leonidka 29.12.07, 14:08 Dziekuje za wypowiedzi pod nizej figurujacym watkiem o imieniu Scarlet. Tym razem prosze o opinie o chlopiecym imieniu Robin. To angielski Robert, moim zdaniem ciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Robin 29.12.07, 14:20 Zdrobniały angielski Robert. Tak - jako zdrobnienie i w krajach anglojęzycznych. Jako pełne imię dla polskiego dziecka, nawet żyjącego zagranicą - nie. Odpowiedz Link Zgłoś
leonidka Re: Robin 29.12.07, 15:21 Gaudencjo, zapewne jednak wiesz ze zagranica, przynajmniej w kazdym kraju anglojezycznym jaki jest mi znany, rejestracja imiona bedacego pierwotnie zdrobnieniem jakigos innego jest nie tylko mozliwa a wrecz na porzadku dziennym? Tak wiec o ile Twoja opinia dotyczaca nadawania sie Robina na polski uzytek jest wartosciowa, to jego odpowiednosc na uzytek zagranica jest raczej dyktowana zwyczajami panujacymi w danym kraju... Wiem ze dysponujesz wszelkimi statystykami, czy mozesz mi powiedziec czy istnieje czlowiek o imieniu Robin w Polsce? Dodam jeszcze ze odrzuca mnie fakt ze w krajach anglojezycznych istnieje zenskie imie o innej pisowni a identycznym brzmieniu - Robyn. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Robin 29.12.07, 16:06 Wiesz, nawet jeśli można za granicą zarejestrować wszystko w tym czy innym kraju, to nie znaczy, że wszystkie imiona spotykają sie z równą akceptacją. Słyszałam cudzoziemców wyśmiewających się z napływu imion "hamerykańskich" w ich własnych krajach, np. Francuzów. W obcych językach imiona też miewają swoje konotacje. W 1994 było dwudziestukilku Robinów posiadających numer PESEL (nie oznacza to jednak, że byli Polakami). Jednak nie jest to fakt, z którego można wyciągać daleko idące wnioski, biorąc pod uwagę, że przy okazji natknęłam się też na Robinsowna oraz 6 facetow o imieniu - uwaga - Roberd. Odpowiedz Link Zgłoś
leonidka Re: Robin 29.12.07, 16:49 Roberd faktycznie troszke dziwne, zadne z dostepnych mi zrodel nie podaje takiej formy... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Robin 29.12.07, 18:50 Bo to po prostu błąd ortograficzny urzędnika. Wystąpił aż w 6 egzemplarzach. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Robin 29.12.07, 19:27 Otóż Robin to również żeńskie imię, właśnie w tej piswoni i ten fakt, IMO, je dyskwalifikuje. Poza tym odbieram je ewidentnie jako zdrobnienie Roberta i mam skojarzenia z Robin Hoodem. Odpowiedz Link Zgłoś
inesitaa Re: Robin 29.12.07, 17:48 W piewszej chwili myślałam, że to o żeńskim imieniu. Dla Polaka wogóle mi się nie podoba, szczególnie, że Robin Nowak to nie wiadomo kto zacz, chłop li czy baba Odpowiedz Link Zgłoś
bluejanet Re: Robin 29.12.07, 19:37 Jako szczesliwa mama Robina - imie bardzo mi sie podoba Skojarzenia z Robin Hoodem zawsze beda - nawet czasem nazywam malego Robin Hoodzik Jest jesczze Robin Williams I nie wyobrazam sobie, zeby synus sie mial inaczej nazywac. I dla mnie jest Robinem, nigdy Robertem, bo jakbym chciala Roberta, to dalabym na imie Robert. Odpowiedz Link Zgłoś
orvokki Re: Robin 29.12.07, 20:03 Podoba mi się, ale nie wiedziałam, że to zdrobnienie od Roberta, za którym z kolei nie przepadam. Myślę, że na gruncie polskim jednak pierwszą interpretacją byłoby, że to imię męskie, Jeszcze mi się z takim ptaszkiem kojarzy, co się po naszemu rudzik nazywa :o) Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Robin 30.12.07, 15:30 W serii książek Chmielewskiej o Teresce i Okrętce występuje osobnik o imieniu Robin - zdecydowanie sympatyczne skojarzenie (podobnie jak skojarzenie z Robin Hoodem). Ja bym tak raczej nie nazwała dziecka... Ale nie raziłby mnie Robin w Polsce. Z Robiną (tzn Robin dla dziewczynki - w ten sposób przetłumaczone jest imię matki głównej bohaterki "Jane z Lantern Hill" L.M.Montgomery) już byłoby gorzej... Mi się Robin kojarzy zdecydowanie męsko i dlatego do dziwczynki jakoś nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś