gaudencja 17.07.05, 11:42 Była kiedyś na forum mama Arweny-Cirilli. Tego typu podwójne zestawienia (zakazane zresztą) i w dodatku z Cirillą zamiast Cyryli są MSZ pretensjonalne, ale sama Arwena z brzmienia zawsze bardzo mi się podobała i jako miłośniczka imion literackich (Eunika, Ligia) nie miałabym nic przeciwko temu, zeby pojwiły się małe Arweny. Tym bardziej, że imię to doskonale daje się zaadaptować do jęz. polskiego. A co Wy o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Arwena 17.07.05, 12:26 Całkiem niezłe, tylko starym bywalcom tego fora chyba już na zawsze będzie się kojarzyć z mamą Livi LeeLoo i Arweny - Cirilli Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Arwena 17.07.05, 12:43 Niestetyż. Ale nie można mamie Arweny-Cirilli pozwolić zawłaszczyć tak pięknego imienia, jakim jest MSZ Arwena ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
poliksena Re: Arwena 17.07.05, 12:57 Arwena całkiem ładnie. Dla braci Boromir i Aragorn, ciekawe kto się odważy? Odpowiedz Link Zgłoś
glista_ludzka Re: Arwena 19.07.05, 15:49 Boromir by mógł się przyjąć na polskim gruncie, skoro jest Sławomir, to dlaczego nie mógłby być i Boromir? Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Arwena 17.07.05, 14:36 Piękne imię, mnie także się podoba, tylko na zdrobnienia nie mam pomysłu, ale to pewnie przyszłoby z czasem . Trochę dziwię się, że nie stało się popularniejsze po "Władcy pierścieni" - w każdym razie nie miałabym nic przeciwko małym Arwenkom. Arwena i Ariadna - to byłby ładny zestaw, nie wiem tylko, czy nie zbyt podobny. Odpowiedz Link Zgłoś
vilya1 Re: Arwena 20.07.05, 13:50 Ależ Tawi, zdrobnienie jest bardzo proste: Avi. ;D Wymyślone w trakcie jednej z sesji rpg-owych, gdy należało znaleźć jakąś krótszą formę imienia mojej postaci. Można by przenieść do codziennego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
trissie Re: Arwena 17.07.05, 21:44 Ciekawe, czy mama Arweny Cirilli (niewątpliwie gorąca wielbicielka Tolkiena-Sapkowskiego) nie miała pokusy żeby to imię pisać Ziriael. A siostry małej Ciri mogłyby nosić imiona Jennefer i Triss. Osobiście nie popieram Arweny, ale myślę, że mama Arweny też nie będzie miała dobrego zdania o mojej potencjalnej Faustynie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Arwena 17.07.05, 23:07 Tolkien-Sapkowski, dobre Notabene, interesujący autor z zadatkami na sławę światową, przynajmniej połowiczną A co powiesz o drugiej córeczce, Livii-Leeloo? to, że -Besson, to jasne, ale jaki jest pierwszy człon nazwiska tego, hmm, reżysera? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Arwena 17.07.05, 23:11 I jeszcze jedno - dlaczego taka nienowoczesna pisownia: "Faustyna"?!! Twoja córka nie daruje Ci tego, zarejestruj ją jako V-stynę. Odpowiedz Link Zgłoś
trissie Re: Arwena 18.07.05, 11:04 To świetny pomyśł Gaudencjo. V-styna brzmi troche jak nazwa głowicy nuklearnej, ale to dobrze, będzie twarda i bezkompromisowa. A jeżeli zdarzy się drugi cud i mała doczeka sie brata, pozostanie już tylko Pancerfinger Myślę, że te imiona w połączeniu z naszym żydowsko brzmiącym nazwiskiem mogłyby mieć taki nieco martyrologiczny posmak Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Arwena 19.07.05, 14:14 Imię samo w sobie ładne i oryginalne. Pytanie tylko czy bedzie pasować do nazwiska i do jakiego. Bo zestaw Arwena Lewandowska albo Arwena Nowak średno mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Arwena 19.07.05, 14:17 ariana1 napisała: > Imię samo w sobie ładne i oryginalne. Pytanie tylko czy bedzie pasować do > nazwiska i do jakiego. Bo zestaw Arwena Lewandowska albo Arwena Nowak średno mi > > się podoba. Lubię nazwisko Lewandowska. Arwena Lewandowska - ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Arwena 19.07.05, 15:32 No to bardzo mi miło , bo ja właśnie noszę takie nazwisko Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Arwena 19.07.05, 16:29 ariana1 napisała: > No to bardzo mi miło , bo ja właśnie noszę takie nazwisko Jesteś drugą osobą o takim nazwisku, z którą się zetknęłam Ale tamta pierwsza już go nie nosi, ma inne, równie ładne. Po mężu Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Arwena 19.07.05, 21:24 Też bardzo podoba mi się nazwisko Lewandowska. Znałam jedną osobę o tym nazwisku. I myślę, że to jedno z tych nazwisk, do których niemal wszystkie ładne imiona pasują . Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Arwena 20.07.05, 09:43 tawananna napisała: > Też bardzo podoba mi się nazwisko Lewandowska. Znałam jedną osobę o tym > nazwisku. I myślę, że to jedno z tych nazwisk, do których niemal wszystkie > ładne imiona pasują . > Prawda ? Brzmi tak miękko i delikatnie. Mi zawsze kojarzyło się z lawendą Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Arwena 20.07.05, 12:33 theodorka napisała: > tawananna napisała: > > > Też bardzo podoba mi się nazwisko Lewandowska. Znałam jedną osobę o tym > > nazwisku. I myślę, że to jedno z tych nazwisk, do których niemal wszystki > e > > ładne imiona pasują . > > > > Prawda ? Brzmi tak miękko i delikatnie. Mi zawsze kojarzyło się z lawendą Dziewczyny! Ładne-nieładne, to kwestia gustu Ale na pewno niezmiernie popularne, obok Kowalskich i Nowaków to chyba najbardziej znane polskie nazwisko. Wobec tego pasuje raczej do imion prostych i niewyszukanych. Boleję nad tym,bo zamierzałam dać drugiej córce na imię tak jak mój nick, ale obawiam sie ,ze to będzie brzmiało śmiesznie (( Obok Anny najbardziej podoba mi się właśnie Ariana. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Arwena 20.07.05, 12:47 ariana1 napisała: > Dziewczyny! Ładne-nieładne, to kwestia gustu Ale na pewno niezmiernie > popularne, obok Kowalskich i Nowaków to chyba najbardziej znane polskie > nazwisko. Wobec tego pasuje raczej do imion prostych i niewyszukanych. Boleję > nad tym,bo zamierzałam dać drugiej córce na imię tak jak mój nick, ale obawiam > sie ,ze to będzie brzmiało śmiesznie (( Obok Anny najbardziej podoba mi się > właśnie Ariana. Ariano! Według mnie Ariana Lewandowska pasuje idealnie! Do takiego znanego nazwiska należy właśnie dobierać rzadkie imiona (oczywiście trzeba przy tym się starać, aby pasowały, ale do tego pasuje akurat prawie wszystko). Ja osobiście znałam kiedyś Barbarę Lewandowską, teraz wyszła za mąż i ma inne nazwisko Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Arwena 20.07.05, 12:57 Theodorko, hi,hi,hi Basia Lewandowska tak się nazywa moja teściowa Zresztą bardzo fajna kobieta. Dziękuję ci za opinię Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Arwena 20.07.05, 13:03 ariana1 napisała: > Theodorko, hi,hi,hi Basia Lewandowska tak się nazywa moja teściowa Zresztą > bardzo fajna kobieta. Dziękuję ci za opinię Hehe, pewnie jest to popularny "zestaw" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Arwena 20.07.05, 13:36 Fakt, trochę mi się Ariana Lewandowska gryzie, ale nie dlatego, że to imię rzadkie, tylko dlatego, że wymaga niesłychanie subtelnie brzmiącego nazwiska. Twoje jest delikatne, ale wymaga moim zdaniem nieco bardziej stojącego na ziemi imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
alija4 Re: Arwena 19.07.05, 16:36 Bardzo fajne! Macie pomysl na jakies zdrobnienie? Ja proponuje: Ara, Wena, Rwa To gupie zarty, bo naprawde mi sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Arwena 15.10.06, 00:28 alija4 napisała: > Bardzo fajne! Macie pomysl na jakies zdrobnienie? > Ja proponuje: Ara, Wena, Rwa Czy jest takie nazwisko: "Kulszowa"? Odpowiedz Link Zgłoś
aitee Re: Arwena 19.07.05, 21:11 Mieszkam w UK od kilku lat i w zeszlym roku urodzilam coreczke. Nadalismy jej imiona Emma Arwen (oryginalna pisownia Arweny to Arwen bez a na koncu). Moja tesciowa (angielska) najwyrazniej Tolkiena w reku nie miala bo spytala czy Arwen to po mojej babci. Nie wyprowadzalam z bledu Odpowiedz Link Zgłoś
siostra_91 Re: Arwena 20.07.05, 13:45 Moim zdaniem to bardzo ładne imię. Nie mam nic przeciwko! Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Arwena 17.05.06, 20:17 Arwena - pieknie, ale mnie osobiscie bardziej od Arweny podoba sie Eowina Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Arwena 15.10.06, 15:42 bonnie75 napisała: > Arwena - pieknie, ale mnie osobiscie bardziej od Arweny podoba sie Eowina A mnie Galadriela tylko pamiętajcie, że z takimi imionami trzeba uważać. "Obejrzyjcie się" pod względem dziedziczenia takich cech, jak budowa, włosy, wzrost. Jeżeli z małej Galadrysi albo Arwenki wyrośnie kobitka-hobbitka, pulpet metr pięć w kapeluszu z loczkami, może być śmiesznie. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg A Elwinga? I inne imiona z "Silmarillionu" 15.10.06, 17:00 Jak Wam się podoba Elwinga? to imię nosiła żona Earendila Żeglarza, matka Elronda i Elrosa. Ładne jest też imię Meliana. Miłośnicy mistrza JRRT zawsze mają jeszcze do dyspozycji takie imiona jak Nienna, Uinena, Yavanna, Luthien, Serinde, Gloredhela, Aerina, Idril, Haletha, a z męskich Thingol, Beren, Isildur, Ereinion (jeśli nie chce się iść na całość i nazwać syna po prostu Gil- galadem), Voronwe czy choćby skromny a gustowny Fingolfin ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: A Elwinga? I inne imiona z "Silmarillionu" 15.10.06, 17:10 Elwinga to takie skrzyżowanie Elwiry z flaminfiem Meliana - rzeczywiście ładne, ale Melania ładniejsze i z meliną się nie kojarzy. Yavanna - a dla siostry Yennefer! Idril (jako Idrila), Haletha, - podoba mi się, ale nie na Polskę. Beren - chyba przeszłoby? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A Elwinga? I inne imiona z "Silmarillionu" 15.10.06, 20:03 olianka napisała: > Elwinga to takie skrzyżowanie Elwiry z flaminfiem Elwinga mi się podoba, ale nie do szaleństwa Odpowiedz Link Zgłoś
ibby2 Re: Arwena 15.10.06, 18:10 Widzę i wnioskuję że mama Arweny- Cirilli była zafascynowana fantastyką( Polską i zagraniczną). Mnie Arwena bardziej podoba się od Cirilli, ale nie wiem czy imiona te zaadaptowałyby się w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Arwena 15.10.06, 19:28 Inna ASofanka dała swej córeczce a imię Wisenna (bo nie chcieli jej zapisać Visenny) - i jakoś się przyjęło. Nawiasem mówiąc literacka Cirilla ma na drugie imię Fiona (tak obrzydliwie królewnowate, że się mdło robi, ale to akurat efekt zamierzony). Na szczęście amatorów Fiony jakoś nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Arwena 15.10.06, 19:53 minerwamcg napisała: > Inna ASofanka dała swej córeczce a imię Wisenna (bo nie chcieli jej zapisać Ja też jestem fanką Wisenny - raz, że podobna do Wiganny, dwa, że przyszły Tatuś rozmiłowany w Sapkowskim. Krzesimir Dębski chce, żeby takie imię nosiła jego wnuczka Ciekawe, czy dzieci zrealizują jego marzenie? Odpowiedz Link Zgłoś