katmos 18.04.06, 14:49 Prosze o pomoc w wyborze imienia dla dziecka płci nieznanej, które ma się urodzić poczatkiem maja. Imie ma byc na K dlatego że wszyscy w rodzinie jestesmy własnie na K. ja - Katarzyna mąż - Konrad syn - Karolek córka - Kornelka Podam nasz propozycje, ocencie je prosze i moze jeszcze cos dorzucie w miarę możliwości: Kacper , Kajetan , Krzysztof , Ksawery i Kajus ( bardzo podoba mi sie zdrobnienie Kaj ale czy nie za bardzo wymyślne?) a dla dziewczynki : Kinga , Klara , Ksenia i może jeszcze Klaudia i pytanie drugie : które z tych imion będzie najlepiej pasowało do nazwiska Mościcka bądź Mościcki Kasia z Nelką i Lolkiem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katmos Re: jakie imie dla dziecka na K? 18.04.06, 14:51 Dodam jeszcze że imię powinno byc ładne dla osoby w każdym wieku tj mieć i ładne zdrobnienia i ciekawą pełna formę. Z góry dziękuję za wszytskie odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
magsalfano Re: jakie imie dla dziecka na K? 18.04.06, 15:01 witaj Kasiu - chyba bede pierwsza Kacper - podoba mi sie to imie ale jest zbyt popularne więc odpada Kajetan - bardzo ładne imie i co dla Ciebie ważne ma fajne zdrobnienia Kajtuś, Kajtek może byc ewentualnie Kaj Krzysztof - ładne tradycyjne imię z duzą liczba zdrobnień Ksawery - podobnie jak Kajetan podoba mi sie bardzo a i zdrobnienia by sie znalazły Kajus - jest niezłe ale wolalbym Kajetana Kinga - ładne imię, Klara - śliczne i jeszcze raz sliczne ale tak ma na imie moja corcia więc nie jestem do konca obiektywna ) Ksenia - podobnie jak KInga podoba mi sie Klaudia - odpada kojarzy mi sie juz tylko z gazeta ) biorac pod uwage nazwisko wybierałabym pomiedzy Kajetanem , Krzystzofem i Ksawerym a dla dziewczynki Klara lub Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
lili_11 Re: jakie imie dla dziecka na K? 18.04.06, 15:13 Niedawno urodziłam chłopca. Gdyby była dziewczynka była by Klaudia. Jest to bardzo ładne, ładnie brzmiące imie. Zdrobniale Klaudusia. Natomiast chlopiec podoba mi się bardzo Karol , zdrobniale Karolek ale już jest więc może Kacperek też ładne. Ja tez mam ten sam problem może mi pomożesz. Filipek Wiktorek czy Tobiaszek.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lili_11 Re: jakie imie dla dziecka na K? 18.04.06, 15:19 Stawiałam na Kacperka. Chociaż to imię nie jest dobre dla dorosłego. Może lepsze będzie Kajetan Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Re: jakie imie dla dziecka na K? 18.04.06, 15:10 Z podanych przez Ciebie imion : Kajetan i Kinga. Odpowiedz Link Zgłoś
karkarkar Re: jakie imie dla dziecka na K? 18.04.06, 15:10 Karolina, Karolinka, Karolka, Karolcia Kacper, Kacperek Odpowiedz Link Zgłoś
kira_koslin Re: jakie imie dla dziecka na K? 18.04.06, 15:13 to ja typuję Kacper i Klara albo Kajetan i Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: jakie imie dla dziecka na K? 18.04.06, 15:18 Hej! Dla syna podobają mi się w tej kolejności (biorąc pod uwagę imię i zestawienie z nazwiskiem): 1. Kajetan (do Waszego nazwiska bardzo pasują imiona w "starszym" stylu, takie jak np. Ignacy) 2. Ksawery 3. Kajus 4. Krzysztof nie: Kacper (Kacper jest miłym imieniem, ale wydaje mi sie być za mało poważne do Waszego nazwiska) dla dziewczynki: 1. Klara 2. Ksenia 3. Kinga (nie przepadam za tym imieniem, ale wyjątkowo dobrze pasuje do nazwiska) 4. Klaudia, którą ze względu na dopasowanie z nazwiskiem zamieniłabym raczej na Klaudynę (oba nie są w moim guscie) Dla dziewczynki może być jeszcze np. Klementyna lub Konstancja, dla chłopca Kasjan (którego też mozesz zdrabniać do Kaja), Konstanty, Kiejstut. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: jakie imie dla dziecka na K? 18.04.06, 15:19 ja bym jeszcze proponowała: - Kordian ?????????????????? a dla dziewczynki: Kaja Krystyna Kamila a z proponowanych przez Ciebie wybrałabym dla dziewczynki - Kinga a dla chłopca Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: jakie imie dla dziecka na K? 18.04.06, 16:26 Dla chłopca Kajus (przede wszystkim! Ani trochę nie jest wymyślne), Kajetan lub Krzysztof, dla dziewczynki Klara (piękne imię!) lub Ksenia. Z innych propozycji podoba mi się Koralia Pomyśl sobie, jak rozkosznie brzmi Lolek, Nelka i Koralka Albo Karolek, Kornelka i Koralka Trochę podobna do popularnej obecnie Natalii, a jednak jest bardzo rzadkim, ciekawym i oryginalnym imieniem. I chociaż sama nie nadałabym go córce, na pewno kibicowałabym Tobie. Za granicą funkcjonuje Coralie - też bardzo ładnie )) A Ty co o tym uważasz? Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: jakie imie dla dziecka na K? 18.04.06, 16:28 Z męskich byłabym za Kajetanem i Ksawerym. Z damskich oczywiście za Klarą, ew. Kingą. Zdecydowanie odradzam Klaudię ze względu na znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: jakie imie dla dziecka na K? 18.04.06, 16:30 Z twoich wybralabym Ksawerego badz Kajetana, zdecydowanie odrzuculabym Kacpra; oraz Ksenie, zdecydowanie odrzycajac Klaudie. Natomiast proponowalabym jeszcze Konstantego (pieeeeknie brzmi z nazwiskiem) i Krystyne. Odpowiedz Link Zgłoś
herbatniczka Re: jakie imie dla dziecka na K? 18.04.06, 18:34 Wypowiem się tylko na temat Krzysztofa - mój brat ma tak na imię (dzięki mnie) i był to ZNAKOMITY wybór. Zdrobnienie Krzyś jest śliczne, dla dorosłego może Krzysiek - też miłe. No i Krzychów wcale tak dużo nie ma. No i z Kubusiem Puchatkiem się kojarzy. Polecam i pozdrawiam Imienniczka. Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: jakie imie dla dziecka na K? 18.04.06, 18:42 Kajetan albo Ksawery, a dla dziewczynki Kinga, Klara, a może Konstancja albo Kalina? Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: jakie imie dla dziecka na K? 18.04.06, 20:56 Na mojego Kajaetana obecnie wolamy Kaj. Imie o tyle dobe, ze ma mnostwo zdrobnien i pasuje do kazdego wieku. Na K proponowalabym jeszcze Kosmę albo Krzesimira. Dla dziewczynki na K tylko Kamelia. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: jakie imie dla dziecka na K? 18.04.06, 22:42 Ja optowalabym za Kajusem badz Ksawerym. Dorzucam jeszcze Konstantego. Dla dziewczynki najbardziej podoba mi sie Klara. Odpowiedz Link Zgłoś
mader1 Re: jakie imie dla dziecka na K? 18.04.06, 23:07 Kajetan Jan Mościcki Krystyna Anna Mościcka Odpowiedz Link Zgłoś
katmos dlaczego nie Krystyna 19.04.06, 08:14 przyznam szczerze ze z proponowanych przez Was imion podobaja mi sie Krystyna , Konstancja i Konstatnty. Krystyna jednak odpada gdyz tak ma na imię moja mama, która bardzo oponuje przed nadaniem tego imienia malutkiej dziewczynce. Dlaczegoto nie wiem ale uszanujemy jej wole i nie bedziemy miec malej Krysi. a propos KOnstantego podoba mi sie bardzo z tym ze maz troche kręci nosem bo jak twierdzi w brzuszku i tak jest mały Kajtuś. Ostatecznie zdecydujemy po porodzie. Podobnie bylo ze starszakami. Karolek miał być Jaśkiem albo Stasiem a Nelka Natalia przy czym Karol na drugie ma Stanisław a Kornelia jest Maria ( po dziadkach meża) I tu moje pytanie jak dac na drugie imie? Mamy do wyboru spośro rodzinnych imion : Józefina , Franciszek , Józef , Jan , Emilia , Władysława , Grażyna . kasia Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: dlaczego nie Krystyna 19.04.06, 08:45 z tych proponowanychna drugie bym dała: Emilia Franciszek Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: dlaczego nie Krystyna 19.04.06, 09:04 Podpisuję się pod dziewczynką bez zapałek. Tak samo bym dała. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: dlaczego nie Krystyna 19.04.06, 09:14 katmos napisała: > I tu moje pytanie jak dac na drugie imie? Mamy do wyboru spośro rodzinnych > imion : Józefina , Franciszek , Józef , Jan , Emilia , Władysława , Grażyna . Józefina. Koniecznie Ja dałabym nawet na pierwsze. Ponadto podoba mi się jeszcze Jan, Władysława, Grażyna. Emilia trochę za mało oryginalnie, jak na dzisiejsze czasy Podobnie Franciszek, chociaż np. bardzo podoba mi się żeńska Franciszka - cudownie! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: dlaczego nie Krystyna 19.04.06, 11:03 > I tu moje pytanie jak dac na drugie imie? Mamy do wyboru spośro rodzinnych > imion : Józefina , Franciszek , Józef , Jan , Emilia , Władysława , Grażyna . To zależy, do którego pierwszego imienia Np. Kajetan Józef M. (na pewno nie Jan, ewentualnie Franciszek) Konstanty Franciszek M. (może być i Józef, i Jan, choć brzmią MSZ gorzej) Kajus Jan M. (pozostałe raczej nie) Ksawery Józef M. (Franciszek tez dobry, Jan raczej nie) Klara Grażyna M. (ew. Emilia, pozostałe nie) Konstancja Józefina M. (pozostałe raczej nie) Ksenia Władysława M. (pozostałe raczej nie) Kinga Grażyna M. (pozostałe raczej nie) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: dlaczego nie Krystyna 19.04.06, 19:27 moje propozycje to : Kasjana, Klaudyna, z chlopięcych nie mam swoich propozycji . z podanych przez ciebie : Kacper , Ksawery - reszta po prostu bardzo mi sie nie podoba a dla dziewczynki : Klara brzmi najlepiej z nazwiskiem Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: dlaczego nie Krystyna 19.04.06, 21:53 Ja bym wybrala Konstancje Jozefine i KOnstantego Jozefa a jesli mialby byc Kajtek to Kajetana Wladyslawa Odpowiedz Link Zgłoś
kingolek25 Re: jakie imie dla dziecka na K? 25.04.06, 00:21 a ja mam na imie kinga a moja corcia klara wiec polecam oba te imiona z zestawu )) Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Re: jakie imie dla dziecka na K? 25.04.06, 10:14 Kajetan Józef (ew. Kajetan Franciszek) Kinga Józefina (bądź Kinga Emilia) Odpowiedz Link Zgłoś
polla7 Re: jakie imie dla dziecka na K? 26.04.06, 00:03 Bardzo podoba mi się i myślę że bardzo pasuje Konstanty Mościcki- w zdrobnieniu dla maluszka Kostek. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego Odpowiedz Link Zgłoś
katmos KAJETAN czy KONSTANTY 27.04.06, 00:51 mamy problem Kajetan Franciszek czy moze KOnstanty Franciszek ?? głosujcie Kajtek czy Kostek? wybiore to imie które wygra glosowanie pozdrawiam kasia z Lolkiem , Nelka i K?? Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: KAJETAN czy KONSTANTY 27.04.06, 08:38 Kajtek oczywiście PS gratuluję synia! Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: KAJETAN czy KONSTANTY 27.04.06, 09:43 Konstanty jesli mam wybierać tylko z tych 2 imion. Zdecydowanie lepsze zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: KONSTANTY 27.04.06, 12:55 Również opowiadam sie za Konstantym, choć wybór jest trudny, bardzo lubię oba te imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: KAJETAN czy KONSTANTY 27.04.06, 14:40 Bierz Kostka, Kajtek i tak juz za popularny jak na moje oczekiwania. Im ich mniej tym lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
katmos Urodził sie Konstanty Franciszek 04.05.06, 20:52 maz dzis poszedł zapisac wiec kalmka zapadła Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Urodził sie Konstanty Franciszek 04.05.06, 22:12 Gratuluję!!! ))) I synka, i wyboru imienia ) Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Urodził sie Konstanty Franciszek 05.05.06, 08:07 gratulujemy! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Urodził sie Konstanty Franciszek 05.05.06, 22:53 Gratuluje! Piekne imie! Odpowiedz Link Zgłoś
kika1975 Re: Urodził sie Konstanty Franciszek 11.05.06, 01:31 Konstanty Franciszek Moscicki. GRATULUJE. Chyba nie mogliscie wybrac lepszej kombinacji. bardzo mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
1ewa Re: jakie imie dla dziecka na K? 14.05.06, 19:08 najlepiej KYRYJE ELEJSON... z uśmiechem oczywiście, chociaż nieco złośliwym ) Odpowiedz Link Zgłoś