moje-cudo 15.02.05, 10:05 nasza maleńka bedzie mieć tak na imię, obydwie babcie sa zbulwersowane a nam sie bardzo podoba. Chciałabym znac zdanie innych osób. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sparkling Re: A co sądzicie o -Natasha- 15.02.05, 10:21 Tu jest wątek o tym imieniu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=12242615&v=2&s=0 Samo imię szczególnie mnie nie zachwyca, ale moze być. Natomiast pisownia przez "sh" troche obciachowa. Ale to tylko moje zdanie i proszę się nie obrażać. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: A co sądzicie o -Natasha- 15.02.05, 10:30 Chyba Natasza? Nie podoba mi się Odpowiedz Link Zgłoś
ahava91 Re: A co sądzicie o -Natasha- 15.02.05, 11:10 Wiesh so,faktycznie-pisownia obciachowa... Odpowiedz Link Zgłoś
martuniunia1 Re: A co sądzicie o -Natasha- 15.02.05, 12:01 Pisownia trudna, zwlaszcza dla malego dziecka w szkole! Imie tez jakiej za bardzo obce.... Twoja decyzja! Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: A co sądzicie o -Natasha- 15.02.05, 12:08 Natasza moze byc, ma swoj specyficzny urok, ale Natasha jest dla mnie nie do przyjecia-sorki! Poza tym moim zdaniem w tej formie ci tego imienia nie zarejestruja. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: A co sądzicie o -Natasha- 15.02.05, 14:14 Nie jestem szczególną miłośniczką imienia, ale może być, ma sympatyczne zdrobnienia. Natomiast - jeśli nie mieszkasz za granicą, a nawet w takiej sytuacji jeszcze zastanawiałabym się - absolutnie odradzam pisownię "Natasha". O ile jeszcze jestem w stanie zrozumieć chęć nadawania imion typu "Jessica" czy "Jennifer", to Natasha przecież w wersji oryginalnej nie jest pisana przez "sh"... Na gruncie polskim wygląda to dziwnie, "obciachowo" właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
matka-natki Re: A co sądzicie o -Natasha- 15.02.05, 14:20 jasne , dla mnie obciachowe jest imie Kasia albo ostatnio słyszałam Brajan pisane przez "j", to dopiero obciach. A Natasha bardzo ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: A co sądzicie o -Natasha- 15.02.05, 15:41 Między Nataszą a Brajanem jest pewna różnica. Naprawdę jej nie widzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
nalecza Re: A co sądzicie o -Natasha- 18.02.05, 16:42 Jak dla mnie śliczne Ale to może dlatego,że sama mam na imię Halszka (starosłowiańskie brznienia jest urocze) Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty wyjasnienie 18.02.05, 17:16 akurat halszka i natasza ze staroslowianskoscia nie maja nic wspolnego. pierwsze jest forma elzbiety (imie hebrajskie), a drugie natalii (imie lacinskie). Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: A co sądzicie o -Natasha- 15.02.05, 15:50 no dla mnie pisownia prze sh jest również bardzo obciachowa, jakby się za nią kryły kompleksy Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: A co sądzicie o -Natasha- 15.02.05, 16:15 jeśli koniecznie musi być już to imię, to błagam - Natasza! wersja Natasha trąci żartami o snobach i nowobogackich. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A co sądzicie o -Natasha- 15.02.05, 17:38 Nie wniosę niczego nowego - Natasha wygląda obciachowo w Polsce; obawiam się, ze dzieci będą sie z Twojej biednej córki śmiały, a pewnie i dorośli w dorosłym życiu też komentować pomysły matki będą. Nataszy też nie lubię - tyleż ze względu na brzmienie, skojarzenia z bardzo niesympatycznymi Nataszami, które poznałam, jak i dlatego, ze nie widzę powodu nazywania dziecka po rosyjsku, jeśli imię ma swój polski odpowiednik (Natalia). To taka trochę watpliwa oryginalność, moim zdaniem... Odpowiedz Link Zgłoś
moje-cudo Re: A co sądzicie o -Natasha- 15.02.05, 18:03 wole zeby komentowali imie niż mylili moje dziecko z 5 dziewczynkami w klasie ktore nosza to samo, mnie sie podoba uwazam ze to piekne imie, pisane przez "sh" dodaje mu niespotykanego oddźwięku, a tak w ogole to imię ściągnięte z Francji i Kanady gdzie Natasha pisze sie właśnie przez "sh" i uwazane jest za jedno z pięknięszych, mało spotykanych, niepowtarzalnych. i cieszy mnie wasza reakcja bo wiem ze moje dziecko bedzie jedyne w swoim rodzaju, na podworku ani w szkole, byc moze nawet w swoim dorosłym życiu nie spotka drugiej Natashy i o to mi chodzi... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A co sądzicie o -Natasha- 15.02.05, 18:10 moje-cudo napisała: > wole zeby komentowali imie niż mylili moje dziecko z 5 dziewczynkami w klasie > ktore nosza to samo, mnie sie podoba uwazam ze to piekne imie, pisane > przez "sh" dodaje mu niespotykanego oddźwięku, No wiesz, jeszcze musisz zobaczyć, czy USC ci to zarejestruje. Pisownia przez "sh" jest sprzeczna z jakimikolwiek zasadami jezyka polskiego (a nie jesteśmy we Framcji ani w Kanadzie) i przez niektóre urzędy moze przejdzie, ale inne trzymają sie przepisów i odrzucą Ci tę pisownię. > i cieszy mnie wasza reakcja bo wiem ze moje dziecko bedzie jedyne w swoim > rodzaju, na podworku ani w szkole, byc moze nawet w swoim dorosłym życiu nie > spotka drugiej Natashy i o to mi chodzi... > pozdrawiam Hmmm, jesteś pierwszą matką, którą znam, która cieszy się, ze na imię jej dziecka są prawie same negatywne reakcje. Ciekawe, mozna i tak. Dla przysłej siostrzyczki proponuję w takim razie imię "Adolfa" - też piękne i rzadko spotykane; Twoja nastepna córeczka na pewno nie będzie jedną z pięciu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: A co sądzicie o -Natasha- 15.02.05, 19:03 Dla następnych zostanie Alfonsyna i Lolita. Jedno i drugie popularne poza naszymi granicami (Lolita to zdrobnienie od hiszpańskiego Dolores). Nie łudź się - chcesz nadać dość modne w tej chwili imię Natalia. Tylko, że jego zdrobnienie od wschodnich sąsiadów (no dobra, graniczymy juz tylko z Kaliningradem, ale Białorusini chyba też tak mówią?), importowane okrężną drogą przez Kanadę niewiele zmienia. Po polsku Natasha wychodzi chyba gorzej od Nicole (bo ta ostatnia nie ma normalnego polskiego odpowiednika, tylko spolonizowaną Nikolę). Odpowiedz Link Zgłoś
e_stella Re: A co sądzicie o -Natasha- 15.02.05, 19:18 Natasza - może być, ale Natasha - koszmar. Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: A co sądzicie o -Natasha- 15.02.05, 19:47 Zaskakujace i - przepraszam - niezbyt dobrze świadczace o matce, ktora woli, aby z jej dziecka sie nabijali, niż żeby je "mylili". Wnioskuję, że sądzisz, iz twoje dziecko będzie tak banalne i bez osiągnięć, ze przez całe życie z anonimowego tłumu będzie je wyróżniać jedynie nieortograficznie zapisane imię. Inaczej nikt na nie uwagi nie zwróci. Żałosne i baardzo krzywdzace dla dziecka. Pozostaje tylko wierzyć w rozsądek USC, ktory imienia nie zarejestruje. Odpowiedz Link Zgłoś
kingusi Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 10:47 droga autorko watku ,otoz imie ktore wybraliscie dla coreczki jest moim zdaniem bardzo oryginalne i piekne.Komentarze zlosliwe gaudiencji nie sa na tym forum nowoscia, bo to jakas prosta baba ktora pochodzi z prowincji zabitej dechami.Imie mojej corki tez komentowala,ze ruskie i ze w ogole to jakis skrot, mimo mych komentarzy[patrz watek o Nadii i o Nadziei]. Nie wiem kto pozwolil komus takiemu prowadzic forum dla rodzicow gdzie zamiast tlumaczyc znaczenie imion ona komentuje czy jej sie podoba czy nie.Niestety jest to osoba bezkrytyczna wobec siebie i sama sie zastanawiam jak ma na imie, mam nadzieja ze nie gaudiencja , bo to dopiero bylby obciach[ cyt.] Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Do Kingusi 16.02.05, 11:02 Dotychczas to forum służyło do wymiany poglądów i informacji nt imion a nie osób - forumowiczek. Możesz się nie zgadzać z Gaudencją - ja czasem tez mam odmienne od niej zdanie, ale szanuję ją za jej wiedzę i dociekliwość i chęć pomocy. Mam również szacunek do wszystkich forumowiczek które skupiają sie na ocenie imion a nie osób. Odpowiedz Link Zgłoś
kingusi Re: Do Kingusi 16.02.05, 11:06 wiec ja wlasnie wyrazilam swoje poglady a ton dopasowalam do poziomu jaki zaprezentowaly soba osoby tu piszace. Moim zdaniem ,nie na szacunek lecz na pogarde zasluguje ktos taki kto kaze dswoje dziecko nazwac imieniem Hitler {zobacz wczesniejsza wypowiedz tej ... gaudiencji] Odpowiedz Link Zgłoś
kingusi Re: Do Kingusi 16.02.05, 11:08 korekta; mialo byc w mojej wypowiedzi; imieniem HItlera[ Adolf] Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: Do Kingusi 16.02.05, 11:11 "Komentarze zlosliwe gaudiencji nie sa na tym forum nowoscia, bo to jakas prosta baba ktora pochodzi z prowincji zabitej dechami.Imie mojej corki tez komentowala,ze ruskie i ze w ogole to jakis skrot, mimo mych komentarzy[patrz watek o Nadii i o Nadziei]. Nie wiem kto pozwolil komus takiemu prowadzic forum dla rodzicow gdzie zamiast tlumaczyc znaczenie imion ona komentuje czy jej sie podoba czy nie.Niestety jest to osoba bezkrytyczna wobec siebie i sama sie zastanawiam jak ma na imie, mam nadzieja ze nie gaudiencja , bo to dopiero bylby obciach" Jeżeli jest to komentarz o imionach to ja jestem madonna Poza tym nie ze wszystkich wypowiedzi wyróżnaiją się jedynie Twoje napuisane dość zgryźliwym i nieprzyjemnym tonem A na koniec Hitler to nie imię a już na pewno Gaudencja o nim nie wspominała Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Do Kingusi 16.02.05, 11:15 "tylko osoby pospolite i bez grama wrazliwosci tworczej moga nazywac dzieci tak pospolitymi imionami jakie podalas" Tak pisze nasza wspaniała dyskutantka... Oczywiście, o imionach Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 11:12 Nie wiem, czy zauważyłaś, ale to nie jest forum "tłumaczenie znaczenia imion". Wręcz przeciwnie, od dawna komentujemy tu imiona, piszemy o naszych odczuciach, skojarzeniach, dzielimy się naszymi ocenami. Jeśli Ci się nie podoba, nikt Cię nie zmusza do czytania tego. A poza tym to forum nie tylko dla rodziców zastanawiających się nad imieniem dla swojego dziecka. Swoją drogą, ciekawe czemu piszesz cały czas "Gaudiencja". Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 11:17 Jak to nie wiesz? bo Gaudencja podobnie jak Natasza to takie pospolite a Gaudiencja czy Natasha to jest szczyt oryginalności ( sic!) Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 11:27 DDD Że ja na to nie wpadłam . Za to od dziś będę się wszędzie podpisywać Yoanna, żeby mnie nikt o nietwórczych i tandetnych rodziców nie posądził. A na jakimś forum czytałam o zdrobnieniu Yoasha - to już byłoby w ogóle cool . Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 11:29 Yoasha jest absolutnym hitem))) popieram Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 13:16 Och, Yoasha, cudne!!! Tylko co ja mam zrobic, jak moi malo tworczy rodzice dali mi takie imie, ktorego w zaden sposob oryginalnie zapisac sie nie da??? Poradzcie, bo sie tak pospolicie poczulam Odpowiedz Link Zgłoś
sparkling Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 13:20 Proponuję Marthusha - dwa w jednym: i zdrobniale i z zachodnia! Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 13:26 No to ja się chyba przemianuję na Anya. Ma piękną zachodnią pisownię, a w Kanadzie itd. i tak uchodzi raczej za rosyjskie. Co innego mi pozostaje, skoro moi rodzice okazali się tak prymitywni i nietwórczy (i - nie zapominajmy - godni pogardy). Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 13:27 sparkling napisała: > Proponuję Marthusha - dwa w jednym: i zdrobniale i z zachodnia! O rety, cudo... Musze mamie powiedziec... Martusha Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 13:51 To ja się solidarnie przemianuje na Monitchka a może Monishia))) Odpowiedz Link Zgłoś
erba Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 15:18 Moi rodzice to dopiero gupi so... ) mogli mnie nazwać lepiej: Ajłona Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 17:21 No to ja chyba mogłabym sie nazywac Agushka albo Agi, bo to takie ładne krótkie imię i nikt nie miałby z nim problemów, takie międzynarodowe, no i żeby nie było mylone z Agą (od Agnieszki):] Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 13:28 no jak to czemu, bo gdzies widziala slowo audiencja i myslala, ze tpo nasza GaudIencja G zgubila... Odpowiedz Link Zgłoś
erba Re: A co sądzicie o -Natasha- 15.02.05, 21:09 i za każdym razem jak ktoś zapyta Twoją córkę o imię, będzie mowić: "Natasha przez S i H"??? Przecież ludzie nie bedą wiedzieli gdzie ma być te S i H. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: A co sądzicie o -Natasha- 15.02.05, 23:07 Mimo, że wolę zawsze polskie wersje, to Natasza mi sie podoba. Ale nie Natasha, na miłość boską! Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: A co sądzicie o -Natasha- 15.02.05, 23:10 andaba napisała: > Mimo, że wolę zawsze polskie wersje, to Natasza mi sie podoba. Ale nie Natasha, > > na miłość boską! Myśle j.w. A bądź co bądź moja córeczka także ma dość oryginalne imię... Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 13:25 erba napisała: > i za każdym razem jak ktoś zapyta Twoją córkę o imię, będzie mowić: "Natasha > przez S i H"??? Przecież ludzie nie bedą wiedzieli gdzie ma być te S i H. Nie, będzie mówić "Natasha" - dokładnie tak, jak napisane, po polsku - ja tu nie widzę żadnej Nataszy)) Pozdrawiam, Monica Odpowiedz Link Zgłoś
piopal Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 08:29 Proszę,mamy tyle ładnych polskich imion po co ściągac te nie "nasze"np;NICOLE,ROKSANY,PAULE I PAOLE czy jak to się pisze.Agata,Łucja,Maria,Zofia,Zuzanna,Anna(niesmiertelne imię)Alicja-czyż to nie lepiej brzmi i wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś
kingusi Re: A co sądzicie o -Natasha-do piopal 16.02.05, 10:54 tylko osoby pospolite i bez grama wrazliwosci tworczej moga nazywac dzieci tak pospolitymi imionami jakie podalas,doprawdy uwazasz ze tak wspaniale jak bedzie milion,Alicji, Ani,Agnieszek itd? brrry...ohyda! Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: A co sądzicie o -Natasha-do piopal 16.02.05, 10:59 W dobie Natashy, Oliwek Julii Nadii leny i innych różnych wymyślnych imię Anna, Alicja Agnieszka zaczęło być rzadkością... Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: A co sądzicie o -Natasha-do piopal 16.02.05, 14:11 Ehhh no trudno by w kraju w ktorym jest 38 milionow ludzi bylo milion Akicji, milion Ań, milion Agnieszek, Zoś itd... No chyba, że ja liczyć nie umiem?? Aha i jeszcze jedno- domyślam się, ze Ty sama masz na imię Nikola ew Dżesika, w końcu jakże bym śmiała podejrzewać Twoich rodziców o to, że są "pospolici i bez grama wrazliwosci tworczej"?? Odpowiedz Link Zgłoś
nalecza Re: A co sądzicie o -Natasha- 18.02.05, 17:34 Nie. Jeśli komuś podoba się Natasha, a imię nie jest z kosmosu,bo A.istnieje w oryginale (nie tak jak Martusha), B.nie jest obraźliwe. Wolałabym się nazywać Natasha niż np.Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A co sądzicie o -Natasha- 18.02.05, 18:28 nalecza napisała: > Nie. Jeśli komuś podoba się Natasha, a imię nie jest z kosmosu,bo A.istnieje w > oryginale (nie tak jak Martusha), B.nie jest obraźliwe. Wolałabym się nazywać > Natasha niż np.Kasia A może Kasha? W oryginale istnieje Наташа - a po polsku Natasza. Czegoś takiego, jak Natasha, ani w oryginale, ani po polsku nie ma i tyle. Tak samo jak Martushy czy Kashy. Czy Halschki. No i łączy te imiona jedno - że wszystkie są w istocie zdrobnieniami. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: A co sądzicie o -Natasha- 18.02.05, 22:52 A. z ta Martusha to zart byl, jakbys nie zauwazyla... B. jakby sie uprzec istnieje ona dokladnie tak samo jak Natasha-zdrobnienie zapisane za pomoca angielskiej/amerykanskiej transliteracji, tyle,ze Natasha to transliteracja rosyjskiego zdrobnienia a Martusha-polskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 09:02 Natasza - tak, choc imie ogolnie takie sobie. Natasha - nie, no, chyba ze nie w Polsce. Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
moje-cudo Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 10:32 O USC sie nie martwie bo oni nie maja tu nic do powiedzenia, chocbym chciala nazwac dziecko XYZ to musza to zarejestrowac, bo tak jest w polskim prawie. Moja corka i tak bedzie miala na imie Natasha bo mi i mężowi bardzo sie podoba, napisalam ten watek bo chcialam wiedziec co inni sadza o tym imieniu, ale wypowiedzialo sie mało osób, co nie ma odzwierciedlenia w prawdziwym podejsciu innych do tego imienia. zreszta o gustach sie nie dyskutuje, ja bym w zyciu nie nazwala dziecka np Paulina czy takie tam, uwazam ze kazdy powinien miec oryginalne imie bo kazdy jest kims wyjatkowym. Przypomnialo mi sie jaka byla dyskusja kiedy państwo Wiśniewscy nazwali swoja córkę Fabienne, kazdy to krytykował a to naprawde piekne imie... O zamiłowaniu do imienia decyduje w duzej mierze to czy znamy kogos kto ma tak na imie i jakie sa reelacje miedzy nim a nami, a skoro nikt nie zna osobiście żadnej Natashy to trudno mu sie wypowiadac bo dzis mu sie nie podoba , a jesli pozna osobe o tym imieniu z ktora bedzie mial bardzo dobry kontakt to napewno zdanie zmieni. I jeszcze jedno nie słyszałam zeby ktos kiedys wysmiewał sie z czyjegoś imienia... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 10:36 moje-cudo napisała: > O USC sie nie martwie bo oni nie maja tu nic do powiedzenia, chocbym chciala > nazwac dziecko XYZ to musza to zarejestrowac, bo tak jest w polskim prawie. > > Mylisz się, mogą nie zarejestrować. I mam nadzieję, że przekonają Was do pisowani Natasza. To zdecydowania ułatwi życie waszej córeczce. Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 10:53 A mnie się wydaje że "oryginalne" imiona nadają dzieciom sfrustrowani i bardzo przeciętni rodzice, którym się wydaje że sh w imieniu wyniesie ich dziecko na wyżyny lepszego życia. Sorki za komentarz ale nie mogłam sie powstrzymać to imie jest równie tandetne jak wspomniana Fabienne. Odpowiedz Link Zgłoś
kingusi Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 11:02 tandetne sa imiona tandetnych i nietworczych za grosz rodzicow, najlepiej isc na latwizne i dac imie pierwsze z brzegu imie -takie podejscie jest godne pogardy,biedne te dzieci z pospolitymi imionami , ktore maja szanse [i na ogol tak robia ] samemu nadac sobie imie dopiero przy bierzmowaniu i z tego co zauwazylam zadna osoba nie daje sobie na trzecie takiej pospolitej 'wiochy' Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 11:23 "Godne pogardy", "pospolita wiocha" "tandetni i nietwórczy za grosz rodzice"? Rany, tryska z ciebie sympatia dla ludzi i tolerancja. O ile pamiętam w czasie mojego bierzmowania, do którego przystępowało koło 400 osób, zdecydowana większość dziewczyn (w zasięgu słuchu w każdym razie, jak w czasie próby) nadała sobie "Magdalena", a większość tych, co tego nie zrobiła, pewnie tak miała na pierwsze. I znam tylko jedną osobę, która używa na codzień imienia z bierzmowania. Rozumiem, że moich rodziców zaliczasz do tych tandetnych i nietwórczych za grosz rodziców, którymi tak gorąco pogardzasz? Nie będe cytować ich życiorysów, żeby ci udowodnić, że gadasz bzdury, ale powiem ci tylko, że imie mi wybrali z pełną świadomością jego popularności i nie powiem, żebym cierpiała kiedykolwiek z tego powodu. Swoją opinię zachowam dla siebie bo moi tandetni i nietórczy rodzice nauczyli mnie dobrych manier. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 14:15 Heh no cóż... Jak by Ci to delikatnie powiedzieć... Imiona takie jak Nikola, Dżesika czy NataSHa nie są najpopularniejszym na bierzmowaniu... Za to zdarzają się Anki, Magdy, Wiktorie (w moim roczniku było ich szzególnie wiele). A ja "z bierzmowania" jestem Basią I kurcze cieszę sie z tego powodu wprost niewiarygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 10:48 Po piersze-MOGa a nawet POWINNI nie zarejestrowac. Po drugie-tez uwazam, ze kazdy powinien miec oryginalne imie. I wlasnie dlatego nie nazwalabym dziecka Natasza czy Natasha. Bo:a) Natasza jest co druga Rosjanka czy Ukrainka na stadionie dziesieciolecia,, zreszta w transliteracji miedzynarodowej zapisuje sie te forme przez -sh- wlasnie b)wyksztalceni ludzie (a przynajmniej troszke oczytani) wiedza, ze jest to po prostu rosyjskie zdrobnienie od Natalii, ktora na pewno oryginalnym imieniem nie jest, c) nadawalnosc Nataszy wcale nie jest taka mala, popatrz w cysi statystykach, d) w mowie i tak tego sh nie slychac, wiec "oryginalnosc" zauwazy glownie dziecko, ktore sie bedzie musialo tlumaczyc od przedszkola. e) niezbyt merytorycznie, ale wspolczuje Twojemu dziecku presji na oryginalnosc, jaka wywierasz na nie juz przed urodzeniem. Dla mnie to smutne troche. I co, bedziesz ja od 3-go roku zycia zapisywala na japonski i gre na harfie zeby oryginalna byla? Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 11:24 > O USC sie nie martwie bo oni nie maja tu nic do powiedzenia, chocbym chciala > nazwac dziecko XYZ to musza to zarejestrowac, bo tak jest w polskim prawie. Niestety, jeszcze USC coś do powiedzenia ma. > uwazam ze kazdy powinien miec > oryginalne imie bo kazdy jest kims wyjatkowym. To najlepiej byłoby jakieś imię wymyślić. Poważnie. Masz wtedy pewność, że będzie wyjątkowe. Bo gdyby Twoja córka przypadkiem spotkała Natashę... ech, co to byłaby za tragedia. > Przypomnialo mi sie jaka byla dyskusja kiedy państwo Wiśniewscy nazwali swoja > córkę Fabienne, kazdy to krytykował a to naprawde piekne imie... Wszystko byłoby pięknie, gdybyś napisała: "Państwo Wiśniewscy nazwali swoją córkę Fabienne, każdy to krytykował, a JA UWAŻAM, ŻE to naprawdę piękne imię". My nie rościmy sobie prawa do słuszności - przedstawiamy swoje poglądy i tyle. A nie da się obiektywnie ocenić, czy imię jest piękne, czy nie - można najwyżej ewentualnie sprawdzić, jaki procent osób uważa je za piękne . > O zamiłowaniu do imienia decyduje w duzej mierze to czy znamy kogos kto ma tak > na imie i jakie sa reelacje miedzy nim a nami, a skoro nikt nie zna osobiście > żadnej Natashy to trudno mu sie wypowiadac bo dzis mu sie nie podoba , a > jesli > pozna osobe o tym imieniu z ktora bedzie mial bardzo dobry kontakt to napewno > zdanie zmieni. Może tak Ty odbierasz imiona - Twoje prawo. Ja - i, z tego co zauważyłam, nie tylko ja - mam także inne, często ważniejsze powody "lubienia" lub "nielubienia" imienia. Mam też kilka imion, które podobają mi się, choć nie znam żadnych osób je noszących, i sporo imion, których właścicieli lubię, a mimo to imienia nie nadałabym. > I jeszcze jedno nie słyszałam zeby ktos kiedys wysmiewał sie z czyjegoś > imienia... Poczytaj forum, wypowiedzi Kingusi chociażby. Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 11:30 biedne dziecko bedzie musialo zawsze literowac swoje imie tylko dlatego, ze mamusia z tatusiem byli tacy "prozachodni". ps synka proponuje nazwac alosha albo misha... Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 11:37 Albo Mikhail, zdrobniale Misha... Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 11:43 Dla drugiej córeczki proponuję Sasha Odpowiedz Link Zgłoś
erba Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 15:34 Wg mnie to jakaś prowokacja... Trudno mi uwierzyć, żeby ktoś tak zdecydowanie ignorował opinie innych. Nie mówię, żeby zaraz popadać w skrajny konformizm, ale gdyby 90% osób powiedziało mi, że wybrane przez mnie imię jest pretensjonalne, komiczne, tandetne, glupie, brzydkie (niepotrzebne skreślić) to porządnie bym się zastanowiła zanim podjęłabym ostateczną decyzję. A dzieci są bardzo okrutne, przeważnie nie tolerują skrajnej oryginalności... A naśmiewanie się z imion jest bardzo powszechne (wśród dzieci) np. Jurek ogórek kiełbasa i sznurek ) itp Pomyśl o dziecku! Pomyśl, że za każdym razem będzie musiało literować swoje imię (chyba, że będzie wymawiać tak jak się pisze), będzie spotykać się ze zdziwieniem itp. i to w imię czego? usilnego dążenia do oryginalności rodziców? Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 16:08 No wiesz z tym pomyśl to trochę przesadziłaś, zmuszać do takiego wysiłku kiedy uważne czytanie przychodzi z trudem a co do opinii hmm natasha jest baaaaardzo obciachowa i pretensjonalna ale ja kiedyś zapytałam o opinie nt Gerarda i proporcje były podobne. 90% reagowałao raczej negatywnie a mimo to zostałam przy tym imieniu ( zobaczymy na jak długo:- )) Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 17:08 > 90% reagowałao > raczej negatywnie a mimo to zostałam przy tym imieniu Tylko jest pewna subtelna różnica między Natashą a Gerardem . Ja jestem raczej tolerancyjna, jeśli chodzi o imiona - są takie, które mi się nie podobają, nie boję się o tym mówić, ale generalnie lubię różnorodność i rozumiem, że mogą być osoby, którym podoba się imię Nela, chociaż mnie zupełnie nie. Jedyne, co do czego jestem absolutnie na "nie", to imiona zapisywane nie po polsku - tutaj już czasem nie wiem, czy śmiać się, czy płakać . Pozdrowienia, Yoasha) Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: A co sądzicie o -Natasha- 17.02.05, 08:55 tawananna napisała: > Tylko jest pewna subtelna różnica między Natashą a Gerardem . Oczywiście że jest chyba żebym zdecydowała się na Gherharda ( pomyslę o tym chodziło mi jedynie o to że fakt że 90% forumowiczek jest negatywnie nastawione do imienia nie koniecznie musio wpłynąć na zmianę decyzji. Aczkolwiek faktem jest że pisownia przez sh wzbudziła nasze duże oburzenie > Jedyne, co do czego jestem absolutnie na "nie", to imiona > zapisywane nie po polsku - tutaj już czasem nie wiem, czy śmiać się, czy > płakać . > popieram w 100% to troche tak jakby ktoś z dużego fiata chciał zrobić mercedesa > Pozdrowienia, > Yoasha) > Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: A co sądzicie o -Natasha- 17.02.05, 09:24 > Oczywiście że jest chyba żebym zdecydowała się na Gherharda ( pomyslę o tym Spróbuj to wymówić tak, jak się pisze . Extremalne imię;D Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: A co sądzicie o -Natasha- 17.02.05, 10:25 Proponuje Gherhardt, to będzie jeszcze akcent niemiecki... A tak dla zasady - ja tylko mówiłam, że Gerard może sprawić trudności ludziom mającym problemy z wymowa 'r' (jak ja)... Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: A co sądzicie o -Natasha- 17.02.05, 10:29 Rozumiem, ze Gerard sie nie podobal? No to jednak tylko si eni epodobal, tu 90% (ponad) opinii wyraza jesacze gleboki niesmak )) Takze to est jednak takze pewna subtelna roznica... )) Pozdrawiam serdecznie i zycze wytrwania przy Gerardzie=swiat bedzie wowczas bardziej jeszcze urozmaicony. Martetschka Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: A co sądzicie o -Natasha- 17.02.05, 10:59 Dzieki Wam bardzo z meżem rozważamy właśnie Gherarda mąż się przemianował na Arthur ( z ang akcentem oczywiście) ja zostałam Monishia. Świat jest piękny a tak na poważnie to na 99% bedzie Gerard Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: A co sądzicie o -Natasha- 17.02.05, 11:07 gratuluje-zobaczylam suwaczek)))))))))))) a dziewczynka?? Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: A co sądzicie o -Natasha- 17.02.05, 11:31 tu mniejsze zdecydowanie bo wciąż sie zmienia. ostatnio jest między Kaliną a Marianną i tak mniej wiecej po 50% Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowka Re: A co sądzicie o -Natasha- 21.02.05, 21:24 > A dzieci są bardzo okrutne, przeważnie nie tolerują skrajnej oryginalności... > A naśmiewanie się z imion jest bardzo powszechne (wśród dzieci) np. Jurek > ogórek kiełbasa i sznurek ) itp zastanawiam sie kto tu jest okrutny powyzszy post (choc nie tylko) dowodzi, ze z kazdego imienia jesli tylko sie chce mozna sie smiac. czy jurek to jakies wyjatkowo egzotyczne imie?! nie rozumiem ja nadal zastanawiam sie nad natasza i jesli przy rozwiazaniu zagadka okaze sie byc dziewczynka... to chyba... chyba... chociaz na sh... nie zdecydowalabym sie... zbyt wiele znaczen i skojarzen... ale... decyzja nalezy do was i jeszcze jedno - odkad oryginalnosc jest czyms zlym? od 1945 roku? tak a propos rosyjskich imion pozdrawiam wszystkie natasze joanna (rocznik 1977 - imie wybitnie obciachowe. smiac mozna sie tak "-jo bronek a ty?, - jo anna bardzo zabawne, prawda? ) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A co sądzicie o -Natasha- 21.02.05, 21:44 sierpniowka napisała: > ja nadal zastanawiam sie nad natasza (...) > i jeszcze jedno - odkad oryginalnosc jest czyms zlym? od 1945 roku? > tak a propos rosyjskich imion Ciekawa jestem, skąd się bierze opinia, że Natasza to oryginalne imię? Przecież jest do bólu oklepane, tyle że rosyjskie. Dziewczyny, nigdy nie miałyście stycznosci z kulturą i literaturą rosyjską albo zwykłymi Rosjanami? Przecież Natasza to coś jak Halina, Bożena, albo z pokolenia dzisiejszych mam Sylwia, Monika czy Iwona (dobór przykładów przypadkowy) - słowem jedno z najnajpopularniejszych imion. Dla mnie oryginalność mocno wątpliwa, zresztą imię kojarzy mi się niestety dosyć prostacko, z Rosjankami ze srodowisk, z którymi wolę nie mieć kontaktu (bo bardziej dystyngowane są raczej Nataliami), ale jak tam sobie uważacie. Nawiasem mówiąc, cały czas zapominam o tym napisać, ale nic nie sądzę o Natasha, natomiast o Natashy - ewentualnie coś (co już napisałam). Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowka Re: A co sądzicie o -Natasha- 21.02.05, 22:17 gaudencja! trafilas w 10! dla mnie natasza wcale nie jest imieniem oryginalnym ale pieknym a o gustach sie nie dyskutuje za to od samego wejscie na forum zastanawiam sie jakie jest twoje imie? gaudencja? to by bylo oryginalne. jesli tak, to super, podoba mi sie jesli nie... to co ukrywasz? nie mam nic zlego na mysli, naprawde. to pytanie zupelnie serio. pozdrawiam joanna Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A co sądzicie o -Natasha- 21.02.05, 22:40 sierpniowka napisała: > za to od samego wejscie na forum zastanawiam sie jakie jest twoje imie? > gaudencja? to by bylo oryginalne. jesli tak, to super, podoba mi sie jesli > nie... to co ukrywasz? Sierpniówko, posiadając nicka nie ukrywam wiele więcej, niż Ty Dzięki za mile słowa o moim nicku Pozdrówka! Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowka Re: A co sądzicie o -Natasha- 21.02.05, 22:54 ps. a sierpniowka dlatego, ze termin mam na sierpien dokladnie 24 sierpnia Odpowiedz Link Zgłoś
alex41 Re: A co sądzicie o -Natasha- 22.02.05, 08:15 Dystyngowane Rosjanki sa Nataliami? Skad ma Pani takie bzdurne informacje? Przepraszam ale nie wiem czy sie smiac czy plakac, z tego co Pani pisze na tym i na innych watkach na temat rosyjskopochodnych imion.Moze niech sie Pani juz na ten temat nie wypowiada, bo krzywdzi Pani wszystkie dystyngowane Natasze, a to, ze imie jest oryginalne, no coz autorka miala na mysli oryginalnosc imion Rosyjskich w Polskim imienniku nie w Rosyjskim, to tak trudno pojac? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A co sądzicie o -Natasha- 22.02.05, 14:59 alex41 napisała: > Dystyngowane Rosjanki sa Nataliami? Skad ma Pani takie bzdurne informacje? Moje obserwacje są całkowicie subiektywne, ale po wielu pobytach w Rosji mam taka obserwację, ze w rodzinach z tradycjami (rzadkich) spotyka sie raczej Natalie. > to, ze imie jest oryginalne, no coz autorka miala na mysli oryginalnosc imion > Rosyjskich w Polskim imienniku nie w Rosyjskim, to tak trudno pojac? No cóż, kontakty między naszymi narodami były tak silne (a i nadal istnieją), że trudno było się nie osłuchać z imionami rosyjskimi, zwłaszcza z tymi superpopularnymi, takimi jak Natasza. Nie potrafię ich w tej chwili określić jako oryginalne, ale moze jak kto nie miał żadnych kontaktów z Rosją i Rosjanami, imiona te sa dla niego objawieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowka Re: A co sądzicie o -Natasha- 22.02.05, 21:29 mieszkam w lodzi, miescie stworzonym przez cztery kultury, w tym rosyjska (miasto DIALOGU czterech kultur) z tego powodu uprzedzen nie mam a rosjanie nie kojarza mi sie wylacznie ze stadionem dziesieciolecia ale coz, w koncu lodz to ponoc prowincja, wiec co ja tam moge wiedziec ba! moge byc nawet takim bezgusciem aby nadac wlasnej corce imie natasza pozdrawiam joanna Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A co sądzicie o -Natasha- 23.02.05, 16:18 sierpniowka napisała: > mieszkam w lodzi, miescie stworzonym przez cztery kultury, w tym rosyjska > (miasto DIALOGU czterech kultur) z tego powodu uprzedzen nie mam a rosjanie nie > kojarza mi sie wylacznie ze stadionem dziesieciolecia No cóż, jeśli to było do mnie, to pozostaje mi tylko jeszcze raz napisać, że w Rosji byłam wiele razy (a jezyk rosyjski znam dobrze). Na Stadionie Dziesieciolecia natomiast, FYI, nie zagościłam. Kultura rosyjska odcisnęła się na całej Polsce; nie widzę powodu ani do kompleksów z tego powodu, ani do zachwytów. Natomiast ciekawi mnie jeszcze, dlaczego wielokulturowość Łodzi nie zachęca Ciebie osobiście do wyboru np. imion żydowskich lub niemieckich? Cały czas mam wrażenie, ze moda na imiona rosyjskie jest jeszcze jedną modą z Zachodu (jak na to wskazują np. wielbicielki Natashy), a jedynie w rzadkich przypadkach spowodowana jest autentycznym zainteresowaniem wielokulturowością czy rosyjskością - bo jeśli wielokulturowość, to dlaczego wszyscy nadają imiona angielskie lub rosyjskie, a nikt nie chce nadawac imion niemieckich, żydowskich (o ile nie sa popularne na obszarze anglojęzycznym) czy np. szwedzkich? Poza tym, dlaczego wybierają kilka zawsze tych samych imion rosyjskich, a nie np. Jewgienija czy Jurija; dlaczego Nadię, a nie Nadieżdę; Lenę, a nie Jelienę? Wśród tych kilku stereotypowych opcji nie widać starannego wyboru wynikającego z autentycznej pasji, ale po prostu modę... Co ciekawe, wielu autentycznych pasjonatów kultury rosyjskiej, których znam, nie nadaje dzieciom rosyjskich imion - a już zwłaszcza nie popularnych, z którymi są bardzo osłuchani; ani nie zdrobnień, bo _oni_ akurat wiedzą, że to sa zdrobnienia... A mój syn, jak już kiedyś pisałam, ma imiona raczej kojarzące się w Polsce z obszarem kultury prawosławnej (ale prawosławna nie oznacza automatycznie rosyjska) - tym, którym się w ogóle kojarzą, bo są to imiona bardzo rzadkie. Nosi jednak imiona jak najbardziej w wersji polskiej i nigdy nie nadałabym mu imion rosyjskich wiedząc, że mają one swoje polskie odpowiedniki (jak Natasza Natalię). > ale coz, w koncu lodz to ponoc prowincja, wiec co ja tam moge wiedziec > ba! moge byc nawet takim bezgusciem aby nadac wlasnej corce imie natasza Nie pisałam o bezguściu w kontekście Nataszy akurat. Natomiast nie ukrywam, ze jest to imię, którego wyjątkowo nie lubię (również na gruncie rosyjskim) i nie rozumiem, jak się może komukolwiek podobać (tak, jak na przykład również Halina - choć Halina byłaby dla mnie już dużo bardziej do łyknięcia). Ale to tylko moja opinia. Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowka Re: A co sądzicie o -Natasha- 23.02.05, 17:14 Natomiast ciekawi mnie jeszcze, dlaczego wielokulturowość Łodzi nie zachęca Ciebie osobiście do wyboru np. imion żydowskich lub niemieckich? poniewaz nie spodziwam sie czworaczkow usg wykazalo jednego lokarota/lokatorke od czegos trzeba zaczac to moje pierwsze dziecko ale kto wie, kto wie... a dlaczego takie a nie inne imie juz pisalysmy na ten temat w innym watku - z czystej sympatii nie do wschodu czy zachodu ale do konkretnej nataszy, ktora co zabawne byla polska zydowka z pochodzenia, zamieszkala w niemczech to tak a propos poza tym napisze ale sie nie gniewaj... przeraza mnie czasem jak bardzo tkwisz w temacie imion! przeraza mnie kiedy piszesz o bardziej lub mniej dystyngowanych imionach, a raczej kiedy odnosisz to do naszacych je osob! to nie od imienia, ani od mody zalezy jakim jest sie czlowiekiem a wybor przez rodzicow imienia ismena nie musi koniecznie oznaczac, ze ogladaja meksykanskie telenowele to juz zupelnie inna historia a o imionach polnocy tez myslalam ale spodziwam sie ze jesli to bedzie corka to bedzie to brunetka. nawet grainne brzmialo by zabawnie a na stadionie tez nie bylam choc wybieram sie do ikei ach te szwedzkie imina! ale biorac pod uwage miejsce produkcji wiekszosci asortymentu ikei powinnam sie moze zastanowic nad chinskim imieniem wiec lepiej dajmy spokoj natasza, ktora znalam byla wspaniala kobieta pozdrawiam joanna Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A co sądzicie o -Natasha- 23.02.05, 17:46 sierpniowka napisała: > a dlaczego takie a nie inne imie > juz pisalysmy na ten temat w innym watku - z czystej sympatii nie do wschodu cz > y > zachodu ale do konkretnej nataszy, ktora co zabawne byla polska zydowka z > pochodzenia, zamieszkala w niemczech to tak a propos A, to zmienia postać rzeczy Nadawnie imion na czyjąś cześć to zupełnie co innego. Ja natomiast nie miałam szczęścia do Natasz i wszystkie, które znałam, były niestety okropne... przeraza mnie kiedy piszesz o bardziej lub mniej dystyngowanych > imionach, a raczej kiedy odnosisz to do naszacych je osob! to nie od imienia, > ani od mody zalezy jakim jest sie czlowiekiem Jasne że nie; wyraziłam się nieprecyzyjnie - chodziło mi o raczej o rosyjskie rodziny z tradycjami, i tu zdania akurat nie zmienię... a wybor przez rodzicow imienia > ismena nie musi koniecznie oznaczac, ze ogladaja meksykanskie telenowele > to juz zupelnie inna historia Ja bym raczej stawiała na miłośników starożytnej greki; czyżby był jakiś meksykański serial z Ismeną? Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowka Re: A co sądzicie o -Natasha- 23.02.05, 17:56 pasjami meksykanski serial = ismena a moze ktoras z was spotkala sie w jakims srialu z imieniem "natasza"? pozdrawiam joanna Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A co sądzicie o -Natasha- 23.02.05, 19:16 sierpniowka napisała: > a moze ktoras z was spotkala sie w jakims srialu z imieniem "natasza"? Oj, imię wcale nie musi zaistnieć w serialu, zeby wejsć do kultury masowej. Strzelam, bo nie mam telewizora i zupełnie nie jestem na bieząco z serialami, ale czy w serialach była Nikola albo Oliwia? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowka Re: A co sądzicie o -Natasha- 23.02.05, 19:41 a tego nie wiem zbyt krotko lezalam w szpitalu na patologii pozdrawiam joanna Odpowiedz Link Zgłoś
wana Re: A co sądzicie o -Natasha- 17.02.05, 12:54 Kiedyś rodzice chcieli nazwać córkę "Kurtyzana" - bo też im się podobało. A i tak Tlwoją córę będą zdrabniać "Natka", direci dodają "Pietruszka"... czy warto? Poza tym, jeśli mieszkasz w Polsce, po co silisz się na taką rosyjsko - francuską oryginalność? Jest tyle pięknych nieużywanych polskich imion... Zastanów się, bo możesz dziecku ogromną krzywdę zrobić. Nadajcie jej chociaż normalniejsze, drugie imię, to będzie miała w przyszłości wybór. A co do Fabienne - to śmiech wzbudza nie samo imię, tylko zestawienie imienia i nazwiska dla polskiej obywatelki - nie słyszałąm, aby monsignore Wisniewsky emigrował do Francji, czy gdzie indziej. Pozdrawiam wana (mama Juliusza i Urszuli). Odpowiedz Link Zgłoś
nalecza Re: A co sądzicie o -Natasha- 18.02.05, 17:38 Poza tym czyż Natasha brzmi dziwniej i bardziej "zagramanicznie" niż DOPUSZCZONE DO REJESTRACJI imię Egon???!!!(Choć też fajne) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A co sądzicie o -Natasha- 18.02.05, 18:33 nalecza napisała: > Poza tym czyż Natasha brzmi dziwniej i bardziej "zagramanicznie" niż > DOPUSZCZONE DO REJESTRACJI imię Egon???!!!(Choć też fajne) Dużo bardziej "zagramanicznie" (i pretensjonalnie) brzmi Natasha. Egon to imię zgodne z polską ortografią - po pierwsze. Po drugie, znane jest w Polsce od XIX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
barcellona Re: A co sądzicie o -Natasha- 20.02.05, 22:07 Rany, ty naprawde leczysz kompleksy. Smutne. A NatSZa bardzo mi się podoba, ale nie przez sh!!! Odpowiedz Link Zgłoś
piopal Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 14:12 Drogie Mamuśki,może dajmy jej już spokuj?Dziewczyna chce być orginalna to niech będzie tylko szkoda że dziecko bedzie miało problem z pisownią i tłumaczeniem pani w przedszkolu.A może dasz Natasha na drugie? Agnieszka-wcale nie uważam się za gorszą bo moje imię było a raczej jest popularne-Agnieszka Agnieszce nie równa a pospolitym można być z oryginalnym imieniem. Pozdrawiam wszystkie "pospolite". Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 17:27 A ja mam na imię Natasza. Tak rodzice mi wiele lat temu dali na imię. Kiedyś mnie to złościło, ale to było w czasach wielkiej przyjaźni między dwoma narodami. Teraz swoje imię lubię. Zauważyłam, że cudzoziemcom imię się najczęściej podoba, nie mają przy nim żadnych proczerwonych skojarzeń, natomiast odniesienia do Wojny i pokoju z Audrey H. i to sympatyczne. To Polacy mają często postradzieckie kompleksy )) Co do pisowni - sama pisałam się jako Natasha, przez SH, ale to było w czasach gdy miałam 12-14 lat i teraz z tego wyrosłam. Ktoś tu pisał, że polskim odpowiednikim jest Natalia. Nie, to nie tak. W języku rosyjskim (w krajch byłego boku) też jest imię Natalia, a Natasza jest jego zdrobnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: A co sądzicie o -Natasha- 23.02.05, 11:24 Jeszcze raz napiszę to, co już pisałam. Z zamiłowania do anglojęzycznych form imienia w większości przypadków się wyrasta. Ja wyrosłam i już bez problemu od wielu lat podpisuję się jako Natasza, bez dodawania h. Ale mam koleżankę w moim wieku (35 lat), która w dalszym ciągu podpisuje się jako Alexandra przez x, mimo metrykowej wersji przez ks. Ja wyrosłam również z wiary, że z papierosem wyglądam lepiej, Ona nie. Cóż, nie wszyscy dorastają )) Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: A co sądzicie o -Natasha- 16.02.05, 17:37 Natasza mi sie podoba juz od dawna,tak w ogole wiele imion rosyjskich podoba mi sie , ale Natasha - jest bezsensownym imieniem i wcale nie uwazam tego go za orginalne. Gdybym ja chciała być orginalna to wybrałabym imię, które jest rzadko nadawane w Polsce np. Flora - czterdziesci pare osob, jest niewielkie prawdopodbienstwo ze spotka swoja imienniczke. Natasha na pewno spotka w swoim zyciu Natasze, i nie koniecznie każdy bedzie wiedzial o tym ze Twoja Natasha jest bardziej "orginalna" bo pisana przez "sh". Odpowiedz Link Zgłoś
marra.vln Re: A co sądzicie o -Natasha-?? 16.02.05, 19:13 Natasza,Natasha czy jeszcze jakos inaczej/??o co tyle kłotni..grunt zeby nie okazała sie plastikowa lalką w lateksie.. Odpowiedz Link Zgłoś
moje-cudo ja Was nie rozumiem 17.02.05, 10:59 Tu wcale nie chodzi o oryginalność ktore pisze sie przez SH, tu chodzi o samo imię, Natasha czy Natasza to to samo, mi akurat bardziej odpowiada pierwsza forma, nie sadzę aby moje dziecko miało z tym imieniem jakies problemy, na pewno nie wśród swoich rówieśników, bo na szczęście jak pisała jedna z komentujących osób, nienawiść i uprzedzenia do wszystkiego co Rosyjskie mija, a za 10-20 lat zniknie zupełnie i nikt nie bedzie kojarzył Natashy z Rosjanką ze stadiony 10-lecia. Skończmy już ten wątek bo nie po to go założyłam żeby na nim się kłócić Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: ja Was nie rozumiem 17.02.05, 12:04 No dobrze, wytłumaczę ci. Rosyjskość Nataszy niewiele tu ma do rzeczy. Nie chodzi tu o jakieś straszne uprzedzenia czy skojarzenia. owszem, jest to imię (czy raczej zdrobnienie) o zdecydowanie rosyjskich korzeniach i nie da się tego zaprzeczyć, ale to nie musi być zaraz złe (chyba że mieszkasz w tych nielicznych regionach, gdzie sa dość silne konflikty katolicko-prawosławne, wtedy naprawde radziłabym się zastanowić). Nam chodzi o to, że w języku polskim litery 's' i 'h' nawet nie mają prawa występować jedna obok drugiej, a już na pewno nie tworzą dźwięku 'sz'. Jedyna kombinacja liter dająca w języku polskim dźwięk 'sz' to 's' i 'z'. Fakt, że w innych językach 'ch' albo 'sh' czy nawet 'sch' wymawia się jak 'sz' nie ma tu nic do rzeczy, o ile nie mieszkasz za granicą. Język polski jest naszym językiem urzędowym. Jeżeli i ty, i twój mąż czy partner macie obywatelstwo polskie, USC nie tylko może, ale nawet ze wszech miar powinno odmówić rejestracji imienia Natasha. Według polskiego prawa nie wolno nadawać imion niezgodnych z polską pisownią i gramatyką (akurat z gramatyką jest zgodne, ale z pisownią niestety nie). Można używać imion pochodzących z innych języków, ale tylko pod warunkiem, że są zgodne z polską pisownią (i pozwalają okreslić płeć dziecka, ale ten problem tu akurat nie istnieje). Prawo polskie nie zezwala także na uzywanie zdrobnień zamiast pełnych imion, ale tutaj panuje większa dowolność i sa imiona, które jeden urząd zarejestruje, a inny nie (co moim przynajmniej zdaniem jest źle, zassady powinny być jednakowe dla wszystkich). Jeśli jedno z rodziców dziecka ma obywatelstwo obce, te przepisy nie mają zastosowania - dlatego sporo osób robiło zastrzeżenie w rodzaju "jeśli mieszkacie w Polsce". Odpowiedz Link Zgłoś
elwinga Re: A co sądzicie o -Natasha- 19.02.05, 09:27 Wiesz, ja mam nazwisko słowiańskie, ale pisane oficjalnie przez 'v' (mąż jest cudzoziemcem). W 95% przypadków, kiedy je komukolwiek dyktuję, pisane jest przez 'w', chyba że wyraźnie zaznaczę, że pisownia powinna być inna. Nie zawsze zaznaczam, tylko w rzeczywiście oficjalnych sprawach, bo mi się nie chce wszystkim tłumaczyć. Jest więcej niż prawdopodobne, że jeśli nawet USC zarejestruje Ci Natashę (w co wątpię, o ile oboje z mężem macie polskie obywatelstwo), to i tak wszędzie, poza tymi najbardziej oficjalnymi papierami, których dopilnujesz, będzie figurować jako Natasza - ludzie będą pisać tak, jak słyszą. Pytanie zatem, czy gra jest warta świeczki, bo w 95% przypadków Twoja córka nie bedzie na piśmie bardziej "dystyngowaną" Natashą, tylko bardziej "pospolitą" Nataszą. A dziecku życie utrudnisz, bo to ona od pewnego momentu będzie musiała wszystkim mówić: "tak, przez SH... tak, tak jak po angielsku... nie, nie urodziłam się za granicą... nie, jestem Polką... nie, to mama miała taki pomysł..." Co doradzam niniejszym jako posiadaczka niepolskiego nazwiska w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: A co sądzicie o -Natasha- 19.02.05, 10:41 Ja mysle ze nie nalezy przesadzac z tym utrudnianiem sobie zycia bo nigdy nie wiadomo co nas spotka.Moze rodzice dziecka za jakis czas przeprowadza sie za granice albo samo dziecko (przyszla Natasha) bedzie mieszkac np.we Francji. Ja sama wiele lat mieszkam za granica i zawsze musze sie tlumaczyc ze jestem Aleksandra przez ks a nie x , i jakos nie widze w tym problemu.Mysle ze powinnismy sie powoli przyzwyczajac do tego ze w Polsce bedzie coraz wiecej obcobrzmiacych imion ze wzgledu na coraz wieksze kontakty z zagranica. Uwazam ze jezeli rodzicom podoba sie imie Natasha to tak powinni nazwac dziecko o ile to imie zarejestruja w urzedzie,ale to juz jest inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: A co sądzicie o -Natasha- 21.02.05, 01:40 > Ja sama wiele lat mieszkam za granica i zawsze musze sie tlumaczyc ze jestem > Aleksandra przez ks a nie x , i jakos nie widze w tym problemu. A teraz wyobraź sobie, że masz na imię Alexandra, jesteś Polką i mieszkasz w Polsce. Ja różnicę widzę. Ty za granicą możesz powiedzieć: "jestem Polką, taka jest polska pisownia tego imienia". A Alexandrze w Polsce pozostaje jedynie: "tak, przez X.. tak, tak jak po angielsku... nie, nie urodziłam się za granicą... nie, jestem Polką... nie, to mama miała taki pomysł..." Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: A co sądzicie o -Natasha- 21.02.05, 09:41 A ja roznicy nie widze,nie widze tez powodu dlaczego mam sie tlumaczyc z tego dlaczego pisze moje imie przez ks czy x i to niezaleznie czy bede w Polsce czy zagranica i nie wazne czy bede Aleksandra czy Alexandra.Nie widze powodu dlaczego mialabym opowiadac historie nadania mojego imienia obcej osobie, jezeli podaje komus moje imie w urzedzie w szkole itd.to ta osoba ma je tak zapisac jak powinno byc bez dorabiania do tego ideologii. Ciekawe co ma powiedziec Izabella czy tez opowiadac caly swoj zyciorys dlaczego pisze sie przez ll a nie l ,albo Nina ma sie tlumaczyc ze nie jest Antonina czy Janina tylko Nina opowiadajac przy tym historie nadania jej imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
alex41 Re: A co sądzicie o -Natasha- 21.02.05, 10:08 calkowicie zgadzam sie z toba ,ale tu duzo osob dorabia dziwne ideologie do imion co mnie strasznie irytuje Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: A co sądzicie o -Natasha- 21.02.05, 19:01 A ja różnicę widzę. Co więcej, widzę też różnicę między Izabellą a Alexandrą. W Polsce są przyjęte dwie pisownie imienia Izabella/Izabela, nie wiem, dlaczego Iza miałaby się tłumaczyć. A imię Nina, choć mi się nie podoba, jest dla wielu osób samodzielnym imieniem. Z Alexandrą i Natashą sytuacja jest inna. Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: A co sądzicie o -Natasha- 21.02.05, 19:40 Wlasnie dlatego ze w Polsce sa przyjete dwie pisownie imienia Izabella pewnie czesto musi informowac czy pisze sie przez ll czy l ,bo nie kazdy ma sluch absolutny zeby slyszec roznice.Zreszta to nie oto chodzi i albo nie zrozumialas mojego postu albo go dokladnie nie przeczytalas . Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: A co sądzicie o -Natasha- 21.02.05, 22:25 W takim razie nie zrozumiałyśmy się obie - albo niedokładnie przeczytałaś mój post. Nie o sam fakt tłumaczenia pisowni mi chodzi (pomijając już fakt, że różnica między Izabellą a Izabelą w większości sytuacji jest dla mnie słyszalna, choć wcale słuchu absolutnego nie mam - zresztą nie ma on tu nic do rzeczy). Chodzi mi o to, że od Izabelli/Izabeli nikt nie oczekuje historii pt. "Dlaczego mam w imieniu jedną (lub, w zależności od wariantu, dwie) literkę "l". Od Alexandry czy Natashy - tak. I jest tak niezależnie od tego, jakie podejście do imienia masz Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: A co sądzicie o -Natasha- 22.02.05, 09:32 Wybacz ale nie bardzo rozumiem kto i dlaczego oczekuje od Alexandry czy Natashy historii jak piszesz,czyzby weszly jakies nowe przepisy ze nalezy sie tlumaczyc (pomijajac pisownie)komus z obcobrzmiacego imienia . Odpowiedz Link Zgłoś
moje-cudo Re: A co sądzicie o -Natasha- 21.02.05, 11:36 mam nie polskie nazwisko, zawsze musze tłumaczyć jego pisownie i nie robi mi to różnicy, wiec akurat w tej kwestii nie widze problemu, i nie sadze aby mojej Natce robiło, poza tym wśród kolegów i kolezanek napewno bedzie używała zdrobnień. Odpowiedz Link Zgłoś
elwinga Re: A co sądzicie o -Natasha- 21.02.05, 20:52 A, to co innego. Skoro Ci nie przeszkadza, że mała będzie musiała wszystkim tłumaczyć, że nie jest cudzoziemką (bo nie dość, że niepolskie nazwisko, to jeszcze niepolskie imię), to rzeczywiście nie ma powodu, byś nie miała jej zafundować imienia Natasha. Odpowiedz Link Zgłoś
heterkaa Re: A co sądzicie o -Natasha- 22.02.05, 01:09 Pretensjonalne imie jak dla mnie. W pisowni SH mogą ci nie zarejestrować tego imienia (Podobnie jak Virginia, Angelika,Brian są pisane zgodnie z zasadami jezyka polskiego) Polecam strone www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona Nie wiem jak wygląda sytuacja kiedy jeden z rodziców jest obcokrajowcem, może wtedy każda forma jest dozwolona. W innym wypadku nie wierze, że imie USC zatwierdzi. Powiem szczerze - chyba masz jakies problemy emocjonalne (czytając twoje posty).Zamiast nazwac córke Natasza wymyslasz jakies kombinacje alpejskie. Poprostu skoro bedzie miała niepolskie nazwisko, chciałabys jej zaserwować niepolskie imie, więc jakie obywatelstwo?? Odnosze wrażenie, że wszystko jest na pokaz. Podpisano Alexis Guzik Odpowiedz Link Zgłoś
alex41 Re: A co sądzicie o -Natasha- 22.02.05, 08:05 Kobiety, wszystkie uparcie pokazujecie przepisy sprzed 9 lat! Od 1996r to sie chyba troche zmienilo, przede wszystkim weszlismy do UE i wstyd, ze musze wam o tym przypominac! Tak wiec obecne przepisy albo juz ulegly modyfikacji albo niebawem tak sie stanie, po pierwsze dlatego, ze musza byc zgodne z dyrektywami UE po wtore bo coraz wiecej bedzie w naszej kulturze innych kultur a tym samym i imion i smieszne jest aby zabraniac nadania dziecku imienia zgodnego z naszymi upodobaniami [ jesli nie uwlacza to jego godnosci ]! Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: A co sądzicie o -Natasha- 22.02.05, 09:25 To prowokacja? Bo jakoś mi się wierzyć nie chce... Odpowiedz Link Zgłoś
alex41 Re: A co sądzicie o -Natasha-millenium 22.02.05, 14:50 co cie tak sprowokowalo? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A co sądzicie o -Natasha- 22.02.05, 14:56 alex41 napisała: > Kobiety, wszystkie uparcie pokazujecie przepisy sprzed 9 lat! Od 1996r to sie > chyba troche zmienilo, przede wszystkim weszlismy do UE i wstyd, ze musze wam o > > tym przypominac! Tak wiec obecne przepisy albo juz ulegly modyfikacji albo > niebawem tak sie stanie, po pierwsze dlatego, ze musza byc zgodne z dyrektywami > > UE Przykro mi, przepisy sie nie zmieniły, a również nieznane mi sie dyrektywy UE któe mówią o tym, ze nalezy rejestrować obcobrzmiące w danym kraju imiona. Obawiam sie, ze nadzieje, które wiażesz z UE, są całkowicie płonne. po wtore bo coraz wiecej bedzie w naszej kulturze innych kultur a tym samym > i imion Dzieci cudzoziemców nie obowiązują zalecenia RJP. A Polaków - owszem i jedyne, co widzę w tym złego, to to, ze nie wszystkie urzędy przestrzegają tychże zaleceń. Odpowiedz Link Zgłoś
alex41 Re: A co sądzicie o -Natasha- 22.02.05, 15:03 To straszne ,ze urzedy nie przestrzegaja tych zalecen, czy Pani cos zamierza z tym zrobic?Cos jest chyba nie tak z ta interpretacja przepisow? Mam tez nadzieje, ze te absurdalne przepisy choc w czesci ulegna zmianie bo zgadzam sie tylko z niektorymi punktami i jak sie okazuje dyrektorzy niektorych USC tez, a to juz jest bardzo zadawalajace. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A co sądzicie o -Natasha- 22.02.05, 15:08 alex41 napisała: > To straszne ,ze urzedy nie przestrzegaja tych zalecen, czy Pani cos zamierza z > tym zrobic? W swoim czasie owszem, o ile będę miała takie mozliwości Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A co sądzicie o -Natasha- 22.02.05, 15:09 alex41 napisała: zgadzam sie > > tylko z niektorymi punktami i jak sie okazuje dyrektorzy niektorych USC tez, a > to juz jest bardzo zadawalajace. Jeszcze jedno - niestety, obawiam sie, że oni są po prostu niedouczeni i stąd wynika ich zachowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
alex41 Re: A co sądzicie o -Natasha- 22.02.05, 15:16 Musi Pani przyznac, ze to dobrze, a moze po prostu nie sa tacy zacofani jak badz co badz- przestarzale przepisy.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: A co sądzicie o -Natasha- 22.02.05, 16:12 zmieńmy więc nasze nazwiska żeby za granicą, we wspólnej Europie, naszym braciom nie plątały się języki - jak już Nicole to niech będzie Kokoshka, czy też Kokoschka. tylko nie wiem co zrobi taki Krzemiński, czy Grzegrzółka (nie poprawiać błędu - znałam taką osobę). Odpowiedz Link Zgłoś
alex41 Re: A co sądzicie o -Natasha- 22.02.05, 16:19 A KTO CI KARZE ZMIENIAC NAZWISKO? mOZE LECZ SIE JESLI MASZ ZABURZENIA EMOCJONALNE... Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: A co sądzicie o -Natasha- 22.02.05, 16:30 widzę, że nie zasłużyłam jak gaudencja na tytuł "pani" wolę mieć zaburzenia emocjonalne (w twoim pojęciu) niż być tak pozbawiona poczucia humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
alex41 Re: A co sądzicie o -Natasha- 22.02.05, 17:31 No tak przeoczenie Pani lilith, o ile sie nie myle to forum imion nie nazwisk. No ale nie wykluczam, ze sie myle.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A co sądzicie o -Natasha- 22.02.05, 19:05 alex41 napisała: > Musi Pani przyznac, ze to dobrze, Niestety - to źle, i to bardzo źle. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: A co sądzicie o -Natasha- 22.02.05, 15:03 Przykro mi, ale o ile mi wiadomo nie ma dyrektyw unijnych nakazujących rejestrację każdego imienia jakie rodzocm się zamarzy, nawet niezgodnego z prawidłami języka danego kraju. Gorzej, część państ unijnych ma przepisy regulujące nadawanie imion, a w niektórych funkcjonuje nawet "oficjalna lista imion". W Niemczech imię musi przynajmniej wskazywać na płeć (może są jeszcze inne wytyczne), Portugalia ma listę, w Skandynawii też są jakies przepisy. Jak w innych krajach, nie wiem, ale "wolna amerykanka" najwyraźniej nie panuje. Odpowiedz Link Zgłoś
alex41 Re: A co sądzicie o -Natasha- 22.02.05, 15:09 Prosze przeczytac uwaznie punkt 6 tych przepisow i wyjawic swa interpretacje? Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: A co sądzicie o -Natasha- 22.02.05, 13:10 Trochę mnie tu nie było, nadrabiam zaległości w czytaniu i szczęka mi opada coraz niżej... Pozdrawiam Aureleea oraz Tadeck i Broneck Odpowiedz Link Zgłoś
alex41 Re: aurelio, a moze 22.02.05, 17:28 Pachnie nuda i zdarta plyta, a moze jakas interpretacja punktu 6 przepisow j.w? Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: aurelio, a moze 22.02.05, 19:16 A co takiego jest w nich niejasnego? Rozumiem, że mamy się ukorzyć i zaakceptować, że jest w przepisach mozliwość nadania imienia w niepolskiej pisowni? I co z tego? Pisowania w dalszym ciągu jest niepolska (zalecenie 2a), niezgodna z zasadami języka (które nie mają się - o ile wiem - zmienić w najbliższym czasie, nawet pod wpływem Unii Europejskiej), urzednik nadal ma obowiązek przypomnieć rodzicom, że ich dziecko będzie musiało funkcjonować ze swoim imieniem w tym kraju, a w ostateczności pewnie zgłosi się po opinie do RJP. Poza tym nie dotyczy to Natashy, bo przepis mówi o zachowaniu oryginalnej pisowni, więc można ją co najwyżej zarejestrować pisaną cyrylicą. Ma ona też formę przyswojoną przez język polski (patrz zalecenie 1) Jak pisałam, UE nie wtrąca się do nadawania imion i wiele krajów UE ma mniej lub bardziej restrykcyjne przepisy, które je regulują. Polska też ma. No to co? Z faktu, że przepisy mają dziewięć lat, nic nie wynika, ponieważ a) 9 lat to nie tak długo i b) nie ukazały się nowe, a zatem te obowiązują. Naprawdę nie ma co się zachowywać, jakby to były średniowieczne prawa każące płacić talara za przejazd Mostem Siekierkowskim . Odpowiedz Link Zgłoś
alex41 Re: aurelio, a moze 22.02.05, 17:33 poza tym juz dawno na tym watku nie pisze sie o Natashy lecz o innych 'wymyslnych'[czy cos takiego]imionach Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Natasha 22.02.05, 20:00 bo coz tu mozna jeszcze napisac o Natashy? Mnie tam Natasha nie przeszkadza - to nie bedzie moj problem. Odpowiedz Link Zgłoś