mamaemmy 23.03.07, 23:12 w jednym ze ostatnich numerów Twojego Stylu znalazłam imiona dzieci bioracych udział w sesji zdjęciowej-była tam miedzy innymi-Róża,Jagoda,Zosia i mała Ludmiła-w zdrobnieniu Lulu Ludmiła-jak Wam sie podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Ludmiła :) 23.03.07, 23:55 Jak dla mnie, forma Ludmiła ma zbyt silny posmak rosyjski, ale już Ludomiła bardzo mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Ludmiła :) 24.03.07, 09:56 Ludmiła Dobroniega to zestaw, który na chwilę obecną szalenie się nam podoba i gdyby Olga miała siostrę w przyszłości to prawdopodobnie Miłkę Mnie się Ludmiła kojarzy z bardziej z Czechami niż z Rosją. W końcu żona Borzywoja jest patronką Czech i założycielką dynastii Przemyślidów. M. Odpowiedz Link Zgłoś
mantrobus Re: Ludmiła :) 24.03.07, 11:06 A ja wybralabym raczej panne Bogu mila niz ludowi..)) Odpowiedz Link Zgłoś
tymianek21 Re: Ludmiła :) 24.03.07, 11:10 tak,tak,tak! Sliczne- można tez mówic Lusia! Niedawno był wątek o imieniu Jarmiła! Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Ludmiła :) 24.03.07, 11:21 Mnie sie Ludmiła kojarzy z dwoma znajomymi Ukrainkami noszącymi to imię, wymawiane z "Ł" zębowym, inaczej niż u nas. Zdrabniane do Ludy, ale rzadko, najczęściej używane na Ukrainie w pełnej formie. Do swoich dzieci starsza z tych Ludmił tez mówiła pełnymi formami: Katarzyna (z miękkim "rzi") i Romana/ Romania. Mnie sie ono podoba w wersji pełnej lub w którymś z polskich zdrobnień: Lusia, Miłka itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolmadakia Re: Ludmiła :) IP: *.interpc.pl 24.03.07, 13:52 Może być.Znam Ludmiłę ok.23-letnią.Mówią na nią Ludka.Ale można mówić"Ludzik"- vide:"Tabliczka marzenia"-eh! sentymenty,sentymenty.... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Ludmiła :) 26.03.07, 22:13 ładne imię. znam Ludmiłę (Miłkę) rok starszą ode mnie Odpowiedz Link Zgłoś
siostra_grimm Re: Ludmiła :) 26.03.07, 22:35 Baaardzo ładne. Podobają mi się imiona żeńskie z końcówkami "miła" o ile nie mają subiektywnie zbyt silnego wydźwieku rosyjskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
herbarium Re: Ludmiła :) 26.03.07, 22:42 Mnie - bardzo, i jest w mojej ścisłej czołówce Czasem miewam wyrzuty sumienia o zabarwieniu nacjonalistycznym, że preferuję cudzoziemskie, a nie słowiańskie imiona - a Ludmiła jest jednym z niewielu słowiańskich, które lubię Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Ludmiła :) 26.03.07, 22:46 Lulu ; fajne zdrobnienie. Ludmiła - Ludka, Ludzik - ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
melissa79 Re: Ludmiła :) 27.03.07, 11:48 moja 25 letnia siostra ma tak na imię. Rodzice "odgapili" je od imienia córki znajomych z Francji)) mówimy na nią właśnie Lulu, Lulka, Ludusia, Ludzik, Ludka a nigdy Miłka Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy melissa79 27.03.07, 19:05 Czy siostra lubi swoje imię? Jak sama się przedstawia?Jak na jej imie reagują znajomi?Jak reagowali zaraz po nadaniu tego imienia przez Waszych rodziców? Ty masz na imię Melisa? pozdrawiam Ciebie i Lulu Odpowiedz Link Zgłoś
melissa79 Re: melissa79 28.03.07, 08:59 kiedyś siostez nie było łatwo gdyż wtedy nie było zbyt wiele oryginalnych imion: przewazały Kasie i Anie i Magdy etc... więc dzieciaki na rzadkie imię reagowały zdumeiniem i pytały JAK?? albo przekrecały, co mogło ja jako małą dziewczynkę irytować teraz jest chyba prościej bo rzadkie imiona zdarzaja się coraz częsciej teraz chyba docenia swoje imię, zwłaszcza ze dzieki temu rzadko używa się nazwiska bo od razu wiadomo o kogo chodzi Przedstawia się i zawsze przedsatwiała Ludmiła, a jak ja pytali jak sie na nią woła to mówiła Lulka albo Lula do wyboru i ludzie sobie wybierali)) A ja nie mam na imię melissa tylko Natalia - kiedyś rzadkie teraz... sami wiecie))))) Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: Ludmiła :) 27.03.07, 21:49 Czyli córka znalomych z Francji ma na imię Ludmiła? (Francuzka?) Odpowiedz Link Zgłoś
melissa79 Re: Ludmiła :) 28.03.07, 09:01 tak: Ludmila a mówili na nią Loulou (czyt: Lulu) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ludmiła :) 22.01.08, 14:06 Skojarzenia wzmocnione przez poznaną Ludmiłę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Ludmiła :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 22:21 Nie do szaleństwa, ale podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Ludmiła :) IP: *.lublin.mm.pl 26.01.08, 18:43 Imię okropnie mdłe, zupełnie mi się nie podoba, skrót Luda jest jeszcze gorszy. Znam 27letnią osobę o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś