gaudencja 01.04.06, 00:09 Moje drogie i moi drodzy! Nadszedł czas, zeby Wam coś zwierzyć. Długotrwałe uczestnictwo w forach dyskusyjnych gazety doprowadził do mojej głębokiej przemiany wewnętrznej. Przekonałam się do imion zachodnich takich jak Kevin (koniecznie przez v), Olivier, Jessica, Nicole w dowolnej pisowni (z Nicol i Nikol włącznie), Brajan, a nawet Dajana i Dżastin. Najładniej pasują do typowych polskich nazwisk, jak Nowak, Woźniak, Kowalski. Mieliście rację wy, którzy do nich przekonywaliście. Trzeba iść z duchem czasów, a na pewno administracja nas wesprze i wkrótce powstanie jakaś unijna dyrektywa, która nakaże unifikację imion w całej UE. Pozdrawiam, skruszona gaudencja Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
herbatniczka Re: Wyznanie 01.04.06, 00:11 Gaudi... Ty tak serio, czy ktoś ci się włamał na konto? Odpowiedz Link Zgłoś
skubany_kotecek Re: Wyznanie 01.04.06, 00:48 herbatniczka juz po północy 1 kwiecieńprima aprilis Odpowiedz Link Zgłoś
badziul Re: Wyznanie 01.04.06, 08:52 Gaudencjo droga... a ja już biedna myślałam, że ktoś dal Tobie do wąchania grzybki halucynogenne )))) numer pierwszorzędny pozdrawiam całkowicie na serio badziul Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Wyznanie 01.04.06, 09:07 Żar primaaprilisowy, nie wierzę Ci, moja droga )) Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Wyznanie 01.04.06, 10:09 theodorka napisała: > Żar primaaprilisowy, nie wierzę Ci, moja droga )) Miał być oczywiście "żart", często robię takie literówki Odpowiedz Link Zgłoś
karolinanka1 Re: Wyznanie 01.04.06, 10:21 A mi zaczynaja sie podobac imiona typu;Jasiu,Kaziu,Antek..... Odpowiedz Link Zgłoś
kalissta Re: Wyznanie 01.04.06, 10:30 To sie wszystkie mamy Brajanow,Oliverow,Kevinow ...usmialy. Kiepski zart. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wyznanie 01.04.06, 11:29 Prima aprilis nie jest dniem żartów, tylko oszustw. Ażeby nie obrażać intelektu rozmówców, nie będę przypominać, na ile różni się żart od oszustwa i jakie z tego płyną konsekwencje. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinanka1 Re: Wyznanie 01.04.06, 11:48 gaudencja napisała: > Prima aprilis nie jest dniem żartów, tylko oszustw. W takim razie dlaczego mowi sie powszechnie "zart prima aprilisowy" ? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wyznanie 01.04.06, 11:56 Pewnie dlatego: prima aprilis łac., pierwszy kwietnia, tradycyjny dzień wzajemnego oszukiwania się dla żartu, wyprowadzania w pole, nabierania. Odpowiedz Link Zgłoś
adelle33 Re: Wyznanie 01.04.06, 17:19 > Prima aprilis nie jest dniem żartów, tylko oszustw. Ażeby nie obrażać >intelektu > rozmówców, nie będę przypominać, na ile różni się żart od oszustwa i jakie z > tego płyną konsekwencje. Brakuje tu kompletnie sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wyznanie 01.04.06, 17:42 Adelle, gdybm chciała utrzymywać się w Twoim stylu dyskusji, napisałabym, że jesteś agresywną idiotką i mam gdzieś twoje opinie. Ale nie mam zamiaru zniżać się do tego poziomu, więc uprzejmie Cię proszę o stosowanie innej retoryki. Człowiek na poziomie, za którego się zapewne uważasz, jest w stanie powiedzieć dokładnie to samo w dużo uprzejmiejszy sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wyznanie 01.04.06, 17:43 ...a przede wszystkim - bardziej jawnie subiektywny, bo podstawową twoją manipulacją erystyczną jest wypowiadanie swoich subiektywnych opinii w pseudoobiektywny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
adelle33 Re: Wyznanie 01.04.06, 18:02 >... bo podstawową twoją manipulacją erystyczną ... Nie przepisuj slowek ze szkolnego zeszytu. Nie potrzeba sie wytezac, wystarczy mowic naturalnym jezykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wyznanie 01.04.06, 18:17 Ach, teraz już rozumiem problem. Spotkałam w życiu już kilka osób, które zachowywały się w ten sposób jak Ty, podobnie się wypowiadały i podobne miały tezy. Było to spowodowane tym, że nie rozumiały co trudniejszych słów i podrzędnie złożonych zdań, które inni używają - uwaga - naturalnie i bez natężania sie. W tym kontekście już jest jasne, czemu to i owo uważasz za pozbawione sensu. Ponieważ nie uważam Twojego wkładu w forum polegającego przeważnie na agresywnych wypowiedziach kierowanych do różnych osób (a przede wszystkim do mnie) za wartościowy, i biorac pod uwagę pojawienie się innych moderatorek, dzięki czemu nie muszę już czytać wszystkich postów na forach, najlepiej będzie, jesli wrzucę Cię do nieprzyjaciół i wygaszę Twoje posty. Tobie też proponuję to samo, bo widzę, że moje wypowiedzi są Ci solą w oku - będziesz szczęśliwsza nie czytając ich (chyba że pojawiasz się na tym forum wyłącznie po to, zeby móc się ze mną kłócić). Gdybyś jednak atakowała nadal również inne osoby i nie udzielała sie w pozytywny sposób, podejmiemy wspólnie decyzję o zablokowaniu Cię na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
adelle33 Re: Wyznanie 01.04.06, 19:15 Uzywasz za duzo slow. ( Wtedy jest mniej tresci) Odpowiedz Link Zgłoś
kira_koslin Re: Wyznanie 01.04.06, 18:20 oj adelle nie wiesz że jak używasz naturalnego jezyka to jesteś agresyną, pretensjonalną osoba o niższym ilorazie inteligencji i w ogóle nie pochodzisz z rodziny z tradycjami, w ogóle nie jesteś z dobrej rodziny.....to takie streszczenie co niekjtórych wypowiedzi..... Odpowiedz Link Zgłoś
adelle33 Re: Wyznanie 01.04.06, 19:08 kira_koslin napisała: > oj adelle nie wiesz że jak używasz naturalnego jezyka to jesteś agresywną, > pretensjonalną osoba o niższym ilorazie inteligencji i w ogóle nie pochodzisz > z rodziny z tradycjami, w ogóle nie jesteś z dobrej rodziny.....to takie > streszczenie co niektórych wypowiedzi..... Tak... wiem. Gaudencja nie moze sprostac krytyce. Odpowiedz Link Zgłoś
etre2 Re: Wyznanie 02.04.06, 14:54 gaudencja napisała: > Adelle, gdybm chciała utrzymywać się w Twoim stylu dyskusji, napisałabym, że > jesteś agresywną idiotką i mam gdzieś twoje opinie. Od Admina oczekuje sie troche wiecej niz od zwyklego forumowicza: nie powinien tracic panowania nad soba ani uzywac ostrych slow. Nie bylo do tego powodu. Im wiecej sprzecznych opinii na forum, tym bardziej interesujaco. Odpowiedz Link Zgłoś
kira_koslin Re: Wyznanie 02.04.06, 15:14 etre2 przeciez ona tego nie napisala, no prosze Cię, zarz dostaniesz burę że nie rozumiesz tekstu pisanego....to tak jest że obrazam ale nie obrazam - rouzmiesz??????? pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wyznanie 02.04.06, 18:24 etre2 napisała: > Od Admina oczekuje sie troche wiecej niz od zwyklego forumowicza: nie powinien > tracic panowania nad soba Etre, masz rację, kajam się. > ani uzywac ostrych slow. Nie bylo do tego powodu. Tu pozwolę się z Tobą nie zgodzić. Powód był. Adelle od dłuższego czasu na forum narusza kanony polemiczne. Zaregowałam rzeczywiście nieco za mocno, ale moja reakcja była spowodowana nie tym jednym postem, lecz całokształtem jej wcześniejszej działalności, która graniczy z trollowaniem; w tym zwłaszcza jej wpisem z poniższego wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=36065511&a=39482469 Adelle33 dostała w tamtym wątku pierwsze ostrzeżenie. Odpowiedz Link Zgłoś
etre2 Re: Wyznanie 02.04.06, 18:53 Wygląda na to, że burza została zażegnana. Obie strony powinny sobie podać ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
adelle33 Re: Wyznanie 02.04.06, 22:42 OK... Przepraszam Gaudencje, jesli jej zrobilam przykrosc, lub komus innemu. Postanawiam sie poprawic. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Wyznanie 03.04.06, 10:18 adelle33 napisała: > OK... Przepraszam Gaudencje, jesli jej zrobilam przykrosc, lub komus innemu. > Postanawiam sie poprawic. > > Ale fajnie, ze sie wreszcie dogadujemy Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Wyznanie 01.04.06, 11:44 Mi sie podobal zeszloroczny zart, jak szukalismy imion na SZ np. Szkarlatyna Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Wyznanie 01.04.06, 12:38 gaudencja napisała: > On był bodaj 2 lata temu. Uuups jak ten czas leci Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Wyznanie 01.04.06, 15:46 a szkoda , ze to tylko żart, bo mialam juz nadzieje,ze gaudencja stała się wreszcie bardziej tolerancyjna. Niestety to tylko żart. mimo wszystko nadziei nie trace i czekam na dzień w którym Gaudencja napisze to "na serio " Nie pisze tego z miłosci do BRAJANÓW tylko z wrodzonej tolerancji do wyborów i gustów innych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinanka1 Re: Wyznanie 01.04.06, 15:54 To nie byl zart tylko oszustwo!!Ale to juz Ci gaudencja objasni,nie obrazajac oczywiscie intelektu rozmowcow. Tolerancje lub jej brak wynosimy z domu rodzinnego,a widocznie nie kazdy ma dobry przyklad. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wyznanie 01.04.06, 17:47 karolinanka1 napisała: > Tolerancje lub jej brak wynosimy z domu rodzinnego,a widocznie nie kazdy ma > dobry przyklad. To samo jest z dobrym gustem i minimum wyczucia jezykowego. Odpowiedz Link Zgłoś
stahap Re: Wyznanie 02.04.06, 09:30 Mnie też to rozśmieszyło. Mnie z kolei zastanawia, skąd w internecie tylu sfrustrowanych ludzi bez minimum dystansu do swojej osoby. I to że trzeba na kogoś napaść żeby wyładować negatywne emocje. Myślę że gust Gaudencji jest powszechnie znany , jeśli się obserwuje to forum. Mamy Brajanków natomiast faktycznie nie mogą tu liczyć na duże zrozumienie, niezależnie od tego czy jest dzień oszukiwania czy szczerego wyrazania poglądów. Mówi się że o gustach sie nie dykutuje. Ale w przypadku tego forum to nie jest prawda, bo dyskutujemy tutaj tylko i wyłącznie o gustach i o tym dlaczego ktoś lubi takie a nie inne imię. I zakładając wielką "poprawność polityczną" można stwierdzić " wszystkie imiona sa piękne, a wszyscy rodzice nadający je swoim dzieciom dzielni i szlachetni i pochodzacy z dobrych domów ze wspaniałymi tradycjami" I zamykamy forum. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wyznanie 02.04.06, 14:05 Dziękuję za głosy wsparcia, już myślałam, że moja wina jest wielka i nienaprawialna ;-( Największym szokiem było dla mnie, ile osób niewinny w sumie zart potraktowało jako atak na siebie. Moje poglądy są tu znane, więc w ramach prima aprilisu postanowiłam puścić "falszywkę" w stylu wyssanej z palca wiadomości w gazecie, w rodzaju informacji o tym, że Balcerowicz postanowił napędzać wzrost gospodarczy inflacją, Wałęsa przyznał, że komunizm był lepszym ustrojem i niepotrzebnie z nim walczył, a Kaczyński kocha wszystkich swoich nieprzyjaciół. Tymczasem - same widzicie, co się stało i jak bardzo nadepnęłam niektorym osobom na odciski. Przyznam, że powoli tracę już cierpliwość, bo ileż można odpowiadać na takie same ataki - może to widać w moich odpowiedziach, więc postaram się zacisnąć zęby i cierpliwość odzyskać. Do adelle: Twoich odpowiedzi już nie widzę; jeśli to, co piszę, jest dla Ciebie zbyt skomplikowane, po prostu tego nie czytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
kira_koslin Re: Wyznanie 02.04.06, 14:11 ot rozrywka kosztem innych..... bardzo elegancko! Odpowiedz Link Zgłoś
stahap Re: Wyznanie 02.04.06, 14:48 Kira Czy uważasz że osoby tak nazywające swoje dzieci są w jakiś sposób niepełnosprawne umysłowo i żart z nich jest ... kopaniem leżącego? Oczywiście przepraszam tu osoby niepełnosprawne bo nie jest moja intencją nikogo obrażać, ale jeśli mam załóżmy dziecko o imieniu Brajan bądź Dżesika lub Gryzelda czy jakkolwiek -jest pewnie jakiś powód że takie imię nadałam. Nie obrażam sie że ktoś tego nie rozumie. To oczywiście sytuacja hipotetyczna. Ale każdy ma prawo do obrony swoich racji, jeśli osoby mające dzieci o takich akurat imionach wypowiedzą sie i jasno wytłumaczą mi swoje racje możliwe że przyjmę ich punkt widzenia i się przyzwyczaję do brzmienia tych imion. Ale czemu od razu reagowac agresją? Odpowiedz Link Zgłoś
kira_koslin Re: Wyznanie 02.04.06, 15:12 ale to nie jest takie ot po prostu reagowanie agresją z mojej strony...natomist jeżeli ktos na siłę próbuje mi udowodnić że jestem niżasza gatunkowo tylko tlatego że mnie te imona nie rażą to wtedy rzeczywiście mnie to denerwuje. tak naprawdę nie usłyszałm sensownego argumentu przeciw nadawaniu takich imion. Rozumiem że mogą się one komuś nie podobać tylko w takim wypadku jest to tak naprawdę problem tej osoby - prawda? natomiast uogólnianie, przypisywanie do jednej grupy społecznej, sugerowanie nizszych ilorazów inteligencji czy wrecz pochodzenia ze srodowiska patologicznego jest nie na miejscu moim zdaniem. jest mi po prostu po ludzku przykro, jeżli mój syn majać na imię Alex bedzie traktowany właśnie tak przez inne dzieci. A te dzieci wezmą przykład od rodziców którzy nie potrafia powstrzymać się przed złosliwymi komentarzami. Nie uwazam sie za świętą ale nie oceniam ludzi po imieniu,ubraniu, kolorze włosów, religii, kolorze skory itp itp....przebywam z ludźmi dla Nich, dla tego kim są...a unikam ludzi dla których ważne są właśnie drobiazgi, to smutne po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wyznanie 02.04.06, 18:16 kira_koslin napisała: > ale to nie jest takie ot po prostu reagowanie agresją z mojej strony...natomist > > jeżeli ktos na siłę próbuje mi udowodnić że jestem niżasza gatunkowo tylko > tlatego że mnie te imona nie rażą Nic takiego nikt Ci nie próbuje udowodnić. W ogóle wielokrotnie pisałam, ze małżeństwa mieszne - takie jak Twoje - rządzą się zupełnie innymi prawami. Nie rozumiem, o co robisz tę całą awanturę w wielu wątkach, wlącznie z interweniowaniem u naszej matki założycielki itsoli. natomiast uogólnianie, przypisywanie do > jednej grupy społecznej, sugerowanie nizszych ilorazów inteligencji czy wrecz > pochodzenia ze srodowiska patologicznego jest nie na miejscu moim zdaniem. Rzecz w tym, ze to nie jedna gaudencja siedzi i sobie coś wymyśla opresjonując wszystkich Alexandrów w Polsce, a w szczególności syna kiry_koslin, ale tego rodzaju opinie możesz wyczytać na bardzo różnych forach i pisane przez wiele różnych osób. Czy chcesz, czy nie chcesz, Twoje dziecko moze stykać sie w dorosłym życiu z takim poglądem, co trzeba mieć na uwadze nadając imię. Oczywiscie Twoja sytuacja jest zupełnie inna, bo jasne jest, ze w małżeństwie mieszanym chodzi się na różnego rodzaju kompromisy między kulturami małżonków. > jest mi po prostu po ludzku przykro, jeżli mój syn majać na imię Alex bedzie > traktowany właśnie tak przez inne dzieci. A te dzieci wezmą przykład od > rodziców którzy nie potrafia powstrzymać się przed złosliwymi komentarzami. Jedni rodzice potrafią się powstrzymać, inni nie potrafią. Ciekawe, czy Ty w ramach Twojej wszechogarniającej tolerancji powstrzymałabyś sie od jakiegokolwiek komentarza - choćby tylko przy Twoim dziecku - gdyby najlepszy przyjaciel Twojego syna miał na imię Bronisław. Ze swojej strony mogę Cię zapewnić, że nie pisnęłam słówka przy moim dziecku na temat imienia jego najlepszego kumpla z przedszkola o imieniu Kevin (wbrew temu, co mi uparcie i bezpodstawnie imputowałaś w wątku o Alexie, i za co nie doczekałam sie przeprosin). BTW, rodziców Kevina trafnie wytypowałam na zebraniu rodziców w przedszkolu na podstawie wygladu. Żadna tam patologia, ludzie dość zamożni, sympatyczni, wymuskani, typ Barbie i Kena. > kim są...a unikam ludzi dla których ważne są właśnie drobiazgi, to smutne po > prostu Tak, dla mnie np. wazny jest taki drobiazg, zebyś wycofała swoje fałszywe insynuacje z wątku o Alexie. Smutne, ale prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
kira_koslin Re: Wyznanie 02.04.06, 19:14 no widzisz gaudencjo moje insynuacje powstały na podstawie tego co piszesz, jeżeli jednak nie jest to prawdą i bardzo Cię to zabolało to przepraszam.... czy jestem tolerancyjna ponad miare, nie chyba nie. Pisałam Ci kiedys jak bardzo się pomylilam oceniajac człowieka po wyglądzie i jaką dostalam nauczkę. Dlatego teraz zwracam tak na to uwagę....Staram się byc po prostu ludzka.... Poza tym każdy z nas jest inny i to jest wlaśnie najfajniejsze....jednakże Ty w Twoich mailach do mnie prezentujesz jeden włąsciwy tok myślenia, to sie chwali że wykazujesz tak silna wolę obrony swojego zdania ale nie znaczy że musisz innych obarażać. Posłuchaj ja naprawde bardzo Ci gratuluję Twojej wysokiej inteligencji i dobrego pochodzenia - to naparwdę wspaniałe...nie udowadniam tu na siłę swojej bo jak twierdzisz jej nie mam. Nie mam ( choc tak twierdzisz) róniez kompleksów, żyje sobie spokojnie i jest mi dobrze. Tylko przykro mi się robi wtedy gdy segregujemy ludzi wedle imion, ubrań itp rzeczy...no cóż to pewnie bedzie taka moja walka z wiatrakami ale marzenia można mieć, nawet jeżeli sa infatylne czy najzwyczajniej w świecie głupie..... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś