maybe_baby 24.10.07, 16:03 Czy mimo ze dziecko nie bedzie mieszkac w Polsce, uwazacie ze jak przyjedzie w odwiedziny do rodziny to bedą z niego kpic? Mnie sie az tak bardzo nie podoba ale jest na liscie "Ulubionych" tatusia Co sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
twojahanus Re: Zoe 24.10.07, 16:42 Zojka fajne imię. Nasza koleżanka z forum tak dala swojej córci na imię. Mieszkają w Holandii Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Zoe 24.10.07, 17:45 Ostatnio staje sie popularniejsze, niż kiedyś. Poznałam ostatnio małą Zofię, zdrabnianą do Zoi i Zoe. Nie sądzę, żeby imię było dziwne dla rodziny czy rówieśników, no chyba, że ktoś będzie chciał być złośliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia2705 Re: Zoe IP: *.72.152.230.ip.tele2adsl.dk 24.10.07, 18:36 Mysle, ze nie beda kpic i tym bym sie raczej nie sugerowala. Istnieje jeszcze mozliwosc nadania imienia Zoya - w pol drogi miedzy angielska Zoe a polska Zoja Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zoe 24.10.07, 19:28 Dlaczego mają z niego kpić? Zoe to bardzo porządne imię, poza tym w identycznej pisowni po polsku i angielsku. Zoja jest wschodniosłowiańskim odpowiednikiem tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Zoe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.07, 09:06 Moim zdaniem nie ma w tym imieniu nic takiego, z czego można by kpić... Zoe jest jak najbardziej przyjętą w Polsce wersją - może tylko trochę nietypową jak na polskie warunki (bo bez -a na końcu). Natomiast zachęcam do szukania kompromisu - nie widzę z Twojej strony zachwytu tym imieniem, więc nie zdecydowałabym się na nie na Twoim miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Zoe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.07, 09:08 Kpic na pewno nie będą. Imię średnio mi sie podoba, ale jak najbardziej do nadania. Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Re: Zoe 25.10.07, 09:09 Zoe (obok Lei) to w ostatnich latach jedno z najpopularniejszych imion we Francji. Nie nalezy do moich ulubionych, ale obiektywnie to bardzo ladne imie, dlaczego mianoby sie z niego wysmiewac? Odpowiedz Link Zgłoś
maybe_baby Re: Zoe 25.10.07, 10:43 Wiecie, po przeczytaniu wszystkich postów nabralam pozytywnego nastawienia do imienia Zoya, choc nie lubię kiedy literkę Y trzeba czytac jako I, to sadze zeby tata zgodzil sie na ZOJA, bo wtedy czytanie po francusku/belgijsku nie daloby porzadanego efektu A czy istnieje rowniez Zoia? W tym imieniu podoba mi sie fakt, iz po cichu moglabym wolac na dziecko ZOSIA (o ile to bedzie dziewczynka, bo mamy na nia tylko 80% pewnosci) pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zoe 26.10.07, 22:29 Ja bym jednak zdecydowała się na Zoe - Zoya wygląda bardzo zagramanicznie, a Zoe to typowe imię międzykulturowe - takie samo po polsku i po francusku/belgijsku. Do Zoi zawsze ją można zdrabniać, jak pokazuje przykład powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
kahaja Re: Zoe 25.10.07, 12:13 no wlasnie nasza coreczka ma tak na imie!!!!! Mieszkamy w Holandii (tak jak napisala wyzej Twoja Hanus! i jakos nie interesuje mnie ze dzieci w Polsce mogly by sie z niej smiac....)i szczerze mowiac myslalam ze ZOË to holenderska Zoska, ale nie ZOË to imie greckie ktore ozn dokladnie "zycie" - dla mnie piekne. Ja sobie to imie "spolszczam" - i jest jak ponizej - Zojka, Zojenka. i moze to glupie, ale nasza coreczka w pierwszych minutach zycia nie oddychala, gdy zaczela - pomyslalam o ZOË jeszcze cieplej, jeszcze piekniej i imie nabralo jeszcze innego znaczenia.......!!!!!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maybe_baby Re: Zoe 26.10.07, 15:02 kahaja > w istocie masz racje, znaczenie imienia jest bardzo wyniosle. Wiesz, jak czlowiek czyta, jak inni ludzie zachwycaja sie danym imieniem, to od razu to imie zaczyna nabierac innego znaczenia, zaczyna sie bardziej podobac. Zaproponuje tacie to imie, zobaczymy jaka bedzie reakcja. pozdrawiam Zojke Odpowiedz Link Zgłoś
krimhilda Re: Zoe 26.10.07, 16:21 Imie mi sie podoba choc jego brzmienie kojarzy mi sie z "zolza". Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: Zoe- dobra myśl:-) 05.12.07, 02:21 Nutka prawdy, moja Zojka potrafi zachowywać się jak prawdziwa zołza. Ale jest też cudaczna i kochana. Trafiliśmy akurat śmiesznie, w otoczeniu urodziło się kilka Zoś mówię Wam wszystkim się niezmiennie język kręci. Zosia i Zojka to tak jak dla starszego syna połączenie Kryspin &Krystian. Odpowiedz Link Zgłoś
tabita_1 Re: Zoe 26.10.07, 17:10 Zoe - bardzo bardzo ładne. Zoya takie trochę rosyjskie, mnie nie podchodzi. Na marginesie, dziewczyna z pewnego amerykanskiego blogu robótkowego, Amerykanka z krwi i kosci, nazwała swoją niedawno urodzoną córusię ...Zosia, na czesc polskich antenatów swojego małżonka. Oczywiście oboje nie znają języka polskiego, ale bardzo fajnie czytało się jej długie wyjaśnienie na temat jak wymawiać imię Zosia - jak zmiękczyć ładnie "s" Może więc jeśli nie Zoe to Zosia? Odpowiedz Link Zgłoś
maybe_baby Re: Zoe 05.12.07, 10:18 ah, no moze i fajne to imie, ale ja juz tacie dzidzi wyperswadowalam pomysl... Odpowiedz Link Zgłoś