mamaemmy 12.05.06, 16:21 jak juz pisałam,koleżanka chce tak nazwac córeczkę,ale jak poszli zapytac,czy będa tak mogli ja nazwac(ona jest w 38tc) to spotkała ich odmowa,teraz czekają na zgode z Warszawy... Ale czemu odmowili?Nie jest ani obrazliwe,spelnia wszystkie normy,konczy sie na A...To jakies Jessiki czy Nicole mozna nadawac a takiego fajnego Elena-nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Problem przy rejestracji- Elena 12.05.06, 16:51 Bo istnieje polska werska tego imienia - Helena. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Problem przy rejestracji- Elena 12.05.06, 17:36 A Nicole to teoretycznie Mikolaja, wiec jak zwykle urzednicy USC sa nieco nielogiczni. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Problem przy rejestracji- Elena 12.05.06, 17:52 jednak oficjlnie Mikołajki w polskim kalendarzu nie ma, a Helenka jest... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Problem przy rejestracji- Elena 12.05.06, 18:26 Eleny nie można zarejestrować z tego samego powodu, co Susany, Micheli, Sofii, Katariny, Alessandry, Patricii. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Problem przy rejestracji- Elena 12.05.06, 20:03 Też nie można, ale nie każdy urzad jest tak mądry jak Wasz i niektóre niestety rejestrują. rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=59&letter=N Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Problem przy rejestracji- Elena 12.05.06, 20:23 Susany, Micheli, Sofii, Katariny, Alessandry, Patricii. nie widze zadnego zwiazku pomiedzy wymionymi przez Gaudencje imionami a Elena. Michela, Alessandra, Susana i patriccia nie ma jasnej polskiej wymowy, a Elena ma !!! Dziwny urzad. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Problem przy rejestracji- Elena 12.05.06, 20:25 Jak to nie mają jasnej polskiej wymowy? Alessandra ma bardzo jasną, Katarina też. Tylko że razem z Eleną naruszają zasade nadawania polskich odpowiedników imion, o ile takowe istnieją. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Problem przy rejestracji- Elena 12.05.06, 20:26 a gdzie podalam jako przyklad katarinę ??? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Problem przy rejestracji- Elena 13.05.06, 11:52 shilla01 napisała: > a gdzie podalam jako przyklad katarinę ??? Ja podałam. Odpowiedz Link Zgłoś
johana19 Re: Problem przy rejestracji- Elena 12.05.06, 22:11 Elena to imię występujące na Ukrainie. Może dlatego? A tak poważnie to niech nazwą swoją córeczkę Lena - śliczne imię )) Asia mama LENY (27-01-2005) A Lenka ma już... Odpowiedz Link Zgłoś
llora Re: Problem przy rejestracji- Elena 12.05.06, 22:45 Szkoda... Takie ladne imie,od dawna jedno z moich ulubionych.W tej sytuacji może koleżanka zdecyduje sie jednak na Helene,sporo brzydszą co prawda ale co zrobic: ( Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Problem przy rejestracji- Elena 13.05.06, 11:57 W krajach hiszpanskojezycznych Helena wymawiana jest jak Elena)). Moze to jest wyjscie? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Problem przy rejestracji- Elena 13.05.06, 13:13 Tylko,że im się Elenka podobaDziś zapytam o LenęCiekawe jak to wyjdzie,bo przez te 9 miesięcy przyzwyczaili się,że kupują dla Elenki.. Co do Heleny,Helenki-wg mnie imię śliczne,ale to okropne zdrobnienie HELA kojarzące się z grubaśną babinką mnie odstraszaA zdrobnień się niestety nie uniknie,znam to z autopsji Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Problem przy rejestracji- Elena 13.05.06, 17:16 mamaemmy napisała: > Tylko,że im się Elenka podobaDziś zapytam o LenęCiekawe jak to wyjdzie,bo > przez te 9 miesięcy przyzwyczaili się,że kupują dla Elenki.. A nie powiedziałaś im, ze mogą być kłopoty z zarejestrowaniem? Pisalismy o tym na forum co najmniej kilka razy... Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Problem przy rejestracji- Elena 13.05.06, 19:04 gaudencja napisała: > A nie powiedziałaś im, ze mogą być kłopoty z zarejestrowaniem? Pisalismy o > tym na forum co najmniej kilka razy... Wynika z tego,żę ja jednak za mało czytam forum A urząd w Krakowie to znowu taki oswiecony nie jest-pani sama była zdziwiona,że Eleny nie ma w spisieMuszą mieć tylko pozytywna opinię Rady Języka Polskiego i chyba wystarczy-no zobaczymy,dam znać. W najgorszym razie dadzą Helenka Była tam taka sytuacja-pani mówi:"To może dacie córce Helenka i nie będzie problemu..?",a moja koleżanka na to;"A pani chciałaby się Helenka nazywać?"A urzędniczka: "No niee..." Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Problem przy rejestracji- Elena 13.05.06, 20:01 A pani na to: "Skadze, zawsze marzylam, zeby nazywac sie Nicole (wym. NIcole))"...Ech. Odpowiedz Link Zgłoś
conejito13 ania 15.05.06, 13:20 w hiszpanii sa dwa imiona - Elena (tak wlasnie pisane) i Helena. Oba oczywiscie wymawia sie Elena Odpowiedz Link Zgłoś
12eb Re: Problem przy rejestracji- Elena 13.05.06, 19:15 moja córka chodzi do żłobka z Elena zarejestrowana w UC Wrocław bez problemu widocznie co urząd to inne zasady tylko czyje? Odpowiedz Link Zgłoś
agusia514 Re: Problem przy rejestracji- Elena 13.05.06, 20:20 Czesc,to ja bede mama Elenki.I tez sie zastanawiam kto ustala zasady nadawanie imion skoro dzieci o tym imieniu jest w Polsce okolo 560 stad nie wpadlismy na to ze bedzie jakis problem z tym imieniem. Ponad to spelnia ono podstawowe 3 kryteria tj. wskazuje na plec, nie jest osmieszajace i nie jest zdrobnieniem. Mysle ze to fanaberia Pani Urzednik, tym bardziej ze Rada Jezyka Polskiego juz rok temu zaoopiniowala to imie pozytywnie. Ale skad urzedy maja to wiedziec skoro opieraja sie na ksiazkach wydanych w 1996r. kiedy nawet nikt o takim imieniu nie myslal.Chyba ze Pani urzednik chce po prostu motywacji w postaci koperty...niestety...A odpowiedz 12eb swiadczy o tym ze to po prostu dobra wola ze strony urzedu. Bo skoro zgadzaj sie na Abigajl to nic dodac nic ujac. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Problem przy rejestracji- Elena 13.05.06, 22:53 Tak jak Ci już mówiłam,wg mnie to już Emma jest bardziej wydziwiana,w dodatku też nie polska..(u mnie w rodzinie była ciocia-babcia Emma ale ja mam niemieckie korzenie,więc to się nie liczy).A Emmę jak najbardziej można nadać.. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Problem przy rejestracji- Elena 14.05.06, 13:45 Babka mojego wujka po wojnie musiala zmienic imie, bo Emma bylo wg owczesnych przepisow + wykladnia USC zbyt niemiecko-zydowskie. I tak zostala Ewa... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Problem przy rejestracji- Elena 13.05.06, 23:06 agusia514 napisała: > Czesc,to ja bede mama Elenki.I tez sie zastanawiam kto ustala zasady nadawanie > imion skoro dzieci o tym imieniu jest w Polsce okolo 560 stad nie wpadlismy na > to ze bedzie jakis problem z tym imieniem. Elena to też częsta transkrypcja rosyjskiej wersji tego imienia, wym. Jeliena. Było to popularne imię z pokolenia naszych mam; Rosjanek mieszka w Polsce sporo, mamy też mniejszość białoruską i ukraińską. Nic dziwnego, ze jest 560 osob o tym imieniy. Ponad to spelnia ono podstawowe 3 > kryteria tj. wskazuje na plec, nie jest osmieszajace i nie jest zdrobnieniem. Tylko ze nie jest polskie; na tej zasadzie można by równiez rejestrować Nadieżdę i Michaiła. > Mysle ze to fanaberia Pani Urzednik, tym bardziej ze Rada Jezyka Polskiego juz > rok temu zaoopiniowala to imie pozytywnie. Czy mozesz podać jakieś źródło? Rada Języka Polskiego nie publikuje opinii o Elenie w ogóle na swoich stronach, a jednak zamieszcza ona z opóźnieniem wydane przez siebie opinie. A odpowiedz 12eb swiadczy o tym ze to po prostu dobra wola > > ze strony urzedu. Bo skoro zgadzaj sie na Abigajl to nic dodac nic ujac. Abigail jest przyjęta polską wersją tego imienia; nie ma innej. Dobra wola urzędów popycha je rownież do rejetrowania Andrzelik i Nicoll. Emma jest również polska formą tego imienia, nadawaną od bardzo dawna, i nie ma innej. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Problem przy rejestracji- Elena 14.05.06, 13:46 A propos imion niepolskich i w formie zdrobnialej: dopuszczalne jest imie natasza, choc tez kojarzy sie ze zdrobnieniem od Natalii (choc w jez. rosyjskim jest to takze oddzielne imie)... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Problem przy rejestracji- Elena 14.05.06, 17:15 Opinii RJP na temat Nataszy nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
12eb Re: Problem przy rejestracji- Elena 15.05.06, 13:35 a jeszcze dodam iz mam w rodzinie SEAN"a pisenaego po angieldku zarejestrowanego w UC jelenia Góra bez zbednych pytań i jeszcze dziecko ma w rubryce wpisane ojciec nieznany - taka mądra moja kuzynka była z wakacji przyjechała więc uzasadnienia dla imienia żadnego a jednak a Elena to bardzo ładne imie.. Odpowiedz Link Zgłoś
anya.s Re: Problem przy rejestracji- Elena 15.05.06, 14:45 Hej Jestem mama Helenki, ktora urodzila sie we Wloszech, wiec przyjaciele wymiawiaja jej imie jako Elena. A co do zdrobnien, to majac niecaly rok nazwala sie sama Luna i tak juz zostalo. (Helenka - Helunia - Lunia - Luna). Ania Odpowiedz Link Zgłoś
anndelumester Re: Problem przy rejestracji- Elena 10.06.06, 22:11 > Jestem mama Helenki, ktora urodzila sie we Wloszech, wiec przyjaciele > wymiawiaja jej imie jako Elena. A co do zdrobnien, to majac niecaly rok nazwala > > sie sama Luna i tak juz zostalo. (Helenka - Helunia - Lunia - Luna). Bardzo ładne zdrobnienie Odpowiedz Link Zgłoś
agusia514 Re: Problem przy rejestracji- Elena 09.06.06, 21:06 Uff, udalo sie.Dzisiaj w USC w Krakowie zarejestrowali mi Elenke. Jest 12 dziewczynka w Krakowie z tym imieniem.Nie bylo zadnego problemu... No i moja Elenka stala sie oficjalnie Elenka... Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Problem przy rejestracji- Elena 10.06.06, 19:21 gaudencja napisała: > Mnie się to imię kojarzy wyłącznie ze zaniedbaną Rosjanką w średnim wieku, nic > na to nie poradzę. > Rodzice Elenki raczej nie mieli do czynienia z zaniedbanymi Rosjankami,mają nieco innych znajomych Mnie to imie kojarzy się basniowo Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Problem przy rejestracji- Elena 03.07.06, 12:17 Mnie Elena kojarzy się z Włochami. Nie wiem jak jest w tej chwili, ale kilka dobrych lat temu imię to było popularne wśród dziewczynek w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym w Bolonii. Co nie ukrywam, było dla mnie miłym zaskoczeniem, bo wówczas w Polsce nikt nawet nie myślał o reaktywacji Heleny Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś