Dodaj do ulubionych

Fiona, Pia

03.12.23, 11:45
Znalazłam kolejne hity dla córki, której jeszcze nie posiadam 🙃
Co sądzicie? Zbyt oryginalnie na polskie warunki?
Obserwuj wątek
    • sulimira Re: Fiona, Pia 03.12.23, 12:29
      Obydwa imiona sa znane w Polsce, ale raczej nie uzywane.
      Nie jestem fanka trzyliterowek I Pia wydaje mi sie wyjatkowo niezgrabna w odmianie.
      Fiona jest ok, ale czegos mi brakuje w jej brzmieniu
    • sferoplast Re: Fiona, Pia 03.12.23, 13:09
      Niestety Fiona kojarzy mi się z oblubienicą Shreka, a Pia z pijarami albo pijaństwem.
    • paula.anna Re: Fiona, Pia 03.12.23, 13:25
      Zbyt oryginalne to imo nie.
      Świetnie wpisują się w modę na krótkie imiona.
      Mnie nie zachwycają, szczególnie Pia 🤷
    • remigia1 Re: Fiona, Pia 03.12.23, 17:39
      Pia bardzo mi się podoba, ale in minus skojarzenie z piciem.

Fiona nie podoba mi się w ogóle. Trochę kojarzy mi się z imieniem dla kotów. Kilka kotów, które znam, się tak nazywa.

Oryginalność imion to plus dla mnie. Nie widzę w tym nic negatywnego. Wpisują się, co prawda, w modę na krótkie imiona, ale nie sądzę, by spopularyzowały się w Polsce.
    • annthonka Re: Fiona, Pia 04.12.23, 09:49
      Pia w polskich warunkach będzie wymawiana "pija", pozatym będzie kłopotliwa w odmianie. Pii (piji) z Pią (piją). Moim zdaniem absolutnie nie.

Do Fiony niby nic nie mam, ale w zestawieniu z polskimi nazwiskami zupełnie mi nie brzmi. Fiona Wójcik czy Fiona Wiśniewska? No i poza tym Shreck zakorzenił się w popkulturze na tyle, że wielu osobom może się kojarzyć jednoznacznie.
      • sferoplast Re: Fiona, Pia 05.12.23, 17:25
        Fiona Wiśniewska brzmi całkiem nieźle
    • n.ataleczk.aa Re: Fiona, Pia 04.12.23, 12:17
      Obydwa mi się nie podobają. Obiektywnie Fiona sprawdziłaby się w warunkach polskich.
    • dalenia Re: Fiona, Pia 08.12.23, 11:32
      Fiona brzmieniowo mi nawet pasuje, ale po tylu latach to nadal dla mnie pani Shrekowa. Może dzisiejsze maluchy nie miałyby takich skojarzeń (ktoś jeszcze ogląda Shreka? wink).

Pia zupełnie mi się nie podoba.
    • gaudencja Re: Fiona, Pia 27.12.23, 22:20
      U kogoś nie miałabym nic przeciwko. Sama bym jednak nie nadała, wydaje mi się, że są to fajne imiona dla kogoś, kto zaczyna przygodę z poznawaniem rzadszych imion.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.