Gość: kamila IP: *.dip.t-dialin.net 08.06.07, 18:52 moja corka ma na imie Oliwia Ale teraz mam watpliwosci co do tego imienia Chcialam dac corce imie Lena ale maz uparl sie na Oliwie ,takze Lena zostala drogim imieniem. Mala ma juz rok ,a ja ciagle zastanawiam sie czy nie wolac do niej Lena chociaz juz wszyscy przyzwyczaili sie do Oliwii NIe moge zaakceptowac szczegolnie zdrobnienia Oliwka Pomozcie. Moze jestem przewrazliwiona? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: oliwia? 08.06.07, 23:45 Jeśli masz takie odczucia co do imienia córki to poważnie rozważyłabym zmianę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksandra Re: oliwia? IP: *.DWUDZIESTOLATKA.ds.uni.wroc.pl 09.06.07, 17:53 To dlaczego się zgodziłaś? Jak maż mógł Ci narzucic imię, które Ci się nie podoba? Jak dla mnie zmiana nie wchodzi w grę po upływie roku, trzeba wcześniej podejmować takie decyzje myślę.... mnie się Oliwka podoba Lena zupełnie nie Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: oliwia? 17.06.07, 09:46 zmienić można chyba do sześciu miesięcy,a potem to już dziecko musi czekać do pełnoletności. chyba, że jest jakiś sposób, nie wiem, przez sąd może? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: oliwia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 23:55 Moim zdaniem należy poważnie rozważyć zmianę imienia córeczki jeśli jego pełna wersja, czy też zdrobnienie, budzi niechęć u samej matki. Jeżeli zdecydujecie się na zmianę imienia polecałabym zrobić to jak najprędzej, bo im mała starsza tym gorzej ową zmianę przejdzie. Mi bardziej podoba się Lenka. Odpowiedz Link Zgłoś
kropeczka1989 Re: oliwia? 05.03.22, 15:52 I jaką decyzję Pani podjęła? Ja bym na Pani miejscu zmieniła imię napewno. Ja tez mam duży dylemat odnośnie imienia mojej córeczki 4 letniej Izabeli, imię w pełnej formie podoba mi się bardzo. Ja zdrabniam Izabelka, Izabelcia, Bella lub Belcia, ale samo Iza jak mówi większość osób mnie razi i drażni, a nawet po uwagach ludzie nie stosują się do próśb. Co o tym Pani myśli? Ja myślę nad zmienia na Bella lub Isabella żeby wykluczyć Izę. Odpowiedz Link Zgłoś
ibby2 Re: oliwia? 09.06.07, 00:12 Raczej Cię nie podbuduję bo mnie się też raczej nie widzi to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
monish Re: oliwia? 09.06.07, 01:14 A może z Oliwki Aleksandrę zrobicie? I zostanie Olą? Odpowiedz Link Zgłoś
lolimama Re: oliwia? 09.06.07, 02:26 Zgadzam sie z poprzednimi postami zeby zmienic. Imie tez mi sie za bardzo nie widzi bo duzo jest teraz Oliwii, ale zmien dlatego ze TOBIE sie nie podoba imie. Lena - sliczne imie. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: oliwia? 09.06.07, 10:03 a ja myślę , że to kwestia czasu. Przyzwyczaisz się. Dziecko to nie rybka czy chomik , któremu można zmieniać imię co chwilę. Poważnie się zastanów nad tym , czy oby na pewno az tak bardzo męczysz się z tą słodką Oliwką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isztar Re: oliwia? IP: 62.87.236.* 18.06.07, 09:16 No widzisz a ja się nie przyzwyczaiłam wręcz przeciwnie z każdym kolejnym rokiem akceptuje to imię coraz gorzej, brr...moja córka ma obecnie 11 lat ( i na imię Oliwia)...imię było wybrane na szybko pod wpływem chwili, ponieważ całą ciążę lekarz mówił, że będzie na 100% chłopak i imię dla dziewczynki nie było wybrane... Córka także nie lubi swojego imienia..oczywiście nie wie o moich odczuciach...jej przyjacióka mówi do niej po prostu Ola.... Można zmienić imię, nie wiem jak teraz, bo kiedyś decyzją sądu administracyjnego, no i musi tego chcieć także tata dziewczynki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: oliwia? IP: *.171.49.148.crowley.pl 16.06.07, 20:04 Witam! Mam ten sam problem! W imiennikach nie istnieje takie zdrobnienie jak Oliwka!!!! I też mnie to strasznie denerwuje, jak ktoś pyta jak moja córka ma na imię ja odpowiadam Oliwia! i wtedy słyszę "aaa oliwka, jak ładnie". Poprawiam, że to jest Oliwia a zdrobniale mówimy na nią Oliwcia! Sama mam na imię Małgorzata i nie lubię Małgosi więc tez poprawiam: jestem Gosia a nie Małgosia.....Chyba nasz córki czeka ten sam los! W końcu wszyscy jak się nauczą Tylko nie można akceptować oliwki -m bo to nie imię tylko rzeczownik!!! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nataloosia:) Re: oliwia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 20:48 To był chyba błąd,że uległaś mężowi Jeżeli nie wyczuwasz,że to imie pasuje do twojej córeczki - chyba lepiej je zmienić. Pogadaj o tym z mężem, bądź nie zmieniając mówcie na córkę Lenka mi też bardziej podoba się Lena na Oliwie była już moda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzinna Re: oliwia? IP: *.chello.pl 17.06.07, 09:34 Używaj więc drugiego imienia i poproś wszystkich aby używali drugiego. Mój mąż tak ma od urodzenia jego mama używa drugiego imienia i wszyscy znajomi. W szkole też był rejestrowany pod drugim imieniem. Dopiero w pracy mówią do niego używając pierwszego imienia a dla rodziny i znajomych jest znany pod drugim imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: oliwia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.07, 13:49 Mnie rowniez nie podoba sie imie Oliwia, ale jesli chodzi o zdrobnienie mozna wolac Olisia (znajomi tak mowia). A moze rozwaz powaznie zmiane imienia. jesli nie na Lenę to może na Liwię. Taka O-Livia bez O I slicznie Odpowiedz Link Zgłoś
kolejny_forumowicz Re: oliwia? 18.06.07, 18:48 no wiesz, jednak chyba bym nie zmieniała... założe się że córeczka już się przyzwyczaiła do swojego imienia, w końcu to już rok. trzeba było chyba pomyśleć wcześniej. ale decyzja należy do ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: oliwia? 09.11.23, 23:25 Olivia - jedno z najpopularniejszych obecnie ale pięknie brzmiące w moim odczuciu Odpowiedz Link Zgłoś