gaudencja 04.09.08, 22:05 Był sobie taki wątek. Okazuje się, że jest to zanotowane w XIII wieku imię bułgarskie. Zapewne czytane nie przez "si", jak "sierota", tylko bardziej jak "sigma". Stąd też aż 5 nadań, które nie wzięły się z powielenia przypadkowego wymysłu. Ciekawe, co oznacza pierwszy człon imienia. Moze jeszcze dotrę do niego podczas lektury. Ps. Hobby imiennicze rozwija - nigdy nie przypuszczałam, ze zacznę czytać po bułgarsku Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hazaja Re: Desisława 2 04.09.08, 23:34 desis kojarzy mi się z deesis pl.wikipedia.org/wiki/Deesis Odpowiedz Link Zgłoś
nanonverne Re: Desisława 2 05.09.08, 08:38 Imieniny 17 czerwca...www.abvg.net/Traditions/NameDays/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nanon Re: Desisława 2 IP: 194.181.131.* 08.02.09, 20:23 "...Старинно име от XV-XVI век, женска форма на прабългарското име Десислав. Означава "да намира слава", "да постигне слава". деспина (господарка - слава. От старобълг. десити -"намирам постигам". Празнува на 3 юли заедно с Асен, Ася, Румен, Румяна, Чавдар, Крум...." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Desisława 2 IP: 163.1.80.* 05.09.08, 10:33 To imie obrzydzily mi dwie znajome bulgarskie Desislawy (a wlasciwie Dessislavy, zdrabniane do Dessi). Zdrobnienie Dessi calkiem mi sie podoba, ale niestety skojarzenia z nieprzyjamnymi osobami pozostana. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Desisława 2 05.02.09, 17:03 abiela napisała: > A ja przeczytałam Dresisława Dresisława w pewnych kręgach mogłaby zrobić karierę Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Desisława 2 05.02.09, 22:29 Gaudencja napisała: > Okazuje się, że jest to zanotowane > w XIII wieku imię bułgarskie. > Zapewne czytane nie przez "si", > jak "sierota", tylko bardziej jak "sigma". Co na podstawie znajomości z jedną Desi, Bułgarką osiadłą w Krakowie, potwierdzam. Odpowiedz Link Zgłoś