Gość: kania34 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.07, 10:52 Zaskoczył mnie napis na nagrobku imienia Elfrida oraz Waleska (jako imię, nie nazwisko). Waleska pojawiła się nawet dwukrotnie na dwóch róznych grobach. W pierwszej chwili myślałam, że to nazwisko, ale na pewno nie! Dziwne, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Z cmentarza 28.08.07, 11:06 To z pewnością śląski cmentarz? Podciągnęłam Ci wątek o Walesce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kania34 Re: Z cmentarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.07, 11:31 Dziękuję abielo. Właśnie nie śląski, z drugiego końca PL-Gdynia. Odpowiedz Link Zgłoś
gdarin Waleska 28.08.07, 11:34 Jan Grzenia, Słownik imion: "Waleska to imię, które powstało na gruncie języka niemieckiego jako forma pochodna od imienia Waleria. W Polsce nosi je 1475 kobiet, głównie na Śląsku (ponad 800). W 2. poł. XX wieku nadano je zaledwie ok. 10 razy." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kania34 Re: Waleska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.07, 11:59 Dziękuję za objaśnienie. Tak intuicyjnie Waleska nie pasowała mi na imię o pochodzeniu niemieckim, nie to brzmienie. Nie to co np. owa Elfrida z tego samego cmentarza . Odpowiedz Link Zgłoś