agas81 10.05.07, 13:33 Podoba Wam sie to imie? Moja znajoma bierze je pod uwage dla przyszlej corki. Ktos powinien jej to z glowy wybic. Jak dziewczyna podrosnie to bedzie sie wstydzila, gdy beda do niej mowic Jadzia. Cos okropnego Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blaszany_dzwoneczek Re: Jadwiga 10.05.07, 13:50 E tam, fajne imię. U mnie w rodzinie jest 10-letnia Jadwiga, nikt na nią ni mówi Jadzia, tylko Jagusia, Jaga. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jadwiga 10.05.07, 14:01 agas81 napisała: > Podoba Wam sie to imie? Bardzo! Moja znajoma bierze je pod uwage dla przyszlej corki. > Ktos powinien jej to z glowy wybic. ~ A niby dlaczego decydujesz, co powinno się wybić z głowy znajomej? Jak dziewczyna podrosnie to bedzie sie > wstydzila, gdy beda do niej mowic Jadzia. Cos okropnego Dlaczego? Po pierwsze, Jadzia nie jest straszna, po drugie, Jadwiga ma setki innych zdrobnień. Odpowiedz Link Zgłoś
magda_m22 Re: Jadwiga 10.05.07, 17:24 Bardzo lubię to imię i faktycznie ma wiele ślicznych zdrobnień . Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Jadwiga 10.05.07, 17:55 magda_m22 napisała: > Bardzo lubię to imię i faktycznie ma wiele ślicznych zdrobnień . Np. Wiga, Iga, Jagoda, Jadwinia, Wisia. Odpowiedz Link Zgłoś
agas81 Re: Jadwiga 12.05.07, 08:23 gaudencja napisała: > agas81 napisała: > > > Podoba Wam sie to imie? > > Bardzo! Zwroc uwage Gaudencjo, ze Tobie i garstce innych osob na tym forum podobaja sie kuriozalne imiona dla dzieci typu Jozefina czy Jawdiga. I to jest ok. Ale niestety dla wiekszosci osob sa one nie do przyjecia. Zawsze beda pojawialy sie drwiny z takich imion w przypadku dzieci, a co najmniej delikatny usmieszek. Ja bym nie chciala czegos takiego przechodzic. Wspolczuje tym dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Jadwiga 12.05.07, 08:26 Kuriozalne??? A co w nich jest kuriozalnego, jeśli można spytać. Może niepopularne, ale kuriozalne?? Odpowiedz Link Zgłoś
grisly Re: Jadwiga 12.05.07, 08:57 > Zwroc uwage Gaudencjo, ze Tobie i garstce innych osob na tym forum podobaja sie > kuriozalne imiona dla dzieci typu Jozefina czy Jawdiga. I to jest ok. Ale > niestety dla wiekszosci osob sa one nie do przyjecia. Zawsze beda pojawialy sie > drwiny z takich imion w przypadku dzieci, a co najmniej delikatny usmieszek. Wiesz, akurat znam i Jadwigę i Józefinę i powiem Ci, że nie masz racji bo NIGDY nikt z moich znajomych nie śmiał się z tych imion. Jadwiga była zwykle Jagodą/Jadwigą przez 8 lat podstawówki, Józefina jest Józefiną. Rozumiem, że skoro piszesz, że zawsze się pojawiają drwiny lub uśmieszek to masz na myśli również siebie? Ja jednak poproszę z wyłączenia mnie z tego 'kręgu oświeconych'.. Pewnie i Ty byś skomentowała takie kuriozalne, Twoim zdaniem, imię? (W sumie nie pewnie tylko na pewno skoro założyłaś taki temat o imieniu dziecka dla koleżanki.)No właśnie, a dzieci różne komentarze wynoszą z domu i powtarzają! Jak widać imię to podoba się nie tylko garstce osób na forum, bo koleżance również. Przykre jest to, że nie do przyjęcia, żeby nie napisać ośmieszające, wydaje się niektórym w Polsce imię Jadwiga, natomiast nie dziwią ich bardziej Dżesiki i Brajany. Na szczęście imię ma się podobać koleżance, a nie Tobie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jadwiga 12.05.07, 14:25 agas81 napisała: Zawsze beda pojawialy sie > drwiny z takich imion w przypadku dzieci, a co najmniej delikatny usmieszek. Ja > bym nie chciala czegos takiego przechodzic. Przykro mi, ze masz tak ograniczoną wyobraźnię, iż nie przychodzą Ci do głowy inne opcje, niż podpatrzone we własnym otoczeniu zapewne. Znałam wiele osob o imionach "babcinych", sama też noszę imię, które za mojej młodosci nosiły tylko staruszki (a teraz się stało znacznie modniejsze) i nie pamiętam drwin z tych osób ani też ich nieakceptacji wobec noszonego imienia. A właściwie wszystkie te imiona po jakimś czasie weszły w modę. Odpowiedz Link Zgłoś
leni_leni Re: Jadwiga 12.05.07, 17:52 Drwiny i usmieszek to mogą się pojawic przy Izaurze Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Jadwiga 10.05.07, 17:27 agas81 napisała: > Podoba Wam sie to imie? Moja znajoma bierze je pod uwage dla przyszlej corki. > Ktos powinien jej to z glowy wybic. Jak dziewczyna podrosnie to bedzie sie > wstydzila, gdy beda do niej mowic Jadzia. Cos okropnego Tolerancja typowo polska - "ktos powinien jej wybić z głowy". Sadzę, że bardziej by się wstydziła imienia Dżesika niż Jadwiga, jak dorośnie. Bardzo mi się podoba! Moja Mama ma na imię Jadwiga. I młodsza (2 letnia) córeczka Marii Seweryn też. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jadwiga 10.05.07, 19:26 A może będą mówić Wisia albo Jagódka? Mnie się podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: Jadwiga 11.05.07, 20:11 Hmmm. W równoległej grupie studenckiej jest Krystyna, do której nikt nie mówi "Krysia". Wszyscy używają pełnego imienia. Może udałoby się to też przy Jadwidze? Jeśli tak, to nie mam żadnych oporów związanych z tym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: Jadwiga 11.05.07, 20:34 Niedawno mieliśmy dość długi wątek o Jadwidze: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=59987840 Odpowiedz Link Zgłoś
agas81 Re: Jadwiga 12.05.07, 09:33 magga napisała: > Piekne imie Owszem - dla staruszek Odpowiedz Link Zgłoś
blue_ice1 Re: Jadwiga 12.05.07, 09:55 * Przykre jest to, że nie do przyjęcia, żeby nie napisać ośmieszające, wydaje się niektórym w Polsce imię Jadwiga, natomiast nie dziwią ich bardziej Dżesiki i Brajany. (...) * - trafilas w sedno! De gustibus non disputandum.... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jadwiga 12.05.07, 14:05 agas81 napisała: > magga napisała: > > > Piekne imie > > Owszem - dla staruszek A te stariszki nigdy dziećmi nie były? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klementynka Re: Jadwiga IP: *.acn.waw.pl 12.05.07, 12:59 Proszę niektórych aby odwalili się od imienia Jadwiga. Tak nazywa się moja Mama. Dla mnie śliczne. Odpowiedz Link Zgłoś
leni_leni Re: Jadwiga 12.05.07, 13:40 Jadwinia - ślicznie!!!!!!!!!!!! Jadwiga to imię m.in,. wnuczki Krystyny Jandy. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 agas81 12.05.07, 14:01 Wiesz co, dziwna jesteś. Najpierw pytasz nas czy nam się to imię podoba. A potem krytykujesz jak je chwalimy. Sadzę, że spodziewałaś się samych negatywnych opinii, tak jak twoja. A tu zaskoczenie - większości (nie garstce ale większości!) Jadwiga się bardzo podoba. Nie możesz się z tym po prostu pogodzić? Koleżance też daj spokój, bo powie wszystkim wokół, że jesteś złośliwa i stracisz koleżankę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gt78ogt Re: Jadwiga IP: 82.160.189.* 13.05.07, 03:48 Od 6 miesięcy takie imię ma moja córka. Imię i dziecko cudowne. Pierwsza ma ma imię Anastazja. I to dopiero były kontrowersje! A dziś nikt nie wyobraża sobie aby mogła mieć inaczej na imię! Raczej Tobie ktoś powinien wybić z głowy wtrącanie się do imion nie swoich dzieci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiara Re: Jadwiga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 08:29 Piszesz, że to imię ośmieszające i "dla staruszki". Radzę przeczytać "Porady sprzed stu lat" (link na górze strony). A więc przed stu laty za przestarzałe i ośmieszające uważał autor imiona: AGNIESZKA, KATARZYNA i AGATA. Ocena przestarzałości imion zmienia się z czasem. Jadwiga będzie chodzić do przedszkola z Zosiami, Marysiami, Stasiami, Frankami. Dla nich to imię będzie naturalne. Za to przestarzałe będą im się wydawać imiona: Beata, Agnieszka, Monika, bo to imiona ich "bardzo już starych ))" mam. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Jadwiga 14.05.07, 00:11 Po pierwsze na bierzmowaniu przybrałam imię Jadwiga - więc imię musi mi się podobać. Po drugie, mój syn ma koleżankę Jadzię i uważa, ze to bardzo ładne imię. Nie słyszałam, zeby ktoś się śmiał z tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
bazylia_am Re: Jadwiga 14.05.07, 15:16 Piękne imię, jedno z czołowych na mojej liście A autorka wątku może będzie miała (a może ma) swoje dzieci i nazwie jak jej się żywnie podoba. Trzeba umieć wykazać się klasą, jeśli ktoś jasno nie pyta o komentarz to po prostu nie komentować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Jadwiga IP: *.chello.pl 14.05.07, 23:43 Fakt, nie znam gorszego nieszczęścia niż nazywać się Jadzia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Jadwiga IP: *.chello.pl 14.05.07, 23:46 A na serio: Jadwiga to ładne imię, mało popularne, ale wdzięczne, z wieloma zdrobnieniami, niekojarzące się negatywnie, neutralne. A że komuś się nie podoba... Nobody's perfect. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaiste Re: Jadwiga IP: *.city.ac.uk 15.05.07, 18:38 Podoba mi sie. Moja kuzynka ma tak na imie i tesciowa tez Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 No wiecie co??? To piękne imię! 16.05.07, 10:35 Moja córka ma tak na imię! Odpowiedz Link Zgłoś
karanissa Re: Jadwiga 16.05.07, 13:01 Strasznie nieprzyjemny komentarz. A moze tak wiecej otwartosci na swiat? Na imiona inne niz niesmiertelne Julie i Kubusie? Imie Jadwiga znajduje sie w scislej czolowce moich "imion na przyszlosc". Jak na razie mam synka, ale kto wie... A i moja babcia byla Jadwiga. Tysiac razy wolalabym byc Jadwiga niz setna Julia (czy Kasia - w moim pokoleniu dzisiejszych 30-latek). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Jadwiga IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 16.05.07, 14:03 Mnie się to imię nie podoba, ale w programie "Duże dzieci" jest przemiła, siedmioletnia Jadwiga, która jakiś czas temu otrzymała tytuł Osobowość Telewizyjna czy jakoś tak. Moim zdaniem lepsza Jadwiga od Dżenifer czy Izaury. Odpowiedz Link Zgłoś