kasienka.3 29.08.08, 19:32 Parę dni temu poznalam osobe o tym imieniu, dodam ze jest polką. Osobiscie mnie sie to imie nie podoba i nawet nie wiem czy to zdrobnienie czy samodzielne imie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
donmari Re: Awa 29.08.08, 19:56 Albo Ava Elisabeth, córka Reese Whiterspoon. Przyznam, że imię ma jakiś urok,ale TAM, nie w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Awa 29.08.08, 21:45 Awa była notowana w Polsce jako imię żeńskie już w średniowieczu. Etymologia niejasna, może germańska? Może nie? Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: Awa 30.08.08, 13:03 A ktoś tu kiedyś na forum pisał, że jego babcia czy ciocia Władysława zawsze przedstawiała się jako Awa. Moze to po prostu skrót? Odpowiedz Link Zgłoś
ga_lapagos Re: Awa 30.08.08, 13:20 bardzo ladne imie - ja? wrednygalapagos.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Awa 30.08.08, 18:21 Jako skrót świetne, jako samodzielne imię... trochę zaskakujące, króciutkie - ale w sumie czemu nie? Alternatywa dla Ewy i innych trzyliterowych. Ale podoba mi się czytane zwyczajnie po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Awa 01.09.08, 13:42 Ostatnio spotkałam dziewczynkę o tym imieniu. Dla mnie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Awa 01.09.08, 13:47 Bardzo w tej chwili popularne za oceanem. Mnie wystarczy Ewa. Odpowiedz Link Zgłoś
hazaja Re: Awa 01.09.08, 14:09 Niestety kojarzy mi się z Aftami, tymi pleśniawkami w buzi... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Awa 29.01.09, 19:34 Jestem na etapie oswajania się z Awą i jeszcze nie wiem, czy mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
bluejanet Re: Awa 29.01.09, 21:23 Graficznie bardzo mi sie podobva AVA - zwlaszcza drukowane Takie 3 trojkaty sie tworza Jedno z najciekawszych imion jesli chodzi o wyglad. Jesli chodzi o brzeminie - wymawiane jak "awa" tez mi sie podoba. I to bardzo. Nie wiem, jak to zagramanica wymawiaja. Ktos podal "ejwa" - niefajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.hela Re: Awa 29.01.09, 22:52 Kiedyś zasłyszałam historyjkę o rodzeństwie: Awa i Iwo. Awa-kawa i Iwo-piwo.... Takie moje pierwsze skojarzenie Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: Awa 31.01.09, 23:23 babcia.hela napisała: > Kiedyś zasłyszałam historyjkę o rodzeństwie: Awa i Iwo. > Awa-kawa jak dla mnie Awa to właśnie kawa bez 'k" Odpowiedz Link Zgłoś