17.08.05, 17:40
jak Wam się podoba? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • theodorka Re: Żaganna 17.08.05, 18:17
      Końcówka "anna" in plus

Pierwszy człon dziwny. Bardzo.
    • gaudencja Re: Żaganna 17.08.05, 19:02
      Podoba mi się z brzmienia, a skąd je "masz"? Pozdrawiam
      • rycheza Re: Żaganna 17.08.05, 19:12
        Znalazłam przypadkiem w internecie. Podobno tak miała na imię córka Wandy-co-
        nie-chciała-Niemca (a swoją drogą skąd wzięła się córkasmile!?) założycielka
        Żagania. Imię podoba mi się, ale zastanawiam się, czy naprawdę istniało.
        • gaudencja Re: Żaganna 17.08.05, 19:30
          W moim słowniku go nie ma. Czyżby Wanda utopiwszy się, sprytnie wypłynęła poza
          zasięgiem oczu Niemca, a wypłynąwszy - dorobiła sie córki? smile
          • rycheza Re: Żaganna 17.08.05, 19:56
            Ciekawa hipotezasmile Ale kto wiem, może tak właśnie byłosmileGaudencjo, a co to za
            słownik? Mam nadzieję, że ta nieobecność nie oznacza, że Żaganna nie istnieje.
            • gaudencja Re: Żaganna 17.08.05, 20:45
              Słownik etymologiczno-motywacyjny staropolskich nazw osobowych. Może mieć pewne
              luki, ale zasadniczo obejmuje imiona, które były zapisywane w źródłach bodaj do
              XV wieku włącznie. Więc na dwoje babka wróżyła - albo Żagannę pomija, albo
              jednak nie było tego imienia. Nie spotkałam się jeszcze z tworzeniem wersji
              żeńskich od męskich przez -na w przypadku imion nieobcojęzycznych. Moja wiedza
              jest jednak daleko za mała, żebym mogła tu wyrokowac o czymkolwiek.
              • rycheza Re: Żaganna 17.08.05, 20:56
                Szkoda, bo Żaganna coraz bardziej mi się podoba. Jeżeli przyjmiemy hipotezę, że
                nie jest to imię polskie, a łużyckie, to może jednak istnieje... Takie pytanie
                na marginesie: czy istnieje męska wersja imienia Ożanna, bo mi się tak jakoś z
                Żaganną skojarzyłasmile
                • gaudencja Re: Żaganna 17.08.05, 22:32
                  Chyba nie, bo Ożanna to przerobiona po staropolsku Hosanna (albo Zuzanna -
                  Szoszanna).
                  • abiela Re: Żaganna 18.08.05, 16:08
                    Mnie sie od razu Zaganna z Zaganiem skojarzyla. Ale nie przekonuje mnie to
                    imie, abstrahujac od jego istnienia wogole oczywiscie.
          • rycheza Re: Żaganna 17.08.05, 20:04
            Właśnie natknęłam się na informację, że Żaganna to imię łużyckie, a jej męskim
            odpowiednikime jest Żagan.
            • gaudencja Re: Żaganna 02.02.06, 15:08
              Rzeczywiście, ja również poszukałam w internecie i znalazłam te informację.
              Trudno jednak powiedzieć, na ile jest wiarygodna. Niemniej znalazłam jeszcze w
              ww. Słowniku staropolskich nazw osobowych Żagana, o którym uznaje się, że jest
              tożsame z Żegan (-> Żegań), w którym "żeg-" pochodzi od "żec", 'palić'. Por.
              Żegota. Żagan znajduje się w drugiej grupie nazw osobowych, w niej - muszę
              przepiszać, bo nic z tego nie rozumiem - "zgromadzone są antroponimy
              równokształtne (homograficzne) z motywującymi apelatywami. [...] Umieszczamy
              czasem w tej grupie i te antroponimy, które nie mają potwierdzenia, ale ze
              względu na budowę słowotwórczą i przejrzstą semantykę wydają się mieć swe
              odpowiedniki w apelatywach". Dodam, że tradycyjne imiona złożone są zawsze w I
              grupie.

W takim razie w przypadku urabiania od Żagana wersji żeńskiej bardziej
              prawdopodobna byłaby raczej Żagana, niż Żaganna.
    • smellson Re: Żaganna 18.08.05, 16:19
      o Żagannie nie słyszałam, znam jedną Żannę czyli Żankę ale podoba mi isę
      średnio; plusem z pewnością jest tu oryginalność smile
    • linna-altair Re: Żaganna 03.09.05, 15:09
      Mnie się nie podoba. Nie lubię imion tego typu.
    • bodomlake Re: Żaganna 05.09.05, 03:14
      mi sie w ogóle nie podoba. juz nie powiem z czym mi sie kojarzy. no ale jest
      orginalne, to duży plus.
    • lunatica Do Żaganny pasuje Ożanna z którą 02.02.06, 16:40
      w formie pisanej gdzieś się ostatnio spotkałam smile
    • bodomlake Re: Żaganna 02.02.06, 18:59
      Jak dla mnie odpada. Kojarzy mi sie tylko z wymiotami (Rzyganna)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.