zgielk 16.05.06, 13:24 Szukałam po forum, ale znalazłam ją tylko w postach z propozycjami. Zdaje się, że wraca do łask (o ile w nich nie była. Etymologia, popularność - interesuje mnie wszytsko. Wiecie tutaj więcej niż księga imion i pół internetu, stąd ośmieliłam się nowy wątek założyć. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Łucja 16.05.06, 19:42 Łucja - 60 553 nadań w 2001 roku (159 miejsce wśród wszystkich imion). Jest żeńskim odpowiednikiem imienia Łucjusz lub Lucjusz - nadawanego w Rzymie chłopcom urodzonym o wschodzie słońca (łac. prima luce). Dawniej "l" na poczatku imion łacińskich przejmowano jako "ł", stąd Łucja, a nie Lucja (choć ta druga forma obocznie też występuje). Pierwszy zapis w Polsce - w 1208 roku. Św. Łucja jest patronką niewidomych. Czy coś jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
nilgau Re: Łucja 17.05.06, 08:44 he he. to piękne imię. ale zawsze wydawało mi się jakieś mroczne - może przez tych niewidomych Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Ja mam! 23.05.06, 23:32 Lucja to po slowiansku Swietlana,))). Czy w ogole s atakie nadania w PL (pomijajac osoby pochodzenie rosyjskiego oczywiscie)? Moim zdaniem lacinskie Lucja i Lucyna zawladnely "rynkiem")) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ja mam! 24.05.06, 18:55 annajustyna napisała: > Lucja to po slowiansku Swietlana,))). Chyba nie ma czegoś takiego, jak język słowiański? ;-P Czy w ogole s atakie nadania w PL > (pomijajac osoby pochodzenie rosyjskiego oczywiscie)? Trudno powiedzieć, Rymut nie ujmuje nadań imion w zależności od pochodzenia ludzi ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
reggie78 Re: Łucja 23.05.06, 15:14 Witaj. Dorzucę coś od siebie: z łac. lux, lucis - światło, urodzony o świcie. Imię Łucja to imię mojej córeczki (ur. 14.09.03). Z moich obserwacji wynika, że to imię mało popularne, a nawet zapomniane. Młodsze dzieci z naszego "podwórka" (mieszkamy w Krakowie), nie znają go i często dopytują się: "To jak ona ma na imię?" Teraz po ekranizacji "Opowieści z Narnii" jest jednak bardziej kojarzone i łatwiej zapamiętywane, szczególnie wśród dzieci szkolnych. Osoby starsze za to z rozrzewnieniem chwalą, jakie to piękne imię. Ogólnie uważane jest za staroświeckie. Pozdrawiamy Renata i Łucja Odpowiedz Link Zgłoś
zgielk Re: Łucja 23.05.06, 23:26 dziękuję Wam za odpowiedzi Narnia mnie zmartwiła właśnie bo wielbię imię to długo, a teraz bum nic to. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Łucja 24.05.06, 18:57 zgielk napisała: > Narnia mnie zmartwiła właśnie > bo wielbię imię to długo, a teraz bum To, że się imię pojawiło w filmie (bo ksiązka znana jest od dawna), nie musi jeszcze wygenerowac boomu na nie. Głowa do góry. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ingutka Re: Łucja 05.06.06, 10:54 Mam małe pytanie: Skąd wiadomo, że bohaterka filmu "Opowieści z Narni" - Lucy - to Łucja a nie Lucynka? Jeśli Lucy to Łucja to jak po angielsku będzie Lucynka? Odpowiedz Link Zgłoś
higa Re: Łucja 05.06.06, 16:21 a jak mówić na małą Łucję? jak to zdrabniać? Łucka? dziwnie... mnie sie tez to imię podoba, nawet tak sobie wzięłam na bieżmowaniu ale nie wiem jak to zdrobnić.... Odpowiedz Link Zgłoś
ingutka Re: Łucja 05.06.06, 16:30 Duża Łucja to mała Łusia (patrz: opowieści z Narni i ksiązki M.Musierowicz) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Łucja 05.06.06, 16:39 Lucy lub Lucia to Łucja, a wg. słownika Ossolineum Lucyna (jako wariant Lucjany) to Lucina, Luciana. Łucja do pary jako imię męskie ma Łucjusza/Lucjusza, a Lucjana/Lucyna - imię Lucjan. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek urodziła się Łucja :) gratulacje! 05.09.06, 11:39 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38267&w=44887879&a=48043411 Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Łucja 03.09.06, 16:04 Dzisiaj poznałam pierwszą w swoim życiu Łucję. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Łucja 03.09.06, 16:20 Moja koleżanka z roku ma cudowną, prawie czteroletnią Łucję. Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Łucja 03.09.06, 17:19 Moja 2,5 miesięczna córczka ma na imię Łucja. Kilka minut po tym jak mała pojawiała się na świecie, mąż zwrócił się do Niej- moja Ty Łucjo kochana. Na co pani położna - jak pan dostojnie (!) do dziecka przemawia. Odpowiedz Link Zgłoś
morgana9 Re: Łucja 05.09.06, 11:56 moja mama jest szczęśliwą posiadaczką tego imienia, gdy była dzieckiem, wołali na nią Lutka, teraz albo Lusia, albo Lucyna --- s10.bitefight.pl/c.php?uid=58433 Odpowiedz Link Zgłoś
zgielk :)) 05.09.06, 13:22 Tak, urodziłam dziewczynkę i nic innego do niej nie pasuje niż Łucja Właśnie szukałam wątku do pochwalenia się, a tu już dziewczynka bez zapałek podniosła, dzięki Zwracam się do niej na razie - również dostojnie - bo po prostu Łucjo lub księżniczko Łucjo i nie brzmi to głupio, chociaż w odniesieniu do noworodka. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: :)) 05.09.06, 18:02 Gratulacje i bardzo ładne imię dostała córeczka. Moja koleżanka nie zdrabnia imienia swojej Łucji. Za kilka dni wyjeżdzają do Anglii i mała idzie tam do przedszkola, więc pewnie zostanie Lucią. Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: :)) 05.09.06, 18:40 Gratulacje!! Przekonałam sie do tego imienia, bardzo ładne Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: :)) 05.09.06, 20:45 zgielk napisała: > Tak, urodziłam dziewczynkę i nic innego do niej nie pasuje niż Łucja Super, gratuluję bardzo serdecznie! Ślicznie Odpowiedz Link Zgłoś
zgielk serdecznie Wam dziękuję :) 06.09.06, 21:33 i jeszcze odnośnie zdrobnień od rana brzęczy mi w głowie piosenka "Luśka" (Kaczki z Nowej Paczki) co to miała imadło w paluszkach jeszcze Łusia (Musierowicz że przecież, córka Idy i Marka) i z angielskiego Lucy, brr Odpowiedz Link Zgłoś