Gość: :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:29 Wczoraj na komuni spotkałam się z dziewczynką o tym imieniu i bądź co bądź byłam straszliwie nim zaskoczona... No i jeszcze to "X" na początku. Dziewczynka mieszka na wsi tym bardziej imię może dziwić. Co o nim sądzicie? Ile jest nadań? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
3_potworki Re: Xymena ?! 12.05.08, 14:42 O ile dobrze kojarzę pewna projektantka mody starszej daty nazywa się Xymena Zaniewska. Ale nie słyszałam o innych osobach noszących to imię. Jak dla mnie bardzo ekstrawaganckie, nie nadałabym go dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Xymena ?! 12.05.08, 18:53 Imie ukochanej Cyda pisalo sie tak po starohiszpansku i wymawialo Szimena... Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: Xymena ?! 12.05.08, 19:10 Od razu przychodzi mi na myśl właśnie Xymena Zaniewska, ale miałam też styczność z dwiema dziewczynami o tym imieniu (mają teraz ok. 25 lat). X w imieniu, a już zwłaszcza X na początku, w języku polskim razi, ale imię mi się podoba. Chyba bardziej niż gdyby było zapisane jako Ksymena . Własnemu dziecku w życiu bym takiego imienia nie nadała, ale u innych mi nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: Xymena ?! 12.05.08, 19:27 w rodzinie xymeny zaniewskiej to imię (pisane przez "x") przekazywane jest każdej pierwszej dziewczynce narodzonej w kolejnym pokoleniu. to taka tradycja rodzinna. pani xymena zdradziła w jednym z telewizyjnych wywiadów, że na jej rodzinie ciąży klątwa i nadanie innego imienia kończyło się śmiercią dziecka. pisownia przez "x" jest zdaje się niepoprawna, ale ze względu na tradycję udaje się te kolejne xymeny rejestrować. co do samego imienia - znam brzydsze Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Xymena ?! 12.05.08, 19:52 Xymana to taki tradycyjny wyjatek jak Xawery (Dunikowski np.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Xymena ?! IP: *.cable.ubr01.bath.blueyonder.co.uk 12.05.08, 19:52 Bardziej podoba mi się pisownia Ksymena i samo imię również. Czy przypadkiem Ksenia nie jest zdrobnieniem? Ksenia podoba mi się bardziej . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Xymena ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 20:03 Ogólnie mi brzmieniowo imię również się podoba, tylko do tej dziewczynki z tą pisownią w ogóle nie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Xymena ?! 12.05.08, 21:59 Ksenia to odrębne imię, a Ksymena to Szymona. Pisownia przez "X" jest bardziej archaiczna, ale nie niepoprawna - tzn. równie niepoprawna, jak np. ortografia "xiążę". Odpowiedz Link Zgłoś