fasolka_70 Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 14.10.05, 11:58 Miałam być Marią, Magdaleną, Maliną lub - tata się bardzo upierał - Sobótką... Zostałam Aleksandrą Maliną i choć to teraz takie popularne imię, w podstawówce i w liceum ( w licznych szkołach i klasach do których chodziłam ) byłam jedyna, dopiero na studiach, na ok 60 dziewczyn, byłyśmy 3 Oliny... Zawsze byłam ze swojego imienia bardzo zadowolona, ma tyle zdrobnień... Jedynym problemem jest długość, bo długie mam także nazwisko, więc zawsze był problem ze zmieszczeniem się w rubryczki. Za to nie wahałam się czy mieć jedno czy dwa nazwiska po ślubie - skoro już i tak jest długo, nic nie szkodzi, że będzie jeszcze dłużej - bo i tak się nie mieści Moja siostra miała byc chłopcem i mieć na imię Łukasz, Piotr lub - i znowu upór taty - Wawrzyńcem. Urodziła się dziewczynka, mama chciała Gabrysię lub Magadalenę, tata - Kalinę, ja (też brałam udział w głososwaniu ) Karolinę. Stanęło na Magdalenie Kalinie. Dzisiaj nie wyobrażam sobie, że nie byłaby Madzią A problemy widzi dwa: i jeden z nich sprawia, że stawia temu imieniu olbrzymi minus: POPULARNOŚĆ i nie chodzi tu o jakieś silenie się na oryginalność, tylko o to, że dziecku jest zwyczajnie przykro, gdy w przedszkolu czy pierwszych latach szkoły wychowawcy, nauczyciele zwracają się do niego po nazwisku, bo imię tak często się powtarza... Drugi to juz tylko minusik - sostra też ma długie nazwisko i też nie mieści się w rubryczki ale w buncie przeciw rządom rubryczek, także postanowiła dodać drugie nazwisko, bo to rubryczki mają nam służyć a nie my rubryczkom Pozdrawiam, F. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 16.10.05, 12:02 Moi dziadkowie poszli po najmniejszej linii oporu i gdy urodziła im się córka, w imieniny Romana, dali jej tak właśnie na imię, przy czym każdy mówi Roma. Z tego co wiem, moja mama nigdy nie była zachwycona swoim imieniem, ale przez 60 lat zdążyła się już przyzwyczić . Ja się urodziłam w imieniny Franciszka i dzięki Bogu moi staruszkowie nie kultywowali rodzinnej tradycji, ufff... O ile dziś imię Franciszek jest dość popularne wsród małych chłopców, to Franciszki jakoś się nie spotyka. Poza tym, w latach 70-tych Frania wywoływała jedyne skojarzenie - pralka wirnikowa! Odpowiedz Link Zgłoś
ashka29 Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 17.10.05, 17:13 Miałam być Ewą ale na szczeście zostałam Joanną, a wszyscy mówia na mnie Asia lub Aska, pozdrawiam asielka Odpowiedz Link Zgłoś
sataga Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 18.10.05, 14:44 Agnieszka lub Agata...stanęło na Agata Odpowiedz Link Zgłoś
ihaha6 Nadzieja 18.10.05, 16:24 Mam starszego brata Artura, więc mnie się dostało "z marszu" na A...Agnieszka. Wieść niesie,ze miałam być wyłącznie dziewczynką (moja matka nie brała pod uwagę innych wersji) ..., propozycje jednak były : 1. Iwonka ...fuj (sorry, znałam taką jedną w przedszkolu, koszmar).... Babcia chciała...mam na drugie...nie używam... 2. Nadzieja ...po prababci...ciekawe, oryginalne...ale matka powiedziała..."Chyba Rozpacz? Absolutnie nie!"..więc ostała się Agnieszka, jak co 10 wśród moich rówieśnic...Od zawsze mówili na mnie Isia, dopiero po 30stce...zostałam Panią Agnieszką p.s. Za to moje Dzieci mają imiona Dorian i Aleksander...i dobrze Im z tym. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
bbb21 Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 22.10.05, 10:00 Sabina ), ale jest inaczej! Odpowiedz Link Zgłoś
zakochalam_sie Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 04.06.06, 21:40 U mnie w rodzinie wszyscy chyba są zadowoleni ze zmiany decyzji w ostatniej chwili. Zacznę od siebie - mama chciała Elę (tak ma na imię moja naj przyjaciółka, więc dobrze, że nie jestem), jak była w ciąży to przemianowali mnie na Dorotkę (ale na szczęście też zmianili zdanie), a ja do epoki Dody naiwnie sądziłam, że to imie dla słodkiej, subtelnej dziewuszki i szczerze tego iminia nie znoszę. mój brat miał być Natalką albo Wiktorem, ale nie jest i uwielbia swoje imię, mama miała być Kunegundą i zawsze mówi, ze zminiłaby na Kinga. A swojego brata chciała nazwać Emanuel (obecnie 30 latek...). Odpowiedz Link Zgłoś
bruchna Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 27.10.05, 22:38 Miałam mieć na imię Rufa lub Rufina. Rodzice podśmiewują sie, że imię wciąż jest "wolne" i mogę tak nazwać swoją córkę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaja011 Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 28.10.05, 18:35 Krystyna Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 02.11.05, 11:39 Miałam być Ewą, ale tata samowolnie zarejestrował mnie jako Annę Marię, za co jestem mu głęboko wdzięczna. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mika_007 Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 02.11.05, 14:12 miałam być ...Margeritą...o matko i córko chwała,że mamy nie powaliło do końca Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamikolajczuk Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 03.11.05, 15:37 Miałam być Michałem- co z tego, że mam dwóch starszych braci, żadnemu z nich mamie nie udało się nadać tego imienia, więc ciągle miała nadzieję... Zostałam Kasią, chociaż rozważane były też Magda i Agnieszka, ale moi bracia stwierdzili, że jak nie będzie Kasia, to oni się do tego dzieciaka nie dotkną :- ) Odpowiedz Link Zgłoś
maitri Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 17.12.05, 17:09 Mialam byc Lukaszem(po pradziadku) albo Wiktoria,Karolina lub Antonina (po ktorejs z prababci).Dziadek proponowal Bibianne,bo tak nazywala sie jego mlodziencza milosc.Zostalam Malgorzata-rodzice do dzis tak naprawde nie wiedza dlaczego.Zaluje,ze nie zostalam Wiktoria lub Antonina,bo wsrod osob z mojego rocznika te imiona pojawiaja sie niezmiernie rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
blue_kajka Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 03.07.08, 19:00 Miałam być Marią, gdybym urodziła sie na Matki Boskiej Gromnicznej, ale na szczeście przyszłam na świat, dzień póżniej, bądź Zosia, ale takie imię nosi moja babcia i mama nie chciała matki i córki o takim samym imieniu. A wyszłam Karolina, bo mamie się podobało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda_m Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi IP: *.eu.org 01.11.06, 19:17 Mamie oprócz Magdaleny podobała się jeszcze Kaja i Karolina. Ale jak stwierdziła KAJA ZA KRÓTKIE...a dlaczego nie Karolina to nie wiem. W sumie ciesze się, że mam na imię tak jak mam . Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lewandowska Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 08.11.06, 00:15 mika_007 napisała: > miałam być ...Margeritą...o matko i córko chwała,że mamy nie powaliło do > końca O zgrozo Moja Madre chciała ze mnie zrobić Olimpię, ale Tato odwalił Rejtana i zostałam Kaliną. Uff. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolcia Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.07, 20:06 Ja natomiast wg.mamy miałam byc Gracjaną!!!Całe szczęście,że zmieniła zdanie.Babcie chciały żebym była Emilka lub Małgosia,a dziadek chciał miec mała Michalinke(to imie nosi również moja prababcia)Po długaśnych naradach zostałam Karolina!Jednak babcie nie odpuściły i na drugie imie distałam Małgorzata.Ogólnie jestem zadowolona ze swojego imienia,chociaz ostatnio robi sie coraz bardziej popularne Odpowiedz Link Zgłoś
my_name_is_you Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 03.11.05, 17:04 u mnie to bylo bardzo smiesznie. ja,Maja mialam byc Mackiem, moja mlodsza siostra Ania-Kuba, a Brat Piotrek Agatka.. wszystko na opak. Odpowiedz Link Zgłoś
krupcia71 Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 04.11.05, 12:12 Miałam być Maciejem lub Agnieszką. Jestem Joanną. Moja siostra miała być Bartłomiejem lub Iloną - została Magdaleną. Uważam, że moi rodzice mieli zdecydowanie lepszy gust do imion męskich. Acha, moja ciocia - siostra mamy,"podkradła" jej 2 imiona dla swoich córek: 1 kuzynka urodziła się 5 miesięcy przed moją siostrą i dostała imie Dominika (które to imie mama "wymyśliła" dla mojej młodszej siostry, z która wtedy była w ciąży. Ciocia nic nikomu nie mówiąc wróciła ze szpitala i na pytanie mojej mamy o imię dzidziusia ciocia z płaczem odpowiedziała "Dominika". Jej 2 córka ma na imię Ilona, tak miała nazywać się moja siostra, ale chyba tato się nie zgodził i w końcu siostra ma tak na 2 imię. Odpowiedz Link Zgłoś
juleczka4 Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 11.11.05, 19:20 A ja miałam być Joanna , wyszła Julia i jestem z tego bardzo zadowolona D Mój brat miał być Bartkiem i jest Bartkiem ) (Bartłomiej) Odpowiedz Link Zgłoś
kosmisia Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 11.11.05, 19:25 ja miałam się nazwyać ew. Olaf, no ale kobieta nie może być Olafem więc przyjęto tę drugą opcję Odpowiedz Link Zgłoś
muskari Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 06.12.05, 14:37 ...ja dzięki mojemu rozważnemu i upartemu Tacie jestem Joanną i bardzo się z tego cieszę radość moja jest jeszcze większa od dnia w którym się dowiedziałam, iż moja Mama chciała abym była Jaśminą lub Szymonetą (nie wiem które imie jest gorsze ) jako chłopiec miałam być Jędrzejem (nie najgorzej ;o))) joanna Szczęście, które noszę pod sercem Nasz Aiołek.... ....któremu wyrosły skrzydła Odpowiedz Link Zgłoś
ingutka Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 09.12.05, 19:59 Ja miałam być Pauliną albo o Elżunią. Na szczęście starsza o 7 lat siostra rozsądziła spór rodziców i dzięki niej jestem po prostu Ingą Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 11.12.05, 23:51 hmmm ja miałam być oryginalną, nietypową ( wówczas) LAURĄ a zostałam zuoelnie zwykłą , powszechną KASIĄ ( Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 20.12.05, 08:18 miałam być Jadwidą albo Joanną ... zostałam Asią ... na drugie mam Katarzyna więc Asia Kasia a mój synek ma tylko 1 imie ... Jakub Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 03.01.06, 15:14 Ja miałam być albo Aleksander, albo Aleksandra, ale moja babcia sie niazgodziła bo jej sie te imiona żle kojarzył(z byłym mężm).I jestem Paulą. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.bubelko Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 06.01.06, 11:59 ja miałam byc Zosia albo Marcin (teraz mam męża Marcina) a na imię Magda. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 04.11.06, 14:46 Z tego, co mi opowiedziano, po moim urodzeniu tato, starsza siostra i dziadkowie zrobili rodzinną naradę, w trakcie której padły następujące propozycje: - Emilia (którą sobie "przyniosłam"); - Ewelina; - mniej serio (i po paru drinkach): Konstytucja (! - "miałabyś imieniny 3 maja") albo Konstelacja (!?!); - Jolanta (a na drugie Katarzyna). Tę ostatnią wersję przekazano mamie, która odpowiedziała "może być, ale na odwrót". I tak zostałam Katarzyną Jolantą. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwona_konewka Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 05.04.07, 18:17 Mam na imię Małgorzata ale moi rodzice brali też pod uwagę imię Eliza. W sumie to nie podoba mi się zadne z tych imion Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia) Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi IP: *.75.52.167.debica52.tnp.pl 12.04.07, 21:23 Faustyna... - nie podoba mi sie ani troche, dobrze ze zostałam Sylwią mój brat miał być Dawidem, ale został jednak Mateuszem Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 12.04.07, 22:57 miałam być Paulina albo Marcin jestem Katarzyną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daisy Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.07, 15:47 a ja mialam miec na imie Natalia albo Martyna w kocu zostalam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: War-minka Honorata... IP: 80.48.148.* 13.04.07, 20:39 ... podobno (śp.) babcia Wiktoria obraziła się nawet krótkotrwale na swoją pierworodną córkę (jak się można domyśleć- moją mamę za fakt, iż nie uraczyła mnie tym imieniem Ogólnie do mamy nie mam pretensji (mimo że na I-sze dała mi jedno z bardziej "pospolitych" imion...) Ostatnimi czasy jednak coraz częściej nachodzi mnie myśl "co by było gdyby..."??? Odpowiedz Link Zgłoś
on-na Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 13.04.07, 21:17 Mama chciała Karolinę a tata Helenę. Mam na imię zupełnie inaczej (chwała BOgu, jakoś ich propozycje mi nie odpowiadają!), na cześć ulubionej kuzynki mamy i mojej babci dla której było to "szkolne" imię. PO prostu imię mojej babci było szalenie popularne przed wojną i siostra przełożona w internacie złapała się za głowę, że w tym tłumie dziewcząt o jednakowych imionach musi je jakoś przechrzcić, żeby było iwadomo o kim mowa, apo nazwisku wołać nie zmaierzała. Paf! przechrzciła babcię imieniem, które dostało się mnie. Zresztą bardzo niepopularne wśród mego pokolenia. Mnie z tym było bardzo wygodnie, czułam się wyróżniona Odpowiedz Link Zgłoś
on-na Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 13.04.07, 21:33 Aha, jako chłopak miałam mieć na imię Marcel, co mojej mamie szalenie romatycznie brzmiało (???). Okropność. A w ogóle pamiętam jak mnei zatkało nad dowodem koleżanki, która przedstawiała sie zupełnei innym imieniem... W dowodzie figurowała jak byk "Zenobia". Rodziciele ją uszczęśliwili... na cześć dziadka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lana Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.07, 10:16 U mnie była brana pod uwagę Anna(ale tacie się zbytnio nie podobało to imię) i Jadwiga po babci,ale jednak mam to,które mam. Gdybym była chłopcem to na 90% Rafałem. Ewentualnie jeszcze był brany pod uwagę Marcin. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 22.04.07, 13:56 Moja mama była pomysłowa. Nie wiedziała co urodzi i szykowała różne zestawy do ewentualnego łączenia w dwa imiona: Dla chłopca: Szymon Jan, Eliasz, Grzegorz, Mariusz, Radosław, Adrian, Robert, Konrad, Kornel. Dla dziewczynki: Paula, Blanka, Adrianna, Ariadna, Judyta, Jowita, Urszula, Sandra, Ismena, Roksana, Olga, Aneta Weronika, Kinga. Polecanki rodziny: Izolda, Bartłomiej. Odpowiedz Link Zgłoś
nelvita Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 22.04.07, 18:28 Miałam być Markiem. Mama rozważała Elwirę (koszmar!), Tato forsował Marię. Zostałam Hanną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: er Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.07, 14:26 Moja babcia chciała,żebym była Paloma, a mama jak chciała mnie rozdrażnic mówiła do mnie Ziutka, a kolega na studiach Krystyna. Na szczęście mam na imię Agnieszka - piszę na szczęście bo mam bardzo charakterystyczne nazwisko i tak popularne i bezpłciowe imię trochę to tonuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martita Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.07, 21:25 Mam na imie Marta. Mama od poczatku chciała to imie Tata chciał Marzenke. Mama stwierdziła że bedzie taka " śpiąca Marzenka" Obydwa imiona mi sie podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
igasiaa Igor i Borys albo Ida, Olimpia, Karolina, Izabela 11.02.08, 15:43 Początkowo moi rodzice zakładali, że będę chłopcem i byli pewni, że nazwą mnie Igorem bądź Borysem. Niestety (lub stety dla innych ) urodziłam się prawowitą dziewczynką. Rodzice długo spierali się o to, jak mnie nazwą. W grę wchodziła Karolina, Izabel(l)a, Olimpia i Ida. W końcu jednak postanowiono ochrzcić mnie Igą. Na drugie imię dostałam Róża, po prababci, w której imieniny się urodziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: Jak miałyście mieć na imię?-konkurencyjne imi 19.02.08, 23:33 Miałam byc Franciszką, szczęśliwym dla mnie zbiegiem okoliczności jestem zwyczajną Martą Odpowiedz Link Zgłoś