kiwka.5 12.08.24, 09:09 Jakie macie odczucia do tego imienia w 2024? Imię ze Starego Testamentu, z pięknym znaczeniem "wyproszony od Boga" oraz z "fajnym" patronem. Według mnie ze względu na znaczenie, imię idealne dla długo wyczekiwanego chłopca, ale jak odbiera je otoczenie? Nazwalibyście tak dziecko, czy jednak zbyt udziwnione? Stare zapomniane, poważne imię, czy kiczowato typu Kevin? Bo przecież jest Samuel L. Jackson z którym pewnie większość ludzi kojarzy to imię. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misha.parajanov Re: Samuel- opinie 12.08.24, 10:58 Nie w moim guście. Trochę przeszkadza mi to "bogowe" znaczenie (nie jestem fanką większości imion z tego typu znaczeniem). Nie za bardzo "leżą" mi też imiona mocno kojarzące się właśnie ze Starym Testamentem - z jednym wyjątkiem (ale to dlatego, że to imię bliskiej mi osoby). Wiem, że dla niektórych "bogowe" znaczenie czy związek ze Starym Testamentem będzie na plus, ale mi jednak takie skojarzenia nie bardzo leżą (ale to tylko kwestia subiektywna 😂). Co do skojarzenia z Jacksonem - myślę, że wielu osobom może się tak kojarzyć, ale chyba górę brał będzie jednak Samuel z ST 😆 Czy Samuel jest imieniem "starym i zapomnianym"?... Jak dla mnie, to raczej nie 😆 Kiczowaty też nie jest, przynajmniej dla mnie. Swojemu dziecku zdecydowanie bym nie nadała, z wymienionych na starcie powodów. Ale u kogoś bym doceniła ❤️🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Samuel- opinie 13.08.24, 03:34 Ja podobnie. Nie podoba mi sie znaczenie, skojarzenia ze ST (dla mnie zawiera rozne historie, ktore sa po prostu horrorami), brzmienie (zbyt miekkie i lekki lamacz jezyka z koncowka), dopasowanie do polskich nazwisk (chociaz tutaj to moze kwestia osluchania). Jakkolwiek Samuel Baran brzmi dla mnie fatalnie. Zdecydowanie nie. Bozydar ma podobne znaczenie, ale brzmi lepiej i nasz polski, ktory moze byc zdrabniany z czlonu -dar, Daro, Podarek (od losu) itp. Sambor, wiadomo, jest dla mnie znacznie piekniejsza i zgrabniejsza opcja z podobnymi zdrobnieniami, w Polsce i za granicami. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Samuel- opinie 12.08.24, 14:22 W Polsce chyba bym nie nadała, ale ja kieruję się przede wszystkim brzmieniem - patron nie ma dla mnie żadnego znaczenia. W moim odczuciu brzmi niemęsko i nie pasuje mi do typowo polskich nazwisk - Samuel Wiśniewski, Samuel Wójcik, Samuel Pawlak, no nie, zupełnie nie. Za to w warunkach anglojęzycznych jest najnormalniejszym w świecie imieniem, nadawanym w różnych pokoleniach. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Samuel- opinie 12.08.24, 16:30 O właśnie, mi też nie pasuje do polskich nazwisk. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Samuel- opinie 12.08.24, 16:16 1. Odczucia - raczej pozytywne 2. Piękne znaczenie, piękne brzmienie 3. Normalne, nie udziwnione 4. Nie nadawać przy tym Sary, Aarona czy innego imienia kojarzonego jako nie tylko starotestamentowe ale mocno żydowskie 5. To jedyna obawa, że może być zbyt semicki w oczach innych ale np. ostatnio sporo Sar i nikomu to nie przeszkadza 6. Na FB jest nawet Samuela. 7. Samuel brzmi miło w całości, ma też przyjemne zdrobnienia. 8. Z pewnością NIE jest kiczowaty 9. Oby nie był w parze z Kevinem jako bratem czy swoim drugim imieniem - Kevin Sam w domu 10. Podsumowanie - nadawać i się nie obawiać, 10/10 Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Samuel- opinie 12.08.24, 16:28 Sama nie wiem, nie przepadam za imionami z końcówką -el i np. wolę spolszczonych Michała i Rafała niż Michaela i Rafaela. Ale Samuel chyba jednak lepszy w oryginale, Sameł by nie przeszedł Odpowiedz Link Zgłoś
nokturnus Re: Samuel- opinie 12.08.24, 17:16 Znam trzech Samuelów - jeden ma 15, dwaj pozostali po 12 z czego jeden jest z typowo religijnej rodziny (bracia Nataniel i Gabriel) a na drugiego wszyscy mówią Sami (brat Filip). Wydaję mi się, że między dziećmi to nie budziłoby zdziwienia bo z historii znajomych też jakiś Samuel się nawinie. Ja mówiąc szczerze wolę Sambora ale jeśli zależałoby mi na wielkiej międzynarodowości to Samuel byłby w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
nokturnus Re: Samuel- opinie 12.08.24, 17:17 + jeśli chodzi o dzieci to mi się Samuel głównie kojarzy z strażakiem Samem a to przecież lubiana bajka wśród młodszych Odpowiedz Link Zgłoś
wloczykijka55 Re: Samuel- opinie 12.08.24, 17:50 Bardzo ładne imię 😊. Znam tylko jednego nastolatka Samuela, a w przedszkolu od lat kilku już pracuje i to w dużym mieście. Plus że można zdrabnia na wiele sposobów; Sam, Sami, ale ja tam zazwyczaj lubię zwracać się do dzieciaków pełna formą. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Samuel- opinie 12.08.24, 17:51 Zupełnie mi nie odpowiada. Przede wszystkim ze względu na znaczenie i pochodzenie. Brzmienie także nie chwyta mnie za serce. Wolę twarde imiona, z charakterem. Dlatego ja na pewno nie nazwałabym tak syna. U kogoś doceniłabym - zawsze to 1 Jaś, Kubus czy Nikoś mniej 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Samuel- opinie 12.08.24, 21:47 kiwka.5 napisał(a): > Jakie macie odczucia do tego imienia w 2024? > Imię ze Starego Testamentu, z pięknym znaczeniem "wyproszony od Boga" oraz z "f > ajnym" patronem. > Według mnie ze względu na znaczenie, imię idealne dla długo wyczekiwanego chłop > ca, ale jak odbiera je otoczenie? Wg mnie to imię jest świetne, mam je od dawna na swojej liście ulubionych. Nie jestem osobą religijną, ale biblijne skojarzenia w tym przypadku mi nie przeszkadzają > Nazwalibyście tak dziecko, czy jednak zbyt udziwnione? Nazwałabym bardzo chętnie Dla większości ludzi pewnie będzie udziwnione, ale dla mnie jako osoby interesującej się imionami i wiedzącej, że istnieją imiona dużo rzadsze, nie jest. > Stare zapomniane, poważne imię, czy kiczowato typu Kevin? Bo przecież jest Samu > el L. Jackson z którym pewnie większość ludzi kojarzy to imię. Dość poważne. Kiczowate typu Kewin jest np. Oliwier czy Ksawier. Odpowiedz Link Zgłoś
128ju Re: Samuel- opinie 13.08.24, 23:12 Znam jednego małego Samuela. Rodzice wybrali je ze względów religijnych i zdrobnienia Sam. Ja wolę pełną formę, a zdrobnień typu Sam, Ben, Bob nigdy nie lubiłam. Ogólnie lubię wyróżniające się imiona 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś