lilian_ka 06.05.05, 13:12 Mam ogromny problem z wyborem imienia dla mojej kruszynki, ktora urodzi sie w lipcu. Napiszcie proszę co sądzicie o imionach w temacie, czy ktos moze zna osoby o tym imieniu?? -- Jeśli płaczesz bo zaszło słońce, łzy przesłonią ci gwiazdy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Kalina, Jagoda? 06.05.05, 13:15 Kalina nie podoba mi sie wogole, jak wiekszosc imion kwiatwych. Jagoda - dla mnie neutralne, moze lepiej nazwac corenke Jadwiga i zdrabniac do Jagody? A moze spodoba ci sie Jasmina, Dalia, Roza, Hiacynta??? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnajagoda Re: Kalina, Jagoda? 06.05.05, 14:26 Dużo bym dała, żeby mieć w dokumentach Jagoda zamaist Jadwiga, więc raczej byłabym za Jagodą) Kalina - średnio Róża - od kiedy dostałam z tego powodu L4 to mi sie raczej z jednostką chorobową kojarzy... a zdrobniale - Różyczka, to od jeszcze dawniej kojarzy mi się z chorobą wieku dziecięcego... Odpowiedz Link Zgłoś
czarnajagoda Re: Kalina, Jagoda? 06.05.05, 14:28 PS sama osobiście poznałam jedną Jagodę - zrobiła bardzo sympatyczne wrażenie... i moi znajomi którzy znali też inne Jagody zazwyczaj dobrze o nich mówili... za to Jadwigi zachwyconej swoim imieniem jeszcze nie spotkałam... Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: Kalina, Jagoda? 06.05.05, 13:22 Kalina - nie lubie Jagoda - moze byc Jagódka )) a moze Jadwiga? Odpowiedz Link Zgłoś
anik223 Re: Kalina, Jagoda? 06.05.05, 13:23 Znam Jagodę.Bardzo ładna i sympatyczna dziewczyna.Imię podoba mi sie szalenie. Znam tez Jadwigę(dwudziestoparoletnia) i mówia na nią Jadzia.--dla mnie coś strasznego.Kalina też ładne,ale Jagoda ładniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
lilian_ka Re: Kalina, Jagoda? 06.05.05, 13:28 Jadwiga odpada, zupelnie mi sie nie podoba. Dla mnei wazne jest zeby ladnie się zdrabnialo, dlatego np. Dalia mi nie pasuje. Jagoda - Jagódka, Jagunia, śliczne zdrobnienia, ale Kalinka tez ładnie. Czekam na dalsze opinie Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kalina, Jagoda? 06.05.05, 13:31 lilian_ka napisała: > Jadwiga odpada, zupelnie mi sie nie podoba. > Dla mnei wazne jest zeby ladnie się zdrabnialo, dlatego np. Dalia mi nie > pasuje. Jagoda - Jagódka, Jagunia, śliczne zdrobnienia, ale Kalinka tez ładnie. > > Czekam na dalsze opinie Dalia - Dalenka, Dalusia, Dalijka itd. A nie podoba ci sie Jasmina - Jasminka, Minka, Minia itd.? Roza - Rozyczka? Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Kalina, Jagoda? 06.05.05, 13:33 Jagoda mi się podoba, chociaż brzmi IMO troszkę niepoważnie dla dorosłej kobiety.Kalina jakoś mi nie leży... Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Kalina, Jagoda? 06.05.05, 14:35 Chyba lepiej Jagoda. Kalinka "za rosyjsko" jednak jak na mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Kalina, Jagoda? 06.05.05, 13:56 Ani jedno, ani drugie! Z imion "kwiatowych" ładna jest Dalia, Hiacynta i Róża, a przede wszystkim Rozalia Odpowiedz Link Zgłoś
czarnajagoda Re: Kalina, Jagoda? 06.05.05, 14:55 mnie się Hiacynta jedynie z Bukietową kojarzy, a to nie jest miłe skojarzenie ) a skoro komuś Jagoda nei pasuje, to może Malina??? (o innych owocowych chyba nie słyszałam) a co to za kwiat rozalia??? Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Rozalia 06.05.05, 15:30 Co prawda nie ma takiego kwiatu, ale samo imię pochodzi od róży Odpowiedz Link Zgłoś
dzida133 Re: Kalina, Jagoda? 06.05.05, 15:28 Witam, Ja nie będę obiektywna, bo w domu mam właśnie Jagódkę i bardzo jestem zadowolona z tego imienia - choć jest to imię niecodzienne ( sama mam na imię Monika i Moniki są wszęęęędzie ! )i kontrowersyjne ( owocowe ) to jednak zawsze spotykałam się z pozytywnym odbiorem - no i jest masę zdrobnień oraz " dorosłych " wersji : Jagoda, Jaga , Jagna - na moją generalnie wszyscy znajomi mówią Jaga a rodzina Jagódka, Jagienka. Jest naprawdę tyle odmian, że nigdy się te imię nie znudzi. A wybrałam to imię, bo jak byłam nad morzem w ciąży to była taka super słodka i grzeczna dziewczynka Jagódka - moja to niestety przeciwieństwo - łobuzerska Jaga. Odpowiedz Link Zgłoś
dzida133 Re: Kalina, Jagoda? 06.05.05, 15:29 Acha, i imieninki Jagódka ma w lipcu, konkretnie drugiego... Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Kalina, Jagoda? 06.05.05, 15:43 A może - dziewczyny już proponowały - JAŚMINA? Piękne imię, a zdrobnienia są po prostu wspaniałe . Do wyboru na przykład: Jaśminka Jaśmineczka Jaśminek Jasieńka Asieńka Asia Jaśmisia Misia Inka Ina Ineczka Inusia Jaśminusia Minka Minia Mnie najbardziej podoba się Inka, Inusia, Ineczka; i oczywiście Jaśminka, Jaśmineczka itd. A co do Dalii - zdrobnień jest sporo, ale moją faworytką byłaby zdecydowanie: IDALIA Ma w sobie nazwę kwiatu, a możesz ją skracać i zdrabniać na 1000 sposobów: Dalia Dalisia Dalijka Dalenka Ida Idalka Idasia Dasia Daszeńka Idulka Idusia Idalijka Idalusia Idaleńka Idunia Dusia Jak Ci się podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnajagoda Re: Kalina, Jagoda? 06.05.05, 16:16 > IDALIA > > Ma w sobie nazwę kwiatu w sumie ladne imię, ale mnie prześladują skojarzenia: lecz na szczęście w starym zamczysku [...] w policyjenej aurze romantyk, czuwa ciotka Idalia - antyk [...] a ciotka Idalia jeść kurkom sypie, brutalne metody nie sa w jej typie ) i mimo całej sympatii do Co ludzie powiedzą, gdybym miała sobie wybrać imię (spośród mioch luźnych skojarzeń) to jednak wolałabym citkę Idalię - antyk od Hiacynty - i imie ładniejsze ) Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: Kalina, Jagoda? 06.05.05, 15:45 Mnie podobają się oba ale jak tylko dowiedziałam sie że jestem w ciąży to dla wersji damskiej wybrałam Kalinę ( ale chyba będzie chłopak). Jeżeli druga dzidzia bedzie dziewczynką to będzie na pewno Kalina. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Kalina, Jagoda? 06.05.05, 16:26 Kalina - bardzo lubie. Kojarzy mi sie z urocza Kalina Jedrusik. Osobiscie zadnej Kaliny nie znam. Jagoda - z 3, ktore znam dwie okazaly sie jednak Jadwigami. Osobiscie wybralabym Kalinę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kalina, Jagoda? 06.05.05, 16:42 Ja też wybrałabym Kalinę. I bardziej mi sie podoba, i osoba, którą znam o tym imieniu, jest fajniejsza od znanej mi Jagody. A na tę Jagodę mówi się BTW zdrobniale "Jaga", jest to osoba około 50-tki. A jeszcze bardziej od Kaliny podoba mi się Róża, ale Kalina też ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lilian_ka Re: Kalina, Jagoda? 06.05.05, 18:35 Piękne zdrobnienia od Jaśminy, nawet bym nie pomyślala. Zwlaszcza podoba mi się Ina, Inusia bo jednym z moich pierwszych faworytów była Ida lub Iga (Idusia, Igunia itp.), ale niestety przyszly tatuś kategorycznie sie sprzeciwia... A macie jakies pomysły zdrobnien od Kaliny, poza Kalinką??? Odpowiedz Link Zgłoś
prelka Re: Kalina, Jagoda? 06.05.05, 20:20 Zdrobnienie Inka,Mnie Kalina bardzo się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
megi79 Re: Kalina, Jagoda? 06.05.05, 22:13 Oba imiona są ładne,ale wybrałabym Jagódkę P.S.Czy Ty masz na imię Lilianka i jeśli tak-jak Ci się to imię nosi??(ja mam Liliannę Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: Kalina, Jagoda? 07.05.05, 00:03 Oba mi się podobają, bardziej Jagoda. Znam dwie - jedną dorosłą, drugą sześcioletnią. Obie przesympatyczne i bardzo z imienia zadowolone. Odpowiedz Link Zgłoś
gajaja Re: Kalina, Jagoda? 07.05.05, 00:25 też stałam przed takim dylematem i i mam małą Jagódkę Odpowiedz Link Zgłoś
llora Re: Kalina, Jagoda? 07.05.05, 00:32 jagódka to śliczne imie Kalina takie wsiowe szczerze mówiąc... Odpowiedz Link Zgłoś
lilian_ka do megi79 07.05.05, 10:27 Nie mam niestety na imię Lilianka, chociaż imię Lilka należy do moich najulubieńszych. Jednak mojemu męzowi bardzo się ono nei podoba Strasznie trudno jest nam wybrać imię wlasnie z tego powodu, ze co się podoba mi, jemu nie pasuje i odwrotnie... Kalina i Jagoda to pierwsze dwa co do których się zgadzamy. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Kalina, Jagoda? 07.05.05, 15:38 Kalina- może być, zwłaszcza że podoba mi się zdrobnienie Kala i Lusia Jagoda- tylko jeśli miałaby być zdrobnieniem odJadwigi co do ktorej ni e jestes przekonana Aha no i jeszcze w ramach wspomnianego wątku zaproponuje Ci Florę (ew Florentynę) o prześlicznych zdrobnienieach Florke, Florunia, Florusią, Flo, Florenia, Florencja, Flonia, Flosia itd oraz Róże vel Różyczkę, Rozankę Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Kalina, Jagoda? 08.05.05, 12:06 Zdecydowanie Kalina. Kalinka, Inka, Ina, Ineczka... Odpowiedz Link Zgłoś
megi79 do lilian_ki 08.05.05, 16:28 Dzięki za odpowiedź! Mój mąż zgodził się na Lilkę,jest to w pewnym sensie imię po jego babci(miała na imię Leontyna,ale mówiono na nią tylko Lila,Lilka)chociaż upierał się przy Róży albo Helenie(oba mi się podobają w pełnej formie,ale nie akceptuję popularnych zdrobnień Rózia i Hela/Helka). Dobrze,że doszliście do porozumieniaJagoda i Kalina to fajne i rzadkie imiona. A b.ważne jest,żebyście obydwoje akceptowali imię i zdrobnienia.Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_1804 Re: Kalina, Jagoda? 06.06.05, 14:40 Sama urodzilam niedawno córeczkę i właśnie nadałam jej imię Kalina.Mam przyjaciółke o tym imieniu i jest fenomenalna osoba. Zdecydowaliśmy się z mężem na takie imię dla córki jużkilka lat temu i nie zmieniliśmy decyzji. Gorąco polecam. Spotykamy się z samymi pozytywnymi reakcjami )) Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_1804 Re: Kalina, Jagoda? 06.06.05, 14:43 I jeszcze przesyłam coś o tym imieniu: Pochodzenie: być może greckie Znaczenie: piękna Liczba: 4 Znak zodiaku: koziorożec Planeta: wenus i saturn Imieniny: 11- lipiec Próbowano imię Kalina wyprowadzić z języka greckiego. Po grecku *kalos*, *kal* znaczy "piękny, piękna", a *kallimos* - "najpiękniejszy". Tylko dlaczego to imię nie jest znane nigdzie poza Polską? Kalina (tym razem po polsku) to ozdobny krzew z czerwonymi jagódkami. Kalina i "kalinowy lasek" często pojawia się w naszych ludowych baśniach i pieśniach. Krzewy kaliny rosną w wilgotnych lasach, gdzie, jak wierzyli dawni Słowianie, mieszkały duchy ich przodków. Kalina była rośliną magiczną i przypominała pannom o tym, że pora podtrzymać ciągłość rodu, czyli wyjść za mąż. Kalina jest numerologiczną czwórką, tak samo jak Jolanta i Beata. Podobnie jak tamte imiona kojarzy się z ziemią, przyrodą, dostatkiem i dobrobytem. Także z życiem rodzinnym, stabilnym i osiadłym oraz z "zapuszczeniem korzeni" w pewnym miejscu, jak to czyni drzewo. Zgodnie z całą tą symboliką, Kaliny cenią sobie dostatek, wygody i piękno wokół siebie, nie lubią zaś zmian ani zbyt szybkiego tempa życia. Są z natury trochę konserwatywne - a może raczej wierne duchom przodków kryjących się w kalinowych lasach? W każdym razie trzymają się zasad przekazanym im przez matki oraz babcie i dbają o dobro swojego rodu. Są rzetelne i prostolinijne, w swym życiu nikogo nie udają - są po prostu sobą. Są praktyczne; potrafią dobrze wykorzystać to, co mają, zarówno materialne dobra, jak i własne zdolności. Dobrze się czują wśród antyków i staroci, w zabytkowych domach i wśród starych drzew. Bliska jest im tradycyjna rola kobiety w rodzinie i chętnie pozostawiają swoim mężczyznom zarabianie pieniędzy - same wolą zająć się ich wydawaniem (oczywiście pożytkiem i sensem). W imieniu Kalina wyczuwa się wibracje Wenus - stąd zamiłowanie do piękna, sztuki i ozdób - oraz drugiej planety, Saturna, który daje zmysł porządku i trwałości. Ale nie są też obce Kalinom romantyczne marzenia i tęsknoty, zaduma i nostalgia. Zgodnie z tym, co powiedziano, Kalina to imię przede wszystkim dla poważnego Koziorożca oraz dla statecznego miłośnika piękna, Byka. Z powodu związków z życiem rodzinnym i z przyrodą odpowiednie też jest ono dla kobiet urodzonych w znakach Raka i Ryb. Ucieszy też drugi znak planety Wenus, czyli Wagę. Dla Bliźniąt, Panien i Wodników za mało w nim lotności; dla Baranów, Lwów, Skorpionów i Strzelców - zbyt wiele łagodności. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kalina, Jagoda? 06.06.05, 16:29 kalina_1804 napisała: > Próbowano imię Kalina wyprowadzić z języka greckiego. Po grecku *kalos*, *kal* > znaczy "piękny, piękna", a *kallimos* - "najpiękniejszy". Tylko dlaczego to > imię nie jest znane nigdzie poza Polską? Bo Kalina to forma pochodna od imienia Akwilina popularnego w prawosławiu, powstała na terytorium ruskim bądź pograniczu rusko-polskim. Akwilina to łaciński cognomen, pochodzi od rzeczownika "aquila" - orzeł. Odpowiedz Link Zgłoś
polichymnia Re: Kalina, Jagoda? 21.06.05, 14:14 Jedynie "kalos"znaczy piękny; forma żeńska to "kale"/z długim"e"/.A "najpiekniejszy" to:kallistos,forma żeńska:kallista. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Kalina, Jagoda? 18.11.05, 15:38 Pedy krzewu kaliny sa podobno nalepszym matelialem do strzal do strzelania z lukow. Dlatego swego czasu kalina byla bardzo wazna roslina i to nie tylko w samej Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
aomega Re: Kalina, Jagoda? 06.06.05, 18:04 Mam 9 letnią córkę o imieniu Jagoda.Uważam że to imię jest przepiękne! Wołamy na nią: Jagódka,Jagusia a jak juz "przegnie" to Jadźka.Ona na siebie mówiła Joja.urocze prawda? Jagoda-od niedawna używane jako samodzielne imie.Jagody to istoty pełne wdzięku,towarzyskie,prowadzące ozywioną egzystencję i nieraz dość burzliwe życie rodzinne.Potrafią często wykazać sie silną wolą która niekiedy przeradza się w upór.Mają umysł syntetyczny,potrafią wiele zrozumieć,są ciekawe świata,ruchliwe,kochające przyrodę. Odpowiedz Link Zgłoś
anka241 Re: Kalina, Jagoda? 18.06.05, 20:43 Witam,jak dla mnie zdecydowanie Kalina - niespotykane,bardzo dziewczęce i delikatne imię,chociaż Jagoda też nie jest złe.Zyczę trafnego wyboru i pozdrawiam ania Odpowiedz Link Zgłoś
pulpcik Re: Kalina, Jagoda? 19.06.05, 11:08 wybralabym Jagode - to bardzo ladne, dziewczece imie. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Kalina, Jagoda? 21.06.05, 11:21 Trudny wybor ja bym wybrala Malwina Odpowiedz Link Zgłoś
agatkar1 Re: Kalina, Jagoda? 21.06.05, 15:03 Ja mam córkę Jagodę, moją wymarzoną Jagódeczkę, Jagódkę, Jagusię, Jagę, Jagodzianę, Agudę, zdrobnień jest mnóstwo i imię piękne, choć przyznam, że starsi ludzie pytali lub mówili na nią na początku Jadzia... Kalinka, też ładne imię i chyba bardziej nietypowe niż Jagoda. Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru! Odpowiedz Link Zgłoś
marlena54 Re: Kalina, Jagoda? 21.06.05, 17:40 Zdecydowanie bardziej podoba mi się Jagoda Odpowiedz Link Zgłoś
ladylazaruss Re: Kalina, Jagoda? 21.06.05, 18:20 kalina. jagoda nie podoba mi sie wcale. Odpowiedz Link Zgłoś