abiela 05.01.06, 21:33 To imie czasem spotykane na Slasku, co o nim sadzicie? Czy jest waszym zdaniem nadawalne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Jutta 05.01.06, 22:41 Jest to wariant Judyty; wolałabym już raczej Judytę. Ale nie jest gorsza od Nicoletty, a moze i lepsza Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Jutta 06.01.06, 23:03 Jutta tłumaczona jest na francuski Bonne i w takowej formie upowszechniła się w zachodniej Europie, dzięki Bonie Luksemburskiej żonie Jana II kóla Francji. M. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Jutta 21.01.06, 14:20 Zaczęłam drążyć temat. W części opracowań historycznych, jak i niektórych kronikach średniowiecznych Jutta występuje zamiennie z Guta, Gutta, Gutte, zapewne stąd ta Bona i Bonne. Pozdrawiam M. PS. W Czechach funkcjonuje wyłącznie Jitka, widać procesy językoznawcze poszły w odrębnym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jutta 21.01.06, 15:22 martuszkaw napisała: > Zaczęłam drążyć temat. W części opracowań historycznych, jak i niektórych > kronikach średniowiecznych Jutta występuje zamiennie z Guta, Gutta, Gutte, > zapewne stąd ta Bona i Bonne. Pozdrawiam M. To mogłoby rzeczywiście coś wyjaśniać. Też próbowałam wcześniej trochę podrążyć, ale wyszukałam tylko, ze Bona z całą pewnością jest odrębnym imieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Jutta 22.01.06, 19:40 gaudencja napisała: > To mogłoby rzeczywiście coś wyjaśniać. Też próbowałam wcześniej trochę > podrążyć, ale wyszukałam tylko, ze Bona z całą pewnością jest odrębnym > imieniem... Nie jest jednak całkowicie wykluczone przejście - Judyta - Jutta - Gutta - Bona. Przy czym Gutta i Bona są najzwyklejszym tłumaczeniem rzeczownika Dobra. M. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Jutta 07.01.06, 20:21 Mam w rodzinie chyba ze 3 Jutty. Nie lubie tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
herbatniczka Re: Jutta 07.01.06, 22:31 Ciężko się wymawia. Język mnie od niego boli Odpowiedz Link Zgłoś
agmani Re: Jutta 08.01.06, 13:19 Nie mam nic przeciwko Jutta/Jute/Ute, ale w Niemczech. W Polsce raczej sie nie upowszechni, choc jak ktos chce byc taki zagramaniczny, to lepiej Jutta niz Vanessa . Odpowiedz Link Zgłoś
kika53 Re: Jutta 08.01.06, 13:34 moja szwagierka tak ma na imie,ale ona jest niemka.W Niemczech to imie nie wzbudza sensacji,jest dosc popularne.Ale w Polsce to raczej nie bedzie brzmialo zbyt ladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
qamyczeq Re: Jutta 29.01.06, 11:48 A ja mam znajomą z Hamburga o takim imieniu-starsza pani. Osobiście nie nazwałabym tak swojej córci. Odpowiedz Link Zgłoś
tippi Re: Jutta 30.01.06, 21:13 to brzmi jak to, no.... to z czego robi się koszyki... Odpowiedz Link Zgłoś