illka1 05.05.05, 14:25 Właśnie spojrzałam na kalendarz i 13 maja Ofelia obchodzi imieniny. Jak postrzegacie to imię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
itymonka Re: Ofelia 05.05.05, 14:35 Nie podoba mi sie! jakos nie w sobie zadnego uroku i jak dla mnie zbyt dumne Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Ofelia 05.05.05, 15:32 Jesli tylko z Ofelią z Hamleta się kojarzy to znaczy że jest to bardzo mało popularne i nie nadawane imię !! Ciekawe dlaczego - bo brzmi bardzo ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ofelia 05.05.05, 19:16 Podoba mi się, mimo smętnych skojarzeń hamletowskich. Kiedyś był taki wątek, w którym podawałam (? chyba ja) ilość Ofelii w Polsce i pamiętam, ze nie było ich zbyt dużo. Zaletą Ofelii jest w moich oczach to, ze pasuje do niej zdrobnienie Ofka (choć jest od Eufemii), które bardzo lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Ofelia 05.05.05, 20:53 To bardzo ciekawe dlaczego nie nadaje się zbyt często tego imienia? czyzby tylko skojarzenia? a moze nie ma tradycji? Odpowiedz Link Zgłoś
brasiunia Re: Ofelia 05.05.05, 22:10 Bardzo mi się podoba, mimo tragicznych konotacji Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Ofelia 06.05.05, 09:00 Ofelia , moje skojarzenia - zwiewna, zmysłowa, lekka... Tak mi sie kojarzy. Ładnie, choc ja bym nie nazwala tak corki. Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ofelia 06.05.05, 10:17 Jakos nie specjalnie, nie jestem zwolenniczka imion wywolujacych tak silne skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
diaryann Re: Ofelia 08.05.05, 23:35 Moja córeczka ma na imię Ofelia. Wbrew pozorom ani ja, ani mąż nie jesteśmy jakimiś wyjątkowymi miłośnikami twórczości Szekspira, a pomysł nazwania tak córki wziął się od tytułu utworu - "Ophelie", jakiego słuchałam tuż przed jej urodzeniem. Ofelia jest imieniem greckim - wywodzi się od słowa "ophelos" oznaczającego "pomoc". Dla mnie Ofelia to krucha, filigranowa blondyneczka z dużymi oczkami. Ona sama bardzo lubi swoje imię, często spotyka się z miłymi reakcjami typu "Jakie piękne imię! Jakie oryginalne!" - gdy się komuś przedstawia. W jej klasie są dwie Martyny, trzy Klaudie, dwie Karoliny... Ja byłam w klasie jedną z trzech Ań i wiem, co to znaczy przy każdej okazji pytać "Która?", zazdrościłam wtedy koleżance, która była jedyną Angeliką w całej szkole, dlatego chyba zdecydowałam się na tak niespotykane imię dla córki. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Ofelia 11.05.05, 15:44 A jak mowicie do coreczki?? Podoba mi sie imie Ofelia, i dziwi mnie ze jest tak rzadko nadawane. Odpowiedz Link Zgłoś
diaryann Re: Ofelia 26.05.05, 00:26 Ona sama, kiedy była malutka i nie umiała jeszcze dobrze mówić przedstawiała się Ofi, poza tym zdrobnienia różne: Ofelka, Ofelcia, Ofinka, Ofcia, Liśka Odpowiedz Link Zgłoś
sparkling Re: Ofelia 11.05.05, 09:23 Podoba mi się, bo jest oryginalne, a jednocześnie niezadługie, proste w wymowie, "nieprzeładowane", jeśli wieceie o co mi chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
amanda_gris Re: Ofelia 11.05.05, 09:23 Skojarzenia mam oczywiscie jednoznaczne - Hamlet. Imię bardzo mi się podoba, mogłabym nadać je własnemu dziecku. Uważam, że jest zdecydowanie ładniejsze od np. Otylii, którą raz po raz mozna spotkać wśród obecnych noworodków. Odpowiedz Link Zgłoś
nata76 Re: Ofelia 11.05.05, 09:34 Ofelia, bardzo ładne imię,zwłaszcza,jęsli nie będziemy ulegać skojarzniom...Oprócz tego,że wszystkim nam kojarzy się z hamletowską Ofelią, to niektóre z Was napisały,że OFelia to zwiewna, krucha dziewczynka z pieknymi oczami i blond włoskami...I żeby tak zostało. Bo któż sobie wyobraża Ofelie z np.nadwagą, pryszczami itp. Ale imię samo w sobie bardzo ładne!!!!!! pozdrawiam,nata Odpowiedz Link Zgłoś
amanda_gris Re: Ofelia 11.05.05, 09:44 nata76 napisała: >Bo któż sobie wyobraża Ofelie z np.nadwagą, pryszczami itp. A któż zakłada, ze jego dziewczynka bedzie kiedyś miała nadwagę i pryszcze? Pewnie nawet grubi rodzice sadzą, ze ich córeczka będzie super zgrabniarą i pieknością. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Ofelia 20.03.06, 08:24 Ofelia - prześliczne, jak większość imion na "lia"... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ofelia 19.03.06, 21:29 amanda_gris napisała: > A któż zakłada, ze jego dziewczynka bedzie kiedyś miała nadwagę i pryszcze? > Pewnie nawet grubi rodzice sadzą, ze ich córeczka będzie super zgrabniarą i > pieknością. Jest to do bólu prawdziwe stwierdzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
misslucky133 Re: Ofelia 22.09.22, 17:07 No wlasnie. Nie jest to neutralne imie, pasujace do niemal kazdego typu Anna czy Aleksandra. Piekna dziewczyna o imieniu Ofelia podkresli urok i wyjatkowosc imienia ale juz niezbyt urodziwa dziewczyna z nadwaga moze byc postrzegana z tym imieniem dosyc groteskowo. Odpowiedz Link Zgłoś
liliana1 Re: Ofelia 27.05.05, 12:24 Ładne i orginalne - nie wiem dlaczego ale bardzo lubię kobiece imiona mieciutko brzmiące z "ia" Odpowiedz Link Zgłoś
naturella Re: Ofelia 27.05.05, 14:37 Moje skojarzenie - Danka z niewyciętymi migdałkami i nieobecnym spojrzeniem grająca Ofelię w "Kłamczusze" Musierowicz Dlatego też postrzegam Ofelię jako dość śniętą brunetkę z kataralnym głosem Odpowiedz Link Zgłoś
guenon Re: Ofelia 27.05.05, 14:44 Ja bardziej lubię francuski odpowiednik, ale Ofelia też niczego sobie. Na pewno duużo lepsza od Otylii czy Olimpii. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ofelia 20.10.05, 09:41 Samo brzmienie nie jest zle, ale jakos glownie ze wzgl. na skojarzenia nie nadalabym go. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Ofelia 21.09.22, 17:28 Uwielbiam to imię. Brzmi pięknie w pełnej formie, ale niestety to skojarzenie z Hamletem mnie zniechęca. Może bym się odważyła przy dwunastej córce. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Ofelia 21.09.22, 17:47 Nie podoba mi się, zdrobnienia Ofka i Fela też niestety nie. Odpowiedz Link Zgłoś
sferoplast Re: Ofelia 21.09.22, 20:43 Lubię to imię, ale nadałabym raczej kotu niż dziecku Odpowiedz Link Zgłoś
misslucky133 Re: Ofelia 22.09.22, 17:04 Podoba mi sie koncowka -lia ale ogolnie jestem na nie Jakbym miala isc w tym kierunku to wolalabym podobna Oktawie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Ofelia 22.09.22, 19:31 Fajne imię. Dla mnie na plus głównie zdrobnienia, a przede wszystkim Ofka. Na minus skojarzenia literackie. A może i samo imię dla mnie trochę zbyt zwiewnie romantyczne. Mogłabym jednak rozważyć Ofelkę dla córki. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Ofelia 24.09.22, 08:20 Ladne imie. Na plus orginalnosc, ale znajomosc (przynajmniej w teori ) i zdrobnienie Ofka Odpowiedz Link Zgłoś