mamagai 19.11.06, 16:57 Czy to imię funkcjonuje w polskim języku,bo znałam tylko jedną Alenę-Czeszkę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Alena? 19.11.06, 17:01 Alena to czeski odpowiednik Aliny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamagai Re: Alena? 19.11.06, 17:02 Baaardzo mi się to imię podoba,czy myślisz że mogłabym dać tak córce na imię,zarejestrowaliby???Pozdrówka! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alena? 19.11.06, 17:09 HMMMMMM... Nie wiem, czy by zarejestrowali, bo może sprawdzają w słowniku imion to czy tamto przed zarejestrowaniem. Ale chciałaś imię nieudziwnione przecież? Odpowiedz Link Zgłoś
mamagai Re: Alena? 19.11.06, 17:11 Myślisz,że jest udziwnione?To jest TO imię,którego szukałam!Jedyne imię(oprócz Gai)które mnie "poraziło".Hmmm,co tu zrobić,żeby zarejestrowali? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alena? 19.11.06, 17:25 Myślę, że jest udziwnione; to tak jakbyś chciała córkę nazwać Tereza, a nie Teresa. Wszyscy ją będą mylić z Leną, a w najlepszym przypadku z Oleną, bo te dwa imiona są bardziej znane. A może Helena, w domu nazywana Aleną? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alena? 19.11.06, 17:28 Do mojej szkoły chodziła, dużo później niż ja, Ilina. I znów - niby imię proste, niby podobne do Ilony i Irminy, ale osoby z nią się stykające miały przemożne wrażenie dziwaczności imienia - nie wiadomo, skąd wziętego i dlaczego akurat takie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamagai Re: Alena? 19.11.06, 17:51 Dla mnie to imię w ogóle nie jest udziwnione.Przecież to proste imię,choć w Polsce nie spotykane raczej.Nie sądze też aby miało być mylone z innymi imionami, częsciej niż inne imiona.Jak napisałam znałam jedną Alenę i nawet by mi na myśl nie przyszło mylić ją z Aliną czy Leną.Alena to Alena przecież.Chciałabym wiedzieć czy zarejestrowaliby to imię,jeśli nie byłoby problemu, to super! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alena? 19.11.06, 18:05 mamagai napisała: > Dla mnie to imię w ogóle nie jest udziwnione.Przecież to proste imię,choć w > Polsce nie spotykane raczej.Nie sądze też aby miało być mylone z innymi > imionami, częsciej niż inne imiona.Jak napisałam znałam jedną Alenę i nawet by > mi na myśl nie przyszło mylić ją z Aliną czy Leną. Bo była Czeszką, a w przypadku cudzoziemców jesteśmy czujniejsi na odmienności imion. Chciałabym wiedzieć czy zarejestrowaliby to imię,jeśli nie byłoby > problemu, to super! Tego nikt Ci tu nie powie - musisz po prostu sprawdzić! pozdrawiam, g. Odpowiedz Link Zgłoś
mamagai Re: Alena? 19.11.06, 20:35 Doczytałam w starych wątkach o Alenie,że Ci się Gaudencjo to imię nie podoba.Niemniej jednak są osoby,które tak jak mnie to imię zauroczyło.Mam nadzieję,że się odezwą,a może mama jakiejś Aleny?Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alena? 19.11.06, 20:37 Dlaczego ma mi się nie podobać? Nie pałam do niego miłością, ale jest normalne. Jednak uważam, ze jego miejsce jest w Czechach, tak jak miejsce Michaela w Anglii, a Jacquesa we Francji. W kazdym razie na warunki polskie wydaje mi się być pretensjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
mamagai Re: Alena? 19.11.06, 20:42 No co Ty? Według mnie ono wcale nie brzmi jak zagraniczne imię!Dla mnie jest proste,lekkie,wdzięczne...I nigdy nie nazwałabym go pretensjonalnym.No ale każdy ma prawo do własnego zdania i ja to szanuję Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alena? 19.11.06, 22:46 Jak polskie nie brzmi na pewno Widać, ze to jakiś nowy jak na polszczyznę twór Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Alena? 19.11.06, 17:13 Wydaje mi się, że Alena byłaby mylona z Leną. Może Alina? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Alena? 19.11.06, 17:13 A, dodam jeszcze, że podejrzewam, że nie byłoby kłopotów z rejestracją! Odpowiedz Link Zgłoś
mamagai Re: Alena? 19.11.06, 17:16 Alina-nie,tylko Alena!!!Ja chce to imię dla córci!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ojejkujejku1 Re: Alena? 20.11.06, 15:22 "Alena Imię to pochodzi z języka staroamerykańskiego od słowa aylen, które jest tłumaczone na dwa sposoby: jako szczęście, błogostan lub czystość, przejrzystość. Imieniny: 8 III. www.imiona.net.pl/pokaz.php?id=1026&litera=A&jacy=all" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alena? 20.11.06, 18:39 ojejkujejku1 napisała: > "Alena > Imię to pochodzi z języka staroamerykańskiego od słowa aylen, które jest > tłumaczone na dwa sposoby: jako szczęście, błogostan lub czystość, > przejrzystość. > Imieniny: 8 III. ojejkujejku, to już przerabialiśmy na forum: *** Re: Kiejstut Autor: aniadm Data: 16.08.05, 13:32 Ja znalazłam coś takiego: Alena Imię to pochodzi z języka staroamerykańskiego od słowa aylen, które jest tłumaczone na dwa sposoby: jako szczęście, błogostan lub czystość, przejrzystość. Imieniny: 8 III. Trochę mnie to zdziwiło, bo a) znałam to imię jako czeskie (odpowiednik bodajże Aliny) i b) co to właściwie jest język "staroamerykański"? *** forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=27076283&a=27768248 Odpowiedz Link Zgłoś
ojejkujejku1 Re: Alena? 20.11.06, 21:34 Hmm... Nie zauważyłam. Przepraszam jeśli sieję ferment. Co do Aleny- w spisie na stronie podanej przez Gaudencję (w wątki dotyczącym rankingu imion świętych)widnieje też święta Alena (jedna). Mimo to, dla mnie to imię jednak jakieś udziwnione. Nie spotkałam nigdy żadnej Aleny a imię kojarzy mi się z Marleną. :] Odpowiedz Link Zgłoś
amazon500 Re: Alena? 19.11.06, 20:38 gaudencja napisała: > Alena to czeski odpowiednik Aliny. Pozdrawiam > A nie Alicji przypadkiem? Choć w czeskim funkcjonuje też, sporo rzadsze, imię Alice (czyta się tak jak się pisze). Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Alena? 19.11.06, 21:39 amazon500 napisała: > gaudencja napisała: > > > Alena to czeski odpowiednik Aliny. Pozdrawiam > > > A nie Alicji przypadkiem? Choć w czeskim funkcjonuje też, sporo rzadsze, imię > Alice (czyta się tak jak się pisze). > Alenę uważa się za skrót od Magdaleny lub Heleny. Ewentualnie żeńską formę Alana. Alice ma niejasne korzenie (jak i Alena ). Jedni odwodza ją od anglosaskich form Elżbiety (czeska Alžbeta), inni od starofrancuskiego Aaliz, jeszcze inni od niemieckiego Adalheit. (Z czeskich stron.) Z tego by raczej wynikało, że Alice=Alicja. Z drugiej strony, w czeskiej wersji "Alicji w krainie czarów" występuje Alenka... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alena? 19.11.06, 22:48 ...a w źródłach, które mam, Alena uchodzi za odpowiednik Aliny... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alena? 20.11.06, 18:45 Żeby jeszcze zaciemnić obraz, to przedstawię coś, co znalazłam zaintrygowana opowieścią o Alenie jako o imieniu zakonnym: "Alina Etimologia: Deriva dal latino alena e significa "ago". Le donne che portano questo nome possono festeggiare L'onomastico il 19 giugno giorno in cui si ricorda Santa Alina vergine e martire nel 640" www.santiebeati.it/nomi/Detailed/1186.html (wyjasnienia etymologiczne z santiebeati należy traktować z przymrużeniem oka) "Sant' Alena da Forest Vergine e martire 18 giugno Dielbeek (Bruxelles) 620 ca. – Forest (Belgio), 17 giugno 640" www.santiebeati.it/dettaglio/90302 (- mimo to imieniny chyba można obchodzić 18 czerwca.) www.catholic-forum.com/saints/saintai3.htm - tu są imieniny 24 czerwca, ale my jesteśmy kalendarzowo bardziej zbliżeni do tego, co jest w santiebeati. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Alena? 19.11.06, 18:19 Po czesku to imię bardzo lubię, ale wymówione po polsku brzmi dla mnie strasznie kluchowato. Czeskie 'l' jest twardsze (tylnojęzykowe), a akcent pada na pierwszą sylabę. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Alena? 19.11.06, 18:43 W pierwszej chwili pomyslalam, ze to udziwniona Elena, czyli Helena (Olena to zreszta tez Helene)... Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Alena? 19.11.06, 20:46 Ghrrr znam jedną Alenę - to siostra zakonna, która przybrała takie imię w klasztorze. Koszmarna kobitka, na religii męczy wręcz dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Alena? 19.11.06, 20:50 Mnie też to imie brzmi dobrze w Czechach, w Polsce jakoś mniej. Ale jeśli czujesz, że to jest właśnie to imię, to co zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alena? 19.11.06, 23:04 No dobrze, jeśli już musi być TO imię, a my ci MUSIMY dostarczyć uzasadnień to był staropolski zapis tej _białoruskiej_ lub _czeskiej_ formy imienia Helena, i na to się możesz powoływać. Źródło - "Słownik etymologiczno- motywacyjny staropolskich nazw osobowych", pod red. A.Cieślikowej, M.Malec i K.Rymuta, Kraków, od 1995 - cz.2: Nazwy osobowe pochodzenia chrześcijańskiego, oprac. M. Malec, 1995; cz. 2 możesz sobie nabyć w tej księgarni, w dziale "Słowniki", za jedyne 8 złotych. Wzmianka o Alenie jako formie Heleny jest też u Grzeni ("Słownik imion"), pod hasłem Alina. W tej pierwszej książce są nawet zdrobnienia: Alka, Alusz, Alusza. Z takimi źródłami nie powinnaś mieć najmniejszych problemów z rejestracją. Zadowolona? Odpowiedz Link Zgłoś
mamagai Re: Alena? 20.11.06, 10:03 Dziękuję GaudencjoZadowolona będę jeśli to imię spodoba się również mężowi,jest teraz za granicą,wróci za 3 tygodnie.Teraz jak dzwoni,to jest tyle spraw do omówienia,że nie chcę mu zawracać głowy imieniem.Porozmawiam z nim o tym jak wróci,mam nadzieję że jemu też się spodoba.Zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
monalajza Re: Alena? 20.11.06, 00:13 tez znałam jedna Alene....nic a nic udziwnionego w tym imieniu...nie brzmi to przeciez jak Isaura).... ładne imie) Odpowiedz Link Zgłoś
mamagai Re: Alena? 20.11.06, 10:04 Cieszę się,Monalajzo,że się ze mną zgadzasz.Gdzież one udziwnione? Odpowiedz Link Zgłoś
mamagai Re: Alena? 20.11.06, 10:35 Jestem ciekawa gdzie można znaleźć informacje,ile jest w Polsce kobiet o tym imieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alena? 20.11.06, 10:55 Mam wrazenie, że w 1994 roku było ich 82 (albo 85); dokładnie sprawdzę po poludniu, jeśli nikt nie poda tej liczby wcześniej. Są to dane, które nie uwzględniają narodowości, więc równie dobrze mogą dotyczyć Czeszek czy Słowaczek, które posiadają PESEL. W kazdym razie liczba ta jest większa, niż analogiczna liczba dotycząca Gai - to też do sprawdzenia, ale o ile pamiętam było ich mniej niż 20. Pozdrawiam g. Odpowiedz Link Zgłoś
mamagai Re: Alena? 20.11.06, 11:03 Dzięki Gaudencjo,czekam w takim razie na popołudniowe info.Pozdrawiam ciepło! Odpowiedz Link Zgłoś
mamagai Re: Alena!!! 22.11.06, 10:59 Rodzince się podoba,mąż jest raczej na tak,więc prawdopodobnie zdecydujemy się na Alenkę.Dziękuję za wszystkie informacje o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alena!!! 22.11.06, 11:57 W takim razie będziemy czekać na info o narodzinach Pozdrawiam, g. Odpowiedz Link Zgłoś