brygida007 04.06.06, 13:01 Chciałbym dac córeczce bardzo dziewczęce imie, takie słodkie i tylko dla dziewczynki O jakimś melodyjnym i delikatnym brzmieniu. Takim miękkim. Pomożecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brygida007 Re: Dziewczece imiona :) 04.06.06, 13:20 A tak w ogóle (nie mam zamiaru nazwac tak dziecka) jak Wam się podobają: Roksana (Roxana, Roksanna itd) Inez (Ines) Irmina Żaneta Elwira Estera Karina Sonia Sabina Cynthia (Cyntia) PISZCIE Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Dziewczece imiona :) 04.06.06, 13:59 z wymienionego przez ciebie zestawu podobają mi się: Irmina ,Cynthia i Inez -ale te dwa tylko za granicą Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Dziewczece imiona :) 05.06.06, 15:43 Melodyjne i delikatne? Emilia Eglantyna Luna Lea Idalia Aniela Aida Salomea Gabriela A co do tych imion, które wymieniłaś: Roksana- samo w sobie ładne, ale kojarzy mi się ze sprzątaczką albo nastolatką po solarium Inez-nie jest złe Irmina- nie podoba mi się, wolę Irma Żaneta- okropność, w ogóle nie lubię imion na Ż Elwira- ładne, ma jakiś wdzięk Estera-j.w Karina-tak jak Roksana Sonia- bardziej dla psa Sabina-niee... Cynthia-podoba mi się, ale ma taki... tandetny wydźwięk Odpowiedz Link Zgłoś
higa Re: Dziewczece imiona :) 05.06.06, 16:15 no jeśli żaneta brzmi dla ciebie delikatnie to gratuluję.... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Dziewczece imiona :) 05.06.06, 16:24 higa napisała: > no jeśli żaneta brzmi dla ciebie delikatnie to gratuluję.... Gratuluje czytania ze zrozumieniem! Odpowiedz Link Zgłoś
herbarium Re: Dziewczece imiona :) 05.06.06, 16:31 Z podanych przez Ciebie imion podoba mi się Estera, a pozostałe bardzo mocno na nie. Ale miękkie mi się to imię nie wydaje. Z imion miękkich i delikatnych: Emilia Antonina Teofila Łucja Stella Salomea Ludmiła Odpowiedz Link Zgłoś
llora Re: Dziewczece imiona :) 04.06.06, 14:42 Może Lea,Liwia,Amelia,Laura,Aurora,Jasmina,Gabriela Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Dziewczece imiona :) 04.06.06, 15:32 Z podanych przez Ciebie imion nie podoba mi sie zadne. A proponuje Ci imiona: Jasmina, Luiza, Emilia, Klaudyna, Emma, Liliana, Dalia Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Dziewczece imiona :) 04.06.06, 17:23 Z wymienionych przez Ciebie imion podoba mi się tylko Estera. Proponuję następujące imiona: Rozalia, Ewa, Debora, Liliana, Blanka, Helena, Idalia, Józefina, Kalina, Klementyna, Alina, Melania, Liwia, Kaja, Matylda. Co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Dziewczece imiona :) 05.06.06, 10:59 Dla mnie miękko-dziewczęco-delikatne imiona to (niezależnie od tego czy mnie się podobają): Idalia Aniela Emilia Amelia Malina Lilianna Julianna Melania i Róża (tak dla odmiany od tych dźwięków lilili) Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Dziewczece imiona :) 05.06.06, 11:01 No i jeszcze Laura. A wymienione przez Ciebie imiona ani mi się szczególnie nie podobają, ani nie uważam, żeby były jakieś szczególnie delikatne i miękkie). Najbardziej już popierałabym Sonię lub Sabinę (choć za żadnym z tych imion nie przepadam). Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Dziewczece imiona :) 05.06.06, 15:23 Niemal automatycznie nasunęła mi się Jaśmina, jedno z moich ulubionych imion. Słodkie, melodyjne, delikatne, wręcz zwiewne Jeśli nie Jaśminka, to może: Letycja Lilianna Amalia Ligia Liwia Z imion, które podałaś, wybrałabym Irminę. Ale wydaje mi się bardziej "mocna" niż delikatna, to chyba przez to "r". Odpowiedz Link Zgłoś
iwona335 Re: Dziewczece imiona :) 05.06.06, 21:51 Moja córeczka ma na imię Julia, chociaż na co dzień mówimy do niej Julka, Juleczka. Nie jest to może imię wydziwione jak to dzisiaj w modzie, ale chciałam żeby było proste, poza tym nie róbmy własnym dzieciom krzywdy imieniem, którego w przyszłości nasze dorosłe dziecko będzie się wstydzić. Moda jest przemijająca, a dzieci nie będą zawsze rozkosznymi bobasami, ale dorosłymi ludźmi. Przykładem są znani ludzie, którzy nadając dzieciom imiona trudne nawet do wymówienia leczą tym chyba jakieś swoje kompleksy. Myślałam też o Mai, ale mi przeszło, kiedy okazało się,że na oddziale co druga dziewczynka tak miała na imię.Aha na drugie Julka ma Anna - Julia Anna - a to po babci.Pozdrawiwm!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dziewczece imiona :) 05.06.06, 21:54 iwona335 napisała: > Juleczka. Nie jest to może imię wydziwione jak to dzisiaj w modzie, ale ...ale jest to imię najbardziej w modzie, najmodniejsze z możliwych. Moda > > jest przemijająca, Właśnie - teraz Julia jest najczęściej nadawanym imieniem żeńskim, a za jakiś czas moda na nią minie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwona335 Re: Dziewczece imiona :) 05.06.06, 22:09 Nie chodzilo mi o dane statystyczne, ale o charakter imienia. Trudno mi sobie wyobrazić w przyszłości czterdziestoletnią kobietę o imieniu Pamela, Lea czy Cintia i jakiś prozaicznym nazwisku. Imię,oczywiście moim zdaniem, powinno być dobrane również do nazwiska, środowiska, w którym to dziecko będzie się wychowywać i żyć, żeby nie stało się obiektem drwin wśród dzieci na podwórku czy w szkole. Myślę, że imię Julia jest imieniem o charakterze ponadczasowym, było i będzie popularne, co nie znaczy oczywiście modne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dziewczece imiona :) 05.06.06, 22:20 iwona335 napisała: > czy w szkole. Myślę, że imię Julia jest imieniem o charakterze ponadczasowym, > było i będzie popularne, co nie znaczy oczywiście modne!!! Julia nie była popularna, za moich czasów budziła sensację taką, jak dzis może budzić np. Bibianna. Odpowiedz Link Zgłoś
iwona335 Re: Dziewczece imiona :) 05.06.06, 22:15 Wystarczy zajrzeć na inne linki, aby przekonać się, że ludzka wyobraźnia co do imion nie zna granic, tylko co na to te maluchy, które do końca życia skazane będą na imię trudne do zrozumienia, niewiadomego pochodzenia i znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Dziewczece imiona :) 06.06.06, 20:22 > Myślałam też o Mai, ale > mi przeszło, kiedy okazało się,że na oddziale co druga dziewczynka tak miała na imię. Ale to właśnie Julia, nie Maja, od paru lat zajmuje niedoścignione pierwsze miejsce na listach nadań... Z deszczu pod rynnę Choć to piękne imię... mnie przynajmniej bardzo się podoba. A co do "wydziwienia" - może to trudne do uwierzenia, ale Julia jeszcze nie tak dawno była dziwnym, rzadkim, a najlepszym razie - takim trochę "babcinym" imieniem. Jeszcze w moim pokoleniu (obecnie 20+ lat) Julia jest niezmiernie rzadką (ja spotkałam tylko jedną (!) i to dopiero na studiach, a Mai trochę poznałam). Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Dziewczece imiona :) 05.06.06, 22:15 Aurelia, Idalia, Amalia, Cecylia, Rozalia oraz wszelkie inne zakończone na -lia. Dodatkowo Flora, Laura, Klara, Marcjanna, Jaśmina, Zoja i Róża Odpowiedz Link Zgłoś
jolinek77 Re: Dziewczece imiona :) 06.06.06, 21:36 ja polecam Mila, tak ma na imie moja 2 miesieczna córcia, przy wyborze imienia kierwoałam sie tez tymi kryteriami co ty a Mila sama w sobie jest słodka do tego zdrobnienia Milunia, Milusia , Milka Odpowiedz Link Zgłoś