Gość: jolanta IP: *.171.34.131.crowley.pl 20.03.08, 12:59 Mój syn ma na imię Aleksander nie znosi jak mu sie mówi Olek ani Alek lubi gdy mu sie mówi po imieniu .Dlaczego ludzie skracają imiona i z pięknych imion wychodzą jakieś potworki.Dlaczego nikt nie słucha jak się ktoś przedstawia i stosuje jakieś swoje skróty a nie mówi mu tak jak sie przedstawił. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneladgam Re: skróty imion 20.03.08, 13:17 bo łatwiej mówić krótszą formę. ale jak komuś to nie odpowiada, to przecież zawsze może powiedzieć, w momencie kiedy ktoś zdrobni: "nie lubię tej formy, mów mi proszę ..." i wstawić pełną formę. "Olek" i "Alek" akurat potworkami nie są, ale jeśli syn tych form nie lubi, to niech broni pełnej formy. Ja też wolę jak się do mnie mówi pełną formą imienia i tam gdzie zadziałałam pod tym kątem, jestem nazywana tak jak sobie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: skróty imion 20.03.08, 13:22 Nie widzę problemu - miałam w klasie Joannę, do której nikt nie próbował nawet mówić formą zdrobniałą, bo tak sobie życzyła. Znam też Romana i Katarzynę. Odpowiedz Link Zgłoś
dagis.1 Re: skróty imion 22.03.08, 17:20 dolacze sie - banalna odpowiedz- bo tak prosciej i szybciej... ponadto co potwornego w skrocie olek czy alek? nie rozumiem jesli mu nie odpowiada niech o tym mowi!! znam za to wile osob ktore wola swoja zdrobniona forme imienia - np znam zuzanne ktore niecierpi gdy mowi sie do niej w ten spsob - woli zuza Odpowiedz Link Zgłoś
kkatarynka Re: skróty imion 22.03.08, 20:16 Tez nie wiedze problemu. Moj brat mial 4 lata jak z ogniem w oczach zwrocil przedszkolance uwage : "nie jestem Kazio tylko Kazimierz". Juz wiecej nie nazwala go Kaziem. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: skróty imion 22.03.08, 20:50 Też jestem zdania, że nie ma innej drogi, niż uprzejme proszenie rozmówców o zwracanie się konkretną formą imienia. A ja dopiero niedawno dowiedziałam się od swojej najlepszej przyjaciółki ze studiów Magdaleny, że wprost nie trawi ona zwracania się do niej "Madziu", co wszyscy od lat robili, ja też (naśladując jej znajomych ze szkoły średniej)! A tu po 20 latach zdobyła się na to wyznanie. Obiecałam natychmiast,że już nie będę jej tak nazywać. Ale wcześniej nigdy nie okazała w żaden sposób, że jej to nie odpowiada, szkoda, bo ja na pewno uszanowałabym jej wolę w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
kumakk wcale sie nie dziwie, ze nie lubi 22.03.08, 21:51 Tez mam na imie Aleksandra (nadane mi w czasach, kiedy bylo naprawde rzadkim imieniem) i sktory typu Ola, Olka przyprawiaja mnie o mdlosci. Coz - vox populi... Przyzwyczailam sie do tego, ze wolaja za mna jak za kotem czy srodkiem czystosci ;> Ale nie zmienia to faktu, ze lubie pelna forme mojego imienia i szanuja to wylacznie obcokrajowcy. Im nie przychodzi do glowy wolanie "Olka", czy co gorsza "Olcia". Brrrr. Dlatego mojej corce dalam imie, ktore sie ladnie zdrabnia Odpowiedz Link Zgłoś
aula27 Re: wcale sie nie dziwie, ze nie lubi 23.03.08, 16:36 A ja sobie własnie zdałam sprawę, czytając ten wątek, że mój tata całe życie, odkąd pamiętam, mówi do mnie Izabela. Dosłownie na palcach jednej ręki mogę policzyć ile razy powiedział "Izus". Tata jest człowiekiem dosc poważnym, pewnie dlatego. Mąż natomiast zdrabnia mnie do Izula, Izabelka, jak się kłócimy to jestem Izka. W szkole podstawowej byłam Izka i strasznie tego nie lubię. Moja córka chodzi do szkoły katolickiej tu w Londynie, w której raczej nie funkcjonują zdrobnienia imion. Abraham to Abraham, Samuel to Samuel. Gdy poszła do szkoły przedstawiała się jako Lila lub Lilka,tak jak zwracają się do niej dziadkowie i rodzina w Polsce. Ale nie przeszło, wszyscy wołali Liliana i teraz już nawet my zwracamy się do niej pełną formą imienia tak z przyzwyczajenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tymolka Re: wcale sie nie dziwie, ze nie lubi 23.03.08, 19:27 Przecież zdrobnienie Olcia jest piekne!!!tak samo jak Oleńka...nie lubie jak ktos zwraca sie do mnie Olka..tak jak Aleksandra ..czuje sie jak 60-letnia pani Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oo Re: wcale sie nie dziwie, ze nie lubi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.08, 16:21 Ja mam na imię Olga i nienawidzę tego imienia. Jak mówią do mnie Olga lub Ola a co gorsze Olka to przyprawia mnie to o mdłości. Niedawno dowiedziałam się, że od imienia Olga jest skrót Lusia. Tylko jakoś nie za bardzo przemawia do mnie ten skrót. Proszę wymyślcie jakiś skrót od imienia Olga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: wcale sie nie dziwie, ze nie lubi IP: 163.1.80.* 28.04.08, 10:46 Olżunia? Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: wcale sie nie dziwie, ze nie lubi 28.04.08, 11:20 Może przestaw litery i bedzie Gola? Olgina, Olena, Gusia? Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: skróty imion 23.03.08, 22:43 Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie zwracania się do mojej 6 letniej córki: "Anno, posprzątaj zabawki!". Łatwiej i ładniej brzmi: "Aniu!" Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: skróty imion 23.03.08, 22:50 ja z dzieciństwa pamiętam, że jak mama zwracała się do mnie per "Magdaleno" to znaczyło, że już jest bardzo wściekła i mogę się bać. aż dziwne, że teraz wolę tę formę od każdej innej Odpowiedz Link Zgłoś
aste Re: skróty imion 23.03.08, 23:07 och a ja nie cierpię formy "Aśka" i staram sie mówić o tym ale to nie takie łatwe, oprócz tego przy takich imionach zawsze dochodzi problem jak się przedstawiać pełną czy zdrobniale i którą formą- zawsze mnie to denerwowało dlatego moja córka to po prostu Ida Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darrem Re: skróty imion IP: *.gprs.plus.pl 28.04.08, 12:48 Ja mam imię, któego skrót lub zdrobnienie mnie denrwuje, Karina, jak to skrócić? niektórzy z niemiecka mówią Karin, a zdrobnienia Karinka używała czasem mama ale rzadko, a teraz jak z nimi nie mieszkam nie zdarza się to wcale. A dzieci, cóż Daria też raczej trudno się zdrabnia, kiedyś sąsiad zdrobnił ją do Daryjki. Remigiusz jest za to zwykle Remkiem, Remikiem, a w chwilach czułości jest Remciem, zdarza sie oczywiście kiedy młody jest nieznośny mówimy do niego REmigiusz Odpowiedz Link Zgłoś
kumakk Re: skróty imion 07.05.08, 17:20 Daria sie latwo zdrabnia - Dasia, Dusia (np. Trafankowska uzywala tego zdrobnienia), Darinka, Darenka, Dunia. Odpowiedz Link Zgłoś