artdesign84 18.07.07, 12:10 Znacie może jakiś przypadek Victorii przez V?? Myślicie, że uda mi się tak zarejestrować córeczkę?? C w środku nie musi być, może być Viktoria, ale to V jest baaaaaaardzo ważne, W poprostu nie może być Są szanse?? Może ktoś z was ma Viktorię?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
biljana Re: Victoria?? PRzez V?? 18.07.07, 12:30 a dlaczego chcesz zarejestrowac Viktorię? Przeciez to jakis koszmarek językowy. Nie może byćpo polsku Wiktoria? Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: Victoria?? PRzez V?? 18.07.07, 14:37 W Polsce nadaje się imię Wiktoria. Wersja anglojęzyczna to Victoria. Nie słyszałam jeszcze o takim dziwolągu jak Viktoria, do czego to już w tym kraju dochodzi, no ale cóż się dziwić ... Odpowiedz Link Zgłoś
artdesign84 Re: Victoria?? PRzez V?? 18.07.07, 20:58 Nie może. Napisałam wyżej że odpada taka możliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Victoria?? PRzez V?? 18.07.07, 15:21 A czemu W nie może być? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Nemo Re: Victoria?? PRzez V?? IP: 195.25.76.* 18.07.07, 16:21 Moze ma nazwisko na litere C. Inicjaly W.C. sa srednio piekne. Hehe A tak powaznie: Victoria/Viktoria/Wiktoria imie straaasznie osluchane. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Victoria?? PRzez V?? 18.07.07, 16:29 W Niemczech tak się pisze(chyba) Odpowiedz Link Zgłoś
artdesign84 Re: Victoria?? PRzez V?? 18.07.07, 20:57 Gratuluję myślenia Nie pozowolę żeby miała inicjały W.C ... A Imię że osłuchane - trudno. Mi się podoba od 15 lato to imie, jak się bawiłam w Barbi to wszystkie miały tak na imię, poza tym to ważne dla rodziny, żeby miała tak na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Victoria?? PRzez V?? 18.07.07, 16:33 Skoro nie może być na w, to poszukaj imienia na inną literę, bo v w polskim alfabecie nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
agmani Re: Victoria?? PRzez V?? 18.07.07, 17:55 A po co? W czym Victoria jest lepsza od Wiktorii, oprocz tego, ze jest niepoprawna jezykowo i byc moze smiesznie wyglada z nazwiskiem? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Victoria?? PRzez V?? 18.07.07, 18:07 Miejmy nadzieję, że się nie uda, a czemu to "v" jest takie ważne? Zamierzasz wymawiać je inaczej, niż jako "w"? Odpowiedz Link Zgłoś
artdesign84 Re: Victoria?? PRzez V?? 18.07.07, 21:00 Dlaczego masz nadzieję, że mi się nie uda?? Tylko dlatego, że Tobie się tak nie podoba?? Odpowiedz Link Zgłoś
artdesign84 Re: Victoria?? PRzez V?? 18.07.07, 20:56 Ale ja się was nie pytam czy wam się podoba czy nie (bo nie interesuje mnie to) tylko znacie taki przypadek?? Najlepiej jak była Victoria. A dlaczego to nie musze się chyba tłumaczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Victoria?? PRzez V?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 21:23 Zdarzają się takie przypadki, ale wynikają albo z niekompetencji pojedynczych urzędników USC, albo z łapówek czy innych form perswazji. Jeśli trafisz na urzędnika zorientowanego, nie masz szans na zarejestrowanie Victorii ani Viktorii. Jest to niezgodne z zaleceniami Rady Języka Polskiego, która ma w takich sprawach głos doradczy. Możesz zresztą sama do Rady napisać, albo poczytać opinie na stronie: www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=75&letter= www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=470&letter= Jeżeli chodzi o inicjały, to jakimś rozwiązaniem jest nadanie drugiego imienia i używanie potrójnych inicjałów, albo nadanie Wiktoria na drugie i używanie go na co dzień, a inicjałów z pierwszym imieniem. Jeśli jednak jakimś cudem uda Ci się zarejestrować Viktorię albo Victorię, to pamiętaj, że Twoje dziecko będzie musiało tysiące razy się tłumaczyć: "tak, przez v", "nie przez w", "v, ale potem k, a nie c"., "v, a potem c, jak Victoria Beckham, a nie tak jak się wymawia" i tak w kółko (w zależności od wybranego wariantu). W Polsce jest to szalenie niewygodne, a jak dołoży się do tego fakt, że wiele osób odbiera taką pisownię jako modę a'la Wiśniewski, to śmiem stwierdzić, że inicjały WC przysparzają mniej problemów... Odpowiedz Link Zgłoś
artdesign84 Re: Victoria?? PRzez V?? 18.07.07, 21:26 Bardzo dziękuję za radę. Że też wcześniej na to nie wpadłam To już myślę nad drugim imieniem i będzie Wiktoria --- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Victoria?? PRzez V?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 12:01 Nie ma za co, cieszę się, że tak trafiłam z moją radą Jeśli chodzi o drugie imię, to ze względu na inicjały najlepiej byłoby chyba, gdyby drugie imię rozpoczynało się od spółgłoski. Sama używam takich potrójnych inicjałów i jestem bardzo zadowolona . Napisz potem koniecznie, jakie drugie imię wybrałaś . Odpowiedz Link Zgłoś