20.09.05, 11:06
Dziewczyny co sądzicie o tym imieniu?Kurcze,zewsząd słysze,że to skrót od
Apolonii.Chcemy tak nazwać córeczke,tyle,że Pola a nie Apolonia!Jest chyba
takie "osobne"imie?No i czy ktoś wie kiedy czy jest w jakimś kalendarzu?
Buziaki
Obserwuj wątek
    • ariana1 Re: Pola? 20.09.05, 13:45
      Pewnie,ze jest takie imię. Funkcjonuje samodzielnie i z tego co wiem, to nie ma
      problemów z jego rejestracją. Ostatnio roztrząsałyśmy na forum kwestię
      pasowania imion córeczek państwa Lisów do nazwiskasmile Jedna z nich ma na imię
      właśnie Pola.
      A co sądzę o tym imieniu? Niestety nie podoba mi się. Ale to moje subiektywne
      zdanie.
      • polka2005 Re: Pola? 24.09.05, 12:56
        Hej, ja z mężem spodziewamy się córeczki w przyszłym tygodniu (niestety przez
        CC), ale odkąd się dowiedzieliśmy, że to bedzie dziewczynka też postanowiliśmy
        że nazwiemy ją Pola.Zasięgalam juz jezyka w USC Łódź Górna, bo tam będziemy ją
        rejestrować, czy możliwe jest imię Pola, bo nie chcemy Apolonii. Początkowo
        Panie mi odmawiały, ale zadzwoniłam do kilku urzedow w W-wie i tam rejestrują.
        Ponownie z tą info zadzwonilam do USC Łódź i pani kierownik powiedziala mi, że
        to należy do jej decyzji i obiecała, że wyda stosowną (pozytywną) jak mąż już
        przyjdzie ja zarejestrować smile))
        • gaudencja Re: Pola? 24.09.05, 13:13
          A właśnie myślałam sobie o Poli. Szkoda, że Gretkowska nie wykazała się taką
          odwagą, jak Ania Jopek, i nie wylansowała powrotu Apolonii. W końcu Ania tez
          mogła nazwać syna Frank albo Franek, i ludzie poszliby za trendem uznając, że
          Franciszek im się nie podoba.
    • gaudencja Re: Pola? 20.09.05, 15:07
      Oczywiście, ze jest to zdrobnienie od Apolonii, tylko że od jakiegoś czasu
      rejestrowane jako samodzielne imię. Imieniny ma wtedy, kiedy Apolonia (nie ma
      odrębnych imienin dla każdego zdrobnienia). Imię jest na forum kontrowersyjne.
      Jako zdrobnienie podoba mi się; jako imię - dla mnie to coś, jak nazwać
      dziecko "Gosia" zamiast Małgorzata. Poza tym jak to zdrabniać? Polka, jak
      narodowość albo taniec? Poleczka, jak taniec?
    • linna-altair Re: Pola? 20.09.05, 19:02
      Mnie tez sie nie podoba.A Paola?Brzmi dużo ładniej!
      Pozdrawiam

Linna-Altair vs Linaya vs Alpha
      • smaggia Moja najmlodsza corka ma na imie Pola! 26.09.05, 14:28
        Mialam ogromna ochote zeby to bylo jej "pierwsze" imie ale kojarzylo sie
        wszystkim wowczas z Paula Abdul i wszyscy chcieli to pisac Paula wiec nazywa
        sie Coline Franciszka (po pradziadku) Pola. Coline jest starym imieniem
        francuskim (sadze ze to odpowiednik Colleen). Pola tez mi sie kojarzy z Polska.
        Na pewno inaczej brzmi Pola w Polsce a inaczej we Francji...
        Pozdrawiam !
    • violka30 Re: Pola? 27.09.05, 11:42
      Pola, Polusia, Polunia, Poleńka, Polka, Polutek, Połonka, Poluś,
      • little_voice Re: Pola? 27.09.05, 13:01
        winkmy tam mamy nazwać córeczke (jezeli bedzie synek to Jan,choć mąż chce
        Gniewosza,heh).Co do Poli własnie to mało komu sie podoba i zdaje sie jest
        jednak dosyć rzadkie.
        ps.znalazłam je wreszcie!w Kalendarzu PWN jako osobne(od Apolonii)imie,imieniny
        9 lutego.Teraz mam nadzieje żadna Pani w USC nam nie odmówiwink
        • polusiewka Re: Pola? 28.09.05, 12:25
          Mnie tam niewiele obchodzi,że imię mojej córki " mało komu się podoba", grunt,
          że podoba się mnie i jej. Co do zdrobnień, tak naprawdę ja ich nie potrzebuję(
          pomijając fakt,że można ich wymyślić bardzo dużo)
          • ammeux Re: Pola? 29.09.05, 23:03
            A mi się bardzo podobają te zdrobnienia: Polka, Poleczka.
            Kiedyś jak będzie tańczyć w zespole ludowym (????) instruktor powie: Pola, stań
            do polki smile
            Nie wiem, czemu tak uparły się co niektóre forumowiczki do tego imienia??? Że
            niby takie "be".
            No cóż ja wymyśliłam sobie Polę na długo przed Polą, Gretkowskiej i Polą Lis.
            Może to Pola Negri albo Pola Gojawiczyńska mnie natchnęły....... smile
            • merusia Re: Pola? 30.09.05, 12:59
              MSZ to bardzo wdzieczne , proste i eleganckie imię,a ze wielu osobom sie nie
              podoba, to dla mnie plus , nie stanie sie oklepane, ani masowe... ja zawsze
              jestem tak troche pod prądsmile

• annkier Re: Pola? 01.10.05, 02:18
                ale to imię juz jest oklepane!!!
                tez myslałam ze nie bedzie jak je zapisałam corce

dziewczyny wybierajcie rozwazniej
                szkoda ze nie wiedziałam o tym forum jak nadawałam jej imię

wpiszcie w wyszukiwarkę imię Pola a lawina się posypie
                • merusia Re: Pola? 07.10.05, 11:29
                  droga Annkier, po wpisaniu imienia Pola w wyszukiwarke,posypie sie lawina,ale
                  nie z powodu jego nadawalnosci,a z powodu goracych dyskusji pomiedzy jego
                  upartymi zwolenniczkami i zacieklymi przeciwniczkami;
                  owszem imie jest obecnie czesciej nadawane niz piec czy dziesiec lat temu ,ale
                  do bycia oklpanym jest mu naprawde dalekosmile
                  • annkier Re: Pola? 07.10.05, 13:10
                    merusia napisała:

> droga Annkier, po wpisaniu imienia Pola w wyszukiwarke,posypie sie lawina,ale
                    > nie z powodu jego nadawalnosci,a z powodu goracych dyskusji pomiedzy jego
                    > upartymi zwolenniczkami i zacieklymi przeciwniczkami;

to chyba juz cos znaczy, poprzegladaj jeszcze wcześniejsze lata w wyszukiwarce

> owszem imie jest obecnie czesciej nadawane niz piec czy dziesiec lat
                    temu ,ale
                    > do bycia oklpanym jest mu naprawde dalekosmile

w/g mnie jest już zbyt popularne

tak jak juz pisałam wyżej, pomimo ze mi sie nadal podoba nie nadałabym go
                    gdybym mogła cofnąć czas

moze moja teoria wynika z tego ze sama mam bardzo popularne imię i chciałam
                    zeby moja córka tego uniknęła

• adziunia Re: Pola? 01.10.05, 16:50
              ammeux napisała:

> A mi się bardzo podobają te zdrobnienia: Polka, Poleczka.
              > Kiedyś jak będzie tańczyć w zespole ludowym (????) instruktor powie: Pola,
              stań
              >
              > do polki smile
              > Nie wiem, czemu tak uparły się co niektóre forumowiczki do tego imienia??? Że
              > niby takie "be".
              > No cóż ja wymyśliłam sobie Polę na długo przed Polą, Gretkowskiej i Polą Lis.
              > Może to Pola Negri albo Pola Gojawiczyńska mnie natchnęły....... smile

Jest jeszcze Pola Raksa smile Mi sie to imie w ogole nie podoba, Apolonia moze
              troche lepsze. A imie wydaje mi sie ze jest coraz czesciej nadawane, co kilka
              dni czytam na forum o jakiejs malej Poli smile
              • goralica Re: Pola? 04.10.05, 10:30
                mojemu mężowi sie podobało to imię ale mu je delikatnie wyperswadowałam smile
      • azbestowestringi Re: Pola? 25.12.05, 13:22
        ja na nasza corke Pole mowie czasem Polinezja ;pppp
        a nazywa sie Pola Helena
        • little_voice Re: Pola? 25.12.05, 14:50
          Polinezja?hmm...bardzo fajniewink
          Moja córa sie nazywa Pola Aleksandra.Powoli sie rodzina przyzwyczaja,prababcia
          sie tylko martwi,że imienin nie bedzie miaławink
          • azbestowestringi Re: Pola? 26.12.05, 11:07
            9 lutego sa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.