imienia. Dla mnie wielkie "nie" w roli całego imienia. Roma jest jak Lena, Pola czy Nadia. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Roma?????? 25.08.18, 08:29 Mam jak Gaudencja. To chyba nieuleczalne w moim przypadku 😉. Moda na infantylne zdrobnienia w roli "imionek" kwitnie, a dla mnie to wciąż tylko zdrobnienia udające pełne imiona. Choć muszę przyznać, że Roma ma ładne brzmienie, w przeciwienstwie do mdłej i nijakiej Leny i spółki. Także na zdrobnienie z charakterem jest idealna. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Roma?????? 25.08.18, 08:30 Btw, jeśli nie podoba mi się PEŁNA forma, a zdrobnienia tak- wykluczam takie imię ☺. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Roma?????? 24.08.18, 20:31 A mnie się Roma podoba. Owszem, może zdrobnieniowa, ale w moim odczuciu nie infantylna, jak zdrobnienia typu Pola czy Tola. Romana w sumie też mi się podoba, ale złe skojarzenia z pewnym Romanem jednak mi ją obrzydzają. A jeszcze co do Romy to właśnie mnie się ostatnio zaczęła bardzo kojarzyć z cyganami, więc swojej córki tak nie nazwę. Ale u kogoś doceniam. Ostatnio na IG trafiłam na rodzeństwo Jeremi i Roma - mnie się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Roma?????? 24.08.18, 23:23 Cyganie to inaczej Romowie, więc Roma faktycznie może kojarzyć się z Cyganami. Mnie to jednak jakoś nie przeszkadza . A Jeremi i Roma - zestaw rewelacyjny, nietuzinkowy! Odpowiedz Link Zgłoś
bonbon12 Re: Roma?????? 24.08.18, 22:30 Bardzo lubię Romę, właściwie "od zawsze" i nie przeszkadza mi jej zdrobniałość. Kojarzy mi się przede wszystkim z Rzymem i ogólnie z Włochami, co tylko działa na jej korzyść. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Roma?????? 25.08.18, 10:50 Dla mnie Roma brzmi akurat tak samo zdrobnieniowo, jak i Róża - czyli wcale. Owszem, etymologicznie jest zdrobnieniem, ale zupełnie mi to nie przeszkadza, kojarzy się z Rzymem, a przez R jest charakterne. Nie nadałabym, bo aż tak mi się nie podoba, ale jest ok. Romana, Romualda itp są dla mnie silnie (od)męskie i zupełnie pozbawione wdzięku. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Roma?????? 26.08.18, 10:03 Co do Romy sama nie wiem. Z jednej strony mnie nie razi, z drugiej nie robi wow. Jest troszke zdrobnieniowa, ale pelne formy wcale nie sa w moim guscie ( szybciej nazwalabym corke Roma niz Romana czy Romualda). Corki raczej bym tak nie nazwala, ale u kogos ok. Gdzies kiedys w necie znalazlam blog gdzie urzadzano pokoik dla malej Romy. Osobiscie nie znam zadnej. Za to znam jedna dziewczyne, ktora na drugie imie dostala Ramona. Odpowiedz Link Zgłoś
tobiasza Re: Roma?????? 27.08.18, 10:35 Roma to dla mnie w sensie skojarzeń Roma Ligocka. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Roma?????? 29.08.18, 10:06 Jestem osłuchana, bo miałam ciocię Romcię. W papierach była Romana i czasami tak się do niej zwracano, ale generalnie do końca życia pozostała Romcią. Zdrobnienia Roma nie lubiła. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Roma?????? 29.08.18, 10:14 Bardzo podoba mi się to imię, niestety nie znam żadnej imienniczki.. Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Roma?????? 30.08.18, 17:58 No właśnie, niby Roma jest-bo JEST zdrobnieniem, lecz pełne formy nie podobają mi się. Romy znam trzy, dwie z nich to Romany właśnie, jaka jest pełna forma trzeciej-nie wiem. Imię Romane jest dość popularne we Francji, natomiast w Quebecu bardzo popularne w wersji Romy. Roma podoba mi się w odróżnieniu od Romany i Romualdy, tudzież Igi i Poli, mimo to bym się na nią raczej nie zdecydowała. Aktorka Kasia Herman ma Romę, rocznik 2009, ciekawe, co sama zainteresowana sądzi o swoim imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś