dottoranda 14.06.06, 11:14 Zacznę od dzieci moich przyjaciół. Najmłodsza córeczka-Emilka-sama siebie nazwała Mimi, a najstarszego brata-Lucka-Lulu. Nie muszę dodawać, że się przyjęło w rodzinie i wśród znajomych. A jakie imiona wymyśliły znane Wam dzieci? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koza_w_rajtuzach Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 14.06.06, 11:27 Moja siostra kiedy była młodsza nazywała mnie Ańcią (mam na imię Ania). Na znajomego Rafała mówiła - Łachu, A na Pawła - Pała. Siostra mojego męża mówiła na niego Ułe - zamiast Hubert. Mojej kuzynki młodszy syn na swojego starszego brata Alana mówi Ala Ale te powyższe przykłady to nie są raczej zdrobnienia wymyślone przez dzieci (może z wyjątkiem Ańci) tylko po prostu jeszcze niezbyt dobre nauczenie się mówienia Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 14.06.06, 11:34 A ja bylam pewna, ze istnieje imie Ukasz)))). Odpowiedz Link Zgłoś
dlaagi Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 14.06.06, 14:53 ja mam na imie Agnieszka, ale za młodu wołałam na siebie Nesia. (Prawdopodobnie od Agniesi) Odpowiedz Link Zgłoś
athandavan Moja kuzynka Karolina wolala na siebie Lola 14.06.06, 17:09 - to pewnie od Karola. Jak jeszcze nie umiala wymawiac 'r' mowila Kalola, a ze za dlugo (3 sylaby) to zostala sama Lola. Najlepsze, ze w rodzinie mielismy juz jedna Lole - na poczatku XX wieku - ale od calkiem innego imienia. Moja prababcia nazywala sie Eleonora. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Moja kuzynka Karolina wolala na siebie Lola 14.06.06, 17:21 W takim razie jest bardzo tradycyjna, bo per analogiam Lolek to tradycyjne zdrobnienie od Karola Odpowiedz Link Zgłoś
athandavan Wlasnie, wlasnie - pamietasz w 'Aniele w Krakowie' 15.06.06, 10:34 Globisz zwracal sie tak do tego malego chlopca. Per Lolek. Bardzo mnie to urzeklo. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 14.06.06, 19:24 Dawid obwołał siebie Dysiem a starszego Filipa nazywał Fisi, za to Filip w okresie głęboko młodzieńczym przemianował siebie na Fi Florcia póki co ślicznie wymawia imię Dawid, Filipa nieco zniekształca do Fisipa a na samą siebie ostatnio z uporem mówi per "dzinka" Odpowiedz Link Zgłoś
mader1 Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 14.06.06, 20:10 Może Was zaskoczę ))) Dziewczynka o imieniu Julia ma brata Pawła. Do 4 lat wołała na niego... Eń. Po prostu Eń. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 14.06.06, 21:58 Mój brat, Krzysztof, nazywał siebie "Kiś". Odpowiedz Link Zgłoś
urszulkazgdyni Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 14.06.06, 22:06 Alka na swojego starszego brata Szymona mówi Mimon, Mimuś, Mimek hihihihi a zaznaczam iż umie wymówić poprawnie imię Szyme lub Szymon. Taka jej wola i mam Alkę i Mimka Odpowiedz Link Zgłoś
agunek1 Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 15.06.06, 10:49 Na Oliwkę mówi Ola, na Agnieszkę - Nienia, na Władka - Wawek, na Alfredę - Idzia, na Jana - Dziom, na Monikę - Monia, na Dorotę - Ota. Odpowiedz Link Zgłoś
jasminova :-) 14.06.06, 22:27 u znajomych - Maja na siebie woła Mimi, a na brata Filipa Filek - i jedno i drygie przyjęło się i obowiązuje Odpowiedz Link Zgłoś
hanti Re: :-) 15.06.06, 11:50 Kubuś sam siebie nazwał w skrucie Bubą, a Karolinę Lolką. Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 15.06.06, 12:14 A teraz najlepsze! Mój brat (Filip) jak był mały mówił na siebie....cipa Było to powdem wielu zabawnych sytuacji. Natomiast ja na niego mówiłam Fifla,jak byłam mala, a jak nieco starsza to Fifuś, Fiful. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaolenka Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 15.06.06, 15:37 Zuzanka na Helenkę mówi Helenuś. Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 15.06.06, 20:46 Na mojego synka Michałka w szkole mówią Michi Odpowiedz Link Zgłoś
anika61 Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 15.06.06, 22:16 Moj brat Paweł-> Łełek (moja radosna twórczość w dzieciństwie), mój brat Wojciech-> Tala. Tala jest Talą do dziś, wszyscy sie dziwią cóz to za oryginalne imię (od Wojtali) Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 15.06.06, 23:13 Moja siotra nazywała mnie Aja (zamiast Ania). Ja mówiłam na koleżankę Darię (zwaną Darką) Dajka, gdyz nie umiałam wymawiać 'r' do 6 r.ż. Odpowiedz Link Zgłoś
bioo Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 16.06.06, 12:15 Małgosia (2latka) na siebie mówi Masia (skrót), Antos to Atoś (przyjęło sie u sąsiadów) a na jego siostre Anielkę woła Nielka (tez sasiedzi przyjeli i maja Atosia i Nielke), Maciek to Mać Odpowiedz Link Zgłoś
mam6lat Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 16.06.06, 16:35 mój starszy synek na siebie mówi Papyś (jest Olaf Kacper) a na braciszka Inaś (Ignacy Igor) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siniu Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci IP: *.Ilo.gda.pl 26.09.08, 12:57 a ja na swojego kochanego maluszka mówię Buka, bo przypomina mi moją ciocię. Na córeczkę zaś Natusia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: <Dexim> Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci IP: *.cust.tele2.pl 24.06.08, 12:14 na mnie mówi młodsze kuzynostwo: Kujina kijańka karoljana kaljana kajina a imie moje brzmi karolina Odpowiedz Link Zgłoś
lilarose Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 22.06.06, 12:57 Moja siostra, jak była mała, na siebie mówiła Siasia (Kasia), na Anię - Niania, na Ulę - Lula, na Agnieszkę - Agutka, ana Karolinę - Karika Odpowiedz Link Zgłoś
junona444 Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 22.06.06, 14:12 Mój syn Przemysław to Pepo (nazwany tak przez kolegę we wczesnym dzieciństwie). Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 22.06.06, 17:45 Moja siostra na swojego kolegę ze żłobka mówiła Pacień - zamiast Patryk . Odpowiedz Link Zgłoś
dottoranda Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 22.06.06, 18:56 Już nie jako dzieci, ale na kolegę o imieniu Patryk mówiliśmy-Papryk Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 23.06.06, 10:55 dottoranda napisała: > Już nie jako dzieci, ale na kolegę o imieniu Patryk mówiliśmy-Papryk My też! A na Patrycję - Papryka. Odpowiedz Link Zgłoś
tippi Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 22.06.06, 23:17 mój brat Filip mówi na siebie Filek, Filuś, albo Fil. na mnie (Weronika) jak był młodszy mówił Isia, Iśka (i tak się niestety przyjęło ) na Grzesia mówił Siesiu na Tomka mówił Tom na Pawła- Apu na Marka- Naa (niewiadomo zupełnie dlaczego...) na kolegę z przedszkola (pulchnego trochę) mówił Szynek (nie złośliwe,bo bardzo tego kolegę lubił) Odpowiedz Link Zgłoś
amazon500 Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 18.11.06, 21:40 Mój kolega Tomek ma 6-letnią kuzynkę, która jak była młodsza, mówiła na niegp Tam. Odpowiedz Link Zgłoś
kaakaa Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 18.11.06, 22:20 Mój Józek mówił na siebie Ziuziu (zamiast Józio) a Ludek - Duduś (zamiast Luduś). Józio, który długo nie wymarał poprawnie wielu głosek, mówił na swoją kuzynkę Talolinta - Kto zgadnie, jakie to imię? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 18.11.06, 22:27 kaakaa napisała: > Mój Józek mówił na siebie Ziuziu (zamiast Józio) a Ludek - Duduś (zamiast > Luduś). Józio, który długo nie wymarał poprawnie wielu głosek, mówił na swoją > kuzynkę Talolinta - Kto zgadnie, jakie to imię? Karolinka? Znajoma Karolina zrobiła się Kanką i tak już zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaakaa Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci IP: *.aster.pl 20.11.06, 09:28 Myślałam, że to będzie trudniejsza zagadka Nasza Karolinka mówiła na siebie Kanika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martka_k Jejek IP: *.aster.pl 20.11.06, 10:41 Moj synus Leonard, zwany dawniej w rodzinie Leonkiem, zostal nazwany przez uczaca sie mowic Felicje Jejkiem. I bidak chyba Jejkiem pozostanie do matury... Juz nawet lekarka do niegomowi jejuś... Jejuś-Ojejuś DD Odpowiedz Link Zgłoś
molonela Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 20.11.06, 10:52 dzieci same o sobie: Agnieszka - Neta Wiktoria - Buba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 20:25 Moja Klaudia jak byla mala mowila na siebie Kajda i Kajcia a na Filipa mowila Fijo natomiast Filip na Klaudie mowi Kaldia a na sibie Fifi bo kazalam wszystkim tak na niego wolac.Oboje-Klaudysia i Fifi- na moja Kornelke mowia Kolnelcia lub Klaudia mowi Kora a Filipek Koja lub Kola Odpowiedz Link Zgłoś
ingutka Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 20.11.06, 10:55 Moja córeczka Hania mówi o sobie często "Janiusia" chociaż mówi też Hania. Bardzo mi sie podoba to jej zdrobnienie Odpowiedz Link Zgłoś
fiamma75 Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 29.12.06, 23:13 2 letnia bratanica na naszą Dobrusię mówi Busia i tak się przyjęło Odpowiedz Link Zgłoś
orvokki Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 27.05.07, 20:25 Mój brat przerobił w dzieciństwie babcię Jadzię na babcię Azię i tak zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 19:03 Nikoletta - Leti Teresa - Tesia Oliwia - Iwka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nataloosia:) Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 20:57 Moja dwuletnia kuzynka , Hania, ma siostre Marysię i mówi do niej Marula Z niczym innym interesującym raczej się nie spotkałam... Aha! wiem.. ja sama przedstawiałam sie nie jako Natalka tylko Niania zostało do dziś Odpowiedz Link Zgłoś
biljana Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 16.06.07, 23:34 moja siostra w bardzo wczesnym dziecinstwie nazywała mnię tusią (albo tuchą, jak byla zła)) I niestety mowi tak na mnie do dzis a obie juz stare dupy jestesmy))) ja natomiast na mojego wujka mówiłam Dega. Na imię mial Euzebiusz Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 17.06.07, 00:28 Ja znam siostry: Karolinę i Marcelinę, dziś w moim wieku, czyli 27 i 26 lat. W dziciństwie mówiły na siebie: Karolina - Kika, Marcelina - Cuk ))) Dziś w chwilach wzruszeń rodzina zwraca się do nich w ten sposób ) Ja - Marianna nazywałam się Janią Moja starsza siostra - Anastazja - Nasik , młodszy brat - Krzysztof mówił Kśiś i już Józefina jeszcze nie mówi Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 17.06.07, 00:37 Twoi rodzice wyprzedzili epokę i nadali Wam dziewczynom bardzo ładne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luiza Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.07, 14:51 Na mnie- Luizę niektóre osoby, nieumiejące tego wypowiedzieć mówiły JULIZA ) Odpowiedz Link Zgłoś