Dodaj do ulubionych

Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci?;)

14.06.06, 11:14
Zacznę od dzieci moich przyjaciół. Najmłodsza córeczka-Emilka-sama siebie
nazwała Mimi, a najstarszego brata-Lucka-Lulu. Nie muszę dodawać, że się
przyjęło w rodzinie i wśród znajomych.
A jakie imiona wymyśliły znane Wam dzieci? pozdrsmile
Obserwuj wątek
    • koza_w_rajtuzach Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 14.06.06, 11:27
      Moja siostra kiedy była młodsza nazywała mnie Ańcią (mam na imię Ania).
      Na znajomego Rafała mówiła - Łachu,
      A na Pawła - Pała.
      Siostra mojego męża mówiła na niego Ułe - zamiast Hubert.
      Mojej kuzynki młodszy syn na swojego starszego brata Alana mówi Ala smile

Ale te powyższe przykłady to nie są raczej zdrobnienia wymyślone przez dzieci
      (może z wyjątkiem Ańci) tylko po prostu jeszcze niezbyt dobre nauczenie się
      mówienia smile
      • annajustyna Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 14.06.06, 11:34
        A ja bylam pewna, ze istnieje imie Ukaszsmile)))).
    • dlaagi Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 14.06.06, 14:53
      ja mam na imie Agnieszka, ale za młodu wołałam na siebie Nesia. (Prawdopodobnie
      od Agniesi)
    • athandavan Moja kuzynka Karolina wolala na siebie Lola 14.06.06, 17:09
      - to pewnie od Karola. Jak jeszcze nie umiala wymawiac 'r' mowila Kalola, a ze
      za dlugo (3 sylaby) to zostala sama Lola.

Najlepsze, ze w rodzinie mielismy juz jedna Lole - na poczatku XX wieku - ale od
      calkiem innego imienia. Moja prababcia nazywala sie Eleonora.
      • gaudencja Re: Moja kuzynka Karolina wolala na siebie Lola 14.06.06, 17:21
        W takim razie jest bardzo tradycyjna, bo per analogiam Lolek to tradycyjne
        zdrobnienie od Karola smile
        • athandavan Wlasnie, wlasnie - pamietasz w 'Aniele w Krakowie' 15.06.06, 10:34
          Globisz zwracal sie tak do tego malego chlopca. Per Lolek. Bardzo mnie to urzeklo.
    • idaaa Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 14.06.06, 19:24
      Dawid obwołał siebie Dysiem a starszego Filipa nazywał Fisi, za to Filip w
      okresie głęboko młodzieńczym przemianował siebie na Fi smile

Florcia póki co ślicznie wymawia imię Dawid, Filipa nieco zniekształca do
      Fisipa a na samą siebie ostatnio z uporem mówi per "dzinka" smile
    • mader1 Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 14.06.06, 20:10
      Może Was zaskoczę wink))) Dziewczynka o imieniu Julia ma brata Pawła. Do 4 lat
      wołała na niego... Eń. Po prostu Eń.
      • gaudencja Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 14.06.06, 21:58
        Mój brat, Krzysztof, nazywał siebie "Kiś".
    • urszulkazgdyni Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 14.06.06, 22:06
      Alka na swojego starszego brata Szymona mówi Mimon, Mimuś, Mimek hihihihi a zaznaczam iż umie wymówić poprawnie imię Szyme lub Szymon. Taka jej wola i mam Alkę i Mimka
      • agunek1 Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 15.06.06, 10:49
        Na Oliwkę mówi Ola, na Agnieszkę - Nienia, na Władka - Wawek, na Alfredę -
        Idzia, na Jana - Dziom, na Monikę - Monia, na Dorotę - Ota.
    • jasminova :-) 14.06.06, 22:27
      u znajomych - Maja na siebie woła Mimi, a na brata Filipa Filek - i jedno i
      drygie przyjęło się i obowiązuje smile
      • hanti Re: :-) 15.06.06, 11:50
        Kubuś sam siebie nazwał w skrucie Bubą, a Karolinę Lolką.
    • trrruskawa Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 15.06.06, 12:14
      A teraz najlepsze!smile
      Mój brat (Filip) jak był mały mówił na siebie....cipasmile Było to powdem wielu
      zabawnych sytuacji.
      Natomiast ja na niego mówiłam Fifla,jak byłam mala, a jak nieco starsza to
      Fifuś, Fiful.
    • mamaolenka Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 15.06.06, 15:37
      Zuzanka na Helenkę mówi Helenuś.
    • nati_28 Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 15.06.06, 20:46
      Na mojego synka Michałka w szkole mówią Michi
    • anika61 Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 15.06.06, 22:16
      Moj brat Paweł-> Łełek (moja radosna twórczość w dzieciństwiesmile), mój brat
      Wojciech-> Tala. Tala jest Talą do dziś, wszyscy sie dziwią cóz to za
      oryginalne imię (od Wojtali)wink
    • anilia Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 15.06.06, 23:13
      Moja siotra nazywała mnie Aja (zamiast Ania).
      Ja mówiłam na koleżankę Darię (zwaną Darką) Dajka, gdyz nie umiałam
      wymawiać 'r' do 6 r.ż.
      • bioo Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 16.06.06, 12:15
        Małgosia (2latka) na siebie mówi Masia (skrót), Antos to Atoś (przyjęło sie u
        sąsiadów) a na jego siostre Anielkę woła Nielka (tez sasiedzi przyjeli i maja
        Atosia i Nielke), Maciek to Mać smile
        • mam6lat Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 16.06.06, 16:35
          mój starszy synek na siebie mówi Papyś (jest Olaf Kacper)
          a na braciszka Inaś (Ignacy Igor)
          • Gość: Siniu Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci IP: *.Ilo.gda.pl 26.09.08, 12:57
            a ja na swojego kochanego maluszka mówię Buka, bo przypomina mi moją ciocię. Na
            córeczkę zaś Natusia
      • Gość: <Dexim> Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci IP: *.cust.tele2.pl 24.06.08, 12:14
        na mnie mówi młodsze kuzynostwo:
        Kujina
        kijańka
        karoljana
        kaljana
        kajina
        a imie moje brzmi karolina
    • lilarose Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 22.06.06, 12:57
      Moja siostra, jak była mała, na siebie mówiła Siasia (Kasia), na Anię - Niania,
      na Ulę - Lula, na Agnieszkę - Agutka, ana Karolinę - Karika
      • junona444 Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 22.06.06, 14:12
        Mój syn Przemysław to Pepo (nazwany tak przez kolegę we wczesnym dzieciństwie).
    • koza_w_rajtuzach Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 22.06.06, 17:45
      Moja siostra na swojego kolegę ze żłobka mówiła Pacień - zamiast Patryk smile.
      • dottoranda Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 22.06.06, 18:56
        Już nie jako dzieci, ale na kolegę o imieniu Patryk mówiliśmy-Paprykbig_grin
        • theodorka Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 23.06.06, 10:55
          dottoranda napisała:

> Już nie jako dzieci, ale na kolegę o imieniu Patryk mówiliśmy-Paprykbig_grin

My też! A na Patrycję - Papryka.
    • tippi Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 22.06.06, 23:17
      mój brat Filip mówi na siebie Filek, Filuś, albo Fil.
      na mnie (Weronika) jak był młodszy mówił Isia, Iśka (i tak się niestety
      przyjęło uncertain)
      na Grzesia mówił Siesiu
      na Tomka mówił Tom
      na Pawła- Apu
      na Marka- Naa (niewiadomo zupełnie dlaczego...)
      na kolegę z przedszkola (pulchnego trochę) mówił Szynek wink (nie złośliwe,bo
      bardzo tego kolegę lubił)
      • amazon500 Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 18.11.06, 21:40
        Mój kolega Tomek ma 6-letnią kuzynkę, która jak była młodsza, mówiła na niegp Tam.
    • kaakaa Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 18.11.06, 22:20
      Mój Józek mówił na siebie Ziuziu (zamiast Józio) a Ludek - Duduś (zamiast
      Luduś). Józio, który długo nie wymarał poprawnie wielu głosek, mówił na swoją
      kuzynkę Talolinta - Kto zgadnie, jakie to imię?
      • olianka Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 18.11.06, 22:27
        kaakaa napisała:

> Mój Józek mówił na siebie Ziuziu (zamiast Józio) a Ludek - Duduś (zamiast
        > Luduś). Józio, który długo nie wymarał poprawnie wielu głosek, mówił na swoją
        > kuzynkę Talolinta - Kto zgadnie, jakie to imię?

Karolinka?

Znajoma Karolina zrobiła się Kanką i tak już zostało.
        • Gość: kaakaa Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci IP: *.aster.pl 20.11.06, 09:28
          Myślałam, że to będzie trudniejsza zagadka smile
          Nasza Karolinka mówiła na siebie Kanika.
    • Gość: martka_k Jejek IP: *.aster.pl 20.11.06, 10:41
      Moj synus Leonard, zwany dawniej w rodzinie Leonkiem, zostal nazwany przez
      uczaca sie mowic Felicje Jejkiem. I bidak chyba Jejkiem pozostanie do matury...
      Juz nawet lekarka do niegomowi jejuś... Jejuś-Ojejuś big_grinDD
    • molonela Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 20.11.06, 10:52
      dzieci same o sobie:

Agnieszka - Neta
      Wiktoria - Buba smile
      • Gość: Madzia Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 20:25
        Moja Klaudia jak byla mala mowila na siebie Kajda i Kajcia a na Filipa mowila
        Fijo natomiast Filip na Klaudie mowi Kaldia a na sibie Fifi bo kazalam wszystkim
        tak na niego wolac.Oboje-Klaudysia i Fifi- na moja Kornelke mowia Kolnelcia lub
        Klaudia mowi Kora a Filipek Koja lub Kola
    • ingutka Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 20.11.06, 10:55
      Moja córeczka Hania mówi o sobie często "Janiusia" chociaż mówi też Hania.
      Bardzo mi sie podoba to jej zdrobnienie smile
    • fiamma75 Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 29.12.06, 23:13
      2 letnia bratanica na naszą Dobrusię mówi Busia i tak się przyjęło smile
    • orvokki Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 27.05.07, 20:25
      Mój brat przerobił w dzieciństwie babcię Jadzię na babcię Azię i tak zostało.
    • Gość: Malwina Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 19:03
      Nikoletta - Leti
      Teresa - Tesia
      Oliwia - Iwka
    • Gość: Nataloosia:) Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 20:57
      Moja dwuletnia kuzynka , Hania, ma siostre Marysię i mówi do niej Marula smile Z
      niczym innym interesującym raczej się nie spotkałam... Aha! wiem.. ja sama
      przedstawiałam sie nie jako Natalka tylko Niania smile zostało do dziś big_grin
    • biljana Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 16.06.07, 23:34
      moja siostra w bardzo wczesnym dziecinstwie nazywała mnię tusią (albo tuchą, jak
      byla zławink)) I niestety mowi tak na mnie do dzissmile a obie juz stare dupy
      jestesmysmile)))
      ja natomiast na mojego wujka mówiłam Dega. Na imię mial Euzebiuszsmile
      • das.krokodil Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 17.06.07, 00:28
        Ja znam siostry: Karolinę i Marcelinę, dziś w moim wieku, czyli 27 i 26 lat. W
        dziciństwie mówiły na siebie: Karolina - Kika, Marcelina - Cuk smile))) Dziś w
        chwilach wzruszeń rodzina zwraca się do nich w ten sposób smile) Ja - Marianna
        nazywałam się Janią smile Moja starsza siostra - Anastazja - Nasik smile, młodszy
        brat - Krzysztof mówił Kśiś i już smile Józefina jeszcze nie mówi smile
        • tami46 Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 17.06.07, 00:37
          Twoi rodzice wyprzedzili epokę i nadali Wam dziewczynom bardzo ładne imiona.
          • Gość: Luiza Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.07, 14:51
            Na mnie- Luizę niektóre osoby, nieumiejące tego wypowiedzieć mówiły
            JULIZA smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.