Dodaj do ulubionych

Dylemat,Dylmat,Dylemat...

07.02.07, 11:57
Trafiłam na to forum dość przypadkowo i praktycznie w pierwszej chwili
przypadło mi do gustu.Od razu postanowiłam założyć swoje konto,no...i trochę
się poudzielaćsmile
Chciałam się was również o coś poradzić.Otóż niedługo z Alkiem,zostaniemy
rodzicami adopcyjnymi dziewczynki,która przyjdzie na świat już niedługo,bo za
miesiąc.Mamy już dwie córki z naszego związku.Obie mają dość oryginalne
imiona,które oczywiście większość rodziny przed ndaniem starała się nam
wyperswadować.My się jednak nie daliśmy.I tak pierwsza to Gracja(9 lat),a
druga Nika (4 lata).Teraz musimy wybrać imię dla naszej kolejnej
córy.Myśleliśmy nad Nadzieją.Myślicie,że pasuje do imion pozostałych dzieci?A
może doradzicie zupełnie inne?

Pozdrawiam i jeszcze raz cieszę się,że tu trafiłam
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Dylemat,Dylmat,Dylemat... 07.02.07, 12:07
      Witaj!
      Dziękujemy za miłe słowa smile
      Imię Nadzieja szalenie mi się podoba i myślę, że zwłaszcza tematycznie pasuje
      do imion pozostałych Twoich córek, bo Gracja to wdzięk, a Nikę można
      ewentualnie zinterpretować jako o stopień bardziej spolszczoną Nike -
      zwycięstwo. Pozdrawiam,
      g.
      • verdana Re: Dylemat,Dylmat,Dylemat... 07.02.07, 13:15
        Ja wybrałabym co innego, z prostego powodu - Nadzieja to imię znaczące. Mam
        watpliwosci co do nadawania dziewcom takich imion, szczególnie gdy są rzadkie,
        bo moga potem obrócić się przeciw nim.
        "Nie widzę dla ciebie nadziei", "Powinnaś zmienić imię na Beznadzieja" - jestem
        pewna, ze Twoja córka nie raz to usłyszy. Gdy imię jest rzadkie, ale
        bez "znaczenia", albo ze znaczeniem, ale częste - nie wzbudza takich reakcji.
    • Gość: manarai Re: Dylemat,Dylmat,Dylemat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 16:03
      Muszę przyznać, że ciężko mi zaproponować imię pasujące do Gracji i Niki, bo te dwa imiona są jak dla mnie z zupełnie innych bajek. A Nadzieja wzięta jest jakby z jeszcze innego źródła... A co jest przyczyną tego, że podoba się właśnie Nadzieja - brzmienie, znaczenie, tradycja rodzinna, czy może jeszcze coś innego?

Jeśli chodzi o brzmienie i niewielką popularność, mam następujące propozycje: Alma, Fiona, Lea, Maura, Matea.

Jeśli chodzi o znaczenie, może lepiej byłoby wybrać imię, które nie jest jednocześnie rzeczownikiem pospolitym po polsku (tzn. ja bym tak zrobiła, ale nie wiem, czy się z tym zgodzicie, przecież macie już Grację...) a raczej ma znaczenie po łacinie, grecku lub hebrajsku. Na przykład Łucja, Zofia, Zoja, Felicja, Irena. Albo Altea, Una...

Mój gust raczej odbiega od waszego, ale ja do Gracji i Niki wybrałabym Klarę, Mirę, Larę, Laurę - coś takiego mocniej brzmiącego, krótkiego.

Aha, czy dajecie dzieciom dwa imiona, czy jedno?
    • Gość: margerita Re: Dylemat,Dylmat,Dylemat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 16:23
      obecnie jedyne imię dla dziewczynki jakie mi się podoba to Lena i moim zdaniem pasuje. Nie jest jakieś super orginalne, ale dość rzadkie i piękne. Jeśli się ku niemu nie skłonisz nie szkodzi smile
      jak będę miała córcię, to tak jej dam na imię, a im mniej Len tym lepiej smile
      • Gość: makowa_panienka Re: Dylemat,Dylmat,Dylemat... IP: *.nat.tvk.wroc.pl 07.02.07, 17:27
        a według mnie,to do tych imion najlepiej pasowałyby: LEA,GAJA,NELA,BEATRYCZE
    • olianka Re: Dylemat,Dylmat,Dylemat... 07.02.07, 17:24
      Myślę, że Nadzieja bardzo fajnie pasuje!

Proponuję jeszcze imię Laura lub Flawia smile
      • gaudencja Re: Dylemat,Dylmat,Dylemat... 07.02.07, 17:31
        Mnie się w ogóle Nadzieja podoba dużo bardziej, niż wszystkie pozostałe
        wymienione w tym wątku imiona. Poza tym ma ładne znaczenie i niesie z sobą
        nadzieję na dobre życie dla malutkiej. Wbrew verdanie musze powiedzieć, że
        mojej koleżanki Nadziei nikt nie smiał wyśmiewać z powodu imienia - moze to
        zależy od, hmmm, klasy otoczenia?
    • Gość: zaintrygowana Re: Dylemat,Dylmat,Dylemat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 17:41
      bernadeta39 napisała:
      Chciałam się was również o coś poradzić.Otóż niedługo z Alkiem,zostaniemy
      > rodzicami adopcyjnymi dziewczynki,która przyjdzie na świat już niedługo,bo za
      > miesiąc

Zaintrygowałaś mnie. Dziecko jeszcze się nie urodziło, a wy juz wiecie, że je
      adpotujecie ? Chyba nie w Polsce ?
      • bernadeta39 Re: Dylemat,Dylmat,Dylemat... 07.02.07, 20:07
        Znamy dziewczynę,która początkowo chciała poddać się zabiegowi aborcji.Po
        naszych namowach,zgodziła się jednak urodzić dziecko i zrzec się praw.My
        posiadamy dogodne warunki:sporawe mieszkanie,dobre zarobki,a z dziećmi nie
        mieliśmy nigdy większych problemów.Wszystko powinno się udać.
        Co do samego imienia to dziękuję Gaudencjo za poparcie,masz całkowitą rację.

Oczywiście imię Flawia,zarówno chyba jak Flora jest dosyć ładne.Lea też ok.
        Niewykluczone,że któreś z nich,mała będzie miała na drugiesmile
    • abiela Re: Dylemat,Dylmat,Dylemat... 07.02.07, 21:06
      Mnie również Nadzieja bardzo się podoba! Witaj na naszym forum!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.