little_voice 20.09.05, 11:06 Dziewczyny co sądzicie o tym imieniu?Kurcze,zewsząd słysze,że to skrót od Apolonii.Chcemy tak nazwać córeczke,tyle,że Pola a nie Apolonia!Jest chyba takie "osobne"imie?No i czy ktoś wie kiedy czy jest w jakimś kalendarzu? Buziaki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ariana1 Re: Pola? 20.09.05, 13:45 Pewnie,ze jest takie imię. Funkcjonuje samodzielnie i z tego co wiem, to nie ma problemów z jego rejestracją. Ostatnio roztrząsałyśmy na forum kwestię pasowania imion córeczek państwa Lisów do nazwiska Jedna z nich ma na imię właśnie Pola. A co sądzę o tym imieniu? Niestety nie podoba mi się. Ale to moje subiektywne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
polka2005 Re: Pola? 24.09.05, 12:56 Hej, ja z mężem spodziewamy się córeczki w przyszłym tygodniu (niestety przez CC), ale odkąd się dowiedzieliśmy, że to bedzie dziewczynka też postanowiliśmy że nazwiemy ją Pola.Zasięgalam juz jezyka w USC Łódź Górna, bo tam będziemy ją rejestrować, czy możliwe jest imię Pola, bo nie chcemy Apolonii. Początkowo Panie mi odmawiały, ale zadzwoniłam do kilku urzedow w W-wie i tam rejestrują. Ponownie z tą info zadzwonilam do USC Łódź i pani kierownik powiedziala mi, że to należy do jej decyzji i obiecała, że wyda stosowną (pozytywną) jak mąż już przyjdzie ja zarejestrować )) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pola? 24.09.05, 13:13 A właśnie myślałam sobie o Poli. Szkoda, że Gretkowska nie wykazała się taką odwagą, jak Ania Jopek, i nie wylansowała powrotu Apolonii. W końcu Ania tez mogła nazwać syna Frank albo Franek, i ludzie poszliby za trendem uznając, że Franciszek im się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pola? 20.09.05, 15:07 Oczywiście, ze jest to zdrobnienie od Apolonii, tylko że od jakiegoś czasu rejestrowane jako samodzielne imię. Imieniny ma wtedy, kiedy Apolonia (nie ma odrębnych imienin dla każdego zdrobnienia). Imię jest na forum kontrowersyjne. Jako zdrobnienie podoba mi się; jako imię - dla mnie to coś, jak nazwać dziecko "Gosia" zamiast Małgorzata. Poza tym jak to zdrabniać? Polka, jak narodowość albo taniec? Poleczka, jak taniec? Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Pola? 20.09.05, 19:02 Mnie tez sie nie podoba.A Paola?Brzmi dużo ładniej! Pozdrawiam Linna-Altair vs Linaya vs Alpha Odpowiedz Link Zgłoś
smaggia Moja najmlodsza corka ma na imie Pola! 26.09.05, 14:28 Mialam ogromna ochote zeby to bylo jej "pierwsze" imie ale kojarzylo sie wszystkim wowczas z Paula Abdul i wszyscy chcieli to pisac Paula wiec nazywa sie Coline Franciszka (po pradziadku) Pola. Coline jest starym imieniem francuskim (sadze ze to odpowiednik Colleen). Pola tez mi sie kojarzy z Polska. Na pewno inaczej brzmi Pola w Polsce a inaczej we Francji... Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
violka30 Re: Pola? 27.09.05, 11:42 Pola, Polusia, Polunia, Poleńka, Polka, Polutek, Połonka, Poluś, Odpowiedz Link Zgłoś
little_voice Re: Pola? 27.09.05, 13:01 my tam mamy nazwać córeczke (jezeli bedzie synek to Jan,choć mąż chce Gniewosza,heh).Co do Poli własnie to mało komu sie podoba i zdaje sie jest jednak dosyć rzadkie. ps.znalazłam je wreszcie!w Kalendarzu PWN jako osobne(od Apolonii)imie,imieniny 9 lutego.Teraz mam nadzieje żadna Pani w USC nam nie odmówi Odpowiedz Link Zgłoś
polusiewka Re: Pola? 28.09.05, 12:25 Mnie tam niewiele obchodzi,że imię mojej córki " mało komu się podoba", grunt, że podoba się mnie i jej. Co do zdrobnień, tak naprawdę ja ich nie potrzebuję( pomijając fakt,że można ich wymyślić bardzo dużo) Odpowiedz Link Zgłoś
ammeux Re: Pola? 29.09.05, 23:03 A mi się bardzo podobają te zdrobnienia: Polka, Poleczka. Kiedyś jak będzie tańczyć w zespole ludowym (????) instruktor powie: Pola, stań do polki Nie wiem, czemu tak uparły się co niektóre forumowiczki do tego imienia??? Że niby takie "be". No cóż ja wymyśliłam sobie Polę na długo przed Polą, Gretkowskiej i Polą Lis. Może to Pola Negri albo Pola Gojawiczyńska mnie natchnęły....... Odpowiedz Link Zgłoś
merusia Re: Pola? 30.09.05, 12:59 MSZ to bardzo wdzieczne , proste i eleganckie imię,a ze wielu osobom sie nie podoba, to dla mnie plus , nie stanie sie oklepane, ani masowe... ja zawsze jestem tak troche pod prąd Odpowiedz Link Zgłoś
annkier Re: Pola? 01.10.05, 02:18 ale to imię juz jest oklepane!!! tez myslałam ze nie bedzie jak je zapisałam corce dziewczyny wybierajcie rozwazniej szkoda ze nie wiedziałam o tym forum jak nadawałam jej imię wpiszcie w wyszukiwarkę imię Pola a lawina się posypie Odpowiedz Link Zgłoś
merusia Re: Pola? 07.10.05, 11:29 droga Annkier, po wpisaniu imienia Pola w wyszukiwarke,posypie sie lawina,ale nie z powodu jego nadawalnosci,a z powodu goracych dyskusji pomiedzy jego upartymi zwolenniczkami i zacieklymi przeciwniczkami; owszem imie jest obecnie czesciej nadawane niz piec czy dziesiec lat temu ,ale do bycia oklpanym jest mu naprawde daleko Odpowiedz Link Zgłoś
annkier Re: Pola? 07.10.05, 13:10 merusia napisała: > droga Annkier, po wpisaniu imienia Pola w wyszukiwarke,posypie sie lawina,ale > nie z powodu jego nadawalnosci,a z powodu goracych dyskusji pomiedzy jego > upartymi zwolenniczkami i zacieklymi przeciwniczkami; to chyba juz cos znaczy, poprzegladaj jeszcze wcześniejsze lata w wyszukiwarce > owszem imie jest obecnie czesciej nadawane niz piec czy dziesiec lat temu ,ale > do bycia oklpanym jest mu naprawde daleko w/g mnie jest już zbyt popularne tak jak juz pisałam wyżej, pomimo ze mi sie nadal podoba nie nadałabym go gdybym mogła cofnąć czas moze moja teoria wynika z tego ze sama mam bardzo popularne imię i chciałam zeby moja córka tego uniknęła Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Pola? 01.10.05, 16:50 ammeux napisała: > A mi się bardzo podobają te zdrobnienia: Polka, Poleczka. > Kiedyś jak będzie tańczyć w zespole ludowym (????) instruktor powie: Pola, stań > > do polki > Nie wiem, czemu tak uparły się co niektóre forumowiczki do tego imienia??? Że > niby takie "be". > No cóż ja wymyśliłam sobie Polę na długo przed Polą, Gretkowskiej i Polą Lis. > Może to Pola Negri albo Pola Gojawiczyńska mnie natchnęły....... Jest jeszcze Pola Raksa Mi sie to imie w ogole nie podoba, Apolonia moze troche lepsze. A imie wydaje mi sie ze jest coraz czesciej nadawane, co kilka dni czytam na forum o jakiejs malej Poli Odpowiedz Link Zgłoś
goralica Re: Pola? 04.10.05, 10:30 mojemu mężowi sie podobało to imię ale mu je delikatnie wyperswadowałam Odpowiedz Link Zgłoś
azbestowestringi Re: Pola? 25.12.05, 13:22 ja na nasza corke Pole mowie czasem Polinezja ;pppp a nazywa sie Pola Helena Odpowiedz Link Zgłoś
little_voice Re: Pola? 25.12.05, 14:50 Polinezja?hmm...bardzo fajnie Moja córa sie nazywa Pola Aleksandra.Powoli sie rodzina przyzwyczaja,prababcia sie tylko martwi,że imienin nie bedzie miała Odpowiedz Link Zgłoś