agnesa-72 19.09.06, 11:40 Właśnie się wczoraj dowiedziałam,że urodzę dziewczynkę.Wiem,że z imieniem to często jest problem,bo ten pomysł musi zaakceptować druga połówka.Jedną dziewczynkę już mam Sylwię.Gdy urodziła się nie miałam do końca dopiętego imienia i mąż poszedł do urzędu i zgłosił Sylwię,a ja tak chciałam Patrycję.Teraz dopilnuję ,aby taka kwestia więcej nas nie poróżniła. Chciałabym mieć kilka imionek w zapasie.Narazie to Nikola,Dżesika,Amelka.Co o tym myślicie?może jeszcze coś podsuniecie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: b. oryginalne imiona dla dziewczynek 19.09.06, 11:43 JEEEEEEjku!!!!!!!!!!!!! Po co tworzyć nowy kolejny wątek o imionach. Przeciez od tego właśnie jest forum"WSZTSTKO O IMIONACH"więc tam zadaj to pytanie. LInk do forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12924 A z pewnością otrzymaz sporo opinii i rad. pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: b. oryginalne imiona dla dziewczynek 19.09.06, 11:45 Kunegunda, Hemengelida, Abhazja, FelicytaGertruda, Eufemia, Pelagia, Larysa, Izolda, Wilhelmina... naprawdę chcesz się zachwycać swoją oryginalnością do tego stopnia żeby dzieciakowi życie w szkole spierdzielić??..nazwij ją Izaura.. Odpowiedz Link Zgłoś
makatka16 Re: b. oryginalne imiona dla dziewczynek 19.09.06, 12:00 ja jednak wolę swoje....popularne.... Odpowiedz Link Zgłoś
kania_kania Re: b. oryginalne imiona dla dziewczynek 19.09.06, 14:02 Swiete slowa. My z mezem szukamy imion miedzynarodowych. Tym bardziej, ze jesli nie my, to bardzo prawdopodobne, ze nasze dzieci wyjada z tego kraju, wiec sensowne imie, bez wymyslow, miedzynarodowe - mile widziane. Ja obstawiam Michal Tomasz, ale slubny jeszcze kreci nosem. Dziewczynke chcialabym nazwac Inga, ale na pewno sie nie zgodzi, ale, ze ma byc chlopak nie przejmuje sie zbytnio Kania Odpowiedz Link Zgłoś
ad57 Re: b. oryginalne imiona dla dziewczynek 19.09.06, 15:36 Kania jek będę miała chłopca będzie miał na imię Michał,a na drugie Tomasz po tatusiu Odpowiedz Link Zgłoś
azyli Re: b. oryginalne imiona dla dziewczynek 20.09.06, 00:36 A u nas jest odwrotnie Tomasz Michał @ synek bedzie nosił najprawdopodobniej imiona Piotr Tymon Odpowiedz Link Zgłoś
mamka_klamka Re: b. oryginalne imiona dla dziewczynek 20.09.06, 00:49 doral2 napisała > ??..nazwij ją Izaura.. To już dawno niemodne. Już Esmeralda bliższa naszym czasom, albo Kachorra ;PPP Odpowiedz Link Zgłoś
benitaa2 Re: b. oryginalne imiona dla dziewczynek 19.09.06, 12:01 Już lepsza Kunegunda od Dżesiki.... Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: b. oryginalne imiona dla dziewczynek 19.09.06, 12:02 Od Dżesiki to chyba każde imię lepsze... Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: b. oryginalne imiona dla dziewczynek 19.09.06, 13:53 www.skarbczyk.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
kania_kania Re: b. oryginalne imiona dla dziewczynek 19.09.06, 14:00 Przede wszystkim sprawdz, czy imiona, ktore wybralas figuruja w polskim rejestrze, bo jesli nie, to Ci takiego nie zarejestruja (chyba, ze Ty lub ojciec jest obcokrajowcem). Wpisz sobie w google "imiona polskie" i tam na hodze jest niezly zbior. Powodzenia. Kania Odpowiedz Link Zgłoś
donzab81 Re: b. oryginalne imiona dla dziewczynek 19.09.06, 14:03 Ja mam naimie Donata Odpowiedz Link Zgłoś
mkmarek5 Re: b. oryginalne imiona dla dziewczynek 19.09.06, 14:04 Dżesika- masakra!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Donzab81 urodziła Oliwkę! 13.02.07, 13:11 www.fotolog.com/donzab gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
agnesa-72 Re: b. oryginalne imiona dla dziewczynek 19.09.06, 14:41 nieznalazłam w rejestrze imienia Nikola,czy to znaczy,że mam już sobie je wykreślić? Odpowiedz Link Zgłoś
masumi2006 Re: b. oryginalne imiona dla dziewczynek 19.09.06, 14:22 Gertruda,Greta,Gracja,Filomena,Klaudyna,Faustyna,Honorata,Hiacynta... Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa Antyka, Deela, Kraxa 19.09.06, 14:43 to sa bardzo oryginalne, piekne, tradycyjnie polskie a jednoczesnie miedzynarodowe imiona, no i jakie patronki, polecam ;-PPP Odpowiedz Link Zgłoś
agnesa-72 Re: Antyka, Deela, Kraxa 19.09.06, 14:46 Deela,a zdrobnienie to chyba Del?fajne Odpowiedz Link Zgłoś
1mmmm1 Re: Antyka, Deela, Kraxa 19.09.06, 17:48 agnesa-72 napisała: > Deela,a zdrobnienie to chyba Del?fajne Ja proponuję zdrobnienie Dell. Będzie fajniej. Odpowiedz Link Zgłoś
mamka_klamka Re: Antyka, Deela, Kraxa 20.09.06, 00:51 1mmmm1 napisała: > agnesa-72 napisała: > > > Deela,a zdrobnienie to chyba Del?fajne > > Ja proponuję zdrobnienie Dell. Będzie fajniej. Deellunia lepiej. I patronce na pewno się spodoba Odpowiedz Link Zgłoś
agnesa-72 Re: b. oryginalne imiona dla dziewczynek 19.09.06, 14:45 Już mam niezły zbiór.Jestem tylko ciekawa ile z tych imion nie zostanie zaakceptowanych przez urząd : -Wanessa -Julia -Nikola -Amelia -Milena -Wiktoria -Nikoleta -Laura -Sara -Inga -Donata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda_m Re: b. oryginalne imiona dla dziewczynek IP: *.eu.org 01.10.06, 12:55 Z tych, które pani podała(dopiero teraz zobaczyłam) podoba mi się Laura i Donata. Ale Laura bardziej . Odpowiedz Link Zgłoś
lordess Re: b. oryginalne imiona dla dziewczynek 01.10.06, 15:36 Witam Z imion wybranych przez Panią podobają mi się : Sara i Laura , a od siebie dodam jeszcze Ewa i Nadia . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mika1332 Re:dlaczego? 19.09.06, 14:49 Jestem nauczycielką.Pracując z dziećmi miałam wiele razy do czynienia z takimi oryginalnymi imionkami typu: Pamela,Dżesika,Alan,Kevin i wiecie co,może i rodzice nadając te imiona są bardzo z siebie dumni,że tacy oryginalni ale później cierpi na tym tylko dziecko,które wstydzi się swojego imienia.Co do Amelki to bardzo ładne imię ale pozostałe.... Odpowiedz Link Zgłoś
ad57 Re: b. oryginalne imiona dla dziewczynek 19.09.06, 15:37 Dżesika,a nie Jessica? Odpowiedz Link Zgłoś
marweg25 Re: b. oryginalne imiona dla dziewczynek 19.09.06, 16:01 Imiona rejestrują z pisownią polską czyli np. Dżesika a nie Jessika; Kewin a nie Kevin; Nikola a nie Nicola. Odpowiedz Link Zgłoś
philo77 Re: b. oryginalne imiona dla dziewczynek 19.09.06, 17:20 Hmm, Inga, Sara i Laura bardzo ładne , a na pewno o niebo lepsze od Dżesiki... Za to Julia, czy Nikola w ogóle nie sa obecnie oryginalne, wręcz przeciwnie - dziewczynek o tych imionach jest na pęczki. Od siebie moge zaproponować Honoratę, Hiacynte, Różę, Kalinę, Jagodę, Jaśminę - ot takie u mnie przekierowanie roślinne, ale jakie wdzięczne. Odpowiedz Link Zgłoś
wrzosowata Re: b. oryginalne imiona dla dziewczynek 19.09.06, 17:31 W skarbczyku jest też imię Jewdocha - bardzo oryginalne) Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: b. oryginalne imiona dla dziewczynek 19.09.06, 18:15 Daria, Emma, Karina, Ksenia, Nela, Oktawia, Sonia...itd Ale Dżesika jest.... pominę milczeniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziewczynka Wrzosowata urodziła POlę IP: 88.220.67.* 07.10.06, 21:23 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35951&w=46453823&a=49944001gratulacje Odpowiedz Link Zgłoś
agamama123 Re:Nicola - da sie zarejestrować 19.09.06, 18:40 Znajomi maja córeczkę o tym "uroczym"imieniu I aby było zabawniej jest zapisana jako Nicole (czyl. Nikol) Bez problemu zarejestrowali ja we Wrocławiu. Obydwoje sa Polakami z dziada pradziada. Odpowiedz Link Zgłoś
1mmmm1 Re:Nicola - da sie zarejestrować 19.09.06, 18:47 Wiesz, bo to zależy pewnie w dużej mierze od tego, jakich argumentów się użyje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda_m Re:Nicola - da sie zarejestrować IP: *.eu.org 01.10.06, 12:53 Moje zdanie jest takie, że imię orginalne nie znaczy przesadzone!!! A pani podaje imiona kompletnie nie w moim typie!! Więc może zaproponuję jakieś orginalne imiona - będące w użyciu ale niepopularne: *Judyta *Rita *Ewa(chociaż ostatnio chyba bardziej popularne) *Urszula *Justyna *Emma *Ada *Aniela *Anita *Estera *Feba(mnie osobiście się nie podabo ale może pani...) Trzy pierwsze to jedne z moich ulubionych imion . Czy może podobają się pani jakieś z tutaj podanych? Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Ariel też bardzo ładnie - jak mała syrenka n/ 19.09.06, 18:19 to imię męskie przeważnie Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Ariel też bardzo ładnie - jak mała syrenka n/ 19.09.06, 18:27 Za to dla dziewczynki proponuję Dosia lub Pollena Odpowiedz Link Zgłoś
1mmmm1 Re: Ariel też bardzo ładnie - jak mała syrenka n/ 19.09.06, 18:38 A tam męskie. Przecież mała syrenka takie imię nosiła . A jak nie zechcą zarejestrować, to zawsze może być Ariela. Tak, jak z Nicole robimy Nikolę. Odpowiedz Link Zgłoś
1mmmm1 Re: Nokia n/t 19.09.06, 18:54 Mój telefon też tak się wabi. Co prawda wśród telefonów to mało oryginalne imię (nie wiem, jak wśród psów), ale dla dziecka mamusi żądnej oryginałów jest w sam raz. Odpowiedz Link Zgłoś
1mmmm1 Parisa albo Parysa 19.09.06, 18:44 Chyba mam dzisiaj wenę na oryginalne imiona. No właśnie - a może Wena? Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Parisa albo Parysa 19.09.06, 19:21 co do parysy to znałam Klarysę tak mi się przypomniało Odpowiedz Link Zgłoś
mamka_klamka Re: Parisa albo Parysa 20.09.06, 00:53 1mmmm1 napisała: > Chyba mam dzisiaj wenę na oryginalne imiona. No właśnie - a może Wena? Tak się wabi pies mojej mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
moreno500 Re: b. oryginalne imiona dla dziewczynek 19.09.06, 20:30 ja mam oryginalne męskie - Łazarz. nawet trudno takiemu dogadać - po prostu ręce opadają i tyle. piękne. Odpowiedz Link Zgłoś
1mmmm1 Re: Mercedes 20.09.06, 11:09 Popieram! Zdałam kobietę o tym imieniu, niestety nie Polkę. Ale zawsze można spolszczyć w razie czego - np. Mercedesa - tak dostojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
agilator Re: b. oryginalne imiona dla dziewczynek 20.09.06, 07:31 U mnie w rodzince jest Dobrusia - to śliczne imię Odpowiedz Link Zgłoś
alicja30 Re: stres kiedy pytaja o imię 20.09.06, 08:24 moja koleżanka ma na imie Nancy (do tego przy nazwisku typu "Kowalski")i zawsze przeżywa stres kiedy pytaja ją (szczególnie w urzędach) o imię. No bo od razu "a jak to sie pisze" "a pani jest Polką"itp W dużym mieście pewnie nikt by na to nie zwracał za bardzo uwagi, ale w małym środowisku każdy sie "dziwuje" Nie wiem czy warto wymyslac dziecku malo popularne imie po to, aby robić sensacje w normalnych życiowych "urzędowych" sytuacjach. Chyba, ze ktoś lubi zwracac na siebie uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
agnesa-72 Re: stres kiedy pytaja o imię 20.09.06, 10:36 co to za stres ,ona nie wie co to jest stres.Jak miałam powiedzieć swoje byłe nazwisko (Złośnik)to był stres.Do małżeństwa mordowałam się z tym nazwiskiem.Nikt nie wiedział co przeżywam. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: stres kiedy pytaja o imię 20.09.06, 11:08 Nie przesadzaj. Nazwisko raczej sympatyczne. Przewertuj ksiżkę telefoniczną i zobacz jakie ludzie miewają nazwiska. Twoje panieńskie przy niektórych jest po prostu urocze. Odpowiedz Link Zgłoś
zerozdziwien Re: b. oryginalne imiona dla dziewczynek 20.09.06, 11:15 Nawojka Demokracja Amanda Brygida Żelisława Odpowiedz Link Zgłoś
papetka1 Re: b. oryginalne imiona dla dziewczynek 13.02.07, 13:16 A może: Aurelia, Melania albo Celina? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Re: b. oryginalne imiona dla dziewczynek IP: 81.15.194.* 13.02.07, 13:25 Oj z podanych wybrałabym Judyta. To moje tzrecie imię. Mam jeszcze pierwsze, Paula. Lubisz coś pachnącego zagranicą, a jednak polskiego to polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
agxa1 a ja myslalam ze opowiesci o... 13.02.07, 14:36 Dzesikach to tylko basnie )))) nie sadzilam ze sa osoby kt naprawde nadaja takie imie.....ale nastal ten dzien i przekonalam sie ze sa ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
agusia266 Re: a ja myslalam ze opowiesci o... 15.02.07, 10:17 moje corki maja na imie zuzanna i emilia i uwazam ze sa to jedne z najpiekniejszych imion Odpowiedz Link Zgłoś