brygida007 13.06.06, 10:35 Co myślicie o tym imieniu? Mi się strasznie podoba Postanowiłam tak nazwać córeczkę. Myślicie, ze będą potem problemy z rejestracją? I czy w przyszłości będzie obrywała? Np. Flora bakteryjna ? Doradźcie.. A jak nie Florka, to jak? Podoba mi się też Gracja, Grace. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Flora, Florcia, Florunia :) 13.06.06, 10:47 Moja corka to Flora - Florka - Floreczka - Florunia - Florcia - Florenka - Flo.... Jestesmy z imienia bardzo zadowoleni. Biore pod uwage skojarzenia z faunai flora bakteryjna, ale mysle, ze sobie corka z nimi w przyszlosci poradzi. Problemow z rejestracja nie ma, to imie od dawna zakorzenione w polskiej tradycji. Na forum rowniez idaaa ma corke Flore. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Flora, Florcia, Florunia :) 13.06.06, 12:54 Jeśli nie Flora to Klara Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Flora, Florcia, Florunia :) 13.06.06, 14:00 Cóż mogę powiedzieć poza tym, że - jako mama półtorarocznej Flory- gorąco i ze wszelkich sił polecam Ci Florę?? Przeslicznie się ją zdrabnia (Flo, Flor, Flosia, Flonia, Florka, Florenia, Florcik, Florunia, Florulka, Flośka) ale i przepięknie "wydłuża" (Florencja, Florianna, Florannnia) Po prostu CUDNE imię A tu masz, skopiowany z dawnego postu Gaudencji, link gdzie możesz sprawdzić jak długie tradycje ma w Polsce to imię: pl.wikipedia.org/wiki/Flora_%28imi%C4%99%29 Mam nadzieję, że pozbyłaś się juz wszelkich wątpliwości odnośnie tego imienia A gdybyś wciąż rozważała inne to szczerze polecam "dłuższą" Florę, czyli Florentynę Gorąco pozadrawiam, Ida, Mama Flory Łucji Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Flora, Florcia, Florunia :) 13.06.06, 15:04 Mi sie Flora bardzo podoba Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Flora, Florcia, Florunia :) 13.06.06, 17:40 Ps. i Flora jest IMO dużo lepsza od Gracji! Odpowiedz Link Zgłoś
lemonnka A może Florencja? ;] 17.06.06, 22:19 A może Florencja? Wydaje mi sie byc ladniejszym imieniem od Flory a Florą zawsze mozna nazywac Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: A może Florencja? ;] 18.06.06, 19:31 O Florencji- poza tą włoską, oczywiście- jeszcze nie słyszałam... Ale za to o Florentynie już jak najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: A może Florencja? ;] 18.06.06, 21:52 Jednakowoż z całego grona zdecydowanie wybieram Florę A o Florencji nie wiedziałam... Warto i miło jest sie dowiadywać nowych rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A może Florencja? ;] 18.06.06, 21:53 Mnie się tez Flora chyba najbardziej podoba, choć Florentyna też bardzo. Florencja mniej, bo skojarzenia z miastem sa zbyt silne. Odpowiedz Link Zgłoś
llora Re: Flora, Florcia, Florunia :) 14.06.06, 23:11 Piekne imie,ja skojarzeń z florą bakteryjną nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Flora, Florcia, Florunia :) 19.06.06, 12:16 Ja bym wybrała Florentynę. Bardzo lubię to imię ostatnimi czasy Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Flora, Florcia, Florunia :) 16.11.06, 17:57 Ładne imię, jedno z tych, na które zwróciłam większą uwagę dopiero na forum Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Flora, Florcia, Florunia :) 16.11.06, 18:01 A jest Florianna? -- Mamą być! Mój Kochany Julian Ignacy: img451.imageshack.us/my.php?image=julciasta3138250rj7.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Florianna 16.11.06, 18:07 Jest oczywiście! Według słownika Ossolineum przez jedno n, ale myślę, że przez dwa nie byłoby kłopotu. Bardzo mi się podoba (Florentynka też)! Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Florianna 16.11.06, 19:26 W takim razie ta forma podoba mi najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
ibby2 Re: Florianna 17.11.06, 14:32 Jestem mamą chrzestną małej Flory. Imię bardzo mi się podoba. Uważam, że brzmi pieknie i oryginalnie. Lepsze od Florianny, znaczy mnie bardziej się podoba. Pozdrawiam oczywiście znajomą mamusię F. Odpowiedz Link Zgłoś