das.krokodil 28.07.07, 17:02 Czy Marianna jest dzis bardzo popularna? Jak Wam się podoba to imię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gunka2 Re: Marianna 28.07.07, 17:10 dośc ladne a kojarzy mi się z Robin(em) Hood'em no i jeszcze z Marzanną choc to już trochę mniej romantycznie Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Marianna 28.07.07, 17:10 Znam jedną malutką Mariannę i wiem, że koleżanka chciałaby w przyszłości nazwać tak córeczkę. Ja Marianki niestety mieć nie mogę, bo wybitnie nie pasuje do nazwiska (brzmiałaby śmiesznie nawet jako drugie imię). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Marianna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 22:29 Popularna napewno nie, sama znam tylko jedną. Imię, może nie należy do tych najulubieńszych, ale jest ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Marianna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 22:29 No tak - z Tobą dwie. )) Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Marianna 28.07.07, 23:07 Kojarzy mi sie z moja prababcia, ktora jeszcze mialam przyjemnosc swiadomie poznac; nazywala sie Marianna Petronela i byla niesamowita osobowoscia, dozyla niemal setki, przed wojna byla prawdziwa bizneswoman, jakbysmy to dzis powiedzieli, budowala kamienice i zarzadzala nimi. Oprocz tego miala 5 dzieci i meza nieco fajtlapowatego, jesli wierzyc tym, co go znali. ja pamietam tylko, ze byla niezwykle elegancka i lubila sobie walnac koniaczek, no i rodzinke rozstawiala po katach, ale wszyscy bardzo ja kochali. Bardzo chcialam nadac jej imie corce, ale moja siostra cioteczna wyprzedzila mnie i jej coreczka jest Marianka. Znam 3 Marianny w wieku 11, 10 i 7 lat oraz jedna 4 miesieczna, wiec ja odbieram to imie jako coraz czesciej nadawane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Georgina Re: Marianna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 08:45 Petronela ładnie brzmi jako Petra czy jako Nela. Marjanna już mniej mi się podoba.Znam natomiast Marcjannę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgroza Re: Marianna IP: 85.112.196.* 28.07.07, 23:20 Kiedyś czytałam coś na ten temat. Imie Maria kiedyś w Polsce nie było nadawane bo ludzie uważali, że jest zarezerwowane dla matki Jezusa. Żaden ksiądz nie zapisałby tego imienia w księgach metrykalnych. Nawet chyba najpopularniejsza polska Maria (Walewska) w metryce ma zapisane imie Marianna. Wtedy Marianna stała się imieniem popularnym "w zastępstwie". W Polsce przez całe pokolenia były tylko Marianny a Marie pojawiły się dopiero w XX wieku. Zarówno na Marie jak i na Marianny mówiono Marysia, stąd często te dwa imiona są mylone (nawet w dokumentach co często stwarza problemy właścicielkom). Marianna więc jest jakby starszą wersją Marii. Mnie się nie podoba, wolę Marię. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Marianna 29.07.07, 00:18 Gość portalu: zgroza napisał(a): W Polsce przez całe pokolenia > były tylko Marianny a Marie pojawiły się dopiero w XX wieku. W księgach metrykalnych z XIX wieku, które właśnie przeglądach występuję bardzo często Maria, Marie, a także Marianna. Marianna bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marianna 29.07.07, 00:22 Bo zaczęło pojawiać się na szersą skalę w XIX wieku, co widać takze w statystykach Minakowskiego. pl.wikipedia.org/wiki/Maria Odpowiedz Link Zgłoś
agmani Re: Marianna 29.07.07, 15:44 Np. w diecezji plockiej rzeczywiscie nie nadawano Maria, tylko Marianna. Przynajmniej do lat 30. ubieglego wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marianna 28.07.07, 23:32 Uwielbiam to imię, w odróżnieniu od Marii, ktorą zawsze uważałam za imię nieco bezbarwne i mało interesujące. Marianna ma sporo nadań, ale nie byla w modzie przez wiele lat, teraz jednak na fali tradycyjnych imion nieco wraca, choć mniej od Marii, którą ludzie mylnie uznali za najbardziej tradycyjne z możliwych imię w Polsce. Znam 4 Marianny - jedną w wieku około 50 lat, której nie cierpię, jedną moją dalszą siostrę cioteczną, przeuroczą młodą damę około 30-tki, córkę koleżanki (10-letnią) i mniej wiecej 10-letnią córkę znajomego. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_4 Re: Marianna 29.07.07, 15:22 Dla mnie - imię bardzo piękne! Aż Ci zazdroszczę, das.krokodil Kiedy jeszcze wahałam się co do imienia mojej najmłodszej, wkurzyłam się, gdy znajomi ubiegli mnie z imieniem Marianna. Jak się jednak potem okazało, dali je dość przypadkowo i mówią do małej "Marysia" - czego pojąć nie mogę... Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: Marianna 29.07.07, 15:24 mamo_4, a ja właśnie sobie nie zazdroszczę, bo bardzo lubię swoje imię i żałuję, że raczej nie mogę już sprawić Józefince siostry Marianki Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Marianna 30.07.07, 16:06 Podejrzewam, że Marianna niedługo pójdzie śladami Zofii i Hanny w popularności. Choć wolałabym nie O ile pamiętam, to córka Katarzyny Groniec ma takie imię. To imię mojej mamy, mojej "teściowej", moje drugie imię i jest na liście imion dla mojej przyszłej córki kiedyś tam Odpowiedz Link Zgłoś
dalla Re: Marianna 30.07.07, 16:50 bardzo mi sie podoba , tak miala na imie moja babcia - planuje jako drugie imie dla corki. Byloby pierwsze, gdyby nie zdrobnienie Marysia, a tych teraz na peczki Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marianna 30.07.07, 18:36 Zdrobnieniem jest przecież Mania, a nie Marysia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hilkka Re: Marianna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 23:03 Ja mam na imie Marianna, mam 26 lat i wydawalo mi sie, ze "moich" czasach to imie wcale nie bylo popularne. Z czasem okazalo sie, ze nie do konca mam racje. Znam 3 Marianny w moim wieku. Slyszalam tez o kilku malych (miedzy 7 a 2 lata) To urocze, ze tak wam sie podoba Ja tez na nie nie narzekam. Jest oryginalne, ale nie wyszukane. Problem tylko ze zdrobnieniami>Nie jest oczywiste jak to imie sie zdrabnia i wiele osob ma z tym problem Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: Marianna 02.08.07, 00:03 O Miło mi poznac imienniczkę, w niemalże tym samym wieku Ja nigdy nie trafiłam osobiście na drugą Mariannę, dopiero teraz słyszę o małych Mariannach. Mnie całe zycie zdrabniano Marianka, nigdy prawie Mania, a szkoda, bo Mania bardzo mi sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
mama_4 Re: Marianna 02.08.07, 09:26 Mnie zdrobnienie Mania, Mańka, niespecjalnie się widzi. A Marianka - bardzo! Może napiszecie dziewczyny, w jaki sposób Wasi rodzice podjęli decyzję o nadaniu Wam tego imienia? Wszak niepopularne było dwadzieścia parę lat temu! Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: Marianna 02.08.07, 12:49 Miałam wprawdzie przodków o imieniu Marianna, lecz mama zawsze powtarza, że po prostu podobało się jej to imię i juz Tata osobą ugodowa bynajmniej nie jest, lecz w tej kwestii pozostawił wybór mamie no i zostałam Marianną, ku uciesze dziadków z obu stron Nigdy, naprawdę nigdy nie czułam się "inna" z powodu imienia, moż czasy były lepsze a może po prostu udało mi sie trafić do dobrych szkół? Nie wiem. W każdym razie jestem dziś dumna i zadowolona ze swego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: War-minka Re: Marianna IP: *.lannet.pl 02.08.07, 16:57 To imię jest naprawdę piękne (przedkładam je z pewnością nad Marię). Może to po części sentyment ze względu na ś.p. babcię Mariannę (której z resztą, niestety- nie zdążyłam poznać...?) P.S. Znam osobiście 2 Marianny (31-letnią i ok. 40-tki Odpowiedz Link Zgłoś
mex1 Re: Marianna 03.08.07, 15:44 Bardzo mi się podoba. Nieznam wielu osób o tym imieniu Odpowiedz Link Zgłoś
ingutka Re: Marianna 03.08.07, 22:05 bardzo mi się podoba, jak już pisałam. Gdyby Bruno był dziewczynką, byłby Marianną. Pięknie brzmi, nieco dziewczęco, ale jest pełne wdzięku. Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Marianna 05.08.07, 14:37 Śliczne imię, ale ja ciągle nie podjęłam decyzji, czy moja córeczka (ma być na świecie za niecałe 3 tygodnie. Aaaa!) będzie Marianną. Marianna, Aniela, Hanna. Zmienia mi się to codziennie, albo i kilka razy dziennie. Liczę, że jak ją zobaczę, to będę wiedziała. A jeśli nie? Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: Marianna 05.08.07, 16:36 Wszystkie imiona są sliczne, wiec nie dziwię się, że nie wiesz co robic Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marianna 06.08.07, 00:05 A moim zdaniem oznacza to, że żaden z tych trzech imion może nie byc tym jedynym i właściwym Mam nadzieję, że zobaczysz po porodzie Odpowiedz Link Zgłoś
bonkreta Re: Marianna 06.08.07, 00:37 Śliczne imię, rozważaliśmy je dla córeczki (tzn. ja rozważałam, częściowoo po mojej babci Marii Annie, ale tez dla brzmienia). Niestety niemąż stawił zdecydowany opoór Odpowiedz Link Zgłoś