25.06.24, 17:22
Jakie odczucia budzi w obecnych czasach? Bardzo mi się podoba i mogłabym tak nazwać syna. Zdrobniale Alf, Alfi.
Obserwuj wątek
    • remigia1 Re: Alfred 25.06.24, 17:27
      Mi się nie podoba. Wolę Alberta.
    • misha.parajanov Re: Alfred 25.06.24, 17:49
      Nie moje klimaty, niestety. Albert też ostatnio zaczął mi się nie najlepiej kojarzyć 😥
    • nokturnus Re: Alfred 25.06.24, 18:57
      Bardzo mi się podoba, przede wszystkim Alfi. Z tego co wiem to w UK Alfie jest obecnie bardzo popularny ale w Polsce, no nie wiem uncertain, chyba zbyt bym się bał, że inne dzieci by się wyśmiewały, mimo że nie widzę niczego zabawnego w tym imieniu. Znam jednego, ale to pan po 80.
      • nokturnus Re: Alfred 26.06.24, 01:03
        Zapomniałem dodać, że od Alfreda szalenie podoba mi się Arnold, ale nigdy nie odważyłbym się na Arniego wink
    • sulimira Re: Alfred 25.06.24, 21:17
      Podoba mi sie bardziej od Alberta, ale skojarzenie ze starszym panem poniewaz nie jest nadawane
    • torukia-torukia Re: Alfred 26.06.24, 06:25
      Alfreda bardzo lubię praktycznie od dzieciństwa, jest to jedno z imion, co do których moja sympatia jest niewzruszona na przestrzeni wielu lat. Podoba mi się jego znaczenie i brzmienie, a nadane zdrabniałabym do Fredka albo Funka.

Najpierw zetknęłam się z nim w w książkach (mam na myśli autora, tj. Alfreda Szklarskiego), w komiksie (o Batmanie big_grin) i w serialu animowanym (był taki, o kaczorku Alfredzie Jonatanie Kwaku), a na żywo – tylko dwa razy w życiu, przy czym chodzi o tę samą osobę. Alfred, którego spotkałam, był nieco naburmuszonym, zażywnym panem w starszym wieku i z sumiastym wąsem.

Nic to nie zmieniło w moim odczuciu co do imienia, chociaż trochę było mi przykro, że oto spotykam prawdziwego Alfreda, a ten akurat musi być nie w humorze i to dwukrotnie wink
      • losninos Re: Alfred 26.06.24, 07:56
        Ja znalazłam to imię na nagrobku dziecka i się zakochałam. Następnym razem sprawdzę, w jakich latach żył.
    • annthonka Re: Alfred 26.06.24, 09:53
      Był u mnie w rodzinie wujek Fredek, zwariowany bardzo, więc imię dobrze mi się kojarzy, ale nie nadałabym go dziecku.
    • dalenia Re: Alfred 27.06.24, 12:43
      To chyba 'Fred' sam w sobie może budzić nieciekawe skojarzenia. Choć sama znam małego Frediego, od Fryderyka.

Sam Alfred może się podobać. Natomiast dla mnie to jednak za dużo. Może dlatego, że miałam wujka Fredka (urodzony w pierwszej połowie XX w.). Więc dla mnie to imię do jednego worka z Czesiem czy Gieniem - dziadkowe, ale nie do nadania.
    • aequoreavictoria Re: Alfred 27.06.24, 16:11
      Nie podoba mi się.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Alfred 30.06.24, 21:48
      Nie podoba mi się, ale u kogoś bym doceniła smile
    • gaudencja Re: Alfred 03.11.24, 16:35
      Odczuwam go obecnie jako "dziadkowe", ale neutralne, w dobrym punkcie wyjścia, żeby zawojować serca rodziców małych dzieci. Poręcznie się zdrabnia.
    • emnilda.wolna Re: Alfred 04.11.24, 00:28
      Nie w moim stylu, ale żadnych negatywnych uczuć nie budzi. Urocze znaczenie. smile Fajne skojarzenie z Noblem. Natomiast zdrobnienia Alf czy Alfi niezbyt mi się podobają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.