mad177 28.06.08, 21:59 Witam was dziewczyny i proszę o rade w związku z imieniem. Mamy jeden zestaw imion, córka chyba będzie Marią ale miło zobaczyć wasze zdanie. A więc: Maria Ida Zuzanna Halszka Nina Klementyna Lena Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) 28.06.08, 22:02 Klementyna. Klementyna Maria Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) 28.06.08, 22:45 Maria - nie przepadam, ale to imię zawsze jest ok. Ida - bardzo ładne Zuzanna - nie należy do moich ulubionych i zbyt popularne Halszka - nie Nina - ok Klementyna - ok Lena - ok Ale skoro skłaniacie się ku Marii to Maria Klementyna albo Klementyna Maria. Ewentualnie Maria Idalia (ale już raczej nie Ida). Odpowiedz Link Zgłoś
mad177 Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) 28.06.08, 22:53 Idalia odpada, bardzo podobne do Idy, ale już nam się nie podoba. Dziękuję za opinie i proszę o jeszcze) Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) 28.06.08, 23:23 MOje ulubione z podanych przez Ciebie to Maria, Ida i Klementyna. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia_wroc Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) 29.06.08, 00:02 Maria podoba mi się najbardziej. proste, ładne imię. Ewentualnie Ida lub Zuzanna Odpowiedz Link Zgłoś
julie1789 Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) 29.06.08, 00:44 Maria - ok, choć pewna osoba o tym imieniu sprawia, że mam raczej złe skojarzenia. Ale imię fajne Ida - nie podoba mi się, za krótkie, jakby niedokończone Zuzanna - mimo że popularne, to bardzo ładne Halszka - IMO brzmi jak rzeczownik pospolity, nazwa jakiegoś akcesorium krawieckiego Nina - nie wiem czemu, nie lubię Klementyna - imię bardzo ładne, ale nie wiem, czy w każdym okresie życia będzie się sprawdzać Lena - nie lubię. Chyba że jako zdrobnienie od Heleny Odpowiedz Link Zgłoś
motylowa77 Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) 29.06.08, 11:25 Ida, Zuzanna i Nina Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) 29.06.08, 12:38 Witam! Wybralabym zdecydowanie Klementyne, tym bardziej ze doswiadczenia kolezanki o tym imieniu wskazuja, iz imie sie sprawdza. Wykluczylabym natomiast Lene (nibyrosyjskie, ale w Rosji to zdrobnienie, a nie imie) i Halszke (takze zdrobnienie - od Elzbiety), nieszczegolnie podobaja mi sie tez Nina i Maria. Pozdrawiam, g. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) 29.06.08, 12:48 Maria, Klementyna i Ida. Halszka jest zdrobnieniem od Elżbiety? Można wiedzieć, w jakim języku? Odpowiedz Link Zgłoś
mad177 Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) 29.06.08, 13:42 potwierdzam. to zdrobnienie od Elżbiety ale funkcjonuje też osobno. Tak samo jak Magda jest zdrobnieniem od Magdaleny ale od jakiegos czasu rowniez funkcjonuje osobno. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) 29.06.08, 14:09 Sa nadania Halszki, ale brzmi wyjatkowo zdrobnieniowo - najzupelniej zgodnie z logika jezyka polskiego zreszta. Nie chcialabym miec tak na imie, bo czulabym sie niepowaznie, choc brzmieniowo to zdrobnienie podoba mi sie ogromnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mad177 Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) 29.06.08, 14:13 a co jak ktoś ma imię Magda a nie Magdalena? też sie czuje niepoważnie? Odpowiedz Link Zgłoś
mad177 Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) 29.06.08, 14:14 poza tym mało kto wie że Halszka to zdrobnienie od Elżbiety. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) 29.06.08, 22:10 mad177 napisała: > poza tym mało kto wie że Halszka to zdrobnienie od Elżbiety. Malo kto wie, od czego Halszka jest zdrobnieniem, natomiast ze jest zdrobnieniem, to jest ewidentne. Maria w Warszawie jest w pierwszej 10-ce, wiec jest zdecydowanie _ogromnie_ popularna. Nie wiem, jak w innych regionach kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
mad177 Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) 29.06.08, 22:45 ewidentne to raczej nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) 29.06.08, 22:48 Przejrzyj sobie wczesniejsze watki o Halszce, a zobaczysz, jak czesto ludzie zglaszaja zastrzezenie, ze "brzmi zdrobnieniowo", nawet nie wiedzac, od czego Halszka jest zdrobnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
erba Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) 02.07.08, 10:05 W Białymstoku na 30tym z tendencją wzrostową Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) 29.06.08, 22:07 mad177 napisała: > a co jak ktoś ma imię Magda a nie Magdalena? też sie czuje > niepoważnie? Nie wiem, jak sie czuje ktos. Wiem, ze ja bym sie czula niepowaznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mad177 Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) 29.06.08, 22:46 :/:/:/:/:/ ty to wogole jestes niepowazna Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) 29.06.08, 22:48 Wybacz, ale na tym poziomie trudno mi jest dyskutowac. Odpowiedz Link Zgłoś
mad177 Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) 29.06.08, 23:38 chce mi sie tylko smiac, zachowujesz sie jak jakas szlachcianka/hrabina. swoje kompleksy idz lecz do psychologa a nie na forum Odpowiedz Link Zgłoś
mad177 [...] 29.06.08, 23:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) 30.06.08, 14:15 Jw. Z mojej strony EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
cicuta Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) 29.06.08, 18:32 zdecydowanie Klementyna... Odpowiedz Link Zgłoś
ariella Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) 29.06.08, 18:59 wszystkie bardzo ok, tylko zuzanna oklepana.ja bym wybrala ide, nine, halszke. wszystkie troche wyszukane, wiec skonfrontowalym z nazwiskiem Odpowiedz Link Zgłoś
mad177 Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) 29.06.08, 20:04 nam się wszystkie bardzo podobają, choć przyznam że ja zawsze marzyłam o córce Marii, mężowi bardzo się podoba. Pozostałe są rownie ciekawe i "kuszą", ale chyba wyrzucimy z naszego zestawu Zuzię bo faktycznie coś ich dużo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) IP: *.crowley.pl 29.06.08, 20:40 Więc się nie zastanawiaj tylko tak właśnie daj na imię córci jak zawsze marzyłaś. Imię bardzo ładne a teraz nie ma tak dużo małych Maryś. Jak dasz inaczej to zawsze " w duchu " będziesz żałowała,że nie dałaś tak jak marzyłaś. Tym bardziej,że podoba się Tobie i mężowi. Odpowiedz Link Zgłoś
aramea Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) 29.06.08, 21:11 Owszem, ja mam wrazenie, ze malych Marys jest sporo, na pewno wiecej, niz kilka lat temu. Osobiscie znam cztery w wieku od pol roku do pieciu lat w bliskim otoczeniu. Maria jest imieniem uniwersalnym, choc mnie nie zachwyca, natomiast uwielbiam Marianne. Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) 30.06.08, 12:50 Nina lub Lena - ślicznie Maria - mi się nie podoba Ida- ładnie a może Iga? ( ale wole Idę niż Marię, Idusia brzmi fajnie Marysia jak dla minie nie ) Zuzanna - popularna ale nie tak aby jej nie nadawać ( zresztą jak dla mnie popularność imion nie ma większego znaczenia ) Halszka - jest ciekawym imieniem ( pisze imieniem bo choć używane jako zdrobnienie funkcjonuje też jako imię )ale nie odważyłabym się na nadanie Klementyna - nie podsumowując Lena lub Nina ewentualnie Ida Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bati Re: Nina lub Lena IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.08, 00:54 ostatnio spodobalo mi sie imie Nina, mozna zdarabniac np. Ninka, Ninusia, Ninunia Lena, Lenka tez ladne Halszka zdecydowanie odradzam- brzmi rusko. Zuzanna za bardzo populrane. Maria-hmm nie oubie tego imienia. Mam bardzo duzo ciotek Marysiek. Odpowiedz Link Zgłoś
majarzeszow Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) 02.07.08, 10:17 jak zwykle polecam Idę - od 8 meisiecy co dzien sie przekonuje, ze moja coreczka nie moze sie inaczej anzywac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) IP: 163.1.80.* 02.07.08, 10:28 > Maria - tak > Ida - tak > Zuzanna - moze byc > Halszka - nie (dla mnie to zdrobnienie, z tym ze od Heleny, jak u Sienkiewicza) > Nina - NIE > Klementyna - ewentualnie > Lena - nie Ostatecznie mozna nadac imie Helena i zdrabniac do Halszki i Leny... Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) 02.07.08, 11:58 Pomysł Szanownej Przedpiśczyni ogromnie mi się podoba - Helena z jej różnorodnymi zdrobnieniami może być tym imieniem, którego szukacie. Helenka, Halszka, Lena, Lenka... Imię najpiękniejszej kobiety świata Jakoś mam wrażenie, ze jednak do Marii nie jesteś przekonana do końca, ale jeśli to od dawna Twoje ulubione imię, to możesz je nadać śmiało, jest piękne, z gatunku evergreenów, uniwersalne i bardzo kobiece. I ja osobiście jakoś nie odczuwam specjalnie jego popularności, nie znam chyba żadnej małej Marysi. Z tego co pamiętam pisałaś że nie nadasz drugiego imienia, więc nie będę doradzała - chociaż z wybranych przez Ciebie imion dałoby się ułożyć ładne zestawy, chociażby wspomnianą Marię Klementynę (te imiona nosiła - o ile dobrze pamiętam - jedna z córek Jana III Sobieskiego i Marysieńki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzi Maria, Helena IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.08, 13:24 Co do pierwszej, to jest faktycznie całkiem popularna na terenie kraju, choć może nie tak jak w Warszawie. Jest to imię, które może stać się za niedługo b. popularne. Helena natomiast powinna również zyskać na popularności, ale nie za szybko i nie tak bardzo jak Maria. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Donatka Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 11:17 niech Pani wybierze Ide lub Lenke bo piekne i żadkie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diana Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.08, 21:44 moim zdaniem ładnie będzie Gaja Anna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edzia Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) IP: 80.82.144.* 23.07.08, 10:54 Prosze zapytać męża.Oboje najlepiej wybiorzecie imię swojemu maluchowiDla mnie wybrali Edmunda no i lubię go.życze szczęśliwego rozwiązania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorka1976 IDA na 100% IP: 80.50.56.* 23.07.08, 11:18 ZDECYDOWANIE IDA! Piękne krótkie , dla mnie z taką charyzmą. Maria -za popularne, Klemetynka odrzuca mnie przezwiskiem Klema, które słyszałam u 2 dziewczynek. Lena, Halszka - kiepskie. IDA jest naprawdę super ładnym imieniem (Idalia jeszcze ładniejsze, ale u was odpada). Pozdrawiam i napisz co wybraliście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Proszę o radę. Imię dla córki:) IP: *.gprs.plus.pl 25.07.08, 11:32 nazwij córeczkę Gracjana to bardzo piękne imię. jest już trochę zapomniane, alebardzo oryginalne, bo mało jest Gracjan na świecie Odpowiedz Link Zgłoś