madziarek_edziecko 31.03.05, 11:16 Znajoma urodziła niedawno synka i dala mu na imie Kryspin. Starszy jej synek ma na imię Szymon. Podoba mi sie imię Kryspin, oryginalne , fajne A Wam podoba się? Chyba nie bylo osobnego wątku o tym imieniu.Jesli tak, przepraszam... Madzia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gunka2 Re: Kryspin 31.03.05, 11:23 madziarek_edziecko napisała: > Podoba mi sie imię Kryspin, oryginalne , fajne > A Wam podoba się? Brzmi fajnie tylko mi kojarzy sie z "crisps" czyli z angielska nazwa chipsow, ("chips" to w Angli frytki). Jednoznacznie skojarzenia jadalne i chrupiace. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Kryspin 02.05.05, 16:26 skojarzenia mam podobne jak gunka - angielskie słowo crispy czyli chrupiący Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Kryspin 31.03.05, 11:45 Ładne, ale jeszcze bardziej podoba mi się Kasjan. Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Kryspin 31.03.05, 11:49 Bardzo mi się podoba, brałam pod uwagę przy wyborze ale trochę za bardzo podobne do Krzysztofa.. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kryspin 31.03.05, 13:18 Niestety nie, za to nieszczesne "y" w srodku.. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Kryspin 31.03.05, 14:04 abiela napisała: > Niestety nie, za to nieszczesne "y" w srodku.. > > Ania Dlaczego nieszczesne? W oryginale jest Crispin. W Niemczech funcjonuje Crispin i Krispin. Podobno oznacza: "kędzierzawy" po lacinie. Czy tez po prostu osobiscie nie lubisz osobiscie literki "y" w imionach? Odpowiedz Link Zgłoś
tineczka5 Re: Kryspin 31.03.05, 14:18 To prawda:crispus zn.kędzierzawy,a crista -czub,grzebień-czyżby od tego Krystyn i Krystyna??? Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Kryspin 31.03.05, 14:23 Podejrzewam jednak, ze bardziej od Chrystusa i chrzescijan, bo pisze sie tez przeciez Christina. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kryspin 31.03.05, 14:21 gunka2 napisała: > Dlaczego nieszczesne? W oryginale jest Crispin. W Niemczech funcjonuje Crispin > i > Krispin. Podobno oznacza: "kędzierzawy" po lacinie. Czy tez po prostu osobiscie > nie lubisz osobiscie literki "y" w imionach? Wlasnie osobiscie nie przepadam za "y" w srodku imienia, takie zboczenie Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Kryspin 31.03.05, 14:26 Bardzo mi sie podoba. Sto razy bardziej od Krystiana Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kryspin 31.03.05, 18:44 Były, byly, ale już zarchiwizowane forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=12219888&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=14854188&v=2&s=0 Kryspin niezmiennie baaardzo mi się podoba! W tej chwili najbardziej z imion na "K" wymienianych w tym drugim wątku... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kryspin 26.02.06, 20:16 Mam nadzieję, że będzie coraz popularniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: Kryspin 26.02.06, 23:34 tu mama Kryspina... nie nazwę dziewczynki Kryspina Tak jak z imieniem mojego syna nie miałam problemu tak..za kilka miesięcy pojawi się nowy członek rodziny i imię męskie na razie jest jedną wielką niewiadomą. Szukam, czytam... Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Kryspin 27.02.06, 17:21 Mnie sie raczej nie podoba, ale nie ze jakies tragiczne Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Kryspin 22.10.14, 19:38 Ostatnio poznałam rodzinkę która ma syna o imieniu Kryspin (18 lat). Zaciekawiło mi to imię, ponieważ po raz pierwszy poznałam osobę o tym imieniu. Sam Kryspin średnio zadowolony z imienia, choć jak mi powiedział już się przyzwyczaił. Co o tym imieniu sądzicie??? Mi się podoba, choć minusem jest dla mnie brak fajnych zdrobnień. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Kryspin 22.10.14, 20:28 Dla mnie niezmiennie od lat to jedno z najbrzydszych imion, tak męskich (Kryspin), jak i żeńskich (Kryspina). Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Kryspin 22.10.14, 20:40 Lubię Kryspina. Miałam go nawet na swojej liście, ale jednak stwierdziłam, że to nie jest imię dla mojego syna. No i ostatnio trochę za bardzo kojarzy mi się z pretensjonalnym Krystianem - jakoś tak traci przez to w moich oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Kryspin 22.10.14, 21:30 No niestety mi tez Kryspin kojarzy sie z Krystianem, odbieram je podobnie do Dalenii. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Kryspin 22.10.14, 22:38 Kryspin rzadkie ale bym syna tak nie nazwała. Co do zdrobnien , u mnie byłby "spinką"-zawsze do imienia lub z imienia tworzę własne skróty . Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: Kryspin 13.11.14, 22:44 U nas czasami jest Pinek...chłopak prawie dorosły, ale się nie obraża Wydaje mi się, że czym starszy tym większą frajdę ma z imienia. W tym roku pierwszy raz spotkałam 3 okazy Kryspinowe.. od 30 latków po 3 latki. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Kryspin 19.11.14, 09:59 Kryspin bardzo mi się podoba. Nie znam osobiście żadnego Kryspina, jedynie jedną Kryspinę, choć bardzo już dorosłą. Odpowiedz Link Zgłoś