19.07.23, 15:44
Ostatnio polubiłam hamerykanskie imię Ocean (unisex) i jego wersję Oceane (podoba mi się francuska wymowa) i Oceanne. Zastanawiając się, jak przenieś je na grunt polski natknęłam się na Oceanę. Teoretycznie nie ma chyba takiego imienia w Polsce, ale jest święty Ocean z Nikomedii, a Oceana mogłaby być po prostu jego żeńską wersją. Nie mam teraz możliwości sprawdzenia czy są w Polsce jakieś nadania Oceany, Oceana albo jakiś innych form tego imienia, być może ktoś z Was mógłby to zrobić(albo może uda mi się później). Niemniej jestem bardzo ciekawa co sądzicie o imionach Oceana/Oceanna i Ocean na gruncie polskim?
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Oceana 19.07.23, 16:06
      Sądzę, że nie powinno być kwestionowane przez USC, podobnie jak Pacyfik i Pacyfika, których przykłady mamy choćby tu. Oceana brzmi całkiem ładnie. Ocean jest MSZ dla odważniejszych.
    • emnilda.wolna Re: Oceana 19.07.23, 16:25
      O ile Pacyfik jest według mnie świetny, o tyle z Oceną musiałabym się oswoić. W polskiej wersji jakoś mi nie leży.
      • emnilda.wolna Re: Oceana 19.07.23, 16:28
        Co do statystyk, to imiona Ocean i Oceana noszą po 2 osoby. Od 2000 nadań nie było lub maks. 1 rocznie.

Trochę obok: nawet podobałaby mi się Oceania. smile
    • remigia1 Re: Oceana 19.07.23, 17:39
      Kojarzy mi się ze słowami: "ocena" i "oceniana". Nie spodobało mi się.
    • adalia_decempunctata Re: Oceana 19.07.23, 18:23
      Ocean dla mnie brzmi jak rodem z wątku o wyrazach, które mogłyby być ładnymi imionami, tzn. za bardzo jak zwyczajny rzeczownik. Natomiast Oceana - oraz sugestia Emnildy, Oceania - nawet mi się podobają. Nie wiem, czy miałabym odwagę nadać, ale podobałyby mi się "na kimś". Bardziej niż Pacyfik i Pacyfika (która pewnie skończyłaby jako Pacyfka albo Packa), no i można zdrobniać do Ani.
    • niii Re: Oceana 19.07.23, 19:32
      Na polskim gruncie jak najbardziej, a najlepiej jako Oceania smile
      Zdecydowanie wolę wersję angielską, Ocean, która jest zmiękczona w środku.
      Ogólnie w zawołaniu kojarzy mi się z wyrazem 'ocena'
      Cieszą mnie imiona z natury, jednak Oceanę dość trudno przenieść tak, by była melodyjna tak, jak po francusku czy angielsku
    • barlavento Re: Oceana 19.07.23, 23:09
      Dla mnie jest trochę nieporęczne w wymowie - duże nagromadzenie samogłosek, wolałabym Oceanię.
    • sferoplast Re: Oceana 19.07.23, 23:21
      Kojarzy mi się wyłącznie z niemiecką piosenkarką, tą od Endless Summer.
      • niii Re: Oceana 20.07.23, 00:19
        Otóż to.
    • sulika Re: Oceana 20.07.23, 00:27
      Myślałam o Oceanii, ale wtedy dla siostry już tylko Australia😂
      • niii Re: Oceana 21.07.23, 18:08
        Najlepszy komentarz z tego wątku, heh wink
    • n.ataleczk.aa Re: Oceana 21.07.23, 15:08
      Nie jestem wielbicielką tego imienia, ale jest bardzo ciekawe i nawet ładne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.