rycheza 17.08.05, 17:40 jak Wam się podoba? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Żaganna 17.08.05, 18:17 Końcówka "anna" in plus Pierwszy człon dziwny. Bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Żaganna 17.08.05, 19:02 Podoba mi się z brzmienia, a skąd je "masz"? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rycheza Re: Żaganna 17.08.05, 19:12 Znalazłam przypadkiem w internecie. Podobno tak miała na imię córka Wandy-co- nie-chciała-Niemca (a swoją drogą skąd wzięła się córka!?) założycielka Żagania. Imię podoba mi się, ale zastanawiam się, czy naprawdę istniało. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Żaganna 17.08.05, 19:30 W moim słowniku go nie ma. Czyżby Wanda utopiwszy się, sprytnie wypłynęła poza zasięgiem oczu Niemca, a wypłynąwszy - dorobiła sie córki? Odpowiedz Link Zgłoś
rycheza Re: Żaganna 17.08.05, 19:56 Ciekawa hipoteza Ale kto wiem, może tak właśnie byłoGaudencjo, a co to za słownik? Mam nadzieję, że ta nieobecność nie oznacza, że Żaganna nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Żaganna 17.08.05, 20:45 Słownik etymologiczno-motywacyjny staropolskich nazw osobowych. Może mieć pewne luki, ale zasadniczo obejmuje imiona, które były zapisywane w źródłach bodaj do XV wieku włącznie. Więc na dwoje babka wróżyła - albo Żagannę pomija, albo jednak nie było tego imienia. Nie spotkałam się jeszcze z tworzeniem wersji żeńskich od męskich przez -na w przypadku imion nieobcojęzycznych. Moja wiedza jest jednak daleko za mała, żebym mogła tu wyrokowac o czymkolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
rycheza Re: Żaganna 17.08.05, 20:56 Szkoda, bo Żaganna coraz bardziej mi się podoba. Jeżeli przyjmiemy hipotezę, że nie jest to imię polskie, a łużyckie, to może jednak istnieje... Takie pytanie na marginesie: czy istnieje męska wersja imienia Ożanna, bo mi się tak jakoś z Żaganną skojarzyła Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Żaganna 17.08.05, 22:32 Chyba nie, bo Ożanna to przerobiona po staropolsku Hosanna (albo Zuzanna - Szoszanna). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Żaganna 18.08.05, 16:08 Mnie sie od razu Zaganna z Zaganiem skojarzyla. Ale nie przekonuje mnie to imie, abstrahujac od jego istnienia wogole oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
rycheza Re: Żaganna 17.08.05, 20:04 Właśnie natknęłam się na informację, że Żaganna to imię łużyckie, a jej męskim odpowiednikime jest Żagan. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Żaganna 02.02.06, 15:08 Rzeczywiście, ja również poszukałam w internecie i znalazłam te informację. Trudno jednak powiedzieć, na ile jest wiarygodna. Niemniej znalazłam jeszcze w ww. Słowniku staropolskich nazw osobowych Żagana, o którym uznaje się, że jest tożsame z Żegan (-> Żegań), w którym "żeg-" pochodzi od "żec", 'palić'. Por. Żegota. Żagan znajduje się w drugiej grupie nazw osobowych, w niej - muszę przepiszać, bo nic z tego nie rozumiem - "zgromadzone są antroponimy równokształtne (homograficzne) z motywującymi apelatywami. [...] Umieszczamy czasem w tej grupie i te antroponimy, które nie mają potwierdzenia, ale ze względu na budowę słowotwórczą i przejrzstą semantykę wydają się mieć swe odpowiedniki w apelatywach". Dodam, że tradycyjne imiona złożone są zawsze w I grupie. W takim razie w przypadku urabiania od Żagana wersji żeńskiej bardziej prawdopodobna byłaby raczej Żagana, niż Żaganna. Odpowiedz Link Zgłoś
smellson Re: Żaganna 18.08.05, 16:19 o Żagannie nie słyszałam, znam jedną Żannę czyli Żankę ale podoba mi isę średnio; plusem z pewnością jest tu oryginalność Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Żaganna 03.09.05, 15:09 Mnie się nie podoba. Nie lubię imion tego typu. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Żaganna 05.09.05, 03:14 mi sie w ogóle nie podoba. juz nie powiem z czym mi sie kojarzy. no ale jest orginalne, to duży plus. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Do Żaganny pasuje Ożanna z którą 02.02.06, 16:40 w formie pisanej gdzieś się ostatnio spotkałam Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Żaganna 02.02.06, 18:59 Jak dla mnie odpada. Kojarzy mi sie tylko z wymiotami (Rzyganna) Odpowiedz Link Zgłoś