megi79 14.09.05, 12:50 Cześć, jak niektórzy na forum już wiedzą-o ile dla przyszłego synka mam wybrane imiona,dla córeczki wciąż się zastanawiam,i co tydzień mam nowe pomysły Od dawna "chodzi za mną" Nela,ale nie biorę pod uwagę nadania tej zdrobniałej formy.Dlatego pytam Was-czy wolicie Kornelię czy Anielę(oba zdrabniałabym do Neli)i ewentualnie -dlaczego? Dzięki za opinie.Pozdrawiam P.S.Do obu imion na drugie pasuje mi Róża(macie może jakieś inne propozycje?) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Aniela czy Kornelia? 14.09.05, 12:51 Ja zdecydowanie wole Aniele. Kornelia nigdy mi sie nie podobala i nie moge sie do niej przekonac. Ja bym zamiast Rozy wolala na drugie Rozalie. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Aniela czy Kornelia? 14.09.05, 14:21 abiela napisała: > Ja zdecydowanie wole Aniele. Kornelia nigdy mi sie nie podobala i nie moge sie > do niej przekonac. Ja bym zamiast Rozy wolala na drugie Rozalie. popieram Odpowiedz Link Zgłoś
kiedy-mama Re: Aniela czy Kornelia? 14.09.05, 13:06 Mi sie oba bardzo podobaja, tez bym miala problem z wyborem. Moj mezczyzna nie chce slyszec ani o jednym ani o drugim, wiec mam klopot z glowy Ale Tobie gratuluje wyboru i trzymam kciuki za Nelcie!!! Daj koniecznie znac, co wybralas. Sama nie wiem, naprawde, ktore bym wolala. Moze leciutkie wskazanie na Kornelie? Ale bardzo leciutkie... Odpowiedz Link Zgłoś
megi79 Re: Aniela czy Kornelia? 14.09.05, 13:48 DziękiNie jestem jeszcze w ciąży,planuję drugie dziecko za rok,półtora...mam już Liliannę(Lilę),może będzie Jeremi "do pary",no-albo Nela Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aniela czy Kornelia? 14.09.05, 15:21 Zdecydowanie Aniela. W zestawieniu z innym imieniem może wygrałaby Kornelia, ale w tej parze wybieram Anielkę. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Aniela czy Kornelia? 14.09.05, 15:32 Ja jestem za Kornelią chociaz oba mi sie podobaja Nela jest tez zdrobnieniem Eleonory chociaz nie bardzo wiem dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
sylvie1979 Re: Aniela czy Kornelia? 22.09.05, 10:53 Nela obchodzi imieniny 18 sierpnia, jest - wedlug jednych - pochodna od Eleonory, wedlug innych; pochodna angielskiego imienia Helen. Dlatego w Polsce imieniny ma razem z Helena i Lena. Jest to zreszta nie zdrobnienie, a "pelnowartosciowe" imie. Aniela i Kornelia to zupelnie inna etymologia i zdrobnienie Nela jest pewnego rodzaju wymyslem. Zalezy wiec co wolisz - zeby corcia miala na imie inaczej, a Ty wolalabys na nia Nela, czy zeby miala wlasnie na imie Nela (po angielsku Nel lub Nelly). Ja stawiam na sama Nelke i tak wlasnie nazwe swoja coreczke. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Aniela czy Kornelia? 14.09.05, 16:31 Aniela. Dlaczego? Łagodnie, delikatnie, anielsko, ciepło, miło, romantycznie. Znam jedną Anielę, 12-letnią dziewczynkę, z dobrej, inteligenckiej rodziny. Szkoda, że tylko jedną, ale cieszy mnie, że imię się popularyzuje. Ja jestem zdecydowanie za Anielą. W krajach anglojęzycznych wciąż pojawiają się Angeliny, Angeliki i Angele, a w Polsce nasza swojska Aniela, która brzmi o niebo lepiej i jest odpowiednikiem tamtych przez tak wiele lat była niedoceniana... Kornelia również mi się podoba, ale Aniela lepsza jest Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: Aniela czy Kornelia? 14.09.05, 17:47 Kornelia nie do konca do mnie przemawia za to Anielka bardzo mi się podoba Zdecydowanie Aniela! Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: Aniela czy Kornelia? 14.09.05, 21:56 Ja wolę Kornelię, chociaż Aniela też bardzo ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
liberata Re: Aniela czy Kornelia? 15.09.05, 00:10 Aniela pasuje mi na osobę łagodną, Kornelia - na wyrazistą osobosość. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaanieli Re: liberata :) 15.09.05, 13:43 Najbardziej wyrazistą osobowość ze znajomych 3.5 latek ma moja Anielka... To po prostu nomen omen. Jest tak "wyrazista", że biedni rodzice, mimo przerówżnych wychowawczych zabiegów, nie dają rady... Przy tym jest też wrażliwa, nieprzeciętnie zdolna. No i wygląda jak aniołek... Odpowiedz Link Zgłoś
iza131 Re: Aniela czy Kornelia? 15.09.05, 14:22 Zdecydowanie Aniela. Znam jedną Kornelię, która ma wadę wymowy i problem z wymówieniem "r". No cóż gdyby była Anielą nie miałaby tego problemu. A tak poważnie to Aniela brzmi po prostu ładniej, kobieco i wcale nie kojarzy mi się z dziewczynką łagodną z miękkim charakterem. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Aniela czy Kornelia? 29.09.05, 10:50 bodomlake napisała: > Zdecydowanie Kornelia. Zdecydowanie! Odpowiedz Link Zgłoś
awe19 Re: Aniela czy Kornelia? 16.09.05, 16:06 Mi tez zdecycowanie podoba sie bardziej Kornelia :o). Znam 6 letnia dziewczynke o tym imieniu i jest przesympatyczna. Co prawda ma swoj charakerek ale chyba o to chodzi ;o). Pozdrawiammmm Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: Aniela czy Kornelia? 17.09.05, 15:14 Obydwa imoina mi się podobają, ale oczywiście polecam Anielę bo to imię mojej córeczki. Niech ma jakieś imienniczki w swoim pokoleniu Odpowiedz Link Zgłoś
korunia Re: Aniela czy Kornelia? 28.09.05, 18:50 -Cześć.Moja kochana mama to Aniela,poprostu anioł.Natomiast ja to Kornelia,może nie do końca anioł,ale nie zamieniłabym mojego imienia na żadne inne.Jest wyjątkowe,ładne,wyraziste,niepowtarzalne i tak też czuję się ja,a dzięki temu łatwiej stąpać po ziemi.Powinniśmy czuć się ludzmi wyjątkowymi.Cieszę się,że tak właśnie mam na imię,choć nikt nie mówił do mnie Nelii- tak też bardzo mi się podoba.Aniela i Kornelia towarzyszą mi przez całe życie,obie jesteśmy bardzo rodzinne i bardzo się kochamy.Znam też jedną małą Kornelkę i jest bardzo słodka.Powodzenia,pozdrawiam ciepło. Kornelia Odpowiedz Link Zgłoś