Dodaj do ulubionych

mam dylemat...

16.02.14, 11:41
Upiec tort czy kupic wink
W kupnym niewiadomoco w srodku,margaryny nie jadam, w zeszlym roku sladow po "truskawkowej" galaretce dziecku przez tydzien zmyc z twarzy nie moglam.

Ale...na upieczeniu biszkoptu moje doswiadczenia z tortami sie koncza.

No i dylemat teraz mam, na miare Hamleta.

wink
Obserwuj wątek
    • sanrio Re: mam dylemat... 16.02.14, 11:44
      jesteś z Warszawy? Idź do cukierni Adam Sowa na Chmielnej, ręczę głową za jakoś ichnich tortów i innych wypieków suspicious
      Nie wiem jakie lubisz ale taki tort Daquoise lub Kajmakowy to jest po prostu cud.
      • mia_siochi Re: mam dylemat... 16.02.14, 11:46
        Sowa w calej Polsce jest wink
        • sanrio Re: mam dylemat... 16.02.14, 11:49
          całe szczęście big_grin więc dylemat rozwiązany, leć do Sówki i nie martw się
          • lola211 Re: mam dylemat... 16.02.14, 12:00
            Kupuje w Sowie tez.
            Ale czuje,ze to jednak tort cukierniczy z dodatkami chemicznymi.
            Jak i z innych cukierni.
      • ga-ti Re: mam dylemat... 16.02.14, 11:47
        Dokładnie, tylko sprawdzona cukiernia.
        Możesz sama np. z bitą śmietaną, łatwy, powinien się udać, zwłaszcza, że nie ma upałów i się nie rozpłynie. Ale jeśli nie chcesz eksperymentować, to kup i już.
    • run_away83 Re: mam dylemat... 16.02.14, 11:49
      Jak bez problemu pieczesz dobry biszkopt, to możesz zrobić tort tiramisu - do nasączenia biszkoptu espresso z odrobiną amaretto, kremem robisz z serka mascarpone wymieszanego pół na pół z bitą śmietaną (dodajesz po trochu mascarpone do ubitej śmietany, mieszasz łyżką, nie mikserem bo się zwarzy). Wierzch dekorujesz wiórkami czekolady. To chyba najprostszy mozliwy tort, a jest przepyszny.
    • skarolina Re: mam dylemat... 16.02.14, 11:53
      Jeśli umiesz upiec biszkopt, to reszta nie jest już żadnym problemem. No ok, możesz nie umieć ładnie udekorować, ale nawet jak tort trochę brzydszy, to żaden z cukierni nie będzie się umywał do domowego.

Osobiście polecam tort cytrynowy z bloga dorotus moje wypieki, znaczy krem cytrynowy z tego przepisu, jest przepyszny.
    • lola211 Re: mam dylemat... 16.02.14, 11:58
      Upiecz.Wlasnie wczoraj robilam i dzisiaj jemy.Prosta sprawa.
      Ja zrobilam czekoladowo- truskawkowy.
      Biszkopt z 4 jaj ,tortownica 24 cm.Po upieczeniu odwracasz do góry nogami, zeby wierzch był płaski.
      Ciemny biszkopt przelozylam masą z bitej smietany w 2 smakach:
      500 ml kremówki ubilam,dodałam szklanke zmiksowanych rozmrozonych truskawek i do tego 2 łyzeczki rozpuszczonej,lekko schlodzonej zelatyny.
      500 ml kredmówki ubilam i zmiksowalam na wolnych obrotach z 2 tabliczkami rozpuszczonej gorzkiej czekolady oraz łyżka cukru pudru i 2 łyzeczkami rozpuszczonej lekko schlodzonej zelatyny.

Biszkopt przecielam na 3 czesci.
      Kladziesz pierwszy krazek,nasączasz (ja do goracej wody wcisnelam sok z polowki cytryny- jak ktos lubi bardziej slodko, moze dodac ze 2 łyzeczki cukru do ponczu).
      Na to polowa masy czekoladowej.Drugi krązek -nasaczasz- kladziesz polowe masy truskawkowej.Trzeci krazek -nasaczasz- reszta masy czekoladowej.Wyrównac.
      Do lodówki.
      Po kilku godzinach udekorowalam reszta kremu truskawkowego plus dekoracja z rozpuszczonej i chlodzonej na kaflu czekolady(mozna pominac).

Ostatnio robilam tez tort z masa z bitej smietany, cukru pudru, wanilii i zelatyny oraz musu z malin.Tez pyszny.

Dopadla mnie tortomania,odkad odkrylam,ze to proste.
    • neffi79 Re: mam dylemat... 16.02.14, 12:02
      też miałam taki dylemat bo chciałam tort na piatek.
      zamówiłam tort bezowy, o dokładnie taki, bo mój talent cukierniczy jest w sumie żaden:
      https://1.bp.blogspot.com/-vvNm2R3JkQ8/UJA5GDtWXcI/AAAAAAAAHJ8/yiTE6N5-Z-U/s640/POTRAWY%2BDO%2BBLOGA305-001.jpg
      dla mnie to hit, wszystkie owocowe sie chowają, nie robiłam jeszcze nigdy w zyciu tortatongue_out
      zamów (koniecznie w dobrej cukierni!). Nie żadnej supermarketowej czy cóś
      • lola211 Re: mam dylemat... 16.02.14, 12:04
        Tez robie bezowe, jeszcze latwiejsze niz biszkoptowe sa.
      • zoe7 Re: mam dylemat... 16.02.14, 13:33
        Robię taki, identyczny z wyglądu tylko inne smaki, i nigdy nie pomyslalabym, ze jest to tak proste i przyjemne smile Zachęcam do eksperymentów.
    • lola211 Re: mam dylemat... 16.02.14, 12:03
      A tak w ogole to zajrzyj na mojewypieki -przepisy sa sprawdzone- mnie sie zawsze udaja za pierwszym razem.
      • mia_siochi Re: mam dylemat... 16.02.14, 13:16
        Moje Wypieki to mój ukochany blog od pewnego czasu, sernik czekoladowy wychodzi genialny, a ja SERIO jestem lewa do pieczenia wink

Tort ma być dla dziecka, dlatego alkoholowe dodatki niestety odpadają.
        Tiramisu nie lubię.
        Robiłam taki z bitą śmietaną i powidłami śliwkowymi z tamtego bloga, ale taki sobie mi wyszedł, bo bez kawy.

Dylemat mam nadal...
        • skarolina Re: mam dylemat... 16.02.14, 13:25
          To ja proponuję coś łatwiejszego

Dobry murzynek, przełożony masą z serka mascarpone i słodzonego mleka skondensowanego. Jak lubicie, można pod jedną warstwę masy dać dżem z czarnej porzeczki.

Krem robi się poprzez delikatne ubicie mascarpone (delikatne, żeby się nie zrobiło masło) a następnie dodawanie powoli mleka z puszki i kontrolowanie, żeby się nie zrobiło za rzadkie.
          W połączeniu z murzynkiem - niebo w gębie.

Przepis na murzynek też mam, jakby co smile
          • mia_siochi Re: mam dylemat... 16.02.14, 13:34
            Dawaj wink
            • skarolina Re: mam dylemat... 16.02.14, 13:47
              Na tortownicę 22 cm

3/4 szklanki mleka
              3/4 szklanki cukru
              1 szklanka oleju
              1 cukier waniliowy

Wymieszać w misce łyżką.

Dodać do tego

2 szklanki mąki
              2 łyżki powideł śliwkowych lub rzeczonego dżemu porzeczkowego
              1-2 łyżki kakao (w zależności od tego, jak ciemny murzynek Wam smakuje)
              1 łyżeczkę sody
              1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Znów wymieszać dokładnie łyżką.

Dodać 2 jajka i znów wymieszać.

Wlać do wysmarowanej tłuszczem (ja smaruję olejem) tortownicy, piec jakieś 40 minut w temperaturze 180 st (temperatura w piekarniku gazowym, w elektrycznym z termoobiegiem ponoć powinno się obniżyć temperaturę o 20 st.)

Do tego kremu, o którym wspomniałam, pasuje idealnie. Ma jedną wadę - pieczony w tortownicy lubi wyrosnąć na środku i wygląda z lekka jak kopiec kreta, wtedy zwykle ścinam trochę sam wierz i jest tort lekko zaokrąglony tylko smile

Aha, jeśli przekładasz masą, nasącz trochę herbatą z cytryną, będzie wilgotniejsze.
        • lola211 Re: mam dylemat... 16.02.14, 14:44
          Jesli dla dziecka to idealny bedzie z masa truskawkowa, jak napisalam powyzej.Przepis na biszkopt rzucany z moich wypiekow(bez proszku) plus ta truskawkowa masa-bedzie super.
    • anetaa Re: mam dylemat... 16.02.14, 12:19
      Zdecydowanie upiec smile
    • saszanasza Re: mam dylemat... 16.02.14, 13:41
      Dla mnie najlepszym tortem jest tiramisu, oraz Pavlova, choć to, to raczej desersmile

http://i59.tinypic.com/nciedt.jpg

Pavlova jest bardzo łatwa do zrobienia, a jak dotąd nie znalazł się nikt, komu by nie smakowała.
      • mia_siochi Re: mam dylemat... 16.02.14, 13:47
        Ja jestem pierwsza w takim razie smile
        • pina_colada88 Re: mam dylemat... 16.02.14, 14:09
          Nie wiem czy się nadaje dla dziecka, ale ja robię taki:
          Biszkopt nasączam, smaruję polową puszki krówki, kladę ananasa lub brzoskwinie z puszki, potem śmietanę. Drugi biszkopt tak samo, ale śmietany zostawić trochę na wierzch. PRzykrywam, smaruję śmietaną i ozdabiam.

Potrzebne rzeczy: puszka krówki, ciemny biszkopt (choć jasny też może być), puszka ananasa llub brzoskwiń, dwie śmietany kremówki
          • lola211 Re: mam dylemat... 16.02.14, 14:46
            No ale masz wszystkie skladniki z gotowców.Same puszki,tona w tym cukru.
            • ichi51e Re: mam dylemat... 16.02.14, 15:49
              Czy my o torcie rozmawiamy? suspicious z definicji beda tony cukru ;p

• lola211 Re: mam dylemat... 16.02.14, 20:28
                No jakby niekoniecznie.Sa torty i tortowe ulepki.
    • to_ja_tola Re: mam dylemat... 16.02.14, 22:07
      mia_siochi napisała:

> Upiec tort czy kupic wink
      > W kupnym niewiadomoco w srodku,margaryny nie jadam, w zeszlym roku sladow po "t
      > ruskawkowej" galaretce dziecku przez tydzien zmyc z twarzy nie moglam.

quśwa gdzie wy te "torty" kupujecie?!
      jak kupiłaś w byle jakiej cukierni,to miało dziecię galaretkę cały tydz na twarzy.
      Jak kupuję i sa baaardzo dobre.
      Ale kupuję w sprawdzonej...nie oznacza że w drogiej.
      • mia_siochi Re: mam dylemat... 16.02.14, 22:21
        Zupelnie normalna cukiernia, w mojej okolicy ma kilkanascie punktow.
        Ale przynaje,tort kupowalam po raz pierwszy,bo nie jadam.
    • stillgrey Re: mam dylemat... 16.02.14, 22:22
      Ja polecam torty stad: www.facebook.com/homebakedanddecorated?fref=ts
      Nie dosc, ze piekne i pomyslowe, to do tego przepyszne. Skladniki najwyzszej jakosci, nawet jajka od wiejskich kur. Za swoj zaplacilam ponizej 100zl, ale to byl jeden z pierwszych i po znajomosci. Teraz jest chyba troszke drozej, ale naprawde warto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka