alexandria1982 17.06.07, 23:54 Poznałam dziś Xawerego pisanego przez X. Jego mama powiedziała, że jest to staropolska pisownia i dlatego zdecydowała się na taką, żeby było tradycyjniej (????). Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania.silenter Re: Xawery 18.06.07, 08:47 alexandria1982 napisała: > Poznałam dziś Xawerego pisanego przez X. Jego mama powiedziała, że jest to > staropolska pisownia i dlatego zdecydowała się na taką, żeby było > tradycyjniej (????). Co wy na to? To faktycznie jest staropolska pisownia. Mam przodka z XVIII w. i pisał się Xawery (moda na łacinę?). To moje ulubione imię ale jednak w formie współczesnej - Ksawery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Xawery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.07, 11:25 Tak przez X może i po staropolsku, ale brzydko wg mnie. Ksawery duzo ladniej,choc nie nalezy imie to do moich faworytów, ale nie przeszkadza mi. Xawery kojarzy sie z Wisniewskim i jego Xavierem niestety. Odpada jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Xawery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 16:54 Taka pisownia to dla mnie raczej nie nawiązanie do tradycji i a modna wylansowana przez Wiśniewskiego. Wolę Ksawerego. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Xawery 18.06.07, 17:30 Gość portalu: Malwina napisał(a): > Taka pisownia to dla mnie raczej nie nawiązanie do tradycji i a modna > wylansowana przez Wiśniewskiego. Wolę Ksawerego. Mnie sie raczej z tym Xawerym kojarzy: pl.wikipedia.org/wiki/Xawery_Dunikowski Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Xawery 18.06.07, 18:32 Podoba mi się pisownia przez "X" w kilku bardzo nielicznych przypadkach, w tym Xawerego właśnie. Byc moze dlatego, ze pierwszy raz odkryłam to imię i zafascynowałam się nim, kiedy zetknęłam się z rzeźba Dunikowskiego. A oto, co uważa Rada Języka Polskiego na ten temat: www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=116&letter=X Odpowiedz Link Zgłoś