nastka_19 21.08.07, 11:26 tak bez większego powodu chciałabym poznać wasze opinie o imieniu Matylda, i o męskim imieniu który pasowałby do Matyldy ((: jest to u mnie coraz częściej nadawane imię dla małych dziewczynek, i właśnie ostatnio usłyszałam, jak mama woła mała Matyldę, i chłopca trochę od niej starszego Maurycy chyba (: całkiem fajne zestawienie jak dla mnie ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mal_art Re: Matylda 21.08.07, 11:43 Znam rodzeństwo, Matyldę i Maurycego w Warszawie (mieszkają na Białołęce), przesympatyczne dzieciaki! Mati ma tak z 6 lat, Maurycy chyba 8 - na pewno już chodzi do szkoły. Może to ich spotkałaś? Pytałam ich Rodziców, jak zdrabniają te niecodzienne dość imiona, i usłyszałam, że Matylda to najczęściej Mati, czasem Tyldzia (sama podpowiedziałam Masię, ale jakoś im się nie przyjęła), a Maurycy to najczęściej Maurycy, choć bywa też i Rycek. Aha, rodzice tej wspaniałej pary nazywają się raczej zwyczajnie, Ania i Przemek; i zwłaszcza Ania jest fanką niecodziennych imion (co zrozumiałe). Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Matylda 21.08.07, 11:45 Polubiłam to imię po najpierw obejrzeniu,a potem przeczytaniu "Bardzo długich zaręczyn". Proponowałam je nawet, gdy w grudniu urodziła się nam w rodzinie Kasia. Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: Matylda 21.08.07, 11:58 Podoba mi się to imię, ale nie oczarowało mnie tak, jak inne. Maurycy podoba mi się za to szalenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowa_panienka Re: Matylda IP: *.nat.tvk.wroc.pl 21.08.07, 12:48 Zestaw piękny, szczególnie Maurycy Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Matylda 27.10.14, 11:06 W sumie ok, choć nie do końca moje klimaty. Brakuje mi fajnych zdrobnień. Tak samo mam z Maurycym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Matylda IP: *.lublin.mm.pl 21.08.07, 14:05 Maurycy moze być ale nie podoba mi się Matylda, brzmi jakoś mdło i kojarzy się z otyłą osobą. Mam jeszcze inne złe skojarzenie - Matylda z "Janka Serce" Odpowiedz Link Zgłoś
krimhilda Re: Matylda 21.08.07, 14:22 Mnie tez kojarzy sie to imie z otyla osoba Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: Matylda 21.08.07, 19:25 moja przyjaciółka oczekuje pod koniec września/na początku października Emilii Matyldy Nie mogła się zdecydować, które z tych imion bardziej jej się podoba, ale w końcu nastąpił kompromis Odpowiedz Link Zgłoś
basiakl Re: Matylda 21.08.07, 21:21 Ja mam jedenastoletnia córkę Matyldę i nie jest otyłą osoba wręcz przeciwnie, imię wymyślił dziadek i bardzo nam sie spodobało, natomiast młodszy synek to Leon po dziadku. Imiona moich dzieci bynajmniej nie były ściągnięte z Leona Zawodowca. Poza tym mają w jednym dniu imieniny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgroza Re: Matylda IP: 85.112.196.* 21.08.07, 21:33 )) Że też mam ostatnio takie szczęście...jak nie Greta to Matylda. Matysia, Matylda, Matti, Matta to moja prześliczna perska kocia. Bardzo inteligentna i mało drapie. Śliczne imie i gdybym miala trzecią córke to dla kici musialabym szukać innego imienia, to już byłoby zajęte. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Matylda 21.08.07, 23:10 Matylda jest bardzo ładna, dla brata proponuję Jeremiego Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Matylda 25.10.14, 17:56 Zestaw Matylda i Maurycy bardzo mi się podoba. Bardzo bardzo. Pasuje mi też Matylda i Tytus, Matylda i Tymoteusz, chyba przez cząstkę TY, oraz Matylda i Olaf. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Matylda 25.10.14, 19:14 Dla mnie to imię jest totalnie odpychające, jakieś takie bez cienia finezji, nawet nie to, że twarde, ale takie ciężkie i w dodatku bez żadnego ładnego zdrobnienia. Jest na mojej "czarnej liście". No, nie lubię go i już, ale wiem, że jestem w mniejszości Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Matylda 25.10.14, 20:07 ładne zestawienie, zarówno Matylda jak i Maurycy podobają mi się, myślę że do Matyldy pasowałby również Leon, Eryk, Olgierd... Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Matylda 25.10.14, 21:59 Moja Matylda (nie nazywana Mati czy Matyldzia, brrrr) ma brata Feliksa. Nie wiem, czy pasuje, bo nie o to chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Matylda 25.10.14, 23:11 Matylda bardzo ladnie, Maurycy pasuje. Osobiscie nie przepadam za tym by imiona rodzenstwa zaczynaly sie na ta sama litere. Proponuje Ignacego, Leona, Leopolda, Jeremiego, Kajetana, Tymoteusza, Kasawerego . Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Matylda 27.10.14, 11:56 Mam wśród znajomych małą Matyldę - rodzina krótko mówiąc dziwna, więc dla nas Matylda to taka kwintesencja "dziwności" Nie mogłabym tak nazwać córki. Do tego znałam kiedyś Matyldę, która niezbyt dobrze skończyła - w jakimś ośrodku poprawczym czy resocjalizacyjnym. Czyli skojarzenia skutecznie mi to imię obrzydzają, choć brzmieniowo jest okej. Lubię zdrobnienie "Matylka". Odpowiedz Link Zgłoś