Dodaj do ulubionych

Problem z kupa

30.04.07, 05:03
Witam, moja sunia, prawie 6 m-cy, bernenczyk, zachowuje sie dosc dziwnie. Po
srodowym czyszczeniu gruczołow odbytowych przez weta caly czas lize to
miejsce, czasem saneczkuje pupka i w niedziele po pierwszej rannej
podrecznikowej kupce po posilku pojawil sie problem - Jutta zrobila bardzo
rzadka, zielona (trawa prawdopodobnie) kupke, nastepnie kilka razy probowala
zrobic kupke, a jedyne co robila to sluz z krwia. nie dostala drugiego
posilku, dopiero wieczorem sucha karme. rano przed akcja z krwia jadla ryz
kura march i wszystko jak zwykle wrabala. Przez cala niedz nie bylo kupki
nawet nie probowala, byla troche ospala, ale mogla byc zmeczona, bo goscie
byli w sobote i nie mogla sobie znalezc miejsca. Dzis rano nie bylo kupki ani
nawet proby jej zrobienia. Troche sie martwie, czy mam powody? Co sie moze
dziac? Dzieki za odpowiedz
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: Problem z kupa 30.04.07, 18:48
      Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. Dobrze abyś wybrała się z psiakiem do
      lekarza, który się nim zajmował. Nie wiem jak bardzo wypełnione były gruczoły,
      czy właśnie z tym problemem przyszliście na kontrolę. Jak wyglądała wydzielina z
      gruczołu, czy psiak dostał jakiś antybiotyk, czy wcześniej saneczkował???
      Uważam, że psiak się męczy i dobrze by było abyście wybrali się z nim do lekarza
      na kolejną kontrolę.
      Co do tych kupek to też niezbyt mi się podoba. Czym karmiliście go przed t ą
      zieloną kupką??? - czy jadł może trawę??? Nie podoba mi się też ta śluzowa
      podbarwiona krwią kupka.
      Jeśli pojawiła się biegunka powinniście przystopować z jedzeniem a jeśli
      cokolwiek to na pewno nie suche, które drażni. A jak z odrobaczaniem??? Być może
      jest to związane z gruczołami zwłaszcza, że psiak się interesuje tym miejscem
      ale niekoniecznie.
      Pozdrawiam - Ava
      Sprawę powinien skontrolować lekarz.
      Pozdrawiam i dajcie proszę znać co i jak.

• genek8 Re: Problem z kupa 02.05.07, 03:14
        Dzieki za odpowiedz. Od wczoraj jest lepiej, ale dalej młoda ma zaparcia. Z
        wetem jest klopot bo weekend, u weta bylismy na szczepieniu na wscieklaka, a
        przy okazji czyscil Jucie gruczoły, bo mi tak to nie wychodzi, a mloda
        zaczynała sie juz tam smyrac. A co do tej feralnej kupki to najpierw była
        zielona - na pewno trawa, bo Jutta pasie sie u nas w ogrodzie, a potem jedyne
        co lecialo to krew razem ze sluzem pare kropel za kazdym podejsciem do robienia
        kupy. Krwi bylo polowe i sluzu polowe. Robaczki byly trute w marcu kolo 20
        • rezurekcja Re: Problem z kupa 02.05.07, 12:32
          genek8 napisał:

> Od wczoraj jest lepiej, ale dalej młoda ma zaparcia.

Na zaparcia warto dodawac do jedzenia otręby, utarta surowa marchewke i lyzke
          oleju dajacego lepszy poslizg.

> A co do tej feralnej kupki to najpierw była zielona -

Genek, rozne sa zielonosci. Z moich obserwacji wynika, ze pies trawy nie trawi,
          i wydala w postaci nienaruszonej, co najwyzej ubrudzonej. Kupe o kolorze
          ciemnozielonym moj niuniek robi wtedy , kiedy zje cos niekoniecznie swiezego.
          Pare razy to bylo moje gapiostwo + tzw. oszczednosc, kilka razy "odkurzył"
          trawnik.
          Moze Twoja bernenka tez cos "odkurzyla"? Ale niepokojacea jest ta krew i sluz.

Czy Juta czesto przykuca, napina sie i nic...?
      • genek8 Re: Problem z kupa 02.05.07, 04:56
        ps. Biegunek nie ma tylko kupka byla rzadsza - trawa. Wydzielina z gruczołu
        była jasno brazowa raczej plynna, choc dokladnie sie nie przyjrzalem. Czesc
        wydzieliny z gruczołów Juta sama oddala gdy wet chcial ja poglaskac i posadzic
        na stoł.
        • avasawaszkiewicz Re: Problem z kupa 02.05.07, 22:26
          Możecie dać coś co radziła rezurekcja lub siemie lniane, które ułatwi jej
          trawienie, na pewno nie zaszkodzi a może poprawi sytuację. Gruczoły i tak za
          jakiś czas należy sprawdzić jeśli były pełne i ta nie opróżnia ich jak należy i
          trzeba je było oczyszczać.
          Dajcie znać jak tam dalej leci :) - czy nie leci :).
          Pozdrawiam - Ava
          • genek8 Re: Problem z kupa 04.05.07, 04:49
            Dzieki za rady, wczoraj bylo ok tzn lecialo i ladnie hehe to wygladalo, krew
            nie pojawila sie wiecej, mloda zostala przeglodzona 1 dzien, dostala gotowana
            kure z ryzem i march. Juta jest zywa i ostro walczy z kotem sasiadow, wiec
            chyba jest ok. Kupy juz wczesniej miewala ciemno zielone z solidna domieszka
            trawy. konsystencja ok, w pon ide do weta sprawdzic.
            Pozdrawiam i dzieki. Gienio
            • avasawaszkiewicz Re: Problem z kupa 04.05.07, 09:08
              Super, dajcie po wizycie znać co i jak.
              Pozdrawiam - Ava

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka