akve 15.07.06, 10:44 Znalazłam jedną wzmiankę o tym imieniu na forum.Wzmianka dotyczyła imion z cmentarza Imienia nie trzeba chyba tłumaczyć Mam znajomą,która tak ma na imię.Nieco wstydliwie wymawiała -Ojcumiła. Jest osoba niezwykle sympatyczną i pełna uroku,stąd moje dobre skojarzenia. Zdrobnieniejcusia. Mnie się bardzo podoba ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Ojcumiła 15.07.06, 11:17 B. sympatyczne! Jest to być może względnie współczesna twórczość imiennicza, na wzór imienia Dziadumiła, ale brzmi bardzo po staropolsku Odpowiedz Link Zgłoś
akve Re: Ojcumiła 15.07.06, 11:29 "na wzór imienia Dziadumiła" No,własnie maż mówi dajmy jej Matcemiła ))) gaudencjo,myślisz ,ze jest to imie współczesne? Mam watpliwości,chocby z powodu tego cmentarza. Licze na to ,ze sprawdzisz (-dzicie). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ojcumiła 15.07.06, 11:37 Ojcumiła została nadana 13 razy. Najpóźniejsze nadania pochodzą z lat 60. - 2 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ojcumiła 15.07.06, 11:59 Akve, pisząc o względnie nowym imieniu miałam na myśli XIX wiek. Ojcumiła nie jest notowana w dawnych źródłach z obszaru Polski, ale to wcale nie oznacza, ze nie było takiego imienia. Zanotowano tylko część imion, przy czym żeńskich - dużo, dużo mniej niż męskich. Istniało imię Dziadumiła, istniał wyraz "ojciec", jest b. możliwe, ze istniało również imię Ojcumiła, a te nadania z XIX/XX wieku nie byly wyrazem szaleństw w tworzeniu neologizmów, tylko miały miejsce dzięki temu, że Ojcumiła wprawdzie nie zachowała się w zapiskach, ale w pamięci ludzi. W kazdym razie uważam, ze imię jest przepiękne. Odpowiedz Link Zgłoś
dottoranda Re: Ojcumiła 15.07.06, 14:02 hehe, to właśnie ja je na cmentarzu wypatrzyłam . Nie dawno też w jakimś poście było o imieniu Bratumiła. Imiona powalające, ale nie odważyłabym się ich nadać dziecku. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś