emonik 13.06.03, 14:46 A moja córeczka, która lada moment pojawi się na świecie, będzie nosić imię Inka. Czy są wśród Was mamusie Inek albo same Inki??? A jak będzie synek, to Cyprian. Monia i 37/38 tyg. Inka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ariana_ Re: Moja córeczka Inka 13.06.03, 14:53 A jak się to imię rejestruje: Inka czy Ina? Wiem ,że Inka może być skrótem od np. Janiny. Nie gniewaj się ,ale mnie się ono kojarzy z kawą zbożową podobnie jak Anatol. Odpowiedz Link Zgłoś
emonik Re: Moja córeczka Inka 13.06.03, 20:08 Inka to Inka, żadna Ina czy Inga. A że się z kawą kojarzy, to oczywiste. W/g mnie nie jest to imię obraźliwe i skojarzenia nie są brzydkie, więc nie ma problemu. Z mężem jesteśmy zachwyceni tym imieniem, podobnie dziadkowie i znajomi. Będzie pewnie jedna jedyna i niepowtarzalna... Pozdrawiam! Monia Odpowiedz Link Zgłoś
addinka Re: Moja córeczka Inka 13.06.03, 20:59 A jest takie imię Inka ? Wiem też , że na Malwinę można mówić inka - Malwinka. Odpowiedz Link Zgłoś
addinka Re: Moja córeczka Inka 13.06.03, 20:59 a samo imie wydaje mi się sympatyczne Odpowiedz Link Zgłoś
kamabs Re: Moja córeczka Inka 13.06.03, 21:13 A mnie sie podoba, mozna zdrabniac: Inusia, Ineczka, Inuś. Imie mojej corci tez\ cos znaczy: Jagódka. Bylam na studiach z Inez, na ktora wszyscy mowili Inka... Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Moja córeczka Inka 18.06.03, 11:06 Czesc ! Oba imiona podobaja mi sie .Super wybor !!!! Ola Odpowiedz Link Zgłoś
monstr Re: Moja córeczka Inka 26.06.03, 12:29 Inka - naprawdę bardzo ładne imię Jeżeli będę miała córkę to będzie miała na imię Hanka albo Inka; podobają mi się też Lena i Alicja pozdr. Monika Odpowiedz Link Zgłoś
lemur_ks Re: Moja córeczka Inka 21.07.03, 17:25 Inka- miłe imię, fajnie się kojarzy i b.ważne - Wam i Waszym bliskim odpowiada ! A swoją drogą czy Inka już jest...?! Odpowiedz Link Zgłoś
emonik Re: Moja córeczka Inka 21.07.03, 22:49 Tak - Inka już jest! Urodziła się dzień przed terminem - 03.07.2003 i jest cudowna!!! Tylko dalej nie wiemy jak ma na imię, bo termin rejestracji mamy dopiero na 29.07. Mamy nadzieję, że nasza Córunia zostanie Inką. A jak jednak się nie uda - będzie Sonią! Pozdrawiam! Monia i Inka Odpowiedz Link Zgłoś
dylan2002 Re: Moja córeczka Inka 22.07.03, 16:13 Gratuluję córeczki!Walcz o to imię.Słyszałam o przypadkach,kiedy rejestrowano jeszcze bardziej niespotykane imiona.Sonia też jest ślicznie,ale jeśli widzisz,że córka to Inka,to rób wszystko,aby tak ją nazwać.Pozdrowienia dla ciebie i Inki Julia,przyszła mama Florki lub Kajtka Odpowiedz Link Zgłoś
inkaa1 Re: Moja córeczka Inka 24.07.03, 09:43 moja corcia urodzila sie 18 maja i ma na imie Inka!okazalo sie jedna ze w urzedzie nie mozemy jej zarejestrowac jako Inka bo jest to skrot od imienia Ingeborga!!! zwariowali chyba, przegladalismy ten komunistyczny spis imion i poki co wpisana jest jako Inga choc dla nas jest Inka i tak zostanie mamy 6 misiecy na napisanie odwolania z jakims konkretnym uzasadnieniem wiec moze jesli mamy wszyskich Inek sie zjednocza to wpisza to imie na stale do spisu przeciez to takie fajne imie! pozdrawiam i prosze odezwij sie jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Moja córeczka Inka 24.07.03, 11:34 A może zostawcie Ingę? Moim zdaniem to piękne imię, a zdrabniać i tak możecie Inka Pozdrawiam Cysia Odpowiedz Link Zgłoś
inkaa1 Re: Moja córeczka Inka 24.07.03, 12:11 no i pewnie Inka Inga zostanie, jak dorosnie to sama zdecyduje ale rozwazalismy tez imie Nina , Nineczka Odpowiedz Link Zgłoś
emonik Re: Moja córeczka Inka 25.07.03, 21:50 Wczoraj mąż zarejestrował córeczkę. Nie chciano jej nadać imienia Inka, chociaż mąż miał przy sobie książkę w której to imię widniało jako skrót od imienia Ingeborga. A więc mąż postanowił nadać jej "zapasowe" imię które wybraliśmy: Sonia. Okazało się, że w rejestrze imion w USc nie ma także takiego imienia!!! Pani znów odmówiła rejestracji, gdyż to zdrobnienie od Zofii!!! Osobiście znam trzy Sonie, a moja mama zna dwie następne, więc byliśmy w szoku!!! W takiej sytuacji mąż uparł się i nasza córeczka ma na imię... INKA!!!! Dokładnie tak jak napisałam, żadna Inga czy Ingeborga!!! Niewiem jak on to zrobił, ale po godzinnej dyskusji najpierw z panią kierownia USC, później z panią dyrektor USC postawił na swoim!!! Jesteśmy bardzo szczęśliwi!!! Pozdrawiam gorąco! Monika - mama Inki Odpowiedz Link Zgłoś
inkaa1 Re: Moja córeczka Inka 26.07.03, 11:32 to naprawde niewiarygodne ze udalo sie wam ale bardzo sie ciesze no i gratuluje! kiedy moj maz rejestrowal corcie urzedniczka byla nieugieta i powiedziala ze takie jest prawo i ona nic nie moze zrobic a teraz widze ze to prawo to bylo jej "widzimisie"!!! powiedziala ze mamy pol roku zeby sie odwolac ale tylko z konkretnym uzasadnieniem, no to teraz chyba mamy uzasadnienie! prosze napisz z jakigo miasta jestes, bardzo mi zalezy zeby Inka byla Inka bo to super imie. pozdrowienia dla meza! buziaki dla Ineczki i jeszcze ogromne gratulacje corka Inka to naprawde cos!!! Odpowiedz Link Zgłoś
emonik Re: Moja córeczka Inka 28.07.03, 23:25 Jestem z Warszawy. Mam nadzieję, że nadanego i zarejestrowanego imienia nie można już cofnąć? Bo to imię jest trochę wbrew zasadom języka polskeigo - wg. Rady Języka Polskiego. Życzę powodzenia! Monia - mama Inki Odpowiedz Link Zgłoś