agata7712 10.07.07, 15:59 Mamy synka Antoniego ( Antosia ) i teraz chcemy córcie nazwać Antonina ( Tosia ). Kilku znajomych powiedziało nam już, że to bez sensu tak samo dzieciaki nazywać, kilku następnych nic nie mówi, ale ich miny mówią wszystko. Wiem, że to moje dzieciaki i moja decyzja, ale ... to ich imiona .i ICH ŻYCIE. MOże nie powinnam tak córci nazywac, tylko jakoś zupełnie inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dagmama Re: refleksja ... 10.07.07, 16:04 Bardzo fajny pomysł Moi znajomi też robią miny, bo syn ma na imię tak jak jego tata. A córeczce może nadamy moje. Co komu do tego? Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka40 Re: refleksja ... 10.07.07, 16:04 hmmm no jesli mam być szczera to mi się nie podoba ale jak juz napisalas ze to twoje dzieci i twoja sprawa, aczkolwiek jest tyle pięknych imion dla dziecka , może jeszcze ciś ci wpadnie do głowy?? może spróbuj tu wejść i zapytać forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12924 Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: refleksja ... 10.07.07, 16:05 Profesor filozofii Kasia nazwal swoja corke Katarzyna. Znajomi o nazwisku z ula w srodku- nazwali corke Ula. Ja uwazam, ze antos I tosia sa na tyle odlegle ze spokojnie mozna sobie na to pozwolic. Znajoma ma blizniaczki- Heske i Melke z Moralnosci Pani Dulskiej Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: refleksja ... 10.07.07, 16:07 Jedna z siostr mojego ojca (Jan) ma na imie Janina Znam netowo dziewczyne (piszaca dosc poczytnego bloga, nota bene ), ktora dzieci nazwala Michal i Michalina No bez przesady To wasza sprawa jak nazwiecie dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
bunny.tsukino Re: refleksja ... 10.07.07, 16:18 Ja już pisałam, ale powtórzę. Mnie się wcale nie podoba. No ale de gustibus...I tak dalej. A nie boisz się zamieszania papierkowego? Jak planujecie więcej dzieci to podpowiadam : Antonia, wszak inaczej niż Antonina, Antolka, Antoniusz heheh Tyle jest pięknych imion, ale wytłumaczcie mi czemu akurat to jedno. Może Teściowa ma tak na imię?? Z dwojga złego bardziej optuję za Antosiem i Antoniną, bo wcześniejsza propozycja Jagna Antonina to dla mnie połączenie wózka z gnojem i gilotyny... Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: refleksja ... 10.07.07, 16:27 bunny.tsukino napisała: bo wcześniejsza > propozycja Jagna Antonina to dla mnie połączenie wózka z gnojem i gilotyny... ROTFL!!! Trudno o lepsze porównanie)) Odpowiedz Link Zgłoś
agata7712 a mnie to jakoś nie ś,mieszy ... 11.07.07, 21:42 jest mi przykro raczej ... bo na świecie wielu jest ludzi takich, jak Wy 2 zachwycone wypowiedzią banny.tsukino ... ale jesli takie jest wasze zdanie ... Zastanowię się mocno, zanim faktycznie tak nazwe córkę, bo tacy jak Wy będą ją potem szykanować za ... imię ... no comment ... Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Agato - przeglądaj noworodki w GW 12.07.07, 09:56 zamiast się oburzać. Naprawdę sądzisz, że imię nie musi pasować do drugiego imienia czy nazwiska? W przedostatniej gazecie pojawił się np. "APOLINARY GROCHOWINA" . Myślisz, że będzie rodzicom wdzięczny? Że trzeba być chamskim by na to subtelne połaczenie leciutko się zdziwić czy nawet uśmiechnąć? Nazwiesz to "szykanowaniem"? A ja sądzę, że imię ma nie "brzmieć pięknie" lecz pasować do nazwiska dziecka i dobrze się nosić aż do póżnej starości. Jagna - niezmiennie będzie kojarzyć sie z "Chłopami" (i ja właśnie dlatego tego skądinąd pięknego imienia nie rozważałam dla swojej córy) a Antonina z wdową Kapet. Jedno z drugim - rzeczywiście tworzy mieszanką wybuchową. Na twoim miejscu wybrałabym tylko jedno z tych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: refleksja ... 10.07.07, 16:15 Jak dla mnie to pretensjonalne. W ogole za pomylke uwazam dobor imienia pod katem imienia rodzenstwa- Adam i Ewa, Piotr i Paweł, Jas i Malgosia- okropnosc..To sa indywidualne jednostki, a nie pary. Imie Antonina - sliczne, ale w zestawieniu z Antonim- nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
renia1807 Re: refleksja ... 10.07.07, 17:02 ja nie widzę w tym nic pretensjonalnego jak tobie się tak podoba, to nie bierz gadki "życzliwych" pod uwagę Tosia to bardzo ładne imię dla dziewczynki Odpowiedz Link Zgłoś
jusienka Re: refleksja ... 10.07.07, 17:18 Znam rodzine: Olga i Aleks maja dzieci: Aleksandre i Aleksandra. Dla mnie pomylka. Ale nie wszystkim musi sie podobac to, co mi. To Wasza sprawa jak nazwiecie dzieci. Na pewno przemysleliscie sprawe. Najwazniejsze zeby Wam sie podobalo ) Odpowiedz Link Zgłoś
sebaga Re: refleksja ... 10.07.07, 17:21 Wasza decyzja. Nie podoba mi się imię Antoni, podoba mi się Tosia dla małej dziewxynki, ale nie dla kobiety... Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: refleksja ... 10.07.07, 17:41 oba imiona fajne, ale w zestawieniu dla rodzeństwa dają kiepski efekt Jagna, którą zdaje się przedtem brałaś pod uwagę, jest super i przy tym bym została Tośkę daj na drugie Odpowiedz Link Zgłoś
malamadre Re: refleksja ... 10.07.07, 17:42 Twoje dzieci, twoja sprawa jakie imiona im wybierzesz. Te akurat są całkiem fajne i znośne. Niekoniecznie zdrobnienia, które spodobają się dzieciom będą podobnie brzmiały. Radzę nie konsultować każdego pomysłu ze wszystkimi znajomymi bo zawsze znajdzie się ktoś, komu coś się nie spodoba. Ma się podobać tobie i twojemu mężowi - i już. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: refleksja ... 10.07.07, 18:50 osobiście i prywatnie mi się to nie podoba, tak samo jak nadawanie imion po rodzicach (chociaż po dziadkach albo innych krewnych już tak) obiektywnie - kij mi w oko, twoja sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: refleksja ... 10.07.07, 19:04 IMO oba imiona są bardzo ładne...ale osobno Masz jeszcze czas na zastanowienie.... Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: refleksja ... 10.07.07, 19:27 monia145 napisała: > IMO oba imiona są bardzo ładne...ale osobno No ale przecież dzieci będą "oddzielnymi" osobami, nie? Co z tego, że rodzeństwo będzie się nazywać podobnie? W ogóle nie widzę problemu. Imiona wydają mi się normalne i bezpretensjonalne właśnie. A ci znajomi z dziwnymi minami to pewnie nazywają dzieci "Oliwia i Adrianek" albo jakoś tak DD Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: refleksja ... 10.07.07, 19:46 a co masz do Adrianka? myslalam, ze to imie jest jak kazde inne-znam chyba ze 100 adrianow-poczawszy od 40-to latkow do niemowlat.... tak jak juz pisaly dziewczyny, twoje dzieci twoja sprawa. powinniscie sami podjac z mezem decyzjie i nie pytac nikogo o zdanie. ale jak juz zadalas to pytanie na forum to pozwole sobie na napisanie swojej opinii. ani jedno ani drugie imie mi sie níe podoba-antoni kojazy mi sie z jakims starym dziadem a antonina jeszcze gorzej. nie wiem czy kojarzysz Marie Antonine? dlatego tez ja bym corki tak nie nazwala (choc juz duzo lepiej od jagny). wiem, ze teraz jest moda na sroswieckie imona, ale bez przesady... uwazam tez, ze to troche smieszne i malo oryginalne nazywac dzieci jasiem i malgosia, aleksadnra i aleksandrem albo janem i janina. a nadawania imion po rodzica nie rozumiem jezcze bardziej... Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: refleksja ... 10.07.07, 20:00 beniusia79 napisała: > a co masz do Adrianka? Ano mniej więcej to, co Ty do Antoniego : > pytanie na forum to pozwole sobie na napisanie swojej opinii. ani jedno ani > drugie imie mi sie níe podoba- Mnie w dodatku Adrianek i Oliwia kojarzą się z dziećmi dresiar i pijaków (tak tak, wiem, że różni ludzie róznie dzieci nazywają i nie ma co generalizować, ale koniec końców każdy ma jakieś typy i "antytypy" wyłącznie poprzez własne skojarzenia). A generalnie wiadomo, że de gustibus non est disputandum i każdy nazywa dzieci, jak mu się podoba, nie ma tu czego rozumieć czy nie rozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: refleksja ... 10.07.07, 20:05 dotknelas mojego czulego punktu-moj maz ma na imie Adrian, jego rodzice nie sa pijakami, takze rodzice innych Adrianow, ktorych znam tez nie chleja. moze w twojej okolicy to taka moda? albo czysty przypadek? Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: refleksja ... 10.07.07, 20:05 aha, nie sa pijakami ani dresiarzami hi,hi-wyobrazilam sobie wlasnie swojego tescia ala dresiarz... Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: refleksja ... 10.07.07, 20:16 No oczywiście, że to przypadek - jak pisałam, zdaję sobie z tego sprawę, że każdy ma _osobiste_ skojarzenia, które biorą się z miliona rzeczy. Dlatego wątki o imionach zawsze kończą się tak, że połowa napisze, że to super imię, a druga połowa, że w życiu by tak dziecka nie nazwała, bo... Są też imiona, które kiedyś mi się podobały, a potem przestały, bo np. poznałam kogoś o tym imieniu, kto był wredny/ głupi/ obrzydliwy itd. Nie chciałabym, by ktoś brał moje spostrzeżenia na temat tendencji w nadawaniu imion do siebie, bo wiadomo, że wszystko zależy od otoczenia/ mody/ czasów/ motywów, jakimi się ludzie kierują itd. Ja akurat trafiłam tak, ktoś inny może mieć zupełnie inne spostrzeżenia na podstawie innych doświadczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: refleksja ... 10.07.07, 20:11 Wiem, że będą osobnymi osobami. Kombinacja Antoni i Antonina jako imiona dla rodzeństwa, dla mnie są niezbyt udanym nagromadzeniem podobieństw, i tyle. Mogę tak uważać? Odpowiedz Link Zgłoś
benignusia podobny problem 10.07.07, 19:35 ja mam córke Emilke,teraz jestem w 18 tyg,i mąż bardzo chce by druga córka miała na imie Amelka.między dziećmy bedzie 20 miesięcy różnicy.ale jak to będzie jak dzieci bedą w przedszkolu wołać Emilka i Amelka.Emilia i Amelia....podobne te imiona,a czy dzieci chcą być tak wrzucone do jednego wora?? nie jeden nauczyciel nie raz je pomyli....oczywiście jeśli druga bedzie córka a tego bardzo byśmy chcieli..... Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Re: refleksja ... 10.07.07, 20:51 Moim zdaniem oba imiona bardzo ładne (szczególnie Antonina), ale nazwanie tak rodzeństwa niezbyt mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
renia1807 Re: refleksja ... 10.07.07, 21:07 Krystyna, Ryszard, Krzysztof- to rodzeństwo, imiona niepodobne do siebie kiedy matka wołała ich w zdrobnieniu z daleka nieraz zdarzyło się, że zamiast Krysi przybiegł Rysiu albo Krzysiu Krzysiu, Rysiu, Krysiu, z daleka usłyszane prawie jednakowo brzmi ale to już poza tematem wątku Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: refleksja ... 10.07.07, 21:51 Ja też mam synka antosia, i gdybym miała córeczkę to chyba zabrakłoby mi odwagi, by nazwać ją antosią(tosią). Ale generalnie to raczej fajnie by brzmiało: antoni i antonina a te imiona wydają mi się odległe na tyle, że gdy koleżanka ogłaszała, że nazwie córkę antonina(na drugie co prawda - zresztą w końcu nie nazwała tak), to mi w życiu nie przyszło do głowy, że ja mogłabym syna nazwać antoni. a gdy się urodził i tak dostał na imię, to ona mi powiedziała że jej ukradłam imię dla dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
agata7712 Maż sie uparł na Jagne ... 10.07.07, 22:41 Może ma racje, on też nie chce Antoniny ze wzgledu na to, z emamy Antosia, a ja bym chciała. No zobaczymy, gdzie nas pertraktacje zaprowadza, mamy czas Odpowiedz Link Zgłoś
agarem Re: Maż sie uparł na Jagne ... 10.07.07, 23:56 czyli na Jadwige? Ja sie jeszcze dorzucam imona osobno super ale jako parka be sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
agata7712 Re: Maż sie uparł na Jagne ... 11.07.07, 08:56 Nie, po prostu Jagna, Jagusia, Jagoda też można mówić ) Nawet łądne, ale ja wole Tosie Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: Maż sie uparł na Jagne ... 11.07.07, 09:03 jagoda to raczej odrebne imie. z tego co wiem to imie jagna jest zdrobnieniem imion: Agnieszka, Jadwiga albo Agata.. Odpowiedz Link Zgłoś
zona757 Re: Maż sie uparł na Jagne ... 11.07.07, 09:08 nasze wujostwo,brat z siostra,maja na imie Wacek i Wacka. Odpowiedz Link Zgłoś
lutowa.2007 Re: refleksja ... 11.07.07, 11:50 to tylko i wylacznie wasza sprawa jakie dacie imiona dzieciom. jeszcze sie taki nie urodzil co by wszystkim dogodzil, wiec nie przejmuj sie co gadaja. jagna antonina to bardzo oryginalnie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
na_zawsze_ja Re: refleksja ... 11.07.07, 11:55 a Krystyna Lub Zdzisław ci się nie podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
polaola Re: refleksja ... 11.07.07, 13:55 Dawniej w rodzinach wielodzietnych, rodzice z braku inwencji tworczej nadawali kolejnym dzieciom te same imiona. Wiec moglo sie zdazyc ze bylo dwuch braci Jasiow i trzy siostry Marysie. Jak dla mnie nazywanie dzieci tak podobnymi imionami jest poprostu nudne (chociaz lubie imie Antek) Odpowiedz Link Zgłoś
rotera Re: refleksja ... 11.07.07, 14:11 mi sie bardzo podoba, sympatycznie i dla parki idealne, i oba Antos i Tosia bardzo dobrze mi sie kojarza, nie zmieniaj prosze... a dziwnie to ja sie patrzylam na kolezanke ktorej syn mial byc ...Bonifacy, no dla mnie to tylko Filemon i Bonifacy... Odpowiedz Link Zgłoś
adsa_21 Re: refleksja ... 11.07.07, 14:27 ja mam Adama a jak bede miala corke chcialabym ja nazwac Ewa. Nie dlatego ze taka wierzaca jestem, po prostu te imiona mi sie podobaja)) Odpowiedz Link Zgłoś
inconnue80 Re: refleksja ... 11.07.07, 20:53 ja bym tak moich dzieci nie nazwała. wybrałabym dwa zupełnie inne imiona. PS: imię Jagna dla dziewczynki jest straszne.... miałam koleżankę Jagienkę, która przeklinała swoich rodziców za to imię.. na dodatek jej siostrze na imię było Telimena.. bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: refleksja ... 11.07.07, 21:10 przepraszam-skandynawskim mialo byc... Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: refleksja ... 11.07.07, 20:55 Dla mnie trochę pretensjonalne, ale co mnie to w sumie obchodzi. Jak nazwałam swoje bliźniaki Igor i Olga też ludzie dziwnie reagowali (no, żeby tak po rusku, pani miła, dzieci nazwać ) Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: refleksja ... 11.07.07, 21:09 to trzeba bylo milym ludziom powiedziec, ze Igor jest imienie szwedzkim. jest duzo Igorow ruskow bo ruscy sobie to imie bardzo upodobali... Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Beniusiu :-) 11.07.07, 21:13 Ja to wiem, komu trzeba powiedziałam, resztę zbywam ironicznym milczeniem Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: Beniusiu :-) 11.07.07, 21:19 no tak, glupie baby i tak by tego nie zrozumialy. czasami lepiej siedziec cicho a w duchu smiac sie z tych milych pan... Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: refleksja ... 11.07.07, 22:16 a ja sobie wymyśliłam, że mateusz i ola)) i ze stad twój nick math_i_ola )) Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Wow, masz małych Wikingów 12.07.07, 09:57 Ładnie. nie wiem czy nie oparłabym się pokusie by zrobić sobie jeszcze Eryka do kompletu Odpowiedz Link Zgłoś