28.07.07, 17:02
Czy Marianna jest dzis bardzo popularna? Jak Wam się podoba to imię?
Obserwuj wątek
    • gunka2 Re: Marianna 28.07.07, 17:10
      dośc ladne a kojarzy mi się z Robin(em) Hood'em no i jeszcze z Marzanną choc to
      już trochę mniej romantycznie
    • olianka Re: Marianna 28.07.07, 17:10
      Znam jedną malutką Mariannę i wiem, że koleżanka chciałaby w przyszłości nazwać
      tak córeczkę.

Ja Marianki niestety mieć nie mogę, bo wybitnie nie pasuje do nazwiska
      (brzmiałaby śmiesznie nawet jako drugie imię).
    • Gość: Malwina Re: Marianna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 22:29
      Popularna napewno nie, sama znam tylko jedną. smile
      Imię, może nie należy do tych najulubieńszych, ale jest ładne. smile
      • Gość: Malwina Re: Marianna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 22:29
        No tak - z Tobą dwie. smile))
    • agi40 Re: Marianna 28.07.07, 23:07
      Kojarzy mi sie z moja prababcia, ktora jeszcze mialam przyjemnosc swiadomie
      poznac; nazywala sie Marianna Petronela i byla niesamowita osobowoscia, dozyla
      niemal setki, przed wojna byla prawdziwa bizneswoman, jakbysmy to dzis
      powiedzieli, budowala kamienice i zarzadzala nimi. Oprocz tego miala 5 dzieci i
      meza nieco fajtlapowatego, jesli wierzyc tym, co go znali.
      ja pamietam tylko, ze byla niezwykle elegancka i lubila sobie walnac koniaczek,
      no i rodzinke rozstawiala po katach, ale wszyscy bardzo ja kochali.
      Bardzo chcialam nadac jej imie corce, ale moja siostra cioteczna wyprzedzila
      mnie i jej coreczka jest Marianka.
      Znam 3 Marianny w wieku 11, 10 i 7 lat oraz jedna 4 miesieczna, wiec ja odbieram
      to imie jako coraz czesciej nadawane.
      • Gość: Georgina Re: Marianna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 08:45
        Petronela ładnie brzmi jako Petra czy jako Nela.
        Marjanna już mniej mi się podoba.Znam natomiast Marcjannę.
    • ania.silenter Moja starsza córka ma na 2 imię Marianna n/t 28.07.07, 23:15

• Gość: zgroza Re: Marianna IP: 85.112.196.* 28.07.07, 23:20
      Kiedyś czytałam coś na ten temat. Imie Maria kiedyś w Polsce nie było nadawane
      bo ludzie uważali, że jest zarezerwowane dla matki Jezusa. Żaden ksiądz nie
      zapisałby tego imienia w księgach metrykalnych. Nawet chyba najpopularniejsza
      polska Maria (Walewska) w metryce ma zapisane imie Marianna. Wtedy Marianna
      stała się imieniem popularnym "w zastępstwie". W Polsce przez całe pokolenia
      były tylko Marianny a Marie pojawiły się dopiero w XX wieku. Zarówno na Marie
      jak i na Marianny mówiono Marysia, stąd często te dwa imiona są mylone (nawet w
      dokumentach co często stwarza problemy właścicielkom). Marianna więc jest jakby
      starszą wersją Marii. Mnie się nie podoba, wolę Marię.
      • abiela Re: Marianna 29.07.07, 00:18
        Gość portalu: zgroza napisał(a):

W Polsce przez całe pokolenia
        > były tylko Marianny a Marie pojawiły się dopiero w XX wieku.

W księgach metrykalnych z XIX wieku, które właśnie przeglądach występuję bardzo
        często Maria, Marie, a także Marianna.

Marianna bardzo mi się podoba.
        • gaudencja Re: Marianna 29.07.07, 00:22
          Bo zaczęło pojawiać się na szersą skalę w XIX wieku, co widać takze w
          statystykach Minakowskiego.
          pl.wikipedia.org/wiki/Maria
        • agmani Re: Marianna 29.07.07, 15:44
          Np. w diecezji plockiej rzeczywiscie nie nadawano Maria, tylko Marianna.
          Przynajmniej do lat 30. ubieglego wieku.
    • gaudencja Re: Marianna 28.07.07, 23:32
      Uwielbiam to imię, w odróżnieniu od Marii, ktorą zawsze uważałam za imię nieco
      bezbarwne i mało interesujące.
      Marianna ma sporo nadań, ale nie byla w modzie przez wiele lat, teraz jednak na
      fali tradycyjnych imion nieco wraca, choć mniej od Marii, którą ludzie mylnie
      uznali za najbardziej tradycyjne z możliwych imię w Polsce. Znam 4 Marianny -
      jedną w wieku około 50 lat, której nie cierpię, jedną moją dalszą siostrę
      cioteczną, przeuroczą młodą damę około 30-tki, córkę koleżanki (10-letnią) i
      mniej wiecej 10-letnią córkę znajomego.
    • mama_4 Re: Marianna 29.07.07, 15:22
      Dla mnie - imię bardzo piękne! Aż Ci zazdroszczę, das.krokodil wink

Kiedy jeszcze wahałam się co do imienia mojej najmłodszej, wkurzyłam się, gdy
      znajomi ubiegli mnie z imieniem Marianna.
      Jak się jednak potem okazało, dali je dość przypadkowo i mówią do
      małej "Marysia" - czego pojąć nie mogę...
      • das.krokodil Re: Marianna 29.07.07, 15:24
        mamo_4, a ja właśnie sobie nie zazdroszczę, bo bardzo lubię swoje imię i
        żałuję, że raczej nie mogę już sprawić Józefince siostry Marianki smile
        • mama_4 Re: Marianna 29.07.07, 15:47
          O, to doskonale rozumiem big_grinDDD
    • trrruskawa Re: Marianna 30.07.07, 10:48
      Śliczne imię, uwielbiam je.
    • lilith76 Re: Marianna 30.07.07, 16:06
      Podejrzewam, że Marianna niedługo pójdzie śladami Zofii i Hanny w popularności. Choć wolałabym nie wink
      O ile pamiętam, to córka Katarzyny Groniec ma takie imię.
      To imię mojej mamy, mojej "teściowej", moje drugie imię i jest na liście imion dla mojej przyszłej córki kiedyś tam smile
    • dalla Re: Marianna 30.07.07, 16:50
      bardzo mi sie podoba , tak miala na imie moja babcia - planuje jako drugie imie
      dla corki. Byloby pierwsze, gdyby nie zdrobnienie Marysia, a tych teraz na
      peczkismile
      • gaudencja Re: Marianna 30.07.07, 18:36
        Zdrobnieniem jest przecież Mania, a nie Marysia smile
        • Gość: hilkka Re: Marianna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 23:03
          Ja mam na imie Marianna, mam 26 lat i wydawalo mi sie, ze "moich" czasach to imie wcale nie bylo popularne. Z czasem okazalo sie, ze nie do konca mam racje. Znam 3 Marianny w moim wieku. Slyszalam tez o kilku malych (miedzy 7 a 2 lata)
          To urocze, ze tak wam sie podoba smile Ja tez na nie nie narzekam. Jest oryginalne, ale nie wyszukane.
          Problem tylko ze zdrobnieniami>Nie jest oczywiste jak to imie sie zdrabnia i wiele osob ma z tym problem
          • das.krokodil Re: Marianna 02.08.07, 00:03
            O smile Miło mi poznac imienniczkę, w niemalże tym samym wieku smile Ja nigdy nie
            trafiłam osobiście na drugą Mariannę, dopiero teraz słyszę o małych Mariannach.
            Mnie całe zycie zdrabniano Marianka, nigdy prawie Mania, a szkoda, bo Mania
            bardzo mi sie podoba smile
            • mama_4 Re: Marianna 02.08.07, 09:26
              Mnie zdrobnienie Mania, Mańka, niespecjalnie się widzi. A Marianka - bardzo!

Może napiszecie dziewczyny, w jaki sposób Wasi rodzice podjęli decyzję o
              nadaniu Wam tego imienia? Wszak niepopularne było dwadzieścia parę lat temu!
              • das.krokodil Re: Marianna 02.08.07, 12:49
                Miałam wprawdzie przodków o imieniu Marianna, lecz mama zawsze powtarza, że po
                prostu podobało się jej to imię i juz smile Tata osobą ugodowa bynajmniej nie
                jest, lecz w tej kwestii pozostawił wybór mamie no i zostałam Marianną, ku
                uciesze dziadków z obu stron smile Nigdy, naprawdę nigdy nie czułam się "inna" z
                powodu imienia, moż czasy były lepsze a może po prostu udało mi sie trafić do
                dobrych szkół? Nie wiem. W każdym razie jestem dziś dumna i zadowolona ze swego
                imienia smile
                • Gość: War-minka Re: Marianna IP: *.lannet.pl 02.08.07, 16:57
                  To imię jest naprawdę piękne (przedkładam je z pewnością nad Marię). Może to po
                  części sentyment ze względu na ś.p. babcię Mariannę (której z resztą, niestety-
                  nie zdążyłam poznać...?)
                  P.S. Znam osobiście 2 Marianny (31-letnią i ok. 40-tkismile
    • mex1 Re: Marianna 03.08.07, 15:44
      Bardzo mi się podoba. Nieznam wielu osób o tym imieniusmile
    • ingutka Re: Marianna 03.08.07, 22:05
      bardzo mi się podoba, jak już pisałam. Gdyby Bruno był dziewczynką, byłby Marianną.
      Pięknie brzmi, nieco dziewczęco, ale jest pełne wdzięku.
    • pepperann Re: Marianna 05.08.07, 14:37
      Śliczne imię, ale ja ciągle nie podjęłam decyzji, czy moja córeczka (ma być na
      świecie za niecałe 3 tygodnie. Aaaa!) będzie Marianną. Marianna, Aniela, Hanna.
      Zmienia mi się to codziennie, albo i kilka razy dziennie. Liczę, że jak ją
      zobaczę, to będę wiedziała. A jeśli nie?
      • das.krokodil Re: Marianna 05.08.07, 16:36
        Wszystkie imiona są sliczne, wiec nie dziwię się, że nie wiesz co robic wink
        • gaudencja Re: Marianna 06.08.07, 00:05
          A moim zdaniem oznacza to, że żaden z tych trzech imion może nie byc tym
          jedynym i właściwym smile Mam nadzieję, że zobaczysz po porodzie smile
    • bonkreta Re: Marianna 06.08.07, 00:37
      Śliczne imię, rozważaliśmy je dla córeczki (tzn. ja rozważałam, częściowoo po
      mojej babci Marii Annie, ale tez dla brzmienia). Niestety niemąż stawił
      zdecydowany opoór sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.