IP: 83.16.102.* 06.04.07, 10:17
Można zarejestrować??Bardzo mi sie podoba smile
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Ina 06.04.07, 10:50
      Ostatnio widziałam, ze dziewczyna, która na innym forum pytała o Inę,
      ostatecznie urodziła Ninę.

Rada Języka Polskiego wydała negatywną opinię o tym imieniu jako o zdrobnieniu, a prawo
      o aktach stanu cywilnego zakazuje nadawania imion w formie zdrobniałej.

Od dzieciństwa myślałam, że rosyjskie imię Inna to zdrobnienie od Innocentyny
      (ew. Innocenty, Innocencji).
      Masz do wyboru sporo imion, oprócz kończących się na -ina:
      Innocentyna
      Innocencja
      Innocenta
      Ingryda
      Inga
      Ingeborga
      • aka10 Re: Ina 06.04.07, 13:10
        Sabina rowniez.
        • Gość: rybka Nemo Re: Ina IP: *.w90-33.abo.wanadoo.fr 06.04.07, 13:36
          Alina zdrabnia się do Ina.
    • Gość: marta Re: Ina IP: 83.16.102.* 06.04.07, 13:55
      Ale ja chciałam sama Inę a nie zdrobnienie crying
      • Gość: rybka Nemo Re: Ina IP: *.w90-33.abo.wanadoo.fr 06.04.07, 13:56
        Może Inka ?
        • gaudencja Re: Ina 06.04.07, 14:07
          Inka to tym badziej zdrobnienie.
          • Gość: rybka Nemo Re: Ina IP: *.w90-33.abo.wanadoo.fr 06.04.07, 14:56
            Inka to pełne imię, chyba najbardziej zbliżone do Ina.
            • gaudencja Re: Ina 06.04.07, 15:17
              Ina to zdrobniennie od takich imion, jak Janina czy Halina, a Inka - od Janinka
              czy Halinka.

Inka? - Zdrobnienie

... przykro mi, że muszę Panią rozczarować: zgodnie z ustawą Prawo o aktach
              stanu cywilnego żaden kierownik urzędu stanu cywilnego w Polsce nie powinien
              wyrazić zgody ani na nadanie dziewczynce imienia Inka, ani na zmianę imienia
              Agnieszka na imię Inka. Jest to bowiem "imię w formie zdrobniałej". Fakt, że
              używa Pani tego imienia w życiu prywatnym, a nawet w niektórych dziedzinach
              życia publicznego nie ma większego znaczenia. Jalu Kurek miał wpisane w
              dowodzie jak w metryce imię Franciszek, Jimmy Carter w paszporcie ma imię
              James, a Bill Clinton wg paszportu nazywa się William Jefferson Clinton.
          • vi0let Re: Ina 12.10.13, 17:49
            Ja mam "Inkę" na liście po Ince - zamordowanej w 1946 r. sanitariuszce AK. Mam nadzieję, że jeśli hipotetycznie będę chciała nadać to imię, trafię na urzędników USC, którzy zarejestrowali inne Inki mieszkające w Polsce. W moim odczuciu RJP jest w tym temacie niekonsekwentna dopuszczając imiona typu "Pola" itd., które również są zdrobnieniami od imion polskich.
            • gaudencja Re: Ina 13.10.13, 18:59
              Tylko że ta "Inka" to tak naprawdę Danuta była. Inka w jej czasach bynajmniej nie była imieniem. Nazywać na jej cześć dziecko "Inka" to tak, jakby na cześć Tadeusza Zawadzkiego nazwać syna "Zośka" (zauważ, że Zośka także jest zdrobnieniem).
              • hanna.konstancja Re: Ina 08.04.20, 13:44
                To samo chciałam napisać, ale Twoja mądrość zawsze mnie wyprzedza kochana Gaudencjo smile. Ty się nigdy nie dasz człowiekowi wykazać xD. NAtomiast przejdę do meritum, szukałam tego imienia tchnięta przypadkiem, podejrzewając, że jest raczej zdrobnieniem, z których lubię ,a nawet uwielbiam tylko i wyłącznie Ninę. Dziewczynka o takim imieniu zaginęła i w całej gdańskiej Oliwie są porozwieszane plakaty. Zdrobnienie Inka jest przeurocze,ale jakie imię tak się zdrabnia? Czy jest to jedynie krótka forma Karolinki, Marcelinki, Antoninki (tu nigdy nie zrezygnowałabym z rozkosznej Tosiuni), Paulinki etc?
                • gaudencja Re: Ina 08.04.20, 17:37
                  Śmiało można tak zdrabniać każde imię, zawierające element "ina", a nawet tylko "in".
              • adalwinka Re: Ina 08.04.20, 21:31
                gaudencja napisała:

> Tylko że ta "Inka" to tak naprawdę Danuta była. Inka w jej czasach bynajmniej n
                > ie była imieniem.

Wyczytałam kiedyś, że pseudonim Siedzikówny pochodził od imienia przyjaciółki. Niestety nie piszą, jak faktycznie się nazywała ta przyjaciółka. Może ktoś wie?
      • gaudencja Re: Ina 06.04.07, 14:08
        Gość portalu: marta napisał(a):

> Ale ja chciałam sama Inę a nie zdrobnienie crying

Wygląda na to, ze Ina jest nie imieniem, a zdrobnieniem.
        • ibulka Re: Ina 07.04.07, 14:33
          a u Piętnastolatki w gimnazjum jest w 2 klasie dziewczynka o imieniu Ina.
          i nie jest to skrót ani zdrobnienie, po prostu Ina smile

w tej samej klasie jest Rut.
          • gaudencja Re: Ina 07.04.07, 15:56
            Ibulko, w Polsce jest zarejestrowana nawet Wredzia, Ryczysława czy Szyja.
            Pozdrawiam smile
            • ibulka Re: Ina 07.04.07, 15:59
              gaudencja napisała:

> Ibulko, w Polsce jest zarejestrowana nawet Wredzia, Ryczysława czy Szyja.
              > Pozdrawiam smile

poważnie, czy się ze mnie nabijasz? smile)
              • gaudencja Re: Ina 08.04.20, 17:34
                Po 13 latach, ale lepiej późno niż wcale: poważnie!
    • Gość: Dalmacja Re: Ina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.07, 13:05
      Moim zdaniem imię brzydkie, ale powinno być rejestrowalnesmile)
      W Polsce jest tyle śmiesznych ograniczeń za to dopuszczają imiona autentycznie
      ośmieszające np. zarejestrowano Cipę, i to nie raz, (kiesyś o tym czytałam w
      Polityce) albo te ww. Wredzie.
      • gaudencja Re: Ina 09.04.07, 17:58
        Cipa to Cypa, inaczej Cypora, Sefora - imię żydowskie, akurat zarejestrowane z
        taką pisownią, ale jeszcze przez II wojną światową. Nie ma co ówczesnej swobody
        nazewniczej i jej efektów porównywac z dzisiejszymi ograniczeniami.
        • gaudencja Re: Ina 09.04.07, 17:58
          Dodam, ze Ci.. została zarejestrowana 2 razy - niezbyt dużo, prawda?
          • ibulka Re: Ina 10.04.07, 16:01
            gaudencja napisała:

> Dodam, ze Ci.. została zarejestrowana 2 razy - niezbyt dużo, prawda?

nie dużo, co nie zmienia faktu, że współczuję... smile
            nawet jeśli właścicielka tego wdzięcznego imienia już nie żyje, to na cmentarzu
            musi to wyglądać conajmniej śmiesznie... tongue_out
            • dolcevita007 Re: Ina 13.10.13, 00:20
              Kolezanka mojej corki ma na imie Philippa tak jak siostra Kate Middleton i wolaja na nia Pippa. To jest zdrobnienie do tego imienia. Akurat w ang nie ma tego samego znaczenia co u nas. Stad nikomu to nie przeszkadza.
    • adriankaa.s Re: Ina 13.10.13, 18:47
      Nie wiem czy można, ale odradzała bym Ci to imię.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.